GYED,GYES, táppénz


Fricike05 # 2011.06.07. 15:09

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Lehet hogy nem egészen ide illik a kérdés, annak szeretnék utána járni, hogy lehet-e Vaterán értékesíteni (nem üzletszerűen, hanem saját dolgokat kis összegben) ha valaki táppénzen van (veszélyeztetett terhes), illetve TGYÁS, GYED alatt?

A válaszokat előre is köszönöm!

sziszi84 # 2011.06.07. 19:27

Tisztelt Szakértő, Fórumozók!

Segítségre lenne szükségem.
Jelenleg pedagógusként dolgozom két félállásban ugyanannál a munkáltatónál.A szerződésem egyik fele június 15-én, másik fele június 30-án jár le.(4 éve folyamatosan van munkám).
Mivel kisbabát várok és veszélyeztetett terhesnek számítok szeretnék elmenni a munkaviszony megszünése előtt táppénzre.Ezt mikor lenne érdemes megtennem?15-én vagy 30-án? Június 15 után már csak egy félállásom lesz(heti 20 óra).Így is kaphatok táppénz? Mennyi időre járhat?
Köszönöm

Ildike22 # 2011.06.07. 20:27

Kedves Adrianna83!

Köszönöm a válaszod. Átlátva a történeted,tényleg így jártál a legjobban. Örülök, hogy sikerült. Én is drukkolok neked, hogy ennél csak jobbat találj. Az a két óra tényleg övön aluli....

Az én történetem nem túl különös. 9 éve vagyok már a cégnél, bejártam majdnem minden területét, emelkedtem a létrán. Megbecsültek. Miután megszültem, jöttek a furcsábbnál furcsább hírek, ez kilépett, ezt elküldték, stb. Aztán a teljes vezetőségváltás. Ez lett a vesztem, egyiket sem sokba nézem... Tavaly szeptemberben járt le a gyes, velem is eljátszották, hogy nincs hely, először még be is vettem.
A szabadságom sem akarták kiadni, aztán jöttek a különféle munkakörök, ami persze gyerek mellett lehetetlen,ekkor itt adtak tanácsot, nem is kellett tovább mennem, mert végre visszavettek az eredeti munkakörömbe, bár a kért 6 óra helyett választhattam a 8-at, vagy 4-et. A 8-at választottam. Ez volt jan.1-ig, akkor kényszerítettek a 4 órára. Ebből még gondok lesznek, mert nem írattam bele a határozott időtartamot a gyes végéig.
Tudom, hogy nem akarnak megtartani, mert most volt két üresedés, és nem kezdtek velem semmit.
Innentől kezdve már bonyolultabb, mert sajnos a fiammal sincs minden rendben, meghosszabbított gyest fogok kapni. De ennek már utánajártam, semmin nem változtat. Majd szeptember elején visszatérek megint, és jelzem, mi történt.

Addig is üdv, és minden jót!

Ildike22 # 2011.06.07. 20:31

Kedves Pazs!

Köszönöm az infót, vissza is kerestem, és biztosan hasznomra lesz.

Köszönöm!

stastna # 2011.06.07. 21:04

Kedves Fórumozók!

Május 1-vel változott törvény alapján a veszélyeztetett terheseknek, igaz, hogy 60 % ot vonnak csak le a bruttó összegből? Köszönöm a válaszokat.

rege70 # 2011.06.08. 07:25

Kedves pazs,köszönöm a válaszokat.

Még annyi kérdésem lenne,hogy a tgyás-gyed-gyes alatt járó szabadság csak 1 évre jár,vagy a tgyás 6 hónapjára is?(Tehát tulajdonképpen 1,5 után jár?)Nálam ez sokat számítana,mert 3 szülésem volt,tehát ez plusz 1,5 év utáni szabadságot jelentene.(Minden alkalommal voltam tgyáson is a gyed előtt.)
Előre is köszönöm!

Dödölle1 # 2011.06.08. 08:09

stastna

Kedves Fórumozók!

