GYED,GYES, táppénz


Ercsi71 # 2010.07.12. 14:15

Kedves Dödölle1!

Ilyen érthető válasz esetén már el tudunk igazodni, nagyon szépen köszönöm!
Igen , nem várhatom el, hogy telefonon jól le tudjuk kommunikálni az ilyen összetett kérdéseket, akkor tehát a második telefonos segítségem adott olyan választ, ami megfelel a valóságnak.Csak annak örülök, hogy az első hölgy tájékoztatását nem hagytuk annyiban, hiszen ha ezt tesszük, akkor csak feleslegesen elestem volna a szülés napjáig járó béren kívüli juttatástól...
Már csak azt remélem, hogy rendben, időben szülök, és derűsen boldogan zárul ez az esztendő.
2001-ben tanultam tanfolyamon társadalombiztosítási ügyintézőnek, de végül nem tudtam elhelyezkedni, mert el kellett volna kezdenem egy felsőfokú iskolát, ami akkor meghaladta az anyagi képességeinket -sajnos.Azon a tanfolyamon 70% éppen csak átment a vizsgán.Természetesen a gyakorlatban gondolom mindenki komolyan elővette a jogszabályokat-kivételektől eltekintve...No azért csak a tisztaság kedvéért leírom, hogy 4-es bizonyítványt kaptam, de most ez a jogszabályi megfogalmazás -míg nem kaptam tőled választ-mégis kifogott rajtam.Jelenlegi munkám sem egy egyszerű dolog, de hát szeretjük a kihívásokat,néha tévedünk.Nem akartam megbántani azt a telefonon segíteni szándékozó 1. tb-s hölgyet, aki nem jól tájékoztatott.Sajnos sokan nem kapnak jó tájékoztatást./Nem beszélve a munkahelyemről kapott infóról-az egyenlő volt a nullával./Súlyos pénzek múlnak rajta egyes esetekben, azért ilyen körültekintő az ember.
További jó egészséget és kitartást, türelmet kívánok Önnek a sok kérdezősködőhöz!Köszönöm a munkáját!
Üdvözlettel:
Ercsi


Ercsi

Dödölle1 # 2010.07.12. 12:45

ivette 2010.07.11. 09:17
sziasztok

2011 tavaszán szülök.
eddigi munkaviszonyom:

2009-ben a teljes évet végig dolgoztam , keresetem bruttó 110.000ft
2010január 31 ig voltam ennél a cégnél, majd ez sajnos megszünt, igy munkanélküli lettem.
2010 február második hetétől jelentkeztem be munkanélkülire, mivel a papírjaimat akkor kaptam ki a cégtől, igy sajnos február első hete az függőben maradt.itt bruttó:60.000ft körül kaptam
2010 március 19 étől újból elkezdtem dolgozni
itt is a bérem bruttó 110.000ft.
kérdéseim:

nem zavar e be a gyed és gyesbe az a február első hete?
itt is biztosított voltam, attól függetlenül hogy csak a második héten jelentkeztem be?

2011 januártól el mehetek e táppénzre, ha igen mi alapján számolják majd ki a gyedet és a gyest?
bele számolják e a táppénzt?

illetve leirtam a bruttó keresetem , erre mennyi táppénzt, mennyi gyedet és mennyi gyest kapnék?
igazából én már annyi mindenkit megkérdeztem ezekről és szinte mindenki mást mond, ezért szeretném kérni itt a segítségeteket, mert nagyon nem vagyok tisztába ezekkel a dolgokkal.
válaszotokat elöre is köszönöm
üdv:ivett

kérdéseim: Nem zavar e be a gyed és gyesbe az a február első hete?

Válasz: Nem.

Itt is biztosított voltam, attól függetlenül hogy csak a második héten jelentkeztem be?

Válasz: Természetesen az alatt az idő alatt, amíg sem munkaviszonyod nem volt, sem álláskeresési járadékban nem részesültél nem voltál biztosított. Az álláskeresési járadék ideje viszont biztosításban töltött időnek minősül

2011 januártól el mehetek e táppénzre, ha igen mi alapján számolják majd ki a gyedet és a gyest?
bele számolják e a táppénzt?

Igen, ha fennáll 2011 januárjában a munka jogviszonyod és az orvos keresőképtelennek nyilvánít természetesen elmehetsz.

