"kiküldetési díj"


kispali2 # 2005.06.13. 14:42

Köszönöm a választ, az infót, de ... szeretnék még kérdezni.

Az utolsó, és az azt közvetlenül megelőző válaszod alapján - ha jól értem - ebből az következik, hogy a ~kvázi(quasi) mintegy német minimálbér a Németo-ban való dolgozás alapján jár (főleg ha tartós a foglalkoztatás Németo-ban).
Ha ez igaz, akkor helyes az a következtetés, - szerinted, - hogy az (a ~német minimálbér) bér jogcímen jár?

(Ennek szabimegváltás, esetleges mv. jogellenes megszüntetése esetén azért lehet jelentősége - gondolom én.)

A másik, - noha írtad már egy másik kérdésemre (s persze köszönöm a választ ott is, és ~értem, de) - hogy akkor ebből a németo-i minimálbérből lehet, (van/lehet rá jogi lehetőség,) hogy "munkajövedelem", és végül "költségtérítés" „csinálódjon”, akként vétessék figyelembe???
Ez - éppen 'munkajogilag' nem ... nagyon-nagyon sajátos?

A harmadiok, - és itt 'jönne be' az "ellátmány" szó - mi van akkor, ha a munkaszerződésemben "ellátmány" szerepel, ugyanakkor - az aáltalad az előző ablakban írottak által is megerősítetten ~'munkajoigilag' az egyértelműen bérnek tűnik.

Ilyenkor mi alapján határozódik meg a jogcím?

A szerződés fölülírhatja, eltérhet a rendelettől, a nemzetközi szerződéstől? ha eltér, melyik az érvényes?
Illetve, ... azért a munkaügyi peres eljárásban a jogcímet akkor végülis mi 'lövi be', mi produkálja, az mitől függ, mi alapján állapíttató meg?

Na, bocs hogy sok, de köszönném, ha pár sort írnál.
Köszönet.

the big cat # 2005.06.13. 12:41

Az EU-s jogszabályhelyet nem tudom.

A magyar Mt. helyét tudom, de értelemszerűen rág a német Mt. hasonló helye kellene vonatkozzon.

kispali2 # 2005.06.13. 12:37

Azt szertném kérdezni, hogy - megtennéd, hogy lésgy szíves - megjelölnéd a pontos jogszabhelyet?, ... és - ha van - az előzmény, EU-s, vagy egyéb ~irányelvet, ... a jogi előzményt, amit vélhetően beültettek/ vagy átvett a magya Mtv. is.
Köszönöm, ha lehetséges.
Köszönet.

the big cat # 2005.06.11. 09:54

A szabály egész pontosan úgy szól, hogy ha külföldit munakerőkölcsönzés, kiküldetés, stb keretében az adott országban külföldinek számító munkáltó fogallkoztat, ugy a rá kedvezőbb feltételeket kell alkalmazni a minimálbér, minimális szabadság, és még néhány kiemelt körülmény tekintetében. Ez a szabály része a magyar Mt.-nek is.

kispali2 # 2005.06.11. 08:37

Tisztelettel szeretnék kérdezni, köszönve a kapott válaszokat, .... meg egyáltalán a lehetőséget.

Az alábbi ablakban írottakkal kapcs.:

az első bekezdésben foglaltak előzményeként azért kérdeztem, mert egy előző közlést vélhetően félreértettem („Mo-on munkaszerződésből származó bért jogszabály semyilen körülmények között nem szabályos tudtommal. Rendelet pedig a legkevésbé.” ).

Az EU országok béli szabályozás kapcsán (második bekezdés) lenne kettő fölvetésem:

  • az egyik az 'irányadó' szó, ... hogy itt-és-most mit jelent, hogyan kell érteni? Mert - szerintem - van olyan EU ország, ahol (szerintem) nincs általános minimálbér;
  • a másik, hogy van ahol éppen külön megállapodással, (és az EU csatlakozási szerződésekben is kivételként fenntartott/elismert megállapodásssal) talán éppenhogy egy külön meghatározott, rögzített bérezés az elvárt. ((Szerintem ilyen pl. magyar-német viszonyban az építőipari kiküldetéses téma, ami a német (építőipari) piacnyitási retardáláson egy kiskapufenntartás, ... azaz, hogy ott mégis, ám spec. feltételekkel. Egyébként az adott szakmai minimálbérek (lényegében a tarifabérek) betartása mellett.))
  • valójában nem az a 'szitu', hogy ... éppenhogy a székhely szerinti elv működik, illetve ez a fő (nagy) kérdés, hogy a székhely, vagy a működési terület joga lehgyen a figyelembe veendő? (Pl.: Bolkesetin bizottság? Nem pont az a gyakorlat, - éas a régi tagok által sérelmes, - hogy ha pl. lett cég épít pl. Stockholm-ban, akkor a saját alkalmazottainak - elvben - adhatja a lett minimálbért, és így jóval alá tud vállalni a svédeknek?)

