Előrehozott öregségi nyugdíj


Veci # 2009.01.09. 18:46

Edi51/Ann11

A táppénz és a felmondás kapcsolata erről ezt olvastam (2008-11-26 ):

Még mindig él az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan idejű munkaviszonyt nem lehet megszüntetni rendes felmondással a táppénz időtartama alatt, de közös megegyezésnek és a rendkívüli felmondásnak nem akadálya a táppénzes állomány.

A táppénzből felépült dolgozó pedig legfeljebb 30 napig áll még védettség alatt, ha a táppénzes állománya is elérte a 30 napot. Amennyiben azonban csak 15-29 napot volt beteg, a felépülése után csak 15 napig élvez védettséget. 15 napnál kevesebb táppénzes állomány pedig kizárólag a betegség tartama alatt véd a felmondástól.

Csak ennyit tudok segíteni. Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.01.09. 19:08

Kedves Edi és Ann! Igazán nem kell szomorkodnod!
Először meghagytam másnak a lehetőséget, mert ezekre a kérdésekre sokan tudnának válaszolni, aztán tényleg kimaradtál, mert nem mentem annyira vissza, hogy észrevegyelek. Már többször írtam, nem vagyok sem jogász, sem nyugdíjszakértő, teljesen más területen dolgozok. Általában este és éjjel válaszolok, ha marad még egy kis szufla bennem.
Szóval. A táppénz ideje alatt felmondási védettséged van. Te bármikor felmondhatsz, még a táppénz alatt is, a felmondási időt az MT. szerint le kell dolgozni. Ha táppénzen vagy, akkor nem tudod ezt megtenni, a felmentési idő pedig lassan telik. Egyszerre nem lehetsz táppénzen és szabadságon is, ezért a ki nem adott szabadságot ki kell a munkaviszony megszűnésekor fizetni. A kb. 7 évre a felmondási időd 45 nap. A nyugdíjazást csak akkor kérheted, ha már megszűnt a jogviszonyod. Így tulajdonképpen már aug. 1- től felmondhatsz, mert szept. 15 - ig táppénzen letöltöd a felmondási időt, és megszűnik a munkaviszonyd, szept. 16-tól már nyugdíjas is lehetsz.
Annak az 5 napnak meg búcsút inthetsz, nem kellett volna ebbe belemenni. Ha táppénzen vagy és ezért nem tudják kiadni a szabadságot, az megfelelő indok, át lehet vinni a következő évre.
Próbáld meg valamilyen módon kárpótoltatni magad. pl. nem szabadság néven, de annak megfelelő összegű juttatással, étkezési jeggyel, üdülési jeggyel, stb.

Lyonee # 2009.01.09. 19:31

Még annyit hozzátennék, hogy ha meggyógyulsz és visszamész dolgozni, nem kell félned a felmondástól, mert emelt összegű végkielégítés járna (2+3 hónap),és a 45 napos felmentési idő felére fel kellene menteni a munkavégzés alól. Ez azért visszatartó erő, na meg megfelelő indok is kell hozzá. A rendkívüli felmondáshoz pedig nagyon nagy hibát kellene elkövetned.
Szóval, nincs miért aggódni, a gyógyulásra figyelj!

fordulat # 2009.01.13. 13:39

Kedves Lyonne!

Most is egy nagyon fontos problémára kérnénk választ. Anyukám előrehozott öregségi nyugdijas, 2007.juniusától.
Nem dolgozott azóta.
Most egy cég 4 órában kivánja foglalkoztatni,és holnap megy tárgyalni a feltételekről.Nyugdija 2009.01.01-től 87.090.-Ft

Tudni szeretnénk mennyit kereshet a nyugdija mellett,anélkül,hogy azt veszélyeztetné,milyen személyi jövedelem adó szabályok vonatkoznak rá, és milyen levonások terhelik majd a várható illetményét.

Ezek azok az adatok,amik ismerete nélkül a fizetésében nem tud számára előnyösen megállapodni.

Megtennéd,hogy soron kivül válaszolsz ?Nem tudtam hamarabb kérdezni,mert az ajánlatot ma reggel kapta.