A THGY-t a jelenleg hatályos jogszabályok alapján (ha addig nem változik) a 2010.01.01-től 2010.12.31-ig elért peb. járulékalapot képező jövedelmedből (nagyon leegyszerűsítve a munkabéredből) fogják kiszámolni, azaz nem veszik figyelembe az álláskeresési járadék összegét.

Ha 2011 tavaszán szülsz a GYED-et is ugyanígy számolják, feltéve, hogy 2010-ben lesz legalább 180 bérezett napod, (azaz nem leszel sokat táppénzen, vagy igazoltan/igazolatlanul távol).

A GYES alanyi jogon járó ellátás, nem függ a munkabértől. Összege 2010-ben: bruttó 28.500 Ft.-

illetve leirtam a bruttó keresetem , erre mennyi táppénzt, mennyi gyedet és mennyi gyest kapnék?

Táppénz -az általad megadott adatok alapján, feltételezve, hogy nem változik a jogszabály- bruttó kb. 110.000 Ft- 60%-a.

A THGY nagyon durván bruttó a 110.000 Ft.- 70%-a/hó.

A GYED szintén nagyon durván bruttó a 110.000 Ft.- 70%-a/hó.

Ezekből adóelőleg és a GYED esetében abból további9,5% nyugdíjjárulék kerül levonásra.

igazából én már annyi mindenkit megkérdeztem ezekről és szinte mindenki mást mond

Célszerű lenne az ilyen irányú kérdéseidet nem laikussal(sarki fűszeres), hanem hozzáértővel (Pl. REP PEEO Osztályvezető) átbeszélni.

Ennek módja:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazo­lások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás – az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Remélem, hogy nem néztem el semmit.
A válaszoknál feltételeztem, hogy 2010.03.18-ig tényílegesen álláskeresési járadékban részesültél, ugyanis az erre vonatkozó adatszolgáltatásod hiányos.
Üdv. :)

Dödölle1 # 2010.07.12. 10:37

Ercsi71
....a tb-s ellenőrzési osztály a MEP-nél jött azzal, hogy valóban a 72 napom nézik, ha átcsúszok a gyed 1. napjával 2011-re.Párom is megérdeklődte , akkor egy másik hölgy vette fel, szerintem mindketten eléggé egyértelműen kérdeztük a problémát, és ő azt a választ kapta, hogy teljesen mindegy mikortól megyek a tgyásra, és ha átcsúszok 2011-re a gyeddel, ha nem akkor is ugyan azt az összeget kapnám gyednek, mert az a 72 nap 2010 május 1.-től már nem számít,a jogszabály eltörölte. Nincs meg a 180 nap, marad a minimálbér, vagy a szerződés szerinti jövedelem(120000 a 2010-es havi bruttóm kb), -itt helyesbített-majd azt mondta:„nem is, hanem az az alap, amiből a tgyást számolják majd ki…“ na, itt elvesztettem a fonalat, de szerintem ő is....Ercsi71

A kapott tájékoztatás, amely szerint a 2010.05.01. után született gyermekek után igényelt GYED ellátásra vonatkozó számítási szabályok megváltoztak helyes.

Íme:

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

42/D. § (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) bekezdése szerint kell megállapítani.

48. § (1)

(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.

Ennek a lényege: Ha 2010-ben indul a GYED -esetedben, a megadott adatok alapján- az alap a 2009-es jövedelmed.

Amennyiben 2011-ben indul a GYED és ha azért nincs 2010-ben 180 bérezett napod, mert táppénzben, thgy-ban részesültél és az számodra kedvezőbb, úgy az utoljára folyósított ellátás (esetedben thgy) lesz a GYED alapja. (Esetedben ez a helyzet áll(hat) fenn).

(Azaz a THGY és a GYED alapja megegyezik. Következtetés: A kolléganő helyes tájékoztatást adott.)

Amennyiben még mindíg nem érthető, úgy ismét javasolom a REP PEEO Osztályvezetőt.

Üdv. :)

Ercsi71 # 2010.07.12. 10:25

...még valami:most olvastam végig mit írtam és helyesbítek, tehát 60% táppénzt, illetve az 50%-os táppénzt hasonlítom a 2009-es korrekt jövedelmem alapján kapott gyeddel, vagy a 2010-es ki tudja hogyan kiszámolt gyeddel, ami egy talány számomra....


