Munkajogi kérdések.


Elenaaa # 2018.02.15. 09:52

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg GYED-en vagyok gyermekemmel. Még a GYED lejárta elött visszamegyek dolgozni.Valószinüleg nem teljes munkaidöben,hanem 6 órában.
Ebbeb az esetben:

  • A jelenlegi alapbéremhez kapom a korábban mehatározott általános béremelést vagy a 6 orás béremhez? (Mondjuk ez az összeg 6 %)
  • Ha később újra 8 orában dolgozok,akkor a korábbi bérem+ez az emelés lesz az alapbérem?

(Munkakör változatlansága mellett)

Előre is köszönöm válaszukat!
Ella

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.15. 09:45

Te figyelj, talán észre se vetted, de kaptál egy 25-30K értékű tanácsot ingyen. Hogy nem hallgatod meg, az nem a mi hibánk.

peterdy # 2018.02.15. 08:32

Ez tényleg egy jogi fórum ?!
Van egy éves határozott idejű szerződésem, 100 % -os független munkaértékelésem, a közvetlen napi munkakapcsolatban levő vezetőim elégedettek a munkámmal. Semmi nem utal arra, hogy elküldenének. Karácsony előtt kapok egy ultimátumot, hogy vagy ma munka nélkül leszek, vagy írjak alá egy számomra kedvezőtlen 6 hónappal rövidebb szerződést. Tehát nem akartak elküldeni, mert akkor nem akartak volna még 3 hónapra ( a karácsonyi hajtásra, leltárra stb )csak a szerződésemet akarták lerövidíteni. A szerződés módosításban :-

  • közös megegyezés van,
  • vissza van dátumozva
  • nincs is aláírva a vezetőség által.

    Miért hiúsúlt meg általam a módosítás Nonolet ? Én aláírtam így is, - de kértem belőle egy példányt így aláíratlanul szkennelés után - mert nem akartam munka nélkül lenni. Az, hogy ők aláírták-e később vagy sem azt én nem tudhattam. Kérdeztem a közvetlen vezetőimet, hogy miért nem érkezett meg a módosítás egy példánya , de nem kaptam választ ( ja ők is 1 éves határozott idejű szerződéssel vannak és féltik az állásukat ) A felső vezetéshez, hr-hez bérszámfejtéshez nincs elérhetősége senkinek, csak közvetetten kérdezhetsz.

Várnom kellett volna február végéig,hogy megtudjam komolyan gondolták-e a szerződést, vagy okoskodni, hogy megüzenem nagyfőnöknek hogy szerintem az eredeti szerződésem nem módosult ? Várnom kellett volna, hogy vagy lesz állásom vagy sem és fizetés és állás nélkül maradjak 2-3 hónapig amíg találok valamit? Előkerülhet a csak náluk fellelhető módosítás ha nekik úgy tetszik vagy letagadják hogy volt ilyen és nagy kegyesen dolgozhatok nem februárig hanem augusztusig, ha nekik úgy előnyös ? ( mint utólag megtudtam ezt a trükköt eljátszották már mással is ) Ez a mobbing és kényszerítés fogalmát nálam kimeríti. És én vagyok a genya munkavállaló NONOLET ?
Mindegy ez nem egy jogi fórum, dilletánsok csődülete, még jó hogy egy ügyvédi iroda webcímét is megadjátok, így tudom hova ne forduljak soha. Ez a két alkalom pont elég volt arra, hogy ezt megállapítsam.
Már egyszer kérdeztem ezen a fórumon egy összeg félreutalásával kapcsolatban, amikor is a legértékelhetőbb megjegyzés az volt, hogy milyen hülye vagyok ( mondjuk nem én utaltam félre hanem a 20 éves gyerekem ) és független tanács kellett volna arról , hogy miután volt a dologban egy csavar is , hogyan oldjam meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.15. 06:44

Legalább nonolet értette. :)

wers # 2018.02.15. 05:17

Megesett már, hogy a megyei munkaügyi hatóság megbírságolt egy másik megyei közigazgatási szervet, mert az nem tartotta be a szabadság kiadásának szabályait.

Mivel te vagy az ügyvédem, kérdezem, tényleg akarsz te ezzel vacakolni? (én nem negyon) Egyébként a 2017-es nem is annyira szükséges, a nav amit lát az magyarországon jó.

nonolet # 2018.02.14. 22:03

Ha jól értem, akkor....

