felmondás


Hwesta # 2015.01.29. 23:10

Sziasztok!

Az lenne a problémám, hogy jelenlegi munkahelyemen jeleztem a felmondási szándékomat szóban a közvetlen főnőkeimnek, majd az ő útmutatásuk szerint írásban is megtettem ezt. Ez utóbbit a cég belső postáján keresztükl továbbítottam a humánra, ahol elvileg ők feldolgozzák azt. A felmondásban és szóban is jeleztem, hogy február 2-án új munkahelyen kezdek, ezért addig tudnám vállalni a felmondási időt.

Nem aggódtam, több korábbi munkatársamnál sem volt probléma, gyakorlatilag egy-két nap alatt távozhattak. Szóban is ígéretet kaptam arra, hogy nem lesz gond a február 2-i időponttal.

Azonban a mai nap jött a fekete leves. Egyik közvetlen főnököm elmondta, hogy még nem tudják meddig kell maradnom, valószínűleg néháy hétről lenne szó, pontos határidőt nem tudtak mondani. A munkáltatói joggokat gyakorló főnököm üzente állítólag ezt. Vele még nem sikerült személyesen beszélnem (tulajdonképpen időpontot kell kérni hozzá). Kérdeztem, hogy pípar mikor lesz erről, annyit montak, majd lesz.

Közben az új munkahelyemen mondanom kellene valamit, mikor tudnék kezdeni, mert ott már aláírtam egy előszerződést a kezdésről, ők sem várnak a végtelenségig.

A kérdésem az, hogy megtehetik ezt? Semmi jogom nincs arra, hogy elejét vegyem ennek a totojázásnak? Nagyon úgy tűnik, hogy az új munkahelyemet elvesztem a régi totojázása miatt...

Előre is köszönöm annak, aki válaszra méltat.

Egyjogász # 2015.01.29. 23:30

Az Mt. szerint a felmondási idő harminc nap, a munkáltató ragaszkodhat annak letöltéséhez.

Hwesta # 2015.01.30. 01:26

Akkor tehát nincs mit tenni? Akkor sem, ha szóban azzal hitegettek, hogy távozhatok február 2től, emiatt pedig jóhiszeműen gondoltam azt, hogy nem lesz gond a munkábaállás a másik helyen? Azzal se kezdhetek semmit, hogy még mindig nem hajlandóak megmondani, mennyi időt is kell itt még eltöltenem?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.30. 04:34

Miért kellene bármit is mondaniuk? A harminc nappal kellett, kell számolnod. (Egyébként nem fognak a munkapadhoz bilincselni, emiatt nem veszted el az új munkahelyedet. Legfeljebb fizetsz érte.)

ObudaFan # 2015.01.30. 10:16

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni. A munkáltató követelheti az ezen mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.
Ha ezt bevállalod, már mehetsz is.

Hwesta # 2015.01.30. 16:15

Köszönöm a válaszokat!

@KBS: pont az a baj, h mondtak valamit, aztán meg mondtak valami teljesen mást. Sőt, igazából még konkrétumokat sem mondtak. Csak, h néhány héten belül, és papírt erről sem láttam. Igazából egyik közvetlen felettesem sem hajlandó kommunikálni velem, és ez az ami aggaszt. Mindenesetre hétfőre kaptam időpontot a nagyfőnökhöz, addig még tájékozódnék a lehetőségeimről.

@ObudaFan: 'A munkáltató követelheti az ezen mértéket meghaladó kárának megtérítését is.' - Ez a gyakorlatban hogy szokott kinézni? Van erre valamilyen szabály, szokás, vagy irányelv? Nincsen semmilyen eszköz, bankszámla, stb a nevemen, anyagi, vagy akármilyen más kárt (tudtommal) nem okoztam. A rövidtávú helyettesítésem meg van oldva, mivel két helyettesem is van, így a termelés sem áll le csak azért, mert én nem vagyok. Emellett gőzerővel keresik az utódomat, akik vélhetően 1-2 hét múlva tud is kezdeni. Ilyen körülmények mellett nagyjából milyen "kárigényre" lehet számítani? Már amennyiben elegendő ennyi információ a válaszhoz...

noanoa # 2015.02.14. 13:34

Kedves Fórumozók!

Ha a közalkalmazott felmond, és a 60 napos felmondási időt nem akarja ledolgozni, ezért kötelezik majd arra, hogy kifizesse a 60 napra jutó bért, akkor ez alatt a BRUTTÓ bérét kell érteni, vagy azt a NETTÓT, ami a már levont adók és járulékok után marad?