Ercsi

Ercsi71 # 2010.07.12. 10:19

Kedves Dödölle1!
Köszi a gyors választ!
Kicsit tömören kérdeztem, és valóban van még néhány lényeges infó, ami számít ez ügyben, és ami miatt nem tudtam mit tegyek.
Tudom, hogy hihetetlen, de a MEP-nél két helyen érdeklődtem telefonon, és kétszer más választ kaptam...
Ami pedig fontos még, az a béren kívüli juttatás, kb.20000 ft-tól esnék el, ha a tgyásom mondjuk holnaptól indulna, ugyanis szülési szabitól kezdve az a juttatás nálunk már nem jár.
Ha átcsúszok a tgyással a következő évre, és a gyedet csak 2011-től tudom igényelni, akkor meg nem tudom hogy a 2010-ben szerzett 72 nap-e amiből számolnak,/tényleges jövedelem/ ami a betegszabi miatt eléggé alatta volna a 2009-es jövedelmemnek, vagy teljesen ugyan azt az alapot fogják venni, mint a tgyásnál, mert nincs 180 napom, esetleg még rosszabb:minimálbér alapján kapnám,vagy szerződés szerinti jövedelem alapján??Csak a béren kívüli juttatás miatt gondoltam, hogy a szülés napjától mennék tgyásra, de akkor beütött a nagy kérdés, hogy lehet, hogy rosszabb lenne a végkifejlet...csapás lenne a 2010-es jövedelmem átlaga, mert igaz, hogy jobb a minimálbérnél, de sokkal rosszabb a 2009-nél az a 72 nap.
Ugye a tgyás 168 nap ígyis, úgyis.Vagyis a gyedet hasonlítom az 50%, illetve ha berántanának a kórházba hamarább-az 50%-os táppénzzel.De mely módon számolt gyedet?A 2009-es évem utáni az tetszene, de azt csak a béren kívüli juttatás időarányos elvesztése árán tudom elérni, mert legkésőbb e hét 16.-tól tgyásra kellene mennem, hogy még dec 31-től 2009-es év alapján kaphassam a gyedem.
No, ezt tudtam eddig, erre a tb-s ellenőrzési osztály a MEP-nél jött azzal, hogy valóban a 72 napom nézik, ha átcsúszok a gyed 1. napjával 2011-re.Párom is megérdeklődte , akkor egy másik hölgy vette fel, szerintem mindketten eléggé egyértelműen kérdeztük a problémát, és ő azt a választ kapta, hogy teljesen mindegy mikortól megyek a tgyásra, és ha átcsúszok 2011-re a gyeddel, ha nem akkor is ugyan azt az összeget kapnám gyednek, mert az a 72 nap 2010 május 1.-től már nem számít,a jogszabály eltörölte. Nincs meg a 180 nap, marad a minimálbér, vagy a szerződés szerinti jövedelem(120000 a 2010-es havi bruttóm kb), -itt helyesbített-majd azt mondta:"nem is, hanem az az alap, amiből a tgyást számolják majd ki..." na, itt elvesztettem a fonalat, de szerintem ő is.Ez az ellenőrzési osztály.
Akkor én honnan találjam ki, hogy 2010-től, vagy 2011-től legyek gyeden??
Tiszta sor lenne 2010-től, de hát ha nem lenne muszály, akkor nem buknám a 20000 béren kívüli juttatást egy szülés előtti tgyásra menéssel, most számít minden fillér...
No, elnézést, ez hosszú lett.Számomra maradt kérdés is.
Köszönettel:Ercsi


Ercsi

Dödölle1 # 2010.07.12. 08:47

Kedves Szakértő Segítség!

A következő a kérdésem:
Ercsi71

2009-et végig dolgoztam, szereztem 365 napi jövedelmet.2010-ben csak januárban dolgoztam, mert terhes lettem/szülés aug.8/, így betegszabira, táppénzre, szabira mentem.
Szeretnék szülési szabi/168 nap/ alatt TGYÁS-on, majd a gyermek két éves koráig GYED-en lenni.
2010-ben csak 72 nap járulékalapot képező jövedelmem keletkezett, minek átlaga rosszabb mint a 2009-es évi átlagom.
Mit tegyek??Mikortól menjek TGYÁS-ra?SOS , mert kicsúszok az időből, és mindenki mást mond!!
Köszönet előre is!
Ercsi

A megadott adatok alapján THGY-t 2010.08.08-tól (szülés napja), vagy 28 nappal korábbi időponttól igényelheted, amelynek alapja mindkét esetben a 2009-es jövedelmed 70%-a lesz.

