Dolgozó részéről azonnali felmondás.


Angelina87 # 2017.11.04. 06:35

üdv!

Segítséget szeretnék kérni,

Két és fél hónapja nem kapok fizetést, csak ígéreteket..... Fizetési felszólítást szeretnék küldeni tértvivevényes levélben, csatolhatom-e mellé az azonnali hatályú felmondást is? A kettő nem zárja ki egymást jogilag, igaz?
...

Illetve van-e még valami tanács ezzel kapcsolatban, hogy kell eljárni, hogy az lehetőleg célravezető legyen?:)

Köszönettel...

nonolet # 2017.11.02. 07:40

Az email nem felmondás.
A telefon és az SMS sem...

Felmondani írásban kell.
Tehát

  • vagy átveteted vele
  • vagy postán térti vevénnyel küldöd el

Azonnali hatállyal felmondani csak
a munkaadó súlyos jogsértése vagy magatartása miatt lehet.
Olyan ok miatt ami LEHETETLENNÉ teszi a további munkaviszonyt, munkavégzést.

Ilyen okod van?

HA nincs akkor rendes felmondással távozhatsz, aminek van minimum 30 napos határideje.

Amennyiben kellő ok nélkül távozol azonnal,
akkor a munkaadónak kártérítéssel tartozol.

  • egy havi bérrel

és

  • a bizonyított kárával
zsuzsa956 # 2017.11.01. 20:19

Még egy kérdés. Egy esetleges táppénzes állománnyal tolódik-e a felmondási idő?

zsuzsa956 # 2017.11.01. 20:06

Azonnali felmondással akartam távozni, ez nem működött, Tegnap(10.31-én ) késő este megírtam újra és e-mailen elküldtem, közös megegyezéssel kértem november 15-től. Nagyon ritkán találkozom vele, ezért maradt lehetőségnek az e-mail. Holnap postázom is.
Ma munkaszüneti nap, holnap elutazik szabadságra, a levelemre nem válaszolt. Nem akar elengedni, mert nagy a létszámhiány. Mi van akkor, ha nem reagál a felmondásra?
30-án beszéltem vele, felhívott, jól letolt, hogy képzelem, ő nem tud helyettem embert szerezni. Megbeszéltük, hogy másnap visszatérünk a témára. Tegnap küldtem egy sms-t, hogy beszéljünk amikor alkalmas neki, nem tudtam hívni, mert nem volt pénz a telefonomon. Nem keresett. Egyébként nem ez az első eset, amikor kényes a téma, akkor nem hív, vagy nem jön. Szóval a lényeg. Ilyenkor hogyan tovább? Mikor szűnik meg a munkaviszony? A másik helyen várnak. Egyébként nyugdíj mellett dolgozom. Köszönöm.

drbjozsef # 2017.11.01. 19:42

Alisa,

nézz utána mi járna, ha felmondanának neked. Aztán nézd meg, hogy jobbat ajánlottak-e annál. Ha nem, nem kell megállapodnod velük. De ezután vagy szívatnak tovább (hiszen nem mondhatnak fel a védelem miatt), vagy Te mondasz fel. Akkor még rosszabbul jársz.

Abban meg biztos vagyok, hogy amit a közössel nyerhetsz a simá felmondáshoz képest, annak többszörösébe kerül egy ügyvéed, aki elbumlizik veled a munkahelyedre.

Ajánlani csak a telefonkönyvet tudom. Hívj fel egyet, kérdezd meg, és akkor a díjszabással is tisztába leszel.

De tök felesleges ügyvédet citálnod magaddal. Kérd el a közös megegyezés dokumentumát, és kérj 2 nap gondolkodási időt, és nézesd meg valakivel, arra még talán találsz jogászt, hogy elvidd hozzá.

Alisa # 2017.11.01. 16:12

Köszönöm segítő szándékod.
Ezek a tények amiket leírtam és úgy gondolom egy alku ügyvéddel igen is hasznos lenne, mivel nem szeretném a másik munkakört (nem is képzettségem, nem arra jelentkeztem anno) nem az van a munkaszerződésemben, nincsenek meg a feltételek a munkavégzéshez... stb.. stb.. de ezt már írtam.

nonolet # 2017.11.01. 15:47

"Ez a felmondás megvan és tanuk is vannak."

...és ki nem tojja le magasról?

Elküldte végül ...nem?
Akkor mit akarsz?!!!

- -

Túlliheged ezt az egész ügyet.

