Munkahelyi baleset


blnt # 2017.02.02. 08:41

Ezer köszönet a válaszokért!

baki112 # 2017.02.24. 16:13

Tisztelt Fórumozó

Érdeklődnék , hogy a munkahelyi balesetre járó
táppénz időtartalma az az egész a munkáltatót terheli
vagy itt is igaz a 10 napos időintervallum ?

Válaszokat előre is köszönöm .

cincinnatus # 2017.03.01. 11:14

baki112 2017.02.24. 17:13

Tisztelt Fórumozó

Érdeklődnék , hogy a munkahelyi balesetre járó
táppénz időtartalma az az egész a munkáltatót terheli
vagy itt is igaz a 10 napos időintervallum ?

Válaszokat előre is köszönöm .

T.Kérdező!

Megerősítve az előző hozzászóló válaszát határozattal elismert üzemi baleset esetén baleseti táppénz a biztosítottnak az első naptól jár.

A baleseti táppénz mértéke munkabaleset esetén 100%, úti, üzemi baleset esetén 90%.

Betegszabadságot a munkáltatónak ez esetben nem kell fizetnie és tápénz 1/3 fizetési kötelezettsége sincs, azaz azt teljes egészében a társadalombiztosítás állja.

bbende # 2017.03.07. 09:14

Kedves Fórum!

A cégnél, ahol dolgozom, és frissen neveztek ki munkavédelmi képviselőnek, van egy munkavállaló, aki munkába állását követően végtagi izomsorvadásban megbetegedett, amiről az üzemorvos is tájékoztatva lett. Munkavégzésében nincs semmi megkülönböztetés. Február 17-én a széke és a nyomtató között, munkavégzés közben összeesett, és eltört a lábfejében több csont. Nem ment neki semminek, csak magától esett össze. A külsős Tűz- és Munkavédelmi tanácsadó aláírattatna velem egy feljegyzést, hogy nem minősül munkahelyi balesetnek. Valóban nem munkahelyi baleset? A választ előre is köszönöm szépen.

pazs # 2017.03.07. 09:52

Tényleg nem, mert - ha tényleg csak a betegsége okán esett össze - nem külső hatás okozta, hanem belső (a saját szervezete). Nem baleset, vagyis munkahelyi baleset sem lehet.

király17 # 2017.03.07. 13:05

Tisztelettel kérdezem hogy kártérítési ügyemben az első fokú a másodfokú bírósági eljárásokban bizonyítottak a bírósági jogkörben meg valósuló bírói műhibák sorozata. 2007. évtől a bíró két tárgyalást tartott majd 9 évben semmi nem történt ügyemben. Panaszomra az elnök Úr válaszában arról tájékoztatott, hogy mulasztás történ a bíróság részéről az eljáró bíró 9 évig szülési szabadságon volt, és az ügyem nem került megosztásra másik bíróhoz. 10. évben egy új bíró tárgyalta az ügyet, aki bűnözőnek nevezett a tárgyaláson, a bizonyítási indítványainknak egyszer sem adott helyt, indokolásokat mellőzve. Alperest támogatta hogy mire hivatkozzon az eljárásban. Az első fokú bíróságot valamint a másodfokú bíróságot mint alpereseket mennyi esélyem van egy teljesen független bíróságnál a bírói műhiba keresetében?A ilyen műhiba pereknél a keresetet elég egy példányba benyújtani? Ezt azért kérdezem mert bírósági panasznapon átnézték az ügyem iratait, és ott is megállapították hogy a bírói műhibák megvalósultak, javasolták a bírói műhiba megállapításának keresetét. Mint mondották ezt tárgyaláson kívül fogják elbírálni, e eljárásban sem a felperes sem az alperes nem fognak jelen lenni mert a tárgyalásra idéző Végzést sem kapnak a felek ez ügyben. Kérdezem a fenti ügyben Önök mit tanácsolnak? Ha keresetet kell beadnom az mennyi példányba kell csatolni? Köszönöm szépen megtisztelő választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.07. 14:28

Nem állsz véletlenül gondnokság alatt? Mert akkor a peres cselekményeket vagy a gondnok végezheti el helyetted, vagy legalábbis kell a hozzájárulása.

Kriszta8006 # 2018.03.30. 06:45

Üdv!