Tekintettel arra, hogy a jelenleg folyósított táppénzed mértéke 50, vagy 60%, amitől a 70% több, ezért -ezen adat figyelembevételével-érdemes 28 nappal korábban igényelni a THGY-t.

...Mit tegyek??....mindenki mást mond!!

Célszerű lenne az ilyen irányú kérdéseidet nem laikussal(sarki fűszeres), hanem hozzáértővel (Pl. REP PEEO Osztályvezető) átbeszélni.

Ennek módja:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.
Üdv. :)

Ercsi71 # 2010.07.12. 06:48

Kedves Szakértő Segítség!

A következő a kérdésem:
2009-et végig dolgoztam, szereztem 365 napi jövedelmet.2010-ben csak januárban dolgoztam, mert terhes lettem/szülés aug.8/, így betegszabira, táppénzre, szabira mentem.
Szeretnék szülési szabi/168 nap/ alatt TGYÁS-on, majd a gyermek két éves koráig GYED-en lenni.
2010-ben csak 72 nap járulékalapot képező jövedelmem keletkezett, minek átlaga rosszabb mint a 2009-es évi átlagom.
Mit tegyek??Mikortól menjek TGYÁS-ra?
SOS , mert kicsúszok az időből, és mindenki mást mond!!
Köszönet előre is!
Ercsi


Ercsi

ivette # 2010.07.11. 07:17

sziasztok

2011 tavaszán szülök.
eddigi munkaviszonyom:

  • 2009ben a teljes évet végig dolgoztam , keresetem bruttó 110.000ft
  • 2010január 31 ig voltam ennél a cégnél, majd ez sajnos megszünt, igy munkanélküli lettem.
  • 2010 február második hetétől jelentkeztem be munkanélkülire, mivel a papírjaimat akkor kaptam ki a cégtől, igy sajnos február első hete az függőben maradt.itt bruttó:60.000ft körül kaptam
  • 2010 március 19 étől újból elkezdtem dolgozni

itt is a bérem bruttó 110.000ft.
kérdéseim:

  • nem zavar e be a gyed és gyesbe az a február első hete?

    itt is biztosított voltam, attól függetlenül hogy csak a második héten jelentkeztem be?

  • 2011 januártól el mehetek e táppénzre, ha igen mi alapján számolják majd ki a gyedet és a gyest?

bele számolják e a táppénzt?

  • illetve leirtam a bruttó keresetem , erre mennyi táppénzt, mennyi gyedet és mennyi gyest kapnék?

igazából én már annyi mindenkit megkérdeztem ezekről és szinte mindenki mást mond, ezért szeretném kérni itt a segítségeteket, mert nagyon nem vagyok tisztába ezekkel a dolgokkal.
válaszotokat elöre is köszönöm
üdv:ivett

lehokrisz # 2010.07.09. 14:38

Tisztelt Szakértő!

A segítségét kérném abban, hogy hogyan számolták ki a GYED-emet.
2009.11.04-én szültem. 2008. évben a bruttó havi jövedelmem:140.000,- Ft volt, 2009. évben bruttó havi 100.000,- Ft.
TGYÁS kaptam 2009.11.04-től 2010.03.18-ig talán? Ennek összege: 78.000,- Ft körül volt.
2010-s évben a GYED-em összege nettó 63.000,- Ft. Ha jól néztem, itt csak a 2009. évi jövedelmem számított. A kérdésem az lenne: "Ténylegesen csak a 2009. évi jövedelmemből számítják a GYED-et? Ezzel csak az a probléma, hogy 2009.11-12. hóban 0 Ft volt a keresetem, mert ekkor már érthető okok miatt nem dolgoztam. Ilyen esetben nem a szülést megelőző év átlaga számít? (Nem tudtam teljes évet dolgozni, mert szültem, viszont így is a szülés napjáig dolgoztam.)
Esetleg jobban jártam volna, ha egyből GYED-et igényeltem volna? Egyáltalán van ilyenre lehetőség?
Esetleg már 2009-ben kellett volna GYED-et igényelnem?