Május 1-vel változott törvény alapján a veszélyeztetett terheseknek, igaz, hogy 60 % ot vonnak csak le a bruttó összegből? Köszönöm a válaszokat.

A változás lényege, hogy a veszélyeztetett terhesgég miatti keresőképtelenség esetén a beteg az első naptól kezdve táppénz ellátásra jogosult, amit az Egészségbiztosítási alapból finanszíroznak szemben más megbetegedésekkel (pl. nátha,kéztörés...) amely keresőképtelenségek esetén alkalmazni kell a betegszabadságra vonatkozó szabályokat. (A betegszabadság idejére járó bért a munkáltató fizeti, mértéke 70%)

A táppénz mértéke 50, vagy 60% attól függően, hogy részesült-e kórházi ápolásban, illetve hogy van-e 2 év folyamatos biztosításban töltött ideje.

A táppénzből -a hatályos adójogszabályok alapján- adóelőleg kerül(het) levonásra.

A dolgozónak kifizetett bruttó táppénz 1/3-át (33%) a munkáltató köteles hozzájárulás címén az állam számára megfizetni.

Mindezek alapján kérdésére válaszul elmondható, nem igaz hogy 60 % ot vonnak csak le a bruttó összegből.
Bővebb tájékoztatásért forduljon a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervéhez, vagy ha a munkáltatónál TB kifizetőhely működik a munkáltató TB kifizetőhelyi ügyintézőjéhez.

Üdv. :)

adrianna83 # 2011.06.08. 12:30

Fricike05

Szia!

Már fórumozok egy ideje, nemrég még én is GYES-en voltam.
A helyzet a kérdéseddel kapcsolatban az, hogy természetesen lehet eladni, csak arra figyelj, hogy ha eléred ez évben a 200.000 Ft-os határt, akkor már be kell utána adóznod!!! (25 %)
Én is ezt csináltam, először csak a gyerkőcöm kinőtt és egyéb holmijait árultam, aztán egyre több mindent.
jelenleg ez az egyik "kisegítő" pénzforrásom, ha megszorulok...
Szóval ha el is éred, akkor sincs gond, csak akkor a következő évben (2012. május 20-ig) a 2011. évi adóbevallásodban az "egyéb, nem kereső tevékenységből származó jövedelemhez" be kell vallanod az eladásaidból származó bevételedet!
Majd kérsz egy csekket az adóhatóságtól, amin befizeted azt az összeget, amit a bevallásban adóként megállapítottak.
Ennyi, remélem tudtam segíteni.
Amennyiben van még valakinek kiegészítő infója az üggyel kapcsolatban azt én is szívesen veszem!
Mindenkinek szép napot kívánok!

Fricike05 # 2011.06.08. 12:37

Kedves adrianna83!

Köszönöm szépen a választ! A 200.000 Ft-os határt nem valószínű hogy el fogom érni.

Ez fontos infó hogy a nem kereső tevékenységből származó jövedelemhez kell írni, ezek szerint nem minősül annak, így sem a GYED, sem a táppénz alatt nem lehet belőle gond ezek szerint.

Mégegyszer köszönöm!

adrianna83 # 2011.06.08. 12:44

Elvileg nem.
Én ezt nemrégiben egy APEH-nál dolgozó ismerőstől kérdeztem meg.
De ha az megnyugtat, hívd fel őket (akár név nélkül is) ügyfélfogadási időben és kérdezz rá!
Nekem ezt mondták és a többi ismerősöm is így tudja, akik szintén ott árulnak.
Sőt, van olyan, aki még azzal sem foglalkozik, hogy elérte már 3 szorosan a határt...
De az fix, hogy nagyon figyelik ettől az évtől, mert sokan így csalnak adót, ezért inkább érdemes bevallani, mielőtt a hatóság valamit lefoglal. :)

Ha kapsz infót még valahonnan, akkor kérlek azért oszd meg velünk!
Köszi: A.

Dödölle1 # 2011.06.08. 14:17

Fricike05

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Lehet hogy nem egészen ide illik a kérdés, annak szeretnék utána járni, hogy lehet-e Vaterán értékesíteni (nem üzletszerűen, hanem saját dolgokat kis összegben) ha valaki táppénzen van (veszélyeztetett terhes), illetve TGYÁS, GYED alatt?