Érdeklődni szeretnek, hogyha a munkahelyem felállok a székről, közben elzsibbadt a lábam, mert magasított a székünk és nincs lábtartója, mert letört, és a harmadik lépésnél a bokám kifordul, részleges szalagszakadásom lett a mentő vitt el a kórházba, az nem minősül munkahelyi balesetnek? Az simán csak baleset 60 %-os táppénz jár?
Válaszukat előre is köszönöm.

Immaculata # 2018.03.30. 08:32

Munkahelyi balesetnek minősül, 100%-os táppénz jár. Ezen túlmenően a többletköltségeid megtérítésére is jogosult vagy.

tacsicsi # 2018.04.06. 10:19

2014-ben ismerősöm munkából hazamenet (a melóhely előtt 10 méterrel) motoros balesetet szenvedett, ami miatt különböző törései voltak, 6 hétig kórházban feküdt, különböző ellátásokat kapott, majd rehabra járt, és azóta is pszichólogushoz, mert figyelem zavara lett és úgymond, nem a régi önmaga (indulatos, stb.) (valószínűleg a koponyasérülés következtében, illetve légzéskimaradás miatt, mert eszméletét vesztette az ütközés és a földre esés következtében)

A munkahelyét már azóta elhagyta, ami miatt nem sok esély van, főleg így, 4 év múlva, de érdeklődnék a nevében, hogy van-e még valamilyen esély kártérítés kérésre?

Tudni kell, hogy az eset egy túlóra elvégzése után történt, amire megelőzően írásos utasítás/engdély nem történt (a jegyzőkönyvhöz a rokonát kérték meg a papír aláírására), illetve a munkahelyén egyedül nem is tartózkodhatott volna, mert olyan volt a munkaköre.

A munkába visszaállás után a régi munkaköréből egy másik munkakörbe helyezték át, ami szintén megviselte.

Én már anno is javasoltam neki, hogy kérjen kártérítést, de most újra téma lett köztünk.

Köszönöm a szakértő segítséget.

drbjozsef # 2018.04.06. 11:43

A munkahelyét már azóta elhagyta, ami miatt nem sok esély van, főleg így, 4 év múlva, de érdeklődnék a nevében, hogy van-e még valamilyen esély kártérítés kérésre?

A munkahely elhagyása nem számít, de az igen, hogy a munkajogi igények elévülése 3 év.

De ha belül lenne is kétséges, hogy ezt az amúgy - feltehetőleg, a leírás alapján - úti üzemi balesetre mekkora kártérítési felelőssége lenne a munkáltatónak. Miután a baleset körülményeiről nem tudunk, ez elég széles paletta lehet 0 és 100% között (de általában jóval közelebb az előbbihez).

Ez a hajó feltehetőleg már elment - de persze ezt néhány körülmény módosíthatta is akár.

tacsicsi # 2018.04.06. 11:50

drbjozsef

Az évek miatt én is hasonlóan gondolom, hogy elúszott.

Max, amiatt gondoltam még, hogy a munkahelyén egyedül nem is tartózkodhatott volna, előírások szerint, mert olyan gépekkel, autókkal dolgozott.
Ezt lehet(ett) volna meglovagolni, de már ezt sem lehetne elővenni.

Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2018.04.06. 11:57

Ha bűncselekménnyel nem függ össze a baleset, vagy a munkavégzése (ekkor lehet hosszabb az elévülés), akkor nemigen lehet ezzel már csinálni semmit.

Csuklósbusz # 2018.09.15. 12:23

Ehhez mit szóltok?
https://cegledipanorama.hu/…ekolt-ferfi/

Elhagyta a munkaterületét, kolléga gépére rátámaszkodott ami szétroncsolta a kezét.
És nem kap semmit.

Nade ha esetleg nem volt figyelmeztető tábla vagy elkerítés stb akkor hogyhogy nem hibás a munkáltató??

Mert ha valami adja magát és rámerek támaszkodni akkor csak nem kóser ha szétroncsol nem?

Csuklósbusz # 2018.09.15. 16:27

Kissebb, horzsolásos sérüléses baleset ért munkavégzés során, de lehetett volna súlyosabb is.

Van jogom kikérni az üzemi kamerák felvételeit mint természetes személy?

Az üzemben elvileg titoktartás van a gyártási folyamatról, de ilyen esetben megtagadhatják-e azt hogy kiadják a felvételt számomra?

drbjozsef # 2018.09.16. 05:59

Igen.
Igen.

Csuklósbusz # 2018.09.16. 11:53

Szóval van jogom kikérni de meg is tagadhatják.