Babszi09 # 2010.07.09. 14:07

Tisztelt Szakértő!

Szeretnénk 2. gyermeket vállalni, ehhez kapcsolódóan próbáltam felmérni a majdani juttatásokra való jogosultságokat a jogszabályok és az itteni korábbi hozzászólások alapján, de azt hiszem, részben belekavarodtam. Kérem, segítsen az alábbi kérdések megválaszolásában, illetve a felvetéseim megerősítésében, amennyiben azok helyesek.

Az 1. gyermekünk 2009.01.31-én született, jelenleg GYED-en vagyok vele itthon, más jövedelmem nem volt a TGYÁS és a GYED alatt, a biztosítási jogviszonyom 2003.12.01. óta munkaviszony alapján folyamatos.
Kérdéseim:

I. Ha nem megyek vissza dolgozni, és
A)GYES alatt szülök, akkor jól gondolom-e, hogy a GYED lejártától szülésig GYES-t, utána TGYÁS-t a min.bér2x-nek mértékében, utána pedig 2 évig GYED-et kapok,a min.2x-nek 70%-nak mértékében?
Számít-e, ha a a GYES alatt még, de nem 2011-ben, hanem 2012-ben(01.31-ig) szülök?

B)Miben változnak a fent leírtak, ha a szüléssel kicsúszok a GYES idejéből, és azt követően szülök?

II. Ha visszamegyek dolgozni a GYED lejártával, azaz 2011.02.01-től újra aktív állományba kérem magam, akkor
A)Mennyi táppénzt, TGYÁSt, GYED-et kapok, ha nem lesz 180 napi bérjövedelmem? Mennyi lesz a GYED-re jogosultság időtartama?
B)Mennyiben változnak a fentiek, ha meglesz a 180 napi bérjövedelem? Ebben az esetben van-e jelentősége,ha nem 2011-ben, hanem 2012-ben szülök?
Tájul:bérjövedelmem 400eFt volt és kb.lesz, ha visszamegyek.
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!

nandy # 2010.07.09. 12:49

Vagyis ezek szerint cég nem teheti meg, h levelemre (melyben jelzem, h visszamennék) -még a gyed alatt, a fiznélküli szabadság idején- ír egy egyoldalú felmondást válaszként?

De elvileg megteheti, viszont a felmondási idő csak a gyes lejárta + 30 nap után kezdődhet el. Azaz közölheti, de nem rúghat ki azonnal.

nandy # 2010.07.09. 12:48

Habár igazad lehet, a REP mindenképpen így értelmezi.
Az általad korábban hivatkozott tájékoztatóból:

6. oldal
A 2008.12.31-től biztosított nő első gyermeke 2010.05.25-én született. ...2012. 04.03-től 2012.05.24-ig először
betegszabadságon lesz, ezt követően táppénzben részesül (52 nap). Ismét szül:
2012.05.25-én. Terhességi-gyermekágyi segélyben részesül 2012.05.25-től 2012.11.08-ig.
Gyermekgondozási díjat igényel 2012.11.09-től. A gyermekgondozási díjra jogosultság
időtartama 510+52=562 naptári nap.

Tehát itt sem veszi bele a betegszabit! ne haragudj, hogy értetlenedek, de szerintem totál nem logikus, és nem méltányos!

nandy # 2010.07.09. 12:42

Nem tudom, de szerintem továbbra sem egyértelmű.

Az addig világos, hogy ha a keresőképtelenséget megelőzően nem volt legalább egy év folyamatos biztosítása...

A mondat második része szerint: táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat.

Biztosításban töltött időnek számít a betegszabadság ideje is! És csak a mondat első felében van az a feltétel, hogy a keresőképtelenségét megelőzően (azaz a betegszabadságot is kiveszi belőle), a második részében már egyértelműen biztosításról beszél, és nem keresőképtelenségről.

Tehát nyelvtanilag nem helyes a REP értelmezése. Szerintem.

Dödölle1 # 2010.07.09. 06:06

nandy

„2.A REP jogszerűen járt el, ugyanis táppénzre mindenki annyi napra jogosult, ahány biztosításban töltött nappal rendelkezett a keresőképtelenséget megelőző napig.”