Hiába szeretnéd...
Nem fogsz tudni úgy távozni, hogy extra pénzt is kapj.
(ügyvéddel az oldaladon sem)

Alisa # 2017.11.01. 15:36

Köszönöm, ezt tudom.
A munkáltató akart felmondani (a munkavállaló gyes alatt felmondási védelem alatt áll), csak közös megegyezéssel próbálta ezt keresztülvinni. De mivel mondtam, hogy nem írom alá, az volt a válasz, hogy postán kapom meg a felmondásom.

Egyjogász # 2017.11.01. 15:31

Közös megegyezés esetén nincs felmondási védelem, az csak egyoldalú munkáltatói felmondás esetén van (és nem kell aláírnod).

Alisa # 2017.11.01. 14:37

Köszönöm a válaszokat.
Tudtok ajánlati egy ügyvédet, aki eljönne velem egy ilyen alku szerinti közös megegyezésre? (Bp. pesti oldal)

A dolog pikantériája, hogy van jogellenesség a történetben, mert a felmondási védelem alatt, azaz a gyes alatt fel akartak nekem mondani közös megegyezéssel, csak nem írtam alá és a felmondás valahogy elkerülte a postára adást. Ez a felmondás megvan és tanuk is vannak.
Nem véletlenül nem kapok a munkámhoz feltételeket és jogosultságokat, nem azért mert ezt nem jelzem, vagy nem mondom és nem véletlenül szeretnék elmenni, csak nem felelőtlenül, mert az embernek el kell valamiből tartania a gyerekeit.

Azt gondoltam, hogy az is jogellenes, hogy a szülésről dolgozni visszatérő kismama nem kapja vissza az állását, ill. munkakörét. Elvégre ezért szoktak a helyükre felvenni határozott időre munkavállalókat. Az én esetemben nem ez történt.

nonolet # 2017.10.31. 13:40

"Felmondhatok rendkívüli felmondással,"

NEM.
Ez ahhoz nem elég indok.

- -

Normál felmondással távozhatsz, az extra pénzek nélkül

VAGY

Közös meggyezéssel, alku szerint.

Rexor # 2017.10.31. 13:39

Itt nincs helye azonnali felmondásnak, hiszen jogellenesség sem történt a munkáltató részéről. tehát itt csak a rendes felmondás fog működni.

drbjozsef # 2017.10.31. 13:38

Felmondhatok rendkívüli felmondással, hogy nem a munkaszerződésben leírt munkaköröm szerinti feladatokat végzem és a munkám elvégzéséhez nincsenek meg a feltételek és jogosultságok?

Nem. Ez nem elégséges indok az azonnali felmondásra. Amihez nincsenek meg a jogosultságod, azt a munkát ne végezd el, amihez nincsenek meg a feltételek, arra szólítsd fel a munkáltatót, hogy teremtse meg.

Rendkívüli felmondásnál ugye nincs felmondási idő és jár a végkielégítés?

Így van, jogszerű azonnali felmondásnál - tehát nálad nem. Vagy felmondasz, letöltöd a felmondási idődet, vagy megvárod, amíg felmondanak, vagy közös megegyezéssel megegyezhettek bármiben.

Alisa # 2017.10.31. 13:14

Szép napot!
Másfél éve mentem vissza dolgozni (gyest leszámítva 10 év a munkaviszony), de nem kaptam vissza a munkaszerződésben rögzített munkakörömet. A munkaszerződésem amúgy a kb. 13 év alatt nem lett módosítva, bár a fizetés is változott ez a "pár év" alatt, az sem annyi utalva, mint ami munkaszerződésben írva van.
Eleinte 4h-ban dolgoztam, és ennyi idő tényleg nem elég a régi munkaköröm elvégzéséhez.
Nem szűnt meg a munkaköröm, csak más végzi (határozatlan szerződéssel).
Gondoltam ha majd 8h-ban leszek, akkor majd visszakapom, de több mint fél év elteltével sem lett így.
Írtam e-mailt (és személyesen is odaadtam, de aláírva nem kaptam vissza, hogy át lenne vettetve) a főnökömnek, melyben leírtam, két oszlopban, a régi-munkaszerződéses munkaköröm feladatait (ez felsorolva 11 sor) és a mostanit, amit 2 sorból áll, bár igaz, ebből az egyiket régen is csináltam, a másikhoz közöm sem volt.
A munkám elvégzéséhez jogosultságokkal sem rendelkeztem, amit szintén példákkal leírtam a teljesség igénye nélkül 7 sorban. Ebből azóta két dolog rendeződött.
A főnökömmel leültem beszélni és elmondta, hogy nem akar visszatenni a régi munkakörömben. Másik feladatkört ajánlott, amire azt mondtam, hogy átgondolom.
De átgondoltam és nem szeretném azt a "munkakört".
Felmondhatok rendkívüli felmondással, hogy nem a munkaszerződésben leírt munkaköröm szerinti feladatokat végzem és a munkám elvégzéséhez nincsenek meg a feltételek és jogosultságok?
Rendkívüli felmondásnál ugye nincs felmondási idő és jár a végkielégítés?
Köszönöm, ha tudtok segíteni.