Köszönjük előre is !

zsazsa52 # 2009.01.13. 17:56

Tisztelt Lyonne!
Nagyon örülök, hogy a neten való keresgélés során Rád akadtam. bocsánat a tegezés miatt, szerintem én vagyok az öregebb! Úgy érzékelem, hogy a válaszra várók nagyon elégedettek a segítségeddel. Gyorsan regisztráltam, és egy nekem igen csak fontos dologban kérném a tanácsodat.
Én 1952. februárjában születtem. Sajnos másfél hónappal lecsúsztam arról, hogy még -mint az 1951. évben születettek - igényelhettem volna - az előrehozott öregségi nyugdíjat. Úgymond megszívtam. A Fórumon olvastam, más is így van ezzel a dologgal, csak kullog a jogszabályok után! Én hosszú évek óta köztisztviselői minőségben dolgozom. Most töltöm az 57. évemet, és a jogszabályi változások miatt én is félelmet érzek amiatt, hogy esetleg nem tudom kihasználni ezt a lehetőséget. Nekem több mint 38 év ledolgozott munka-viszonyom van! (idáig) Ha nagyon számolgatok és rám már a 40 év ledolgozott munkaviszony számítják, nem tudok előbb elmenni, csak ha az előrehozottat igényelném! Azt meg lehet tudni, hogy ez mennyivel kevesebbet jelent forintba? ha már büntiben vagyok? Üdvözlettel Zsazsa

Lyonee # 2009.01.13. 18:26

Kedves zsazsa52!
Azért nem vagy annyira "szerencsétlen"! Ha 59 évesen meglesz a 40 év szolgálati időd, előrehozott teljes nyugdíjba mehetsz, csökkentés és "büntetés" nélkül. Az előrehozott nyugdíjazás "megbüntetését" először az 1954-es nők élvezhetik. Ugye milyen szerencsés vagy?! Ilyen rövid távon nem hiszem, hogy lesz változtatás.

packym # 2009.01.14. 13:01

Kedves Lyonne!

Szeretném a tanácsodat kérni, hogy jogosult leszek-e 2010-ben a Prémium Évek Program igénybevételére.
1955.08.31-n születtem. Köztisztviselőként dolgozom 1976.04.26. óta. Az indexemben 1973.09.10. dátum szerepel. Mikor mehetek nyugdíjba. Válaszodat nagyon köszönöm. Mari

tantalusz # 2009.01.14. 13:39

Kedves Lyonne.
Szeretném, de nem is reménykedem abban, hogy esetleg nekem is tudsz kedvező híreket mondani. 1954 tavaszán láttam meg a napvilágot. 1970 vége óta dolgozom (estin tanultam tovább), 38 éve vagyok közszolgálati jogviszonyban, ebből 34 évet veszélyességi pótlékra jogosító munkahelyen. Nincs a listán a munkaköröm, tehát csak árt, de kedvezmények nem járnak rá. Szerinted mikor mehetek akármilyen nyugdíjba? Az előző hozzászólónak még azt üzenem, hogy a közszférában van "prémiumévek" program, amit 2010. decemberig meghosszabbítottak, és ha a közszolgálatban eltöltött 25 évet akkor igénybe veheti (ha a munkahelye is egyetért). Rám ez sem vonatkozik. Tehát? Köszönöm előre is a válaszodat, üdv.: tantalusz

öregapó # 2009.01.14. 15:42

Tiszteletem !

1950,február 19,-én született férfi vagyok. 44 év
igazolt szolgálati idöm van.
Kérdezem, hogy mi az a legközelebbi időpont amikor
ELŐREHOZOTT ÖREGSÉGI NYUGDÍJ-ba mehetek?

Lyonee # 2009.01.14. 17:41

Kedves packym!
pép
"3. § (1) A prémiumévek programban való részvétel feltétele, hogy

  1. a programban részt vevő legfeljebb 5 éven belül előrehozott öregségi nyugdíjra vagy az öregségi nyugdíjra való jogosultság életkori és szolgálati idővel kapcsolatos feltételeit megszerzi, feltéve, hogy előrehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban nem részesül,
  2. a programban részt vevő rendelkezik legalább huszonöt év közszférában jogviszonyban töltött idővel,
  3. a programban részt vevő további foglalkoztatására a Ktv. 17. § (1) bekezdés a)-c) pontjában, illetőleg a Kjt. 30. § (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott okból, vagy az Mt. 89. § (3) bekezdése szerint a munkáltató működésével összefüggő okból nincs lehetőség, és
  4. a határozatlan idejű kinevezéssel rendelkező programban részt vevő hozzájárul határozatlan idejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyának határozott idejű jogviszonnyá történő módosításához, és elfogadja foglalkoztatásra irányuló jogviszonya tekintetében a prémiumévek programban történő részvétellel összefüggésben e törvényben meghatározott, a Ktv.-ben, a Kjt.-ben, illetve az Mt.-ben foglaltaktól eltérő szabályokat."

ktv
"17. § (1) A közszolgálati jogviszony felmentéssel akkor szüntethető meg, ha

  1. az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetője, a közigazgatási szerv vezetője, illetve a helyi önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a közigazgatási szerv hivatali szervezetében létszámcsökkentést kell végrehajtani, és emiatt a köztisztviselő további foglalkoztatására nincs lehetőség;
  2. megszűnt a közigazgatási szervnek az a tevékenysége, amelynek körében a köztisztviselőt foglalkoztatták;
  3. átszervezés következtében munkaköre feleslegessé vált;"

Az pép 3. § (1) a) és a b) feltételeinek meg fogsz felelni, de a c)-nek is teljesülnie kell, a d) meg csak tőled függ. Amennyiben leépítés lesz, akkor a munkáltatód köteles mint a közszférában dolgozó munkavállalónak felajánlani a pép-ban való részvételt, és csak akkor mondhat fel, ha azt visszautasítod.