Iratokkal BIZONYÍTHATÓAN (pl. egy perben)

egyelőre te vagy a szerződés szegő,
aki idő előtt távozik, nemdebár?

Felrúgva ezzel a 2018.08.28-ig tartó szerződését.

Azaz az iratok alapján munkáltató perelhetne kártérítésért.

- -

"és indoklásban leírtam, hogy kényszerítettek a szerződés módosításra "

A szerződésed, ha jól értem végül általad BIZONYÍTHATÓAN nem módosult,
Legalábbis addig, AMÍG nincs a kezedben a munkaadó által aláírt példány.

Addig viszont ez csak egy közös megegyezés KÍSÉRLET volt, ami elhalt és az eredeti szerződés él/élt...

A kényszer is kérdéses.

A "próbaidőm utolsó napján" pedig MÉG szabad felmondani, indoklás nélkül is.

- -

Mondjuk a jóisten mentsen meg engem az így gondolkodó genya munkaerőtől...

peterdy # 2018.02.14. 21:10

KOVÁCS BÉLA : a MUNKÁLTATÓNAK ?

peterdy # 2018.02.14. 21:09

A MUNKÁLTATÓNAK ?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.14. 21:06

Bocs: csak egy.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.14. 20:51

Még két napja van a munkáltatónak, hogy bepereljen.

peterdy # 2018.02.14. 20:29

Tisztelt Szakértők, Jogászok !

Segítséget kérnék, hoy érdemes-e és határidőben vagyok -e egy kereset indításához.

  • Határozott idejű szerződésem 2017.aug.29-2018.08.28-ig

3 hónap próbaidővel. ( A próbaidőm utolsó napján a közvetlen vezetőim szabadkozva behívtak az irodába, hogy az ő véleményükkel ellentétes döntés született a felsőbb vezetésben és ma vagy azonnali hatállyal felmondanak, vagy a szerződést lerövidítik február 28-ig - 6 hóval rövidebbre-)

  • kihelyezett munkahely, délután kinyomtatták az új szerződést amely a foglalkoztató által nem volt aláírva, egy nappal vissza volt dátumozva és az van benne, hogy KÖZÖS MEGEGYEZEÉSSEL ) A dátumot kézzel kijavítottam, de aláírtam. Beszkennelték a kp-ba én pedig kértem belőle egy példányt, így a vezetőség aláírása nélkül.Ebből a szerződésből nem kaptam vissza egy példányt aláírva, bár ezt szóvá tettem, de nem kaptam választ a miértre.
  • Próbavásárlásom 98%-os volt tehát alkalmatlanságról nem beszélhetünk. Közvetlen vezetőim elégedettek voltak velem. Munkát kellett keresnem

2018. január 16-án felmondtam és indoklásban leírtam, hogy kényszerítettek a szerződés módosításra és a lojalitásom megszűnt. 30 nap felmondási időt írtam és a szabadságom kiadásával az utolsó 2 hétben mentsenek fel.
Egyeztetésre hívtak a központba, ott az hangzott el, hogy nem is találják az aláírt példányt és vegyem úgy hogy nem is történt meg, menjek át egy másik üzletbe augusztusig. Ez elfogadhatatlan ajánlat volt és nemet mondtam, meg már szóban elígérkeztem egy új helyen.
Aztán a foglalkoztatóm írásban írt a felmondásomra , hogy nem vették észre hogy nem kaptam meg az aláírt példányt de most elküldik. - A felmondásom indoka nem jogszerú, de jó fejek lesznek és mégis elfogadják és nem kérnek kárpótlást azért mert előbb megyek el, és egyébként is korrektek voltak velem, mert előre szóltak, hogy megszüntetik a jogviszonyomat ( nem előre szóltak, hanem az nap ) és felajánlottak 3 havi új szerződést új esélyt hogy találjak új munkát. No ezért gondolom úgy hogy egy pert megérne a dolog , csak nem tudom meddig nyújtható be a kereset. Február 15-ig felmondásban, de jogviszonyban vagyok még. A szerződés kikényszerített módosítása november 28-án történt.Az szóbeli egyeztetés január 18-án. A felmondás írásbeli megválaszolása január 27-én. Meddig fordulhatok Bíróságra és mi az esély. Köszönöm a előremutató hozzászólásokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.14. 18:48