Bocsánat a fölvetésekért, csak mint kérdés, számomra előjött, és ... gondoltam fölvetem. Köszönöm, ha kaphatok rájuk reflexiót.
Köszönet.

the big cat # 2005.06.10. 10:57

Mo-on a minimálbért jogszabály szabályozza, az alá semmyilen körülmények között nem lehet menni, annál kisebb bérben való megállapodás esetén is legalább azt a bért kell megfizetni.

Az EU minden országában közös az a szabály, hogy a külföldi által az adott ország területén foglalkoztatott külföldi a helyi minimum bérkete kell alkalmazni, így egy Németországban munakerőkölcsönzés vagy kiküldetés keretében fogalakoztatott külföldire az ottani minimálbér az irányadó.

kispali2 # 2005.06.10. 07:42

Akkor ez ... kapitális sületlenség? ... amit itt fölvetettem?

kispali2 # 2005.06.09. 13:33

Köszönöm a hozzászólást, véleményt!
Én - bocsánat - szerintem nem azt írtam, hogy munkaszerződésből származó bért szabáélyozna Mo-n rendelet, hanem arra próbáltam célozni, hogy ... mi van akkor, ha elő van írva bérminimum, és a munkaszerződés az alá megy. Erre (legalább is szerettem volna, ill.) gondoltam célozni.

Dehát ... bocsánat, ha értetlenkedek, de ... pl. a minimálbér ~évenkénti változó szintje is egyfajta alsó bérkorlás, nem? És tán az is vmilyen rendelet (gondolom).

Kiküldetésnél meg - szerintem - van olyan (de bocsánat ha félreértem), hogy alsó, vagy minimális bérszintet 'kiköt' a külföldi (fogadó) ország. Erre példa szerintem a következő rendelet:
(14/1989. MT rendelet (2.§) 5.Cikk (1) bek:
"(...) munkavállaló munkabére, beleértve a külföldi foglalkoztatásért fizetett részt is, megfelel annak a bérnek, amelyet a vonatkozó német tarifaszerződések hasonló tevékenységre előírnak.

Egyébként ebben a mondatban - szerinted, vagy szerintetek - a "megfelel" szó mit takar? Vagy mire utal? Csak számszaki, vagy egyúttal vajon jogcímbeli megfelelésre is ?

the big cat # 2005.06.09. 13:22

Mo-on munkaszerződésből származó bért jogszabály semyilen körülmények között nem szabályos tudtommal. Rendelet pedig a legkevésbé.

kispali2 # 2005.06.09. 12:48

Ez nem feltétlenül rossz, főleg külf. kiküldetés, főleg, ha van rá külön egyezmény ... feltéve ha betartják.
(Pl. 14/1989. MT. rendelet 5.cikk (1) - a német tarifabér.)
Egyébként szerinted, ha van munkaszerződés, és az ütközik/ellentmond egy rendeletileg szabályozott bérnek, ... akkor melyik az erősebb? A munkaszerződésben el lehet térni a rendeletben szabályozottól?

Szummázvaazért akkor az a válasz, amit írtál, hogy ... nincsen ilyen?

KoZso # 2005.06.09. 12:00

Szia !

Ez egy jó kérdés. Kiküldetési díj nincs. Küldetésre járó napidíj az van. Ennek mértéke a 89-es számviteli törvény szerint 110.- foritn bruttó / nap.
Természetesen ettől a cégek eltérhetnek, de nem szoktak.
Kiküldetésben a munkavállalót munkaszerződése szerinti bére illeti meg.
:(

kispali2 # 2005.06.09. 10:13

Kérdezni szeretném, hogy szerintetek micsoda, és hol van, s van-e definiálva a "kiküldetési díj" - mint ~olyan ?

A minap egyik neves napilapban olvastam egy közlés, mi szerint „"(...) Németországban minden bérnek minősül, amit a dolgozónak fizetnek, s ilyetén járulékköteles is, míg a magyar szabályozás - a járulékfitetési kötelezettség szempontjából - különbséget tesz a bér és a kiküldetési díj között.”"

Egyáltalán a "kiküldetési díj" az létező, és egzakt jogi fogalom? Azt a Mtv. ismeri?

Köszönöm, ah írtok rá.