Köszönettel: noanoa

noanoa # 2015.02.14. 13:37

Ja! És hogy ebben az esetben a munkaviszony melyik nappal szűnik meg? A felmondás napján (akkor fog utoljára dolgozni), vagy a 60-dik napon, amit ugyan nem dolgoz le, de kifizet?

huntah # 2015.02.14. 14:41

Miért nem kezdeményezed a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetését?

noanoa # 2015.02.14. 22:20

Megkíséreltem, de nem járulnak hozzá.

noanoa # 2015.02.14. 22:31

Közben olvastam lejjebb, hogy ha a munkavállaló a munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.

Ez mit jelent a gyakorlatban?

Felmondok február 28-án, és ezen a napon dolgozok utoljára. Március 1-jén kezdődne a 60 napos felmondási időm, amit nem dolgozok le.

  1. Kiszámolják a 60 napnyi távolléti díjat és ezt fizettetik be velem, vagy levonják az adókat, járulékokat és csak a nettót kell befizetnem?
  2. Melyik nappal szűnik meg a munkaviszonyom? Február 28-cal, vagy 60 nappal később?
huntah # 2015.02.15. 07:55
  1. A távolléti díj egy konkrét összeg. Könyvelő/bérszámfejtő megmondja hogy mennyi.
  2. Ha "munkavállaló a munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg", akkor az megszűnt, nem igaz?

Csak azt nem értem, hogy miért kifizetődő így tenni.

noanoa # 2015.02.15. 09:16

Csak azt nem értem, hogy miért kifizetődő így tenni.

Nem fizetődik ki.

Még egy kérdést:

Cégen belüli áthelyeslésnél van valami határidő, amely alatt a régi helyről el KELL engedni az illetőt? Vagy arra való hivatkozással, hogy még nem pótolták, maradni muszáj? (Nem vezérigazgatói állásról beszélek,hanem egy nagy cég kis fogaskerekéről van szó, akinek a pótlása - ahogy a főnök időnként "nevelési célzattal" riogatta is a kenyerüket féltő beosztottait - toronyban áll az asztalán a jelentkezők önéletrajza.)

A munkakörben a felmondási idő 60 nap.
Az áthelyezést 45 napos átfutással kérték.
A fogadó oldalon minden rendben lett volna.
De a jelenlegi főnök nem engedi el, ezt a bejelentést követő 30-dik napon közölte, sőt (mintegy büntetésként, mert el akart menni) retorziót alkalmaz a munkavállalóval szemben további időre, és felajánlotta, hogy ha nem tetszik, fel lehet mondani.

Ez a 60 nap - korábbi esetek hasonló eljárásait ismerve - olyan nyomást jelentene, hogy a jogellenes kilépésnek nincs alternatívája.

Györgyi76 # 2015.02.17. 14:25

Tisztelt Szakértő!

Február 10-től a felmondási időmet
töltöm jelenlegi munkahelyemen.
Még aznap megegyeztünk a munkáltatómmal,hogy
a felmondási időből eltekint egy 1 hetet /5 munkanap,amennyiben én lemondok az időarányosan járó szabadságom kifizetéséről.A fennmaradó 3 hetet ledolgozom.
Március 02-án már új munkahelyen kezdenék.
Viszont a mai napon kaptam egy dokumentumot,
melyben szerepel közös megegyezés / én mondtam fel/
munkaeszközök átadása stb.
Ugyanakkor az is,hogy a munkáltató az elvégzett munkáért járó munkabért 03.10-ig köteles átutalni.
Illetve ,hogy a munkaviszonnyal kapcsolatos papírjaim átadását szintén 03.10-ig vállalja a munkáltató.

Egyébként én rákérdeztem erre,és azt a választ kaptam,hogy tekintettel a kialakult helyzetre/ felmondásom/ haladékot kérnek.
Illetve,amíg nem írom alá, a könyvelő nem tudja elkezdeni a "leszerelést"

A kérdésem, akkor én jogilag Március elején
nem tudom az új munkahelyemen a munkát felvenni?

Ha az utolsó nap nem zárjuk le a dolgot,
akkor mi a garancia,hogy utólag megkapom a fizumat..

Válaszukat előre is köszönöm

ObudaFan # 2015.02.17. 15:57

A garancia az, hogy perben érvényesítheted. Egyébként még a munkáltató fizetésképtelensége esetére is ott van a Bérgarancia Alap, tehát erre azért van garancia.

