Rokkantnyugdíj


Marika54 # 2010.08.23. 11:51

Tisztelt Cím!
A múlt héten voltam rokkantsági nyugdíj felülvizsgálaton. 4 éve vagyok rokkantsági nyugdíjban.
Rákkal műtöttek, igaz hogy jelenleg jók az eredményeim, de senki még azt nem mondta, hogy gyógyult vagyok, csak a felülvizsgáló dr.nő mondta azt, hogy rehabilitálható vagyok és ez nekem jobb lesz mint a rokkant nyugdíj.
/Én voltam a rehablétszám szerintem, akit mindenképpen produkálni kell a felülvizsgálaton szerintem/
Kérdésem a következő: ha elfogadom a rehabilitációs járadékot, abban az esetben beleszámolják-e a rokkantsági nyugdíjban eltöltött éveket. 56 és fél éves vagyok. 34 évvel és 50 nappal mentem el rokkantsági nyudíjba 4 évvel ezelőtt.
Most az a hír járja, hogy 40 év munkaviszonnyal a nők elmehetnek nyugdíjba. Ha nekem beleszámítanak a r.nyugdíjas éveim és a 3 év rahabilitációs év akkor én is elmehetnék rendes nyugdíjba vagy ez nem így van?
Erre szeretnék válasz kapni.
Tisztelettel: Marika

Veci # 2010.08.24. 00:32

marcsika1952
A te szolgálati időddel csak 62,5 évesen lehetnél öregségi nyugdíjas, de szerintem neked marad a rokkantnyugdíj.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.24. 00:37

Marika54
A rehabilitációs járadék időtartama szolgálati időnek számít.
A törvénymódosítást még meg kell várni, könnyelműség lenne erről még beszélni. Majd akkor kiderül, hogy a rokkantsági időtartama figyelembe vehető lesz-e kedvezményként (most figyelembe vehető).


Üdvözlettel Veci

Marika54 # 2010.08.29. 08:00

Kedves Veci!

Kérdésem: ha elfogadom a rehabilitációs járadékot ami azt mondják 3 év,/ ám azt hallottam, hogy valójában csak 2 és fél év/ akkor három év múlva 59 és fél éves leszek, akkor már automatikusan jár megint a rokkantsági nyugdíj vagy újból be kell adni a papírokat?
Azt is olvastam, hogy aki 5 éven belül eléri a nyugdíjkorhatár /gondolok itt énrám/ annak jár továbbra is a rokkantsági nyugdíj. Most azt nem tudom nekem mi jár és hogy mikor mehetek el egyáltalán nyugdíjba vagy rokkant nyugdíjba? Mi az én korhatárom?
Még egy kérdés, ha fellebezek a határozatra, mennyi ideig húzódik ez az eljárás /II. fokozat, esetleg bíróság/ és az alatt kapok-e valamilyen járadékot?
Köszi!!!

Veci # 2010.08.29. 08:46

Marika54!
Annyira a folyamatokban nem vagyok járatos, ezért azt javasolom, hogy tedd fel a kérdésed a Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék topicban,
http://www.jogiforum.hu/forum/16/11498
Ott a fórumozóknak személyes tapasztalatuk van.
Azt olvastam az előbbi topicban, hogy a fellebbezések nyomán elég hosszú ideig kerül pont az ügy végére az ügynek. Nem tudom, hogy ha letelik a rehab.járadék, hogy kelle-e újabb orszi vizsgálat. Erre nagyon részletes tanácsot kapsz az említett topicban.

Azonkívül ha a rehab. járadékot választod, amíg az letelik, akár módosíthatnak is a törvényen. A jelenleg hatályos tv. szerint az 1954-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára 63,5 év, előrehozott nyugdíjkorhatár 60,5 év ami max. 8,4 %-al csökkentett. Szerintem a rokkantnyugdíj a folyamatos emelésekkel jobb lesz, de majd ha ott lesz az ideje számolni kell. Most még azt sem lehet tudni, hogy a Fidesz tv. módosítása a nőkkel kapcsolatban beszámíthatónak tekinti-e a rokkantsági időtartamát kedvezményként az előrehozott nyugdíjnál. Nem beszélve arról, hogy amíg te elérnéd az előrehozott életkort, addig más számítások lesznek 2013-tól.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

vbartamonika@citromail.hu # 2010.08.29. 09:41

Kedves Marika54!