Nade azt hogy én személyesen visszanézzem gondolom annak nincs jogi akadálya?
Hogyan lehet ezt kikényszeríteni?

Tegyek feljelentést, mert ugye horzsolás volt de a kezem is odalehetett volna... ?

Csak mert rámakarják fogni hogy a horzsolást is a saját hibámból történt de én ezt nem ismerem el, látni, birtokolni szeretném a felvételt amivel védhetem magam.

drbjozsef # 2018.09.16. 15:51

Nem hinném, hogy Te azt láthatod.

Nem tudom, hogyan szabályozza az üzem a videofelvétel tárolását és törlését, de más, nyilvános helyeken (pláza, parkoló, üzlet, mozi, etc) a törvény szerint megtartják X napig (ez attól függ miről van szó, más a postán és más a tescoban, 10, 30, 60 nap), utána KÖTELESEK törölni. Ha valaki meg szeretné nézni, akkor jelzi (vagy rendőrségi feljelentést tesz, és az jelzi az adatkezelőnek), hogy ne töröljék le, szüksége van rá. De ekkor sem fogják megmutatni. A rendőrségnek, bíróságnak, vagy más hatóságnak adják ki. Másol is lehetnek rajta, másoknak is vannak jogai, nem bámulhatja azt bárki.

Szerintem, de lehet, hogy tévedek (főleg a napokban, lusta vagyok megint utánakeresni, valamelyik ilyennel foglalkozó topikban nemrég vesézve volt).

kepi67 # 2018.09.17. 10:00

Üdvözletem. Szeretnék segítséget kérni abban az ügyben hogy a balesetem úti balesetnek számít-e. Munkába menet elestem a motorommal és eltört a lábam. Nem a legrövidebb úton mentem, hanem kb. 300 méteres kitérőt tettem hogy reggelit vásárolhassak magamnak. A baleset a a kerülő út alatt történt. Ez úti baleset vagy sem? Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.17. 10:24

A munkáltató vitatja?

alfateam # 2018.09.17. 10:24

Munkába menet, vagy onnan lakására (szállására) menet közben bekövetkezett baleset üzemi jellege azonban csak akkor állapítható meg, ha e közben a munkával való kapcsolat tartósan nem szakadt meg. Abban az esetben, ha a dolgozót ért baleset munkába menet, vagy a munkából történő távozása után következett be, vizsgálni kell, hogy a dolgozó balesete a munkahely és a lakása közötti legrövidebb úton történt-e, illetőleg a dolgozó közvetlenül a munkája befejezése után indult-e lakására, útját pedig magánügyei végzése miatt hosszabb időre nem szakította meg, esetleg oly módon is, hogy az említett legrövidebb útról letért. Az útnak a dolgozó legelemibb életszükségleteinek biztosítása végett (például a napi élelmiszer-vásárlás, gyógyszer beszerzése, továbbá a gyermek bölcsődéből, óvodából, iskolából való hazavitele céljából) történő megszakítása nem minősül nagyobb kitérésnek, nem minősül indokolatlan útmegszakításnak.

Jusztasz # 2018.09.17. 11:14

Kérdésére a teljeskörű, szakszerű választ megkapta, amelyet azzal egészítenék ki, hogy a baleset körülményeit a munkáltatónak ki kell vizsgálni, az előírt üzemi baleseti jegyzőkönyv nyomtatványt ki kell állítani és meg kell küldeni a járási hivatal (egészségbiztosító)részére.

Arról, hogy a balesetet társadalombiztosítási szempontból üzemi balesetnek elismerik-e a járási hivatal (egészségbiztosító) jogosult, illetve köteles az általános közigazgatási rendtartásról és a kötelező egészségbiztosításról szóló törvényekben nevesített módon, határozatban dönteni.

Javasolt elolvasni az itt található összefoglalót:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

kepi67 # 2018.09.17. 12:04

Nagyon köszönöm a segítséget! A munkáltató nem vitatja az ügyet, de mivel semmi tapasztalatunk nincs az ügy intézése kapcsán tanácsokat kértünk egy munkabiztonsággal foglalkozó cégtől aki a baleseti oktatást is szokta nálunk tartani. Az ő véleményük szerint ez nem úti baleset.

alfateam # 2018.09.17. 13:03

.„ Az ő véleményük szerint ez nem úti baleset.
Csakhogy ezt nem nekik kell eldönteni....

Csuklósbusz # 2018.09.17. 16:19

Az lehet 100% táppénz ha munkahelyen kapom el pl az influenzát? :-)