Fogadjunk, hogy ez is csak belső tájékoztatóban van benne :(( De legalább már ezt is tudom. :)” --------------
Nem, az Ebtv. rendelkezik így. :)

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban.....

(3) Az, aki keresőképtelenségét közvetlenül megelőző egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat.

"Rövid" biztosítási idő esetén tehát a biztosításban töltött napok számát a jogviszony kezdetétől a keresőképtelenséget közvetlenül megelőző napig kell/lehet figyelembe venni.

Üdv. :)

morabora # 2010.07.08. 18:56

Kedves nandy!

Köszönöm válaszát, én is úgy gondoltam, h hónapokkal előbb jelzem munkáltatónak, azt nem tudtam, h van-e vmilyen előírás, h x hónappal előbb kell jeleznem.

Felmondási védelem úgy merült fel, h abban nem voltam biztos, h ez csupán gyes melletti foglalkoztatás esetére/idejére szól-e.

Vagyis ezek szerint cég nem teheti meg, h levelemre (melyben jelzem, h visszamennék) -még a gyed alatt, a fiznélküli szabadság idején- ír egy egyoldalú felmondást válaszként?

Egyébként azért fordultam Önökhöz, m az én mhelyemen is a helyzet: szülés előtt bővítés, előléptetések, mára pedig válság(kezelés), leépítések. Tehát okkal gondolom, h nem szívesen vesznek vissza. (nekik az a jó, ha minél tovább vagyok otthon és ha nem sikerül megállítaniuk a folyamatokat, akkor volnék szíves inkább máshol dolgozni)

nandy # 2010.07.08. 17:52

Én azt javasolnám, hogy próbáld meg pótolni, mert nem csak a táppénz miatt lehet rá szükséged, hanem esetleg később a nyugdíj miatt is.

eszter78 # 2010.07.08. 15:54

Üdvözlöm!

Szeretném a segítségét kérni abban,h mit kell tennem akkor,ha elhagytam a tb kiskönyvemet?TGYÁS-ra jogosult vagyok mert van 2 év munkaviszonyom,1 év másodállásu vállalkozó+bejelentett állás és 1 év alkalmazotti munkaviszony de nem tudom igazolni a 2 évet a kiskönyv hiánya végett!
Vissza kell menni az összes munkahelyre vagy elég,ha a 2 éven belül igazolom?
Köszönöm válaszát!

eszter78 # 2010.07.08. 15:51

Üdvözlöm!

Szeretném a segítségét kérni abban,h mit kell tennem akkor,ha elhagytam a tb kiskönyvemet?TGYÁS-ra jogosult vagyok mert van 2 év munkaviszonyom,1 év másodállásu vállalkozó+bejelentett állás és 1 év alkalmazotti munkaviszony de nem tudom igazolni a 2 évet a kiskönyv hiánya végett!
Vissza kell menni az összes munkahelyre vagy elég,ha a 2 éven belül igazolom?
Köszönöm válaszát!

nandy # 2010.07.08. 15:00

morabora:

Bármikor értesítheted a munkáltatót arról, hogy visszamennél dolgozni, de azért jó minél előbb bejelenteni, hogy meg tudják szervezni a foglalkoztatásod.

Felmondani nem tudnak neked, így nem értem, hogy kerül ide a felmondási védelem.

nandy # 2010.07.08. 14:57

2.A REP jogszerűen járt el, ugyanis táppénzre mindenki annyi napra jogosult, ahány biztosításban töltött nappal rendelkezett a keresőképtelenséget megelőző napig.

Fogadjunk, hogy ez is csak belső tájékoztatóban van benne :(( De legalább már ezt is tudom. :)

nandy # 2010.07.08. 14:55

A GYED-nél is lehozták az ún. "előnyszabályt", melynek értelmében ha táppénz, TGYÁS stb. miatt nincs 180 bérezett napod, akkor az előző ellátás (TGYÁS) alapjául vett összeg lesz a GYED alapja is.

Ani_77 # 2010.07.08. 10:50

Tisztelt Szakértők!