Nekem azt mondta a bíró,hogy a legrosszabb esetben ha rahab járadékba kell mennem együttmükődőként akkor utána lehet ,hogy megint rokkantósitanak .

perszepolisz # 2010.08.30. 08:03

Sziasztok, Üdvözletem!

A kérdésem, megállapításom nem konkrét, hanem egy általános probléma lenne. A nyugdíjjogo­sultságokról szóló jogszabályokból azt hámozom ki, hogy: Ha egy ember aki legalább ötvenöt éves és legalább 25 munkaviszonya van, (ami azért gyakori)annak az esetleges „III. csoportú megrokkanás“ esetére eső rokkantnyugdíja ugyanannyi lehet mint a teljes jogú öregségi nyugdíja. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy – tekintve a 62,illetve 65 éves nyugdíjkorhatárt – egy ötvenöt éves dolgozónak egyszerűen érdeke a rokkantnyugdíj megállapítattása. Ami persze nem egyszerű, tudom, de mindannyian tudjuk, hogy 55 év felett bárkinél találhatnak valami betegséget, fájdalmat stb., és nyilván sokan el is tudták ezt maguknak intézni.
Nem tiszteletlenségből kérdezem az „igazi“ rokkantnyugdí­jasoktól, hogy van-e valami törekvés ennek a szerintem rossz jogszabály módosítására, finomítására.

Mary_ (törölt felhasználó) # 2010.09.02. 23:00

Most engem is visszavettek 43%-ra,majd másodkokon
még kaptam egyet,igy lett 44%.
Valami sulyozással állapitják meg ezeketa százalékokat
betegségek szerint,szerintem az a lényeg nelegyen 50%.
Nekem a szívvel kezdődöt majd jött hozzá a többi most
7"károsodás" van fesorolva.
Ha az eggyik betegség nagyobb értékre adódna akkor a többit leveszik nehogy kelljen nyugdijat adni,erre ez a "táblázatos módszer"nagyon jó.
Természeten fellebbezek,de nem sokat várok tőle.
Majd megvizsgálgatnak és talán megint adnak egyet.
Nevetséges,de miben bizzak!
Az eddiekben olvasva valahogy senki sem emliti,hogy a
pénzen megvett SZAKVÉLEMÉNYeket is ugyan azok a szak-
értők adták ki akik ezeket az ugymond
leszázalékolásokat csinálják,kit vontakezértelelősére!
Miskolcon a folyosón szedtékbe az 50ezreket addig
megsem "vizsgáltak" és Őket kivizsgálja!

gades # 2010.09.04. 03:20

Mary_ II.fokon hol volt a vizsgálat,Pesten?

Mary_ (törölt felhasználó) # 2010.09.04. 15:38

Nem Pesten voltam,de ez nem helyhez kötött,
most nagyon beszigorítottak.Szerintem kellett is,
viszont nem a több betegséggel szerencsétlenkedő
emberekről kellene feltételezni,hogy csalni akarnak,nyugdijasként még dolgoznak is

  • de jó lenne ha birnám-
berandika # 2010.09.07. 09:45

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy van e a fórumozók között olyan, aki az észak-alföldi nyugdíjfolyósítóhoz tartozik, és mostanában kell/kellett mennie felülvizsgálatra? Ha igen, kérem írja meg, hogy mennyi a csúszás, mert a férjemet 2010. júliusban kellett volna visszahívni (az 5 év akkor telt el), de még semmi értesítés. 67,5 %-ot kapott eddig, és az előző hozzászólásokból kiindulva félek, hogy mennyit fog kapni.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Jancsika56 # 2010.10.26. 16:54