A válaszokat előre is köszönöm!

TB szempontból,táppénz, THGY és GYED ellátásnál az alábbi jogszabályi rendelkezés a releváns.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

41. § (1) Nem jár terhességi-gyermekágyi segély a biztosítottnak

  1. a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a teljes keresetét megkapja,
  2. ha bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíjat - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.

(2) Annak a biztosítottnak, aki a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt keresete után jár terhességi-gyermekágyi segély.

42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

  1. a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja;b) a jogosult - munkavégzés nélkül - megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj;
  2. a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban - ide nem értve az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást - részesül [1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. i) pont];

47.§ (2) Nem jár táppénz

  1. a keresőképtelenségnek arra az időtartamára, amelyre a biztosított átlagkeresetre jogosult, illetőleg, amely alatt a biztosítás szünetel, munkavégzési kötelezettség hiányában keresetveszteség nincs, továbbá a betegszabadság lejártát követő szabadnapra és heti pihenőnapra, ha az azt követő munkanapon (munkaszüneti napon) a keresőképtelenség már nem áll fenn,
  2. a keresőképtelenségnek arra a tartamára, amelyre a biztosított a teljes keresetét megkapja, illetve, ha a keresetét részben kapja meg, a részben megkapott kereset után,
  3. a gyermekgondozási segély folyósításának az idejére, ide nem értve a segély mellett végzett munka alapján járó táppénzt,
Fricike05 # 2011.06.08. 14:50

Kedves Dödölle1!

Nagyon köszönöm a választ, elnézést ha butának tűnök, nem vagyok túl jó jogszabály értelmezésben :(

De ha jól értem, akkor sem a táppénz sem a GYED, TGYÁS alatti vaterán való alkalmankénti árusítás nem akadálya az ellátások folyósításának, mivel az nem minősül munkavégzésnek, kereső tevékenységnek? (nem üzletszerű, kizárólag saját dolgok, kis összegben - az adózás részét azt értem, amit adrianna83 írt.)

Aalexandra09 # 2011.06.08. 17:20

Tisztelt Szakértők!

14 éve közalkalmazott vagyok,határozatlan idejű munkaszerződéssel.Két gyermekem van elvileg mindkettőre igénybe vehető a GYES ,a kissebre aki 2 éves részmunkaidő mellett,a nagyobbra aki 6 éves tartósan beteg teljes munkaidő mellett is.Kissebb gyermekem 2 éves korában a GYED lejárta után kiveszem a felgyűlt szabikat,amiket állítólag a 8 órás bérrel fizetnek és ezen esetben csak akkor jár a teljes munkaidőre fizetett szabadságok mellé GYES ha a nagyobb gyermekemre venném igénybe aki tartósan beteg(tartósan beteg gyermek mellett lehet dolgozni 8 órában GYES mellett),tehát értelemszerűen a nagyobb gyermekre tekintettel kérném a szabadságok kivétele alatt a GYES-t.Aztán ha vége a felgyűlt szabadságok kivételének és szerződésmódosítást követően részmunkaidőben kívánok tovább dolgozni,melyik gyermekre kérjem a GYES-t a továbbiakban,a 2 évesre,vagy a tartós beteg 6 évesre?
Nem tudom,hogy meddig hoszabítják majd a nagyobb tartósan beteg státuszát és azt sem tudom,hogy ha nem a kicsire veszem igénybe akkor marad e a védelmem...

Jó így ahogy gondoltam,hogy a teljes munkaidőre fizetett szabadságok kivétele alatt a tartósan beteg gyermekemre igénybe venném?
És utánna melyik gyermekre tekintettel kérjem tovább?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!


Aalexandra09

WhiteShark # 2011.06.09. 10:47

Tisztelt fórumozók és szakértők!

Először is üdvözlök mindenkit.

