saját válakozás, de a munkaszerződés nem nagyon engedi


v-wave # 2005.02.18. 18:21

Az itt hivatkozott linkekkel kapcsolatban szeretnek egy apro megjegyzest tenni: az egyik link (http://www.magyarorszag.hu/…/munkvalltit)
alatt talalhato tajekoztatas teljesen felrertelmezi a Munka Torvenykonyvet, illetve az uzleti titok megorzesere vonatkozo kotelezettseget.

A magyarorszag.hu ugyanis azt mondja, hogy az uzleti titkot csak akkor koteles megorizni a munkavallalo a munkaviszony megszunese utan, ha a munkaltatoja ezert neki ellenerteket fizet, es akkor is legfeljebb harom evig.

Ezzel szemben az uzleti titok a munkaltatot a Ptk. alapjan megilleto jog, amit a munkavallalo minden esetben koteles megorizni. (Un. szemelyhez fuzodo jog - mint a nevviseleshez vagy a becsulethez valo jog -, amit mindenki koteles tiszteletben tartani. Meghozza ellenszolgaltas nelkul.)

Valojaban az az Mt. rendelkezes, amit a link alatti tajekoztatas felrertelmez (az Mt. 3.§ (6) bekezdese) azt mondja, hogy a munkaviszony megszunese utan a munkaltato csak akkor tilthatja meg pl. a konkurencianal elhelyezkedest, ha a dolgozoval igy allapodott meg, es a munkavallalo ezert kap megfelelo juttatast. Egy ilyen tilalom legfeljebb 3 evre szolhat.

A munkaltato uzleti titka azonban nem kepezheti alku targyat, mivel az soha nem fedheto fel.
v-wave

LexLuthor # 2005.02.14. 11:47

Köszönöm a linkeket, nagyon hasznosak.
De lenne itt még egy kérdésem. Az első link által hivatkolzott helyen a következőt írják:

"A bírói gyakorlat (Bírósági Határozatok -BH- 1996/502. szám) a fentiekben hivatkozott Gt. összeférhetetlenségi szabályok kapcsán úgy foglalt állást, hogy a munkavállalónak a munkáltatóval azonos tevékenységi körű gazdasági társaságban fennálló tagsági viszonya - a társaság tevékenységében való személyes közreműködése hiányában - nem tekinthető a munkáltató gazdasági érdekeit veszélyeztető és a rendkívüli felmondást megalapozó helyzetnek."

Ez bármilyen tagsági vizsony esetén érvényes? Pl.: ha egy Bt.-ben beltag vagy kültag vagyok akkor is?
Mi számít személyes közreműködésnek?

rbendeguz # 2005.02.08. 22:53
LexLuthor # 2005.02.08. 22:02

Köszönöm a válasz!
Feltennék még néhány kérdést.

Vállakozóként dolgozni nála? Kizárt! Az neki nagyon nem lenne jó. Ebben az esetben jóval nagyobb juttatást kellene adnia nekem ahhoz, hogy megmaradjon az az összeg ami most van. És ez már nem érné meg neki.

Rendkívüli felmondás? Ha csak ilyen szankciót érvényesíthet velem szemben akkor szerintem érdemes megkockáztatni. :) Egy kőműves mellett segédmunkásként bármikor el lehet helyezkedni, és még a bérem is magasabb lenne, mint most szoftverfejlesztőként.

Ha jól értelmezem amit mondtál, akkor mindenkép be kell jelenteni a munkáltatónak a válakozást, függetlenül attól, hogy sérti-e a gazdasági érdekeit, vagy nem.

Hallottam olyan dologról, hogy még a felmondás után x idővel sem lehet hasonló tevékenységgel foglalkoznom (konkrétan szoftverfejlesztésre mondták nekem). Ez igaz?

"... felhasználnád a munkáltató üzleti titkaid, haszonszerzés céljából ... " - itt konkrétan milyen esetekről lenne szó?

v-wave # 2005.02.08. 20:37

Bocs, a büntetőjogi következmények lemaradtak.
Szerintem ez a probléma alapvetően nem büntetőjogi, de ha mondjuk felhasználnád a munkáltató üzleti titkaid, haszonszerzés céljából, ami viszonylag életszerű ilyen helyzetben, akkor max. 3 év.
De még egyszer, alapvetően ez nem büntetőjogi eset.

v-wave # 2005.02.08. 20:31

Kedves LexLuthor!

A munkaszerződésed, de a Munka Törvénykönyve (Mt.) alapján is köteles lennél a munkáltatónak bejelenteni a vállalkozásod, arról nem beszélve, hogy a munkaviszony fennállása alatt nem végezhetsz a munkáltatód jogos gazdasági érdekeit sértő tevékenységet (tehát nem lehetsz mondjuk a versenytársa). Ezért nem szerencsés ez a helyzet, ha ugyanis titokban belekezdesz a vállalkozásodba és kiderül ez a munkáltatódnál, akkor az rendkívüli felmondásra adhat okot.

Az teljesen elképzelhetetlen, hogy felajánljad a munkáltatódnak, hogy ezentúl vállalkozóként dolgozol nála? Ezzel ő is jól járhat, mert a különböző járulékokat te fizetnéd, te pedig elindíthatnád a vállalkozásodat? (Ennek is vannak hátrányai persze, mivel a munkavállalók számára biztosította előnyöktől így eleshetsz, de ahogy kitűnik a soraidból, nem akarsz örökké munkavállaló lenni.)

LexLuthor # 2005.02.08. 20:08

Üdv mindenkinek.

Nemrég feltettem ezt a kérdést a polgári szekcióban, de ott sajnos nem kaptam rá választ. Remélem itt nagyobb szerencsém lesz.

Saját vállalkozást szeretnék indítani másodállásba, mely szoftverfejlesztéssel foglalkozna. Jelenlegi munkahelyemen is ezt csinálom.
A munkaszerződésemben szerepel a következő:
"A munkavállaló köteles a cég tevékenységi körébe tartozó saját egyéni fejlesztéseiről tájékoztatni a munkáltatót, és csak a munkáltató engedélyével végezheti azt."
Természetesen nem szeretném tájékoztatni a munkáltatót mert rögtön repülnék.
Azt viszont nem tudom megtenni, hogy felmondjak, és csak a válakozással foglalkozzak mert nincs olyan anyagi háttér mögöttem.
Viszont ha nem maszekolok "éhenhalok".
Szóval 1-1.5 évig csak másodállásban tudnék tevékenykedni.
Van e erre esélyem a munkaszerződésben foglaltak ellenére?

Ha nem folytathatok ilyen tevékenységet, de mégis megteszem, milyen büntetőjogi következményei vannak?

Üdv,
LL