Béla draga, nyomjam fel a kormányhivatalt?
Megesett már, hogy a megyei munkaügyi hatóság megbírságolt egy másik megyei közigazgatási szervet, mert az nem tartotta be a szabadság kiadásának szabályait.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.14. 18:46

Be kell jelenteni a munkaügyi hatóságnak, az majd kioktatja a munkáltatót. Lehet, hogy nem ingyen.

gasparzsolt # 2018.02.14. 17:27

Kedves Béla,
a munkáltató szerint nem illeti meg dolgozót a pótszabadság. A kérdés éppen ezért merült fel.
Van olyan juttatás, amely lakcímhez kötött, vagy éppen TAJ-számot feltételez a hozzátartozó részéről, aki ezen idő alatt otthon, pl. Ukrajnában van, de a szabadság vonatkozásában nem találtam külön feltételt.
Mit tud tenni a dolgozó?

monelke # 2018.02.14. 17:15

"Béla draga, nyomjam fel a kormányhivatalt? Már egy éve sem adtak ki igazolást. Külön kérnem kellett. Idén sem kaptam, pedig illett volna. Ismét kérnem kell."

Hahahahhahahahah! Hát akkor nem csak nálunk megy egy? Még egy kormányhivatalban is ez megy ami egy "nagy komoly" és ÁLLAMI hely???
Mert hogy nálunk a szutyokpista káefténél ez megy az egy dolog. Na de egy nagy helyen...

wers # 2018.02.14. 14:11

Béla draga, nyomjam fel a kormányhivatalt? Már egy éve sem adtak ki igazolást. Külön kérnem kellett. Idén sem kaptam, pedig illett volna. Ismét kérnem kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.14. 13:46

Mt. 118. §
Ki mondta, hogy közös háztartásban kell élniük? (Másrészt azért azt a közös háztartást tágan kell értelmezni.)

gasparzsolt # 2018.02.14. 13:27

Üdvözlök mindenkit.
A következő kérdésben kérek tanácsot.
Harmadik országbeli munkavállaló kétéves munkaszerződéssel dolgozik Magyarországon két évre szóló tartózkodási engedély birtokában. A munkáltató fizeti utána a járadékokat.

Kérdés, hogy megilleti-e a dolgozót a gyermekek után járó pótszabadság?
A munkáltató álláspontja szerint nem, mert nem élnek közös háztartásban ezen időszak alatt.
A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.14. 13:26

Nem kell indokolni. Minden kifizető - a munkáltató különösen - köteles elkészíteni és kiadni az igazolást. A munkaügyi felügyelethez és a navhoz akár név nélkül is lehet bejelentést tenni a mulasztás miatt.

wers # 2018.02.14. 12:07

Kérd írásban. Nem árt valami értelmes indoklást is beleírni, miért kell ez neked.

monelke # 2018.02.14. 11:41

"én meg csak egy megfélemlített állásáért remegő 45 feletti nő vagyok ”
Akkor mi a kérdés? Így nem lesz igazolásod az adóbevalláshoz."

Akkor hogy lesz? Mit teygek mondjad és megteszem!
De azt hogy menjek oda és kérjem azt ne mondd mert azon már túlvagyok.
Én is mások is itt.
Egyéb?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.14. 11:40

én meg csak egy megfélemlített állásáért remegő 45 feletti nő vagyok
Akkor mi a kérdés? Így nem lesz igazolásod az adóbevalláshoz.

monelke # 2018.02.14. 11:36

de már X hozzászólás van és érdemi tanács nem jött.

monelke # 2018.02.14. 11:35

én meg csak egy megfélemlített állásáért remegő 45 feletti nő vagyok aki azon imádkozik hogy ki nem rúgják innen mert akkor hova megyek-közmunkásnak maximum.
a cselekvésemet is a helyzetemhez kell igazítani.
nekem szarnak a képembe mert tudják úgyis mindent lenyelek mert kell az állás.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.14. 11:30

Nekem nemigen szoktak a képembe röhögni, ha odaállok. (Sőt, általában nekem kell elnyomnom a mosolygást. Mert nem csak határozott vagyok, hanem udvarias is.)