Györgyi76 # 2015.02.17. 16:25

Tisztelt Óbudafan, köszönöm! Akkor simán belemehetek?Illetve ha a papírjaim nincsenek kéznél,hó elején még kezdhetek a másik helyen?

markyy # 2015.02.23. 06:24

Tisztelt szakértők!

A cég,melynél dolgozok határozatlan idejű munkaszerződéssel,közalkalmazottként,munkavállaói felmondás esetén 60 nap felmondási időt köt ki,melyet minden esetben,egészében ledolgoztat.Szerény jogi ismereteim szerint a munka törvénykönyvének változásával a felmondási idő minden esetben 30 nap,amennyiben a munkavállaló kezdeményezi a munkaviszony megszüntetését,függetlenül a szolgálati időtől...
Kérdésem az lenne,hogy jogszerű-e a 60 nap felmondási idő letöltése,mikor erre a munkaszerződésben sincs kitétel?

Válaszukat megköszönce,tisztelettel:L.Gy.

ObudaFan # 2015.02.23. 12:40

Györgyi76

Nyilván egy olyan megállapodás-tervezetről, amit nem láttam, nem mondhatom, hogy elfogadható.

ObudaFan # 2015.02.23. 12:43

markyy

A közalkalmazott lemondási ideje a Kjt. szerint két hónap.

picim # 2015.03.19. 08:07

Szeretném megtudni 90 napos próbaidős munkaszerződésem van ezen belül a munkáltató tudom,hogy felmondhat, viszont szóban azt közölte velem több ember előtt,hogy azért mond fel , mert naponta több 10 ezer forinttal megkárosítottam azaz megloptam /bizonyos értelemben kereskedelmi tevékenység, mint pénztáros dolgoztam/ amikor kértem,hogy bizonyítsa be papír forma szerint mivel mindig leadtam a blokkok alapján a pénzt azaz elszámoltam erre csak felületes választ adott. Tehát gyakorlatilag tolvajnak, csalónak rágalmazott meg! Bele kell ebbe nyugodnom, hogy a becsületembe gázolt?

picim # 2015.03.19. 08:07

Szeretném megtudni 90 napos próbaidős munkaszerződésem van ezen belül a munkáltató tudom,hogy felmondhat, viszont szóban azt közölte velem több ember előtt,hogy azért mond fel , mert naponta több 10 ezer forinttal megkárosítottam azaz megloptam /bizonyos értelemben kereskedelmi tevékenység, mint pénztáros dolgoztam/ amikor kértem,hogy bizonyítsa be papír forma szerint mivel mindig leadtam a blokkok alapján a pénzt azaz elszámoltam erre csak felületes választ adott. Tehát gyakorlatilag tolvajnak, csalónak rágalmazott meg! Bele kell ebbe nyugodnom, hogy a becsületembe gázolt?

picim # 2015.03.19. 08:18

Szeretném megtudni 90 napos próbaidős munkaszerződésem van ezen belül a munkáltató tudom,hogy felmondhat, viszont szóban azt közölte velem több ember előtt,hogy azért mond fel , mert naponta több 10 ezer forinttal megkárosítottam azaz megloptam /bizonyos értelemben kereskedelmi tevékenység, mint pénztáros dolgoztam/ amikor kértem,hogy bizonyítsa be papír forma szerint mivel mindig leadtam a blokkok alapján a pénzt azaz elszámoltam erre csak felületes választ adott. Tehát gyakorlatilag tolvajnak, csalónak rágalmazott meg! Bele kell ebbe nyugodnom, hogy a becsületembe gázolt?

picim # 2015.03.19. 08:20

Szeretném megtudni 90 napos próbaidős munkaszerződésem van ezen belül a munkáltató tudom,hogy felmondhat, viszont szóban azt közölte velem több ember előtt,hogy azért mond fel , mert naponta több 10 ezer forinttal megkárosítottam azaz megloptam /bizonyos értelemben kereskedelmi tevékenység, mint pénztáros dolgoztam/ amikor kértem,hogy bizonyítsa be papír forma szerint mivel mindig leadtam a blokkok alapján a pénzt azaz elszámoltam erre csak felületes választ adott. Tehát gyakorlatilag tolvajnak, csalónak rágalmazott meg! Bele kell ebbe nyugodnom, hogy a becsületembe gázolt?

picim # 2015.03.20. 14:06

Ennyi? Senki nem mond nekem erről semmit? Nincs jogorvoslat:))))

Sherlock # 2015.03.20. 14:39

Ez nem amerika (bár ott sincs úgy ahogy gondolják az emberek).