Kiszolgáltatott eladók


moncsimacs # 2004.10.01. 19:44

Az új munkáltató csak így ment bele az adásvételbe: a dolgozókat ki kell rúgni, aztán mindenkit alkalmaz egy ideig. Nekem ez a megoldás még szimpatikusabb is, mert így könnyebben otthagyhatom őket, ha már nem bírom tovább, kevesebb veszteség ér.
Az adójóváírással kapcsolatban sajnos jól értettem, amit mondtak. Még rá is kérdeztem, hogy jól hallottam-e? Egyébként ha a fizetésem elérné azt a bizonyos határt, nem zavarna a dolog annyira. Jól értem, hogy minden munkáltatónál újból nyilatkoznom kell erről, nem csak év elején? Ha nyilatkozom, azt a munkáltató köteles figyelembe venni, vagy van mérlegelési lehetősége? A fizetés bérszámfejtését meg tudnánk oldani( persze ezt nekik nem kell tudni), mert a férjem könyvelő és bérszámfejtést is csinál cégeknek. De szerintem ez a munkáltató feladata kellene, hogy legyen. Vagy nem? Én a hármas variációra szavazok (ezek még a levegőn is sprórolnának, ha lehetne). Valami kiegészítést emlegettek ugyan, kétezer forintot zsebbe havonta, de ze egyrészt nevetséges, másrészt bizonytalan. Ja és ösztönözve sem leszünk, se jutalék, se egyéb juttatás( étkezési utalvány...stb). Az azért biztosan jelent valamit, ha olyan fiatalok is elmennek innen néhány hónap múlva, akiknek még nincsen családjuk, szülőknél laknak, benn tudnak maradni, ha kell. De ezt ők sem bírják sokáig.Néhány boltban, akiket már régebben átvettek, tiltakoztak. Erre azt mondták, nem baj, másnap reggel ott lesz a bolt előtt hat másik ember, lecserélik az egész bandát. Csak az nem jut eszébe egyik okostojásnak sem, hogy a vevők megszoktak és szeretnek bennünket. Ha folyton változnak az emberek, előbb-utóbb a forgalom bánja. És természetesen semmi beleszólásunk abba, mit áruljunk, pedig szerintem ezt az tudja jobban, aki a pult mögött áll, nem az, aki csak ül az íróasztalánál, és felveszi a fizetését a semmiért. Persze, ha kevés a vevő, az a mi hibánk. Logikus, nem?

Szakbarbár # 2004.10.01. 18:38

Ha próbaidő alatt azonnali felmondással szűnik meg a munkaviszony, akkor ha Te kezdeményezted is, jár a munkanélküli járadék.
Az, hogy napi 8 órai munkára, a szabadnapok megfelelő biztosítása mellett a minimálbér arányos-e, az szubjektív. Az, hogy 10 órára, szabadnapok nélkül megfelelő-e, az már objektív: nem. Túlóra helyett szabadidő és/vagy pótlék jár, hogy konkrétan mikor mi van, az most nem annyira érdekes, a lényeg, hogy amit leírtál, olyan nincs. Legalábbis annak nincs, akire az Mt. vonatkozik és aki él a jogaival.

Ha az adójóváírást nem akarják adni, annak 3 oka lehet

  • félreértettél valamit
  • szakmailag nullák, mert ehhez a munkáltatónak semmi köze nincs, ha nyilatkozik a magányszemély (és ezt minden munkahelyen újra kell), akkor ő csak 1.950.000 fölött avatkozhat be (ha ezt eléri valaki, akkor hiába kérné, nem adhatja)
  • 3., ami az olvasottak utána legvalószínűbb: nektek adójóváírás figyelembevétele nélkül bért fizetni kevesebb pénzükbe kerül, a a levont szja-t nem fogják megfizetni az APEH felé, úgyhogy összességében 9.000/fővel kevesebb pénzt kell csak előteremteniük. Ettől ha önadózó vagy, a bevallásban elméletileg még tudod érvényesíteni, de addigra gyakorlatilag már éhenhaltál.

Egyébként nem értem az egész végkielégítés meg új munkaviszonyosdit próbaidővel. Ami nálatok zajlik, az nagyon úgy néz ki, hogy munkáltatói jogutódlás, ott meg tavaly július 1-től nem választás kérdése, hogy egyik munkáltató kirak a másik felvesz, vagy folyamatosan megy tovább minden, hanem csak az utóbbi variáció van.

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

85/A. § (1) A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlásnak (a továbbiakban: jogutódlás) minősül

  1. a jogszabályon alapuló jogutódlás, valamint
  2. a munkáltató anyagi, illetve nem anyagi erőforrásai elkülönített, szervezett csoportjának (például gazdasági egység, üzem, üzlet, telephely, munkahely, illetve ezek része) a további működtetés, illetve az újbóli beindítás céljából, e törvény hatálya alá tartozó szervezet vagy személy számára történő, megállapodáson alapuló átadása és átvétele, így különösen adásvétel, csere, bérlet, haszonbérlet, illetve gazdasági társaságba való belépés vagyonbevitel révén.