Lyonee # 2009.01.14. 18:04

Kedves tantalusz!
A pép-ba Te is beléphetsz, ha a c) feltétel teljesül, akár már 2009-ben is az 55. szülinapodtól. Jelezhetnéd a munkáltatónak, hogy szívesen részt vennél, és ha legközelebb leépítés lesz, Rád is gondolhatnak. De csak, ha már betöltötted az 55-t, nehogy 2 szék közt a pad alá essél!
Előrehozott nyugdíjba 60. szülinapodtól mehetsz, de büntetésszázalékot vonnak le a nyugdíjadból (8,4%) , viszont 42 év lesz a szolgálati időd.

Lyonee # 2009.01.14. 18:10

öregapó!
2010. február 20-tól mehet előrehozott nyugdíjba, ez teljes összegű lesz.

ancsa52 # 2009.01.15. 10:30

Jónapot kívánok.elmű dolgozó vagyok.megszűnik a munkaviszonyom.
52-es születésű vagyok,42éves munkaviszonnyal.
Az a kérdésem hogy nyugdíjba mehetek-e? milyen jogszabályok vonatkoznak az esetemre? illetve a férjem 1994-ben elhunyt.Jogosult vagyok -e özvegyi nyugdíjra,illetv szintén mik az ide vonatkozó jogszabályok.
köszönöm

juju # 2009.01.15. 17:16

Kedves Lyonee!
az előző kérdésem az volt, hogy:
1998 év február 28-ig volt jogviszonyom egy gyermekotthonban,
munkaviszonyom közös megegyezéssel megszünt,
mert összevitatkoztunk a fönökömmel…de akkor már táppénzben voltam 1998 február 27-től-09.30-ig.
Ez az időszak munkaviszonynak számít és közalkalmazot­tinak??? utána szintén közalkalmazottként dolgoztam iskolában.

Te ezt válaszoltad:
"A táppénz ideje is beleszámít a közalkalmazotti jogviszonyba. A jubileumi jutalomnál csak k. jogviszonyok vehetők figyelembe és nincsenek olyan kikötések, hogy táppénz, stb."
viszont a főnököm szerint ez a táppénzes időszak nem számít bele a közalkalmazotti munkaviszonyomba, mert ez un. PASSZÍV TÁPPÉNZ"
Kérlek válaszolj nekem, mi az igaz és hogyan képviselhetem eredményesen??
Másik kérdés?
Most látom a legutóbbi hozzászólásodban, hogy még létezik prémiumévek nyugdíj???
a főnököm azt mondta megszűnt???
köszönöm judit

lezli81 # 2009.01.15. 17:49

Kedves Lyonee!

1953 május 31.-én születtem.
Villanyszerelő szakmunkás vagyok,2009 júliusban lesz
41 év munkaviszonyom.
Kérdésem, hogy mikor mehetek legkedvezőbben előrehozott
öregségi nyugdíjba, és mik ennek a feltételei.

Tisztelettel. lezli81

Lyonee # 2009.01.16. 16:59

Kedves juju!
A közalkalmazotti jogviszony alatti táppénz ideje beleszámít a jubileumi jutalomba, a közalkalmazotti jogviszony utáni természetesen nem, hisz akkor már nem voltál jogviszonyban. Mint írtam, csak a tényleges közalkalmazotti jogviszonyok számítanak.
A passzív táppénz időtartama nem. Bocs., de arra figyeltem, hogy táppénzen voltál az időszakra nem, és Te sem emelted, ki, hogy ez már a passzív táppénz időszaka volt. Átsiklottam az időpontokon, csak a táppénz jött le. A 13. havi juttatásnál pl. vizsgálni kellett a rendes táppénz időtartamát is, de a jubileumi jutalomnál nem.
A pép. nem szűnt meg, sőt kitolták a belépés határidejét, először 2009, majd 2010-re!

Lyonee # 2009.01.16. 17:01

Kedves fordulat!
Most vettem észre, hogy kérdeztél. Aktuális még a válasz?

Lyonee # 2009.01.16. 17:22

ancsa52!
Az 59. születésnapod után mehetsz csak előrehozott nyugdíjba. Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatos kérdésedet az özvegyi nyugdíjjal foglalkozó topikban tedd fel, ott fognak neked megbízható választ adni.

