túlóra elszámolása


K_Peti # 2005.04.20. 12:12

Koszonom a hozzaszolasokat. A munkavallalo keves dolgot ugyan, de tud bizonyitani. Csak az nagyon keves ahhoz kepest ami tenylegesen tortent. Egyebkent nagyon sulyos torvenysertesek tortentek es a 200 orat boven meghaladta a tulmunka mennyisege (kb. 400/ev).

Bogie # 2005.04.20. 07:43

Köszi! Akkor valami iszonyú régi linkem lehet, keresek egy másik verziót (mármint az MT-re.)

the big cat # 2005.04.20. 07:20

A túlmunka éves elrendelhető mértéke 200 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra.

the big cat # 2005.04.20. 07:16

Véleményem szerint a munkavállaló állítását néhány tanuvallomássla alátámaszthatja, a munkáltató ellenbizonyítását azonban kizárólag hiteles munkaidőnyilvántartásra alapíthatja. Mindenki a saját állítását bizonyítja, de a munkáltató nem hivatkozhat a munakidő-nyilvántartás hiányára annak érdekében, hogy a túlmunkát a bíróság a tanuvallomások alapján ne ítélje meg, hiszen az ő kötelessége lett volna ennek vezetése, és saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki sem hivatkozhat.

Bogie # 2005.04.20. 06:52

Peti, a túlmunkát a munkáltató rendelheti el, ha nem kértétek írásban (ami szinte biztos, kollektív szerződésetek meg pláne nincs, ami rendelkezne erről), így nem egyszerű a túlmunka tényét megállapítani. Egyébként éves szinten 144 óráról lehet szó (kollektív szerződés esetén akár 200 óráról). Ráadásul egymást követő két napon max. összesen 4 órát engedélyez az MT, amitől érvényesen eltérni nem lehet.

Hogy a Bíróság kitől kéri a bizonyítást ebben az esetben? Passz, majd Kála vagy Nagymacska megmondja:)

K_Peti # 2005.04.20. 06:25

Alabbi kerdessel kapcsolatban senkinek semmi tapasztalata?

K_Peti # 2005.04.17. 11:51

Errol jut eszembe. Ha nincs munkaido kimutatas, a munkavallalo meg azt mondja, hogy x orat tulorazott, akkor a birosag ilyen esetben mit csinal?
A munkaltato nem tudja bizonyitani az ellenkezojet, de a munkavallalo sem az igazat, hiszen neki nem volt feladata egy ilyen kimutatas vezetese.

K_Peti # 2005.04.14. 13:56

Ja es nincs munkaido nyilvantartas, ugyhogy ilyet keptelenek elokeriteni. Az biztos. A munkaugyi ellenorzesrol csak ennyit.

K_Peti # 2005.04.14. 13:55

Az a baj, hogy egy ilyen nagyon lassan megy. De ha van fejlemeny az a minimum, hogy itt kozze teszem, ha mar ennyi segitseget kapok.

Kála # 2005.04.14. 07:08

Szia!
Nagyon kíváncsi leszek a dolog végkimenetelére - ha nem gond, írhatnál ide a fórumra, ha van valami eredmény!
A munkaügyi felügyelőségi eljárás előre bejelentése sajna valóban nem segíti elő a szabálytalanságok feltárását - ettől függetlenül igen érdekesnek tartom, hogy vizsgálják a túlórát és nem tűnik fel a nyilvántartás hiányossága (inkább arra hajlanék, hogy hirtelen "előkerültek" a megfelelő dokumentumok).

K_Peti # 2005.04.14. 06:43

Kala!

A dolog mar per szinten van, ugyhogy itt mar semmit sem ker a munkavallalo csak a birosag. A kerek-negyszogletes dologban teljesen egyetertek.
Ami viszont erdekes, hogy a munkaugyi felugyelet egyeb szabalytalansagok miatt meglatogatta a ceget, de mivel elore bejelentettek joveteluket szepen eltuntettek a nyomokat.
Szoval nem talaltak szinte semmit. A munkaido nyilvantartast nem is ellenoriztek, pedig a tuloraztatassal kapcsolatban is volt panasz. Ennyit a munkaugyi felugyeletrol. (Persze mast is el tudok kepzelni a hatterben, miert nem kapott egy szep nagy buntetest a munkaltato ...)

K_Peti # 2005.04.14. 06:38

Igen a munkaltato ugyfelenek kell a szamla, es ehhez kell a munkaltatonak a ledolgozott orak mennyisege. Itt alkalmazottakrol van szo es nem egyeni vallalkozokrol vagy alvallalkozokrol.

the big cat # 2005.04.13. 18:09

Ez a számlázás dolog megütötte a fülemet. Ki számláz kinek? Csak nem a "munkavállaló" a munkálttaónak a ledolgozott órákért?

Vagy az ügyfélnek való számlázásról van szó?

Kála # 2005.04.13. 17:46

Na, ez az ami nem megy, valami vagy kerek vagy szögletes, egyszerre mindkettő nem lehet - magyarán nem lehet mazsolázni, hogy ebből a szempontból vezető vagy, a másikból meg nem.
Munkáltatóhoz kell fordulni (írásban), legyen kedves nyilatkozzon (írásban) hogy az Mt. 188/A szerinti vezető vagy e vagy nem. Ha igen, akkor az Mt. vonatkozó fejezete irányadó, ha nem, akkor az általános rendelkezések.
A munkaidőt szintén jó lenne kideríteni (úgy, hogy annak nyoma is legyen), nehogy később ti járjatok rosszul.
A nyilvántartás miatt jól jönne nektek egy munkaügyi felügyelőségi ellenőrzés (hátha a bírságtól a munkáltatónak eszébe jut a munkaidő kezdete és vége).