(2) Jogutódlás esetén az annak időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelességek a jogutódlás időpontjában a jogelődről a jogutód munkáltatóra szállnak át.
(3) A jogelőd munkáltató a jogutódlást megelőzően köteles tájékoztatni a jogutód munkáltatót a (2) bekezdésben meghatározott jogokról és kötelezettségekről. A tájékoztatás elmaradása a jogutódlásból eredő jogkövetkezmények alkalmazását és a munkavállaló igényérvényesítési jogát nem érinti.
(4) A jogelőd munkáltató a munkavállalóval szemben, a jogutódlás időpontját megelőzően keletkezett kötelezettségekért - az igénynek a jogutódlás időpontját követő egy éven belüli érvényesítése esetén - a jogutód munkáltatóval egyetemlegesen felelős.

moncsimacs # 2004.10.01. 17:57

Ez már nekem is megfordult a fejemben. A többiek egyelőre csitítgatnak, de én nem akarom hagyni magam. A csomagolással sajnos még a végkielégítés előtt végezni kell. Arra gondoltam, hogy adok nekik néhány nap türelmi időt, úgyis csak három hónap próbaidővel akarnak felvenni. Hátha csak a hírük ilyen rossz. Bár erre kevesebb az esély, mint a lottóötösre. Úgy tudom, a próbaidő alatt bármelyik fél indoklás nélkül felmondhat. Csak kérdés, hogy ha ezt én teszem meg, jár-e munkanélküli segély? Sajnos van egy rossz tulajdonságom: nehezen tűröm az igazságtalanságot. És ez egy alkalmazottnál manapság nagy hátrány.

the big cat # 2004.10.01. 17:42

Legjobb lesz ha felveszitek a végkielégítést, aztán szépen hazamentek, és többé oda se bagóztok. Õ meg csinál a csomagolással, akönyveivel, aboltjával amit akar.

moncsimacs # 2004.10.01. 16:44

Kedves Fórumtársak!
Már sokszor kaptam tőletek tanácsot, sikerült is elkerülnöm néhány csapdát. Most megint a segítségeteket kérem. Ma közölték velünk ( könyvesboltban dolgozom), hogy hétfőtől bezárunk, csürtörtökön mindenki megkapja a fizetését és a végkielégítést ( Nekem 3 hónap jár). Ez még nem lenne baj, hiszen számítottunk rá, igaz, a leltárt előbb is mondhatták volna. A gond inkább az új tulajdonossal van. Pénteken már átveszi az üzletet, addigra minden árut le kell csomagolni.( Hogy tízmilliós készlettel hogy végez négy ember ennyi idő alatt, az senkit nem érdekel, de ehhez már hozzászoktunk)
Sikerült néhány dolgot megtudnunk arról, az új tulajdonos milyen feltételekkel akar bennünket alkalmazni. Hát, nem túl szívderítő.

  • Minimálbérért vesz fel mindenkit, reggel kilenctől este hétig kell nyitvalenni ( ez elég veszélyes, mert a környéken hatkor minden bezár, az utcán sem lehet végigmenni egyedül)

szabadnapról szó sem lehet, szabadságról ne is álmodjunk. Természetesen mindezt minimálbérért, túlóra nélkül. A jelenléti íven persze szabadnapként kell szerepelnie. Ha este záráskor jön az áru, addig nem mehetünk haza, míg nem végzünk. Szerintem ezekhez az elvárásokhoz kevés a minimálbér.

  • Állandóan ellenőrizni fogják, ki kivel mennyit, hogyan beszélget, mikor megy WC-re... ha valami nem tetszik, meg sem kérdezik, vevővel beszélt-e, vagy csak lehajolt egy könyvért... mehet Isten hírével.
  • A legérdekesebb és erre szeretnék választ kapni elsősorban: a fizetést kinek kell bérszámfejteni? A munkáltatónak, vagy a boltvezetőnek? Ráadásul nem akarják az adójóváírást figyelembevenni, pedig ez, úgy tudom, jár. Év elején, ha nyilatkozunk a munkáltatónak, köteles figyelembevenni év közben. Vagy megteheti, hogy csak év végén, az adóbevallásban érvényesíti? Ez havi kilencezer forint mínusz lenne és minimálbérnél ez az éhenhalást is jelentheti. Komolyan mondom, szabadalmaztatom fogyókúrás módszerként: aki fogyni akar, menjen el eladónak. Garantáltan nem fog elhízni.

Bocs, hogy ilyen sokat írok, de már közel állok a kiboruláshoz. Minket már senki nem vesz emberszámba? Pedig szeretem a munkámat, különben nem bírtam volna ilyen sokáig. De ez már nekem is sok.