Egy kis segítséget kérnék GYED-del kapcsolatban.
A nejemmel az első gyermekünket várjuk, aki november 12-én fog megszületni. Úgy olvastam, hogy mind a TGYÁS, mind pedig a GYED alapja az előző évi jövedelem. Elvileg ugye a szülés várható időpontja előtt 28 nappal igénybe lehet venni a TGYÁS-t, aminek az alapja az előző évi jövedelem, tehát a 2010-es. Mivel a TGYÁS átnyúlik 2012-re, ezért a az én olvasatomban a GYED alapja a 2011-es év jövedelme lesz. Ez viszont annyira nem lenne jó, mivel a táppénz és a TGYÁS is jóval kevesebb, mint a fizetése. Így úgy gondolom, hogy a GYED jóval kevesebb lesz, mint ha a 2010-es évet vennék alapul.
A kérdésem az lenne, hogy nem lenne-e érdemesebb inkább kihagyni az esetünkben a TGYÁS-t, és rögtön a szülés után a GYED-et igénybe venni? Mert így a 2010-es év lenne az alap, nem pedig a táppénz miatt kevesebb jövedelmű 2011.
Nagyon megköszönném, ha valaki felvilágosítana, hogy egyáltalán jól értelmezem-e ezt a dolgot.

Dödölle1 # 2011.06.09. 11:17

Fricike05

Igen, jól érti.

Üdv. :)

pazs # 2011.06.09. 11:19

Aalexandra09: jól gondolod az elejét. A szabik után meg mindegy, melyikükre veszed igénybe, mert a munkáltatói rendes felmondás elleni védelem a kisebbik gyereked hároméves koráig tart teljesen függetlenül attól, hogy kapsz-e gyest.

WhiteShark # 2011.06.09. 13:45

Közben meg is találtam a választ a saját kérdésemre. Szerencsére nem úgy van, ahogy én gondoltam, mert a GYED alapja az előző évben elért legalább 180 nap bérjövedelem, amibe a táppénz és a TGYÁS nem tartozik bele! Így ha a GYED átcsúszik a következő évre (mint nálunk), akkor a GYED-hez az azt megelőző ellátás alapjául szolgáló jövedelmet kell figyelembe venni, vagy pedig az adott évi minimálbér kétszeresét. Beillesztem az eredeti posztot, hátha másnak is segítségére lesz:

"2011. 01.01 óta táppénzen vagyok, mert veszélyeztetett terhes vagyok, akkor még segédápolóként dolgoztam, minimálbérért. Közben elvégeztem egy szakápolói iskolát, így átsoroltak A-ból E fizetési kategóriába (közalkalmazott vagyok), így az alapbérem 78 ezer forintról 118 ezer forintra vátozott 2011. májusától. A gyermekem születésének várható időpontja: 2011. 08.25. A tgyás így már 2012-ben fog lejárni, így a gyedet már elvileg a 2011-es napi átlagfizetésem szerint kellene kapnom, de én akkor végig táppénzen voltam. Ebben az esetben mi lesz az alapja a gyed számításának, a 2010-es jövedelmem, vagy a 2011-es már megemelt alapjövedelmem?

A jelezett esetben – irányadó időszaki 180 napi jövedelem híján – az ellátás alapja a kötelező egészségbiztosításáról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 48. § (5) bekezdése értelmében a GYED alapja a táppénz alapjául szolgáló jövedelem, illetve a minimálbér lesz. Az említett jogszabályi hely ugyanis azt mondja ki, hogy amennyiben a biztosítottnak azért nem volt az irányadó időszakban (jelen esetben 2011-ben) figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani. Illetve, ha ez kedvezőbb, akkor – a (4) bekezdés alapján – a jogosultság első napján érvényes minimálbért is figyelembe lehet ellátási alapként feltéve, hogy a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme ezt az összeget eléri"

(A fenti poszt az adozona.hu oldalról származik.)