Bambi70 # 2017.10.28. 12:26

Nem írtam alá semmit, még munkaszerződesem sem volt ! A másik indok igaz azt nem irtam le : kb 3000 km kellett volna dolgoznom 2hónapig távol mindentől ugyan annyi bérért ! Ezt sem fogadtam el! Meg probálok egyezkedni , de az neki kevés !

nonolet # 2017.10.28. 12:09

Te mondtál fel és felmondási idő nélkül? azonnal.

Akkor nem jár neked semmi.
Ellenben beperelhet károkozásért.

Kivéve, ha az indoklásod megállja a helyét a bíróság előtt is, rendkívüli felmondási okként.

De ilyen okot eddig nem írtál...

Amiket írtál azok nem elegendő okok
egy rendkívüli felmondásra, hisz
nem teszik lehetetlenné
a további munkavégzésed.

Hanem csak rendezhető jogi-elszámolási kérdések.

- -

Persze jó eséllyel nem fog perelni.

De te sem igazán tudsz követelni semmit.

Mert felelőtlen voltál évekig a munkaviszonyod tekintetében.

Ráadásul aláírtál olyan papírokat, amik nem voltak igazak.

Persze rátámadhatsz jogi úton
és mivel sáros vélhetően inkább
egyezkedik veled némi "lelépési pénzről".

Alkudozz... egyezkedj.

(csak közben ne zsarolj!! arra ügyelj)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.28. 12:07

Szerintem ez nem megfelelő indok az azonnali hatályú felmondásra.

Bambi70 # 2017.10.28. 11:54

Üdvözlet mindenkinek!
A problémám elég kacifántos14 éve egy helyen dolgoztam . A cég mindig meg szűnt jogutoddal , errol persze semmi papír soha ! Majd megtudtam , hogy 4 órasban vagyok bejelentve 6 éve , azonnal femondtan. Szóban 8 órast igértek , és ráadásul jó ismerősöm.Kiküldetésen is dolgoztam Némerországban 10 évig ! Szeretnék segítséget kérni hova forduljak , és jár-e végkielégités! Szabadságok ki írva soha ki nem fizetve.

bincko # 2017.10.06. 22:00

drbjozsef!

"másik fél munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi."

erre írhatna egy példát is!
érdekelne

drbjozsef # 2017.10.03. 18:21

Ez lófrancokat nyomós ok. Beszélj vele Te is úgy, ha jól esik, legfeljebb kirúgnak.

Szóval ez az azonnali felmondás lehetősége :

A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

A kaffogás az nincs benne.

KennyNoWay # 2017.10.03. 17:45

DE viszont itt a nyomos indokom az, hogy a főnökasszonyom nem tud magyarán normálisan beszélni, folyamat kaffog.

drbjozsef # 2017.10.03. 17:19

Kenny,

nem oldható meg. Próbaidő letelt, ha dolgoztál utána, akkor már csak rendes felmondással mondhatsz fel, felmondási idővel. És az is csak akkor indul, amikor végre írásban is beadod a felmondásodat.

Vadsuhanc # 2017.10.03. 16:56

A próbaidő meghatározott ideig tartott..... Mire hivatkozva akarják kérni a 30 napos felmondási időt... Ami egyébként is lassan lejár....

KennyNoWay # 2017.10.03. 16:13

Tiszteletem.

Nekem olyan problémám, lenne másik munkahelyre mennék dolgozni, de viszont a próbaidőm lejárt 2017.09.18.-án. kötelezni akarnak a 30 napos felmondási időre, fő indokom, hogy ott akarom hagyni a cégem, főnököm nem kellőképpen beszél velem, összeférhetetlenség van köztünk.Azonnali felmondással meg olható ez?

nonolet # 2017.09.25. 18:59

Nem elég ...

Vagy közössel megszüntetik.
Ekkor minden alku tárgya lehet.

Vagy felmond az alapértelmezett 30 napos határidővel.
Végkielégítés nyilván nem lesz ekkor...