Lyonee # 2009.01.16. 17:36

Kedves lezli81!
A 60. születésnapod után előrehozott nyugdíjazást kérhetsz. 2013-tól, 37 év az ehhez szükséges szolgálati idő, a büntetés az életkor miatt jár.
60-61 év között havonta 0,4%, 61-62 év között havonta 0,3%. Így, ha valaki pontosan 2 évvel megy korábban nyugdíjba, mint 62 év, 8,4%-t vonnak le a szolgálati idő alapján kiszámított összegből. A legkevesebb a veszteség, ha nem megyünk előrehozott nyugdíjba! A szolgálati idő is megnő, és nem is csökkentik a nyugdíjat!

ancsa52 # 2009.01.16. 18:44

Köszönöm a segítséget

lezli81 # 2009.01.16. 19:38

Kedves Lyonee!

Köszönöm a választ!

fordulat # 2009.01.19. 08:37

Kedves Lyonne !

Igazán már elkezdte a munkát az anyukám,végül is 71.500.-Ft-os minimálbért kap majd,ill. lehet,hogy ezt az összeget kapja majd megbizási dijként.A formáció még kialakitás alatt van.Figyelembevéve,hogy nyugdijas/2007-ben ment nyugdijba/ ezt az összeget megkeresheti anélkül,hogy veszélyeztetné a nyugdiját.
kb.50 körül fog kézhezkapni,ami végül is nem roszz.
Ami miatt irtam,az volt,hogy nem tudtam és most sem tudom,hogy a nyugdijbavonulás éve alapján ez a szabály vonatkozik-e rá ,hogy nem kereshet többet,mint a minimálbér? Továbbá nem tudom milyen levonásai lesznek, tényleg megmarad-e az ötvenezer?

Ha esetleg válaszolnál nagyon megköszönném!

dirizoli # 2009.01.19. 10:33

Kérdésem a következő lenne és égetően fontos lenne a válasz és lehetőségek ismertetése is.
1950.07.27 születés, férfi és prémium éveit töltő pedagógus lennék. 2007-ben bevállaltam a programot, mert az akkori törvények alapján 59 évesen elmehettem volna nyugdíjba. Sajnos az 59 év 60 ra módosult, így nem tudok elmenni a várt nyugdíjba. Nehezen tudom ezt elfogadni, hogy ezt így simán megváltoztatni lehet, a törvényi változás után rögtön érdeklődtem, azt a megnyugtató választ kaptam, hogy az élő szerződésekre nem vonatkozik, most kiderül, hogy mégis. Köszönöm a választ.

Lyonee # 2009.01.19. 18:02

2007. évi CLVI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról

"22. § (1) Ez a törvény 2008. január 1-jén lép hatályba"
"(5) Azon személyek esetén,

  1. akik a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Péptv.) rendelkezései alapján legkésőbb e törvénymódosítás hatálybalépéséig beléptek a prémiumévek programba, és munkavégzésre irányuló jogviszonyukat ezzel összefüggésben határozott idejűvé módosították, valamint
  2. akiknek e törvény rendelkezései alapján előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultságuk megszerzésének időpontja későbbi, mint az a) pontban említett kinevezés-, illetve munkaszerződés-módosításban szereplő, a munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésére meghatározott időpont,

munkavégzésre irányuló jogviszonyuk megszűnése időpontjának - a kinevezés-, illetve munkaszerződés-módosításban foglaltaktól eltérően - az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságuk megszerzésének időpontját kell tekinteni. Ez a rendelkezés nem zárja ki, hogy a munkavégzésre irányuló jogviszony ezen időpont előtt valamely, a Péptv.-ben szabályozott okból megszűnjön."

Ez azt jelenti, hogy a pép-ben töltött idő meghosszabbodik 1 évvel.

Lyonee # 2009.01.19. 18:33

Kedves fordulat!
Azokra, akik már 2007. december 31-én nyugellátásban részesülnek, a nyugdíj és a kereset együttes igénybevételére vonatkozó korlátozás a 2009. december 31-ét követő keresőtevékenységre vonatkozik, ha addig a 62. életévüket nem töltik be. Tehát anyukád dec. végéig korlátlanul kereshet, nem szünetelteik a nyugdíját! Ugyanez igaz 62. szülinapja után is.
http://www.onyf.hu/index.php?…
Vonnak: 4% TB, 9,5% nyugdíjjárulékot (nem vonják a 2% TB-t, 1,5% munkavállalói járulékot), vonnak szja-t, nyugdíja az összevont adóalap része lesz, azonban a rá eső adó összegét nem kell megfizetni.
Számításaim szerint kb. 46000 Ft-t fog kapni.