Valós történet!
57 évesen visszavettek 67%-ról, 42-re. Próbálok munkát találni így aztán rendszeresen nézem az állásokat, munkaügyi központ oldalán is. Volt egy állás, ami lakhelyemtől 6 Km-re van, 55 ezer forint bért ígért. Ezért gondoltam, hogy, ez egy csökkent munkaképességüknek szóló állás. Kiközvetíttettem magam a munkaadóhoz. A munkaadó előadta „nem tudja mért küldtek engem oda, ők Start kártyával rendelkező, maximum 40-41%-os munkaképesség csökkent, érrendszeri, cukorbetegségtől, depressziótól mentes stb. három műszakban dolgozó, de minimum havi két éjszakáshetet vállaló dolgozót keresnek”. Szerintem ezek az úgynevezett álrokkantak, akik veszik a szakvéleményt. Gondoltam talán rendben is lenne, bár start kártyám az nincs, de kiderült, hogy gépsoron 8 órás műszakban kellene dolgozni. Munkaadó azt is mondta „nekik igazából nappalra nem is kellene senki mivel arra annyi munkavállaló van, hogy folyót lehetne rekeszteni vele, és olyanokat vesz fel, akik után sok támogatást kapnak”.
A fentírtakat még azzal egészíteném ki, hogy a mindenkori kormány azt állítja, hogy feketén dolgoznak a csökkent munkaképességűek, mondván nem igaz, hogy a rendszeres szociális járadékból élnek. Sajnos igazuk van, mert nem élnek, hanem döglődnek, mint a partra vetett hal, az igazi betegek.

igor2 # 2010.10.31. 10:59

szeretnék pesten felülvizsgálatra menni de a lakcimem vidéken maradna lehet változtatni*

jácintka # 2010.10.31. 13:03

Igor2.
Jobban jársz ha ki hagyod a Vajda Péter utcai ORSZI intézményt!
Szaktudás NULLA
Felületes "vizsgálat"
Pökhedi, megalázó mgatartás!
Szimulánsnak néznek mindenkit aki nem tesz boritékot a leletek közé!

igor2 # 2010.11.01. 06:58

II. csoportú 80%os rokkant vagyok jelent ez védelmet a következő felülvizsgálaton megnézném a törvényi hátterét ha van

Jancsika56 # 2010.11.12. 11:12

Mindenkinek figyelmébe ajánlom a következő linken levő TV.műsort.

http://www.rtlklub.hu/…loknek_a_hon

mara2559 # 2010.12.20. 16:34

Kedves Fórumozók! Szeretném megtudni,hogy hol tudom kiszámolni,hogy mennyi rokantnyugdíjat kaphatok. 80%-ra vagyok véve II csop. 30 év 222 nap minkaviszonyom van/2009.12.31/. Még táppénzen vagyok. 52 éves vagyok. Szívessségüket előre is köszönöm.

gattaga # 2010.12.21. 04:55

mara2559

Maga az összegszámítása kissé bonyolult lenne így,keresetkimutatás (évenként)azok volarizációs szorzóival történő megállapítása,táppénzen töltött napok számának levonása (összes eddigi ! )és még sorolható lenne a figyelembe veendő dolgok száma.Amennyiben rendezett munkaviszonnyal rendelkezelel a NYUFIG határozaton napra pontosan kilessz számolva a kereset,stb.
Amennyiben ez nem passzolna az általad beadott dokumentumok alapján számított szolgálati idővel,átlagkereset számításával,akkor lehet élni a fellebezés lehetőségével.Amennyiben MINDEN bérjellegű igazolással rendelkezel a 30 évről (fizetési elszámolások elvannak téve havi/éves/munkahely alapján akkor le a jambóval előtted:-)igaz "csak" 1988-tól kellenek ).

