Fizetésemelés elmaradása


csufi99 # 2004.09.26. 20:31

A lehetőségek hiányát biztos be tudja bizonyítani a munkáltató, neked igen nehéz lenne az ellenkezőjét, márpedig ez a bizonyítási kötelezettség téged terhel.
"Munkavállaló jogosult továbbá mindazokra a bér- és egyéb jellegű juttatásokra, anyagi elismerésekrre, valamint mindazon jóléti, szociáls és kultúrális szolgáltatások igénybevételére, amelyekben a munkáltató alkalmazottai részesülnek."
Nem tudom mi szabályozott nálatok, ennek utána kell járnod- kollektív szerződés- , a jutalom sajnos nem kikövetelhető juttatás, adható, bármennyit dolgozol.
Munkaköri leírásod csak van, a minél több munkánál szóba hozhatod a dolgot főnöködnél, s anélkül is, beszélgetni lehet, azt nem tiltja semmi. Követelni-úgy tűnik a leírtakból, nincs esély.

Karika # 2004.09.26. 17:47

Az, hogy a "lehetőségek" (azaz a munkáltató gazdasági helyzete) lehetővé tette volna a bérfejlesztést, nehéz lesz bizonyítani. Ennek megitélése nagyon szubjektív.

Turbogizi # 2004.09.26. 15:05

A pontos szöveg:
" Munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a havi alapbér összegét rendszeresen, de legalább évente egyszer felülvizsgálja, és - a munkavállaló teljesítményét, valamint az évi infláció mértékét figyelembe véve - a lehetőségek függvényében megemeli oly módon, hogy minden év január 01-jével a KSH által közzétett előző évi inflációs ráta legalább 80 %-val a személyi alapbért megnöveli."

Azért akarok elmenni, mert valóban nagyon sokat dolgozom, és ezt azzal ismerik el, hogy egyre több munkát adnak. És most 3. éve, hogy semmilyen juttatást - alanyi, nem alanyi - nem kapok. És ezáltal válaszoltam arra is, hogy a munkáltatói "lehetőségek" nem kimerültek, ahol munka van, ott bevétel is van.

A szerződésben benne van továbbá:
"Munkavállaló jogosult továbbá mindazokra a bér- és egyéb jellegű juttatásokra, anyagi elismerésekrre, valamint mindazon jóléti, szociáls és kultúrális szolgáltatások igénybevételére, amelyekben a munkáltató alkalmazottai részesülnek."

És nagyon rossz hallani, hogy azok akik fele annyit se dolgoznak mint én, minden évben hatalmas jutalmakat kapnak, sőt még a próbaidős is.

the big cat # 2004.09.25. 15:52

Maximum három évre visszamenően követelheted, de ehhez nem kell elmenned sem, az jár, mivel munakszerződésben rögzített.

csufi99 # 2004.09.24. 20:33

Kicsit konkrétabb lehetne a kérdésed, nem egészen világos milyen juttatásokat követelnél.
Egy biztos, ami a szerződésben szerepel azt követelheted kamataival együtt. ( a produkálnia kifejezés zavart- de a szerződés szövegét ismered, tehát tudod, hogyan kell érteni)
Az ún. adható dolgokat, mint jutalom, tehát nem közelezően járó "alanyi" juttatást, azt nem lehet kikövetelni.

Turbogizi # 2004.09.24. 11:10

Üdv,

A következő kérdésem lenne: a munkahelyemen 2 éve dolgozom, és a munkaszerződésben benne foglaltatik, hogy a munkáltató minden évben köteles az éves infláció mértékének megfelelő béremelést produkálnia. Ezidáig egyszer sem kaptam fizetésemelést, jutalmat és egyéb más hozzájárulást sem.
A kérdésem: ha a munkáltató felmond vagy ha közös megegyezéssel jövök el, akkor én visszamenőleg kérhetem-e az elmaradt összeget? Vagy lehet ezzel összefüggésben valamilyen követelésem?