Szabadágra menni kötelező?


hmcs # 2005.06.13. 15:50

Köszönöm kedves Mika!

Mika # 2005.06.08. 17:44

Idézek az MT-ből
pihenőnap: a naptári nap nulla órától huszonnégy óráig tartó időszak, vagy három- és négyműszakos munkarendben, továbbá a megszakítás nélkül működő munkáltató, illetve az ilyen munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetében - a munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek eltérő megállapodása hiányában - a következő műszak megkezdését megelőző 24 óra.

Ha van kollektív szerződés, akkor abban, vagy a saját munkaszerződésben kellene megnézni, hogy megtehetik-e. A mentő: megszakítás nélkül működő munkáltatónak számít. Ha nincs rá más szabály, a tv. szerint nem tehetik meg.

A munkaidő beosztást - szintén kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában legalább 7 nappal előbb és legalább 7 napra kell közölni.

(Pontosan azért, hogy valamennyire azért az ilyen munkarendben dolgozók is tudják magánéletüket programozni.)

A munka befejezése és a másnapi munkakezdés között legalább 11 órát kell biztosítani (koll. szerz. szerint lehet 8 óra is ez az idő)
Havonta 1 pihenőnapnak mindenképpen vasárnapra kell esnie.

A szabadság munkanapra jár MK. 19. számú állásfoglalás. Nagyon súlyos törvénysértés, ha pihenőnapra írják be. (Pihenőnapon nincs munkavégzési kötelezettség, tehát ezekre a napokra nem írhat szabadságot).

3 évre visszamenőleg perelni is lehet.

A szabadság 3/4-ét a munkavállaló előzetes meghallgatását követően a munkáltató határozza meg. A szabadságot kettőnél több részletben kiadni csak a munkavállaló kérésére lehet. A szabadság kiadásánál a munkarend (munkaidőbeosztás) szerinti munkanapokat kell figyelembe venni.

Egyébként sorry, úgy látom a Munka Tv.-ből már kivették a rendkívüli szabadságot....

hmcs # 2005.06.07. 19:35

Köszönöm szépen a válaszokat!

Sajnos ezek szerint Az Országos Mentő Szolgálat rendszeresen megszegi a törvényt és kihasználja dolgozói tájékozatlanságát és visszaél vele..

Bevett szokás hogy a beosztást előző hó 25-én kapjuk kézhez ahol 1-1 szabadság be van szúrva a munkanapok közé a pihenő idő helyére.

Továbbá rendszeresen változtatják a beosztást akár naponta is azért minden nap nézni kell.
(állitolag 24 órával műszak elött megtehetik ezt ? )

12 óra szolgálat után 12óra pihenő járna csak ?
Utána ismét szolgálatba állithatnak ?

Köszönettel :

egy Mentős

Mika # 2005.06.06. 15:56

14 + 2, az már 16 nap. Nem adhat ki ennyit.
Nem tudom, hogy a Mentősöknél hogy vannak a belső szabályozások, ahol én dolgozom, ott le van írva belső utasításban, hogy a 12, illetve 24 órában dolgozók havi munkaideje nem haladhatja meg a hivatali munkaidőben dolgozók adott havi munkaidejét. Amivel meghaladja (mert pontosan annyi kb. a 168 órás hónap és 7x 24 órás meló esetén van), az túlóra. És ez így törvényes.

Utolsó:
Nem jártak el törvényesen. Közeli hozzátartozó halála esetén legalább 2 nap RENDKÍVÜLI szabadság jár (az éves szabadságon felül).

the big cat # 2005.06.06. 14:25

A munkáltató rendelekezik a szabadság egészével, de a kiadásnak korlátai vannak. A legfontosabbak: 1. a szabadság 1/4-ét a munkavállaló által kért időpontban kell kiadnia. 2. Legfeljebb két részletben adhatja ki a maradék 3/4-et. 3. Egy hónappal előre közölni kell a szabadság kiadását.