Bpeti24 # 2011.06.09. 14:43

Sziasztok. Kérlek segítsetek...már nagyon rég szültem, 14 éve , azóta sajnos minden kinai :(

8 hetes terhes vagyok, várhatóan január elején szülök....

közcélú munkát végzek november 3án jár le a munkaszerződésem. .

visszavetítve a két évet meglesz a 365 nap munkaviszonyom, viszont tanácstalan vagyok, hogy lejárt munkaszerződéssel mit tehetek ? mi jár meg nekem ?
várom válaszaitokat...köszi

Bogi61 # 2011.06.10. 08:54

Tisztelt Szakértők!

2011.06.07. –én feltett kérdésemre még nem kaptam választ. A problémám az, hogy több helyről, egymásnak ellentmondó információkat kapok. Még egyszer. Jelenleg GYED-en vagyok kisfiammal (2010.02.04-én született, előtte 2009.08.01-től TÁPPÉNZ-en voltam), és a maximális GYED-et kapom. Most terhes lettem, és a 14. héten járok. Hogy járok jobban, ha maradok GYED-en, vagy ha jogosult lennék - a veszélyeztetett terhesség miatt - TÁPPÉNZ-re, akkor inkább arra menjek? Megkapnám e a TÁPPÉNZ esetében a napi maximumot, hogy még 2009-ben volt bérjövedelmem? Hallottam már TÁPPÉNZ-re napi 5.000 Ft, ill. 5.200 Ft. napi maximumot is, melyik a helytálló? Amennyiben úgy ítélik meg, már nem számítok veszélyeztetett terhesnek, ugye a megszakított GYED-re is vissza mehetek, nem kell dolgozni visszamennem? Válaszukat köszönöm!

Lily26 # 2011.06.10. 09:06

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

Elég összetett és nehéz a problémám, de talán valamelyik részében tudtok segíteni.
2007. okt. 8-án született meg a lányom, de már a szülés előtt
hetekben Tgyás-on voltam, febr. 20-ig, majd Gyeden, míg meg nem
született a fiam 2009. júl.10-én. Akkor vele is Tgyás és Gyed, ami most
júl. 10-én jár le és ettől a naptól szeretnék visszamenni. A főnököm
ki is adja a felhalmozódott szabadságaimat dec.
23-ig.(Közalkalmazottként dolgozom pedagógus munkakörben így évi 21
nap alapszabadság és 25 nap pedagógusi pótszabadság jár.)
Folyamatos munkavégzésem 2011. dec. 27-én kezdődik, mivel a 2011-re járó
szabadságaimat csak jövőre, 2012. márc. 31-ig akarja kiadni.
Emellett ezt
írta: "Készüljön arra, hogy a 2008. febr. 20-tól 2009. febr. 20-ig,
lletve a 2009. dec.24-től, 2010.dec.24-ig terjedő 25-25 munkanap
pótszabadságából 15-15 munkanapra (a Kjt. 57.§ (3)értelmében) 2011.
szept. 5-től 2011. október 14-ig munkavégzésére számítok."
Kérdésem: Ez törvényes így: behívhat a Gyed alatt felhalmozódott
pótszabadságaim kiadásakor dolgozni? Mindkét gyerekemre igénybe veheti ezt 2x15 napra?
Ha igen a szabadság bármely részében?
(Nekem logikusabb lenne, szakmailag is, ha legalább a végén hívna be
és onnantól folyamatosan dolgoznék.)
A 2011-re járó szabadságaimat teljes
egészében visszatarthatja? (A nevelési tanácsadóban, ahol dolgozok, dec. 27 és 30 között nemigen
fordul meg senki, csak ügyelet lesz, nem hiszem, hogy különleges érdeke fűződne hozzá, hogy bent
legyek.)
Mi van akkor, ha én vagy valamelyik gyerekem
beteg lesz szept. 5 és okt. 14. között, elmehetek táppénzre annak
ellenére, hogy hivatalosan szabadságon vagyok?
Előre is nagyon köszönöm, ha bármelyik kérdésemre választ tudnak adni!