Itt egy nyugdíjkalkulátor (mivel a szolgálati időd meghaladja a 25 évet,úgy kell számítani,mint az öregségi nyugdíjat,plusz figyelembe kell venni a II. csoportban lévők százalékos szorzó számát is) :

http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Az alábbi oldalakat ajánlom áttanulmányozásra:

http://crohn-colitis.hu/…tnyugdij.php

http://www.onyf.hu/index.php?…


By
gattaga

mara2559 # 2010.12.21. 14:36

Kedves gattaga! Nagyon szépen köszönöm a válaszod, és a felvilágosítást. Üdv:Mara2559

buskrisztina # 2011.01.11. 10:48

Üdvözlet Mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni a következő ügyben:

Gyermekem 22 éves, jelenleg Szakiskolába jár (12. évfolyamos, a 9. évfolyamot a 2006/2007-es tanév szeptemberében kezdte), júniusban végez.
Rendelkezik ORSZI szakvéleménnyel, mely szerint 67,0 § - os rokkant. Ez az állapot 18 éves kora előtt keletkezett.
Jelenleg emelt összegű iskoláztatási támogatást és árvaellátást folyósítanak utána (sajátos nevelési igényű is), ill. részére.

Kérdéseim:

  • a Szakiskolai tanulmányok szolgálati időnek minősülnek-e
  • Tanulmányai befejezése után jogosult-e rokkantsági nyugdíjra és/vagy rokkantsági járadékra.
  • Mikor érdemes elkezdenünk az ezzel kapcsolatos ügyintézést (március 25-én lesz 22 éves).

Minden segítséget előre is köszönök.

monalisa1 # 2011.01.11. 12:01
  1. Nem.
  2. Még egy "végleges" állapot estén is előfordul hogy behívják az illetőt időszakos felülvizsgálatra, valamint ma már nincs III. csoportú 67%-os rokkantsági fokozat.
  3. Adják be felülvizsgálatra a kérelmet, aztán...
gattaga # 2011.01.11. 13:33

buskrisztina

1997. évi LXXX. törvény

Tny. 24. § (1) A rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő

22 éves életkor betöltése előtt 2 év,
22-24 éves életkorban 4 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 3 év,
25-29 éves életkorban 6 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 4 év,
30-34 éves életkorban 8 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 6 év,
35-44 éves életkorban 10 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 8 év,
45-54 éves életkorban 15 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 12 év,
55 éves életkor betöltésétol 20 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 16 év.

(2) Az, aki az iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül szolgálati időt szerzett és huszonkét éves kora előtt megrokkan, szolgálati idejének tartamára tekintet nélkül jogosult rokkantsági nyugdíjra.

Forrás: 1997. évi LXXX. törvény:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A vastagon kiemelt részbe lehet "kapaszkodni".
Tippeket nem adnék,hogy lehet szolgálati időt "szerezni",de egy próbát megérne szerintem az iskola befejezése után,már az első naptól!


By
gattaga

buskrisztina # 2011.01.12. 10:39

Kedves Segítők!
Nagyon köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Én is ezt olvastam ki a törvényektől. Azért is kérdeztem, hogy a Szakiskolai tanulmányok (szakács szakma) nem minősülnek-e szolgálati időnek. Így nem kellene kapálóznunk, hogy honnan "szerezzünk" szolgálati időt...
Valóban nem értem, hogy egy "gyermekkori autizmus"-sal és "enyhe értelmi fogyatékosság"-gal, legjobb esetben "konyhai kisegítő" címmel (szakmával?), hol is tudna szerencsétlen gyerek elhelyezkedni. (Sajnos azt, hogy nem lesz szakács, csak most közölte velünk a szakiskola :-()
Mellesleg, ha a szakiskolai tanulmányok szolgálati időnek minősülnének (régen ugyi szakmunkásképző és azt be is számítják!) már meg lenne a gyerek szolgálati ideje...és szerintem ez a törvényalkotók részéről is így lenne fair...

gattaga # 2011.01.12. 15:43

buskrisztina

Mellesleg, ha a szakiskolai tanulmányok szolgálati időnek minősülnének (régen ugyi szakmunkásképző és azt be is számítják!) már meg lenne a gyerek szolgálati ideje…és szerintem ez a törvényalkotók részéről is így lenne fair…

Régen sem estek egy kalap alá a szakiskola és a szakmunkásképző.