K_Peti # 2005.04.13. 15:08

Kala!

Koszonom a figyelmeztest. A munkaltato allitja hogy vezeto allasu az alkalmazott nem forditva.
De a szabadsag-kerest elutasitja a munkaltato, mondvan hogy sok a munka. A nyilvantartas a munkaltato altal fejlesztett programban tortenik, de nem alkalmas a kezdo es zaro ido regisztralasara, csak az idotartamra (ennyire van szukseg a szamlazashoz). Raadasul nincs alairva, es a loggolast is pontosan ismerik, hogy hol tortenik, ugyhogy nem nagy ugy modositani, mind a loggokat, mind az adatbazist. Koszonom a hozzaszolasokat.

Kála # 2005.04.13. 12:48

K-Peti: az eslő kérdésre a válasz igen, de hangsúlyozom, attól még nem vezető valaki (Mt. szempontból), hogy pl.igazgató, kell, hogy annak minősítsék, vagy amint írtam, a munkáltató vezetője, vagy helyettese legyen.
Ha "kirúgják" attól függ mivel fogják indokolni, hogy rendes, vagy rendkívüli a felmondás - és az indoklás nyilván olyasmi lenne, hogy nem teljesíti a munkaköri feladatait (ez ugye közvetve kapcsolódik csak a munkaidőhöz).

the big cat # 2005.04.13. 12:43

És természetsen olyannnak kell lennie, amiről nyomonkövethető, hogy van-e változás. Egy sima excel tábla ennek nem felel meg. Az excel tábláról készült aláírt nyomtatás viszont már igen. A számítógépes nyilvántartásnál alapvető követelmény a változások loggolása. A nyilvántartó programokat a gyártójuk hitelesítttei, ha jól tudom.

the big cat # 2005.04.13. 12:41

A munkaidőnyilvántartásnak minimálisa tartalmaznia kell a munakidő kezdetét és végét.

K_Peti # 2005.04.13. 12:17

Szoval ha valaki vezetonek minosul akkor ugy es akkor megy szabadsagra amikor neki tetszik? Max kirugjak, mondvan nem korultekintoen dolgozik? De jogilag nem szabhatnak neki gatat?
Mas.
Munkaido nyilvantartasnak megfelel-e annyi, hogy adott napon hany orat dolgozik az ember?
Hogy lehet ebbol kesobb bizonyitani, hogy a ket munkanap kozott 11 ora eltelt? Ugyancsak, mennyire jo egy olyan szamitogepes (excel forma) adatgyujtes amibe kesobb akarmikor bele modosithatnak? Tehat a munkavallalo ervelhet azzal, hogy megvaltoztattak.

the big cat # 2005.04.13. 11:55

És ha nincs munakidőnyilvántartás, akkro bizony annak hiányára a munkálttaó nem hivatkozhat ha mondjuk jogvita van a túlórát illetően.

Kála # 2005.04.13. 11:40

Munkaidő-nyilvántartásnak lennie kell, ha egy kockás füzetben, akkor abban, ha számítógépen, akkor ott, de lennie kell.
Ha nem közli a munkáltató a munkaidőt és a munkaidő beosztás szabályát, akkor a munkavállaló erre nyilván rákérdezhet, sőt kérheti, hogy ugyan rögzítsék már ezt neki írásban (és akkor nem fordulhat elő, hogy nincs bennt munkaidőben - amiért egyébként rendkívüli felmondás is járhat súlyos esetben)
Egyébként kötetlen munkarendnél nincs túlóra (mármint fogalmilag kizárt, de persze láttunk már karón varjút).
Az Mt. 188/A szerinti vezető a szabadság igénybevételét maga állapítja meg ld. Mt.192.§ - de ehhez kell, hogy ilyennek minősítsék, vagy munkáltató vezetője, illetve helyettese legyen.

K_Peti # 2005.04.13. 10:20

Ez egy kis ceg. Semmi sincs rogzitve. KSZ vegkepp nincs. Tajekoztatast senki nem kap arrol, hogy a munkaideje mettol meddig tart, szoval mindenki dolgozik a szobeli elvarasoknak megfeleloen. A tulorat persze innet igen nehez bizonyitani. Szoval:

  1. Akkor most, hogy kell ilyen esetben a munkaidot szamitani, ill. miert kaphatjak el az embert, mondvan hogy nincs munkaidoben bent.
  2. Ez a kerdes fuggetlen az elozo kerdestol! Ha valaki meg vezetonek is van deklaralva (MT 188/A), akkor a szabadsagot, ha tobb mint 14 nappal korabban bejelenti, milyen indokra szamithat munkaltatotol, amivel keresztbe huzzhatja a tervetket.
Kála # 2005.04.13. 10:12

Azért annak valahol rögzítve kellene lennie, hogy a munkáltatónál x munkakörök ilyen, y munkakörök pedig olyan munkaidő beosztásban dolgoznak. Ez lehet a munkaszerződés, kollektív szerződés, ilyesmi. Ha semmi nincs a szerződésben, az nem önmagában nem jelenti azt, hogy kötetlen lenne.

K_Peti # 2005.04.13. 09:49

Ha a munkaszerzodesben csak annyi van hogy heti 40 ora, akkor ez kotetlennek szamit? (Semmi, hogy rugalmas, vagy x oratol y-ig.)

Kála # 2005.04.13. 09:32

nem a szabadságát oszthatja be saját maga, hanem a munkaidejét. Ez nagy különbség. A szabadságot Mt. szerint a munkáltató adja ki, arról nem a munkavállaló rendelkezik (mármint leszámítva azt a részt, amit az ő kérése szerinti időpontban kell kiadnia a munkáltatónak)!