A szabadnap helyetti szabadság kiadása súlyos törvénysértés, mivel ez a pihenőidő elcsalása.

A második kérdésed nem értem.

hmcs # 2005.06.06. 11:55

Üdvözletem!

Kérdésem a következő lenne a szakemberekhez:

Az O.M.SZ.-nál 12 órás műszakokban dolgozunk.

A munkáltató rendelkezik a szabadság egy részével állítólag. Rendszeresen előfordul hogy szabadságot ír ki két szolgálat közé ahol szabadnap járna. Törvényes ez ? Milyen ide vonatkozo előirások vannak ?

A másik kérdésem :

Általában 15 napot dolgozunk ez 180 óra. Kiadhat a munkáltató 14 napos beosztás esetén még 2! nap szabadságot ?

Az utolsó :

Édesapám temetésére nem engedtek el , csak elcserélni engedték a napomat egy kollégámmal (mindketten a szabadnapunkon bejövünk a masik helyett) törvényesen jártak el ?

Köszönettel egy Mentős

the big cat # 2005.03.16. 11:54

Ha megegyezel a munkáltatóüddal, hogy egyszerűen nem veszed ki a szabidat, akkor három év múlva majd elévül. A munkáltatódat egy esetleges ellenőrzésnél viszonta megegyezésre tekintet nélkül majd megbüntetik a szabadság ki nem adása miatt.

Amit tenni leheten, hogy papíron kiírjátok, és bejársz dolgozni, csak nem blokkolsz. De nem látom be miért lenne ez jó?

PeJo # 2005.03.16. 11:15

Hát-hát. Legalább járjál "jól" és fizessék ki a szabit meg az elvégzett munkádat is, pl.: jutalomként. Fontos azonban, hogy papíron sem dolgozhatsz a szabadság időtartama alatt.

A mértékről az Mt. 130. §-a ad eligazítást, amely szerint "a munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:

  1. a keresőképtelenséget okozó betegség tartamára;
  2. a szülési szabadság tartamára;
  3. a tizennégy éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére;
  4. a harminc napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság tartamára;
  5. a tartalékos katonai szolgálat idejére, és
  6. minden olyan munkában nem töltött időre, amelyre a munkavállaló távolléti díj-, illetve átlagkereset-fizetésben részesül."

Ez ugyan a pontos szám kiszámításában tudom nem segített, de a fenti időtartamok mértékét amúgy sem írtad meg.

Üdv.:
PeJo

BVirga # 2005.03.16. 10:50

Pontosan hány nap szabadság járna?

BVirga # 2005.03.16. 10:46

Szia!
Nálunk az lenne a cél, hogy a munkahelyemnek ne kelljen kiadnia a szabimat. Ezért gondoltam arra, hogy én lemondok róla.

PeJo # 2005.03.16. 10:44

Szia BVirga!

Szerintem nem.
Ugyanis az Mt. 134. § (1) bekezdése szerint "a szabadság kiadásának időpontját -a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató határozza meg." A szabadság kiadását ráadásul tőle is kérik számon a munkaügyi hatóságok.
Vagyis alapvetően a munkáltató dönt arról, mikor kell munkát végezned és mikor nem, azaz mikor vagy például szabadságon.

Üdv.:
PeJo

Banyamancs # 2005.03.16. 10:43

Szia!
Nem te veszed ki, hanem a munkáltató adja ki, neki pedig kötelező kiadni a tv szerint. Kivéve, ha felmond, mert akkor megválthatja.

BVirga # 2005.03.16. 10:35

Meg szeretném kérdezni, hogy mint munkavállaló, lemondhatok-e a szbadságomról.
A helyzet pontosan a következő: gyedről most fogok visszatérni a munkahelyemre. A gyed időtartama alatt felgyülemlett szabadságomat viszont nem szeretném kivenni. Lehetséges ez?
Köszönöm a választ!