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról

37. §

(4) A biztosítással járó jogviszony 1998. január 1. napját megelőző időtartamát az 1997. december 31-én hatályos jogszabályok alapján kell szolgálati időként figyelembe venni.

Igazoló link:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A mindenkori törvényalkotó joga,hogy a törvényt milyen feltételekkel módosítja,illetve hozza.
Nagy a valószínúsége,hogy még a rokkant témában is szigorítani fog,nem még engedékenyebb lessz.
Sajnálatos tény,de ez nem csak Magyarországon,de máshol is fenáll,ott ahol a szociális háló igen csak magasan veri a "lécet",lásd Svédország.


By
gattaga

vevike # 2011.01.12. 20:02

Kedves buskrisztina!

Sürgősen menjetek be a nyugdíjfolyósítóba, gattaga hivatkozása alapján. Rokkant nyugdíjat már a határozatot készhez kapva is megigényelhettétek volna. Ez mellett iskolába nyugodtan járhattok. Sajátos nevelésűként 23. életév betöltéséig jár az emelt összegű családi pótlék, iskoláztatási támogatás, amíg iskolások vagytok.
DE: Célszerű lenne állapotromlás miatt újabb orszi vizsgálatot kérni, ahol, ha a munkaképesség csökkenés mértéke eléri a 80 %-ot, az iskoláztatási támogatás lejártát követően fogyatékossági támogatásra is jogosulttá váltok. Bemásolom ide a nyugdíjfolyósító honlapján is megtalálható szövegrészt:

Ki jogosult rokkantsági járadékra?

Az, aki az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet szakvéleménye szerint a 25. életéve
betöltése előtt teljesen munkaképtelenné válik, illetve 80 százalékos vagy azt meghaladó mértékű
egészségkárosodást szenvedett és részére nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg.
Nem akadálya a rokkantsági járadék megállapításának, ha az igénylő fogyatékossági támogatásban
részesül, illetve, ha az igénylő után családi pótlékot folyósítanak, továbbá az sem, ha a kérelmező
munkaviszonyban, egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.
Nem állapítható meg rokkantsági járadék annak, aki térítés nélkül van intézményben elhelyezve.

Mikortól állapítható meg az ellátás?

A rokkantsági járadékot az előbb említett feltételek fennállása esetén az igénybejelentést megelőző 6.
hónap első napjától, legkorábban azonban annak a hónapnak az első napjától lehet megállapítani,
amelyben az igényli a 18. életévét betöltötte.

Szükséges-e szolgálati idő a járadékra való jogosultsághoz?

A rokkantsági járadék megállapításának nem feltétele, hogy az igénylő szolgálati időt szerezzen.

S mindenféle bántás nélkül, érintett szülőként szeretnék tanácsot adni, ha elfogadod: Ha gyermeked szakiskolába jár, rokkantnak minősítették, fogadd el ezt az állapotot. Ne azt bizonygasd sehol sem, hogy ő önálló életvitelre képes, kétkezi munkájából majd megél; mert bár ők nekünk a legszebbek és legokosabbak, összességében nem azok. Nekünk húsz-harminc évre előre kell gondoskodnunk róluk, amikor már mi nem leszünk, s ha vannak is testvérek, ne várjuk el tőlük azt, hogy gondoskodjanak róluk. Pláne, ha még semmi pénzbeli ellátásuk sincsen. Minél hamarább azt a minimális jövedelmet biztosítanunk kell nekik, amire aztán támaszkodhatnak a későbbiekben. S ha valahol mégis tudnak majd dolgozni egy kicsit, az legyen a "MI" igazi büszkeségünk, boldogságunk.

vevike