Első kisbabámat várom 08.04-re. 2001 óta van folyamatos munkaviszonyom egy kórházban, de terhességem miatt január 1-től betegszabin, majd lejárta után táppénzen vagyok. Amennyiben jól tudom a Tgyás alapja a 2009-es fizetésem lesz, de az jövő január elején jár le.
Kérdésem, hogy a tgyás után a gyed mi alapján lesz megállapítva, ha a 2010-es évben gyakorlatilag nem dolgoztam?
Bruttó besorolási bérem 185e ft, ez évek óta változatlan (sajonos).
Arra is gondoltam, hogy a tgyás igénylést 4 héttel a szülés előtt is meg lehet indítani, így az december végén járna le. Ebben az esetben a gyed alapja is a 2009-es jövedelem lenne? Hogy járnék jobban?

morabora # 2010.07.08. 10:24

Kedves Szakértők!

Jelenleg gyeden vagyok munkáltatói kifizetőhelyről kapom gyedet, még pár hónapig. Gyermekem ha betölti 2 évet másnaptól gyesen lennék (ezt előtte 1-2 héttel MÁK-tól megigénylem nyomtatvány, másolatok...stb.)

Munkáltatónak jelezném tértiv. levélben, h gyes 1. napjától szüntesse meg fiz.nélküli szabadságomat és attól a naptól kezdve adja ki a felgyülemlett szab-omat, majd ennek lejártával ténylegesen dolgoznék.

Kérdésem, h kb. mikor írjak munkáltatómnak (ez ugye gyed alatt lenne mindenképp) annak érdekében, h felmondási védelem ne sérüljön.

Tudom, h gyes mellett lehet dolgozni 8 órában és ezesetben felmondási védelem alatt állok gyermek 3 éves koráig, de gyed idején ha megteszem fenti bejelentésem, akkor elküldhet-e munkáltató?

Esetleg előbb igényeljem meg gyest és csak azután írjak munkáltatómnak?

Tértiv. levélben mi az amire ügyeljek (pl. feltétlenül legyen benne)?

Köszönöm válaszukat.

Dödölle1 # 2010.07.08. 07:26

Kyra033

Jelenleg 7 hetes terhes vagyok és azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben jár-e táppénz ?

Kiegészíteném az előző hozzászóló válaszát azzal, hogy igen, a megadott adatok alapján jár táppénz azzal, hogy a munkaviszony megszűnését követően az csak további 30 napig folyósítható.

Amennyiben tehát a határozott idejű jogviszony 2010.08.31-én megszűnik táppénz legfeljebb 2010. 09.30-ig folyósítható.

Azt követően kérhető méltányosság, ha a körülmények indokolják. A feltételeiről (jogszabályi hivatkozással) bővebben a passzív táppénz topicban olvashatsz, illetve személyesen a REP PEEO Osztályvezetőjétől érdeklődhetsz.

Szintén itt érdeklődhetsz az előző válaszoló által hivatkozott "trükközésről" is. A kollégák egyrésze -kérdésre- tényként, az OEP Főigazgató helyettese által kiadott 10064/2008. számú körlevél alapján részletesen ismerteti, hogy bizonyos esetekben álláskeresési járadékról hogyan lehet THGY-ra GYED-re
jogosultságot szerezni. (Ezen körlevelet különben többször feltettem ebbe a topicba is.)

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2010.07.08. 07:10

chany

Szerintem a betegszabadság biztosításban töltött időnek számít, de várd meg Dödöllét, ő a profi ebben.

  1. Köszi. :)
  2. A REP jogszerűen járt el, ugyanis táppénzre mindenki annyi napra jogosult, ahány biztosításban töltött nappal rendelkezett a keresőképtelenséget megelőző napig.

Tekintettel arra, hogy jogviszonya Gyes mellett 2010.04.24-től áll fenn,a keresőképtelensége pedig 2010. 04. 26-án kezdődött, igy a két időpont között csak 2 biztosításban töltött nappal rendelkezik, ebből következően táppénzre is csak 2 napon át jogosult.

Kérdésem:
Mi a gond?
A GYES és a táppénz nem fér meg egymás mellett????

Csak ennyi a gond, azaz hogy GYES melletti jogviszony esetén -jelen esetben- csak 2 nap táppénz lehet folyósítani. A további időre a REP köteles az igényt határozattal elutasítani. Ebtv. 61.§. (4)

Üdv. :)