kismama2413 # 2011.06.10. 12:11

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni Önöktől, hogy az én esetemben kihez fordulhatok segítségért.
Veszélyeztetett terhes vagyok, most várom az első Babám. Sajnos orvosom ajánlására, táppénzre kellett mennem márc.31-gyel. A munkahelyem egy kis kft , ahol egyedüli alkalmazott vagyok (a főnökömön kívül), szóltam neki február elején, hogy Babát várok, keressen helyettem időben valakit, bár szeptember közepére vagyok kiírva, de sokat fáj a hasam, nem tudom, hogy alakul. Mint már említettem végül március végén táppénzre kellett mennem. A márciusi fizetésem egy részét május elejéig visszatartotta, a maradék részét a mai napig nem kaptam meg,a betegszabadságra járó jövedelmememet (ápr.18-ig voltam betegszabadségon) a mai napig nem utalta, és nem is akarja. Amióta lejárt e betegszabadságom, közvetlenül az OEP-be küldöm a táppénzes papírokat, hogy minél hamarabb elinduljon a folyósítás.A múlt héten kaptam egy levelet az OEP-tól, miszerint megkapták a papírjaimat de máj. 26-ig a munkáltatóm semmit sem küldött be hozzájuk (munkáltatói igazolá, igénylés... minden, ami az ő dolguk), így nem tudnak nekem megállapítani semmilyen összeget, Felhívtam a főnököm, hogy miért nem küldte be, hisz így nekem márc. óta nincs semmilyen jövedelmem, csak családi segítséggel tudunk így megélni. Közölte velem majd egyszer beküldi, majd egyszer kifizeti a betegszabadságom.
Mit tehetek, kihez fordulhatok segítségért ilyen ügyben, vagy tényleg ez normális, hogy lassan 3 hónapja semmilyen támogatást nem kapok?
Tartok attól, hogy a GYES,GYED igényléséhez szükséges papírokat sem fogja aláírni. Az előzményről annyit, tanulói jogviszonyom megszűnésével egyből megkaptam ezt az állást, ahol 4 éve folyamatosan dolgozok.

Előre is köszönöm, ha valaki tud nekem segíteni mit tehetek.

bubi2012 # 2011.06.10. 17:08

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, gyes-gyed témában:)
Szóval, 2009-ben diplomáztam, munkaviszonyom kezdete 2010. december 1-je, ez az első munkahelyem. Határozott idejű szerződésem van, ami 2012 dec. 1-jén jár le, hacsak nem teszik határozatlan idejűvé. Tegyük fel, hogy idén ősszel állapotos leszek, ebben az esetben jogosult leszek gyed-re?A gyes alanyi jogon jár, amennyiben jól értelmeztem a dolgokat. Olvastam, hogy 365 biztosított napnak kell lennie a szülést megelőző két éven belül, és ebbe 180 napot beszámítanak a felsőoktatásban eltöltött évekből. Ez valóban így van?
Elég nehezen igazodom el ebben a témában:))

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat:)

sziszi84 # 2011.06.11. 07:22

Tisztelt Szakértő, Fórumozók!

Segítségre lenne szükségem.
Jelenleg pedagógusként dolgozom két félállásban ugyanannál a munkáltatónál.A szerződésem egyik fele június 15-én, másik fele június 30-án jár le.(4 éve folyamatosan van munkám).
Mivel kisbabát várok és veszélyeztetett terhesnek számítok szeretnék elmenni a munkaviszony megszünése előtt táppénzre.Ezt mikor lenne érdemes megtennem?15-én vagy 30-án? Június 15 után már csak egy félállásom lesz(heti 20 óra).Így is kaphatok táppénz? Mennyi időre járhat?
Köszönöm

baloghany # 2011.06.11. 16:37

Tisztelt Szakértők !

Segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy mi lenne a célszerűbb, hogy a második gyermekemnél jó gyed-et kaphassak.
Szóval jelenleg 2011. április 16-tól gyesen vagyok. A kistesó pont azután jelezte, hogy érkezik mikor már a gyes időszakában jártam.
Most táppénzre szeretnék menni, de ennek mi a helyes menete ? Mert hallottam, hogy egyből talán nem lehet, hanem csak úgy, hogy először kiveszem a kisfiam után járó szabadságot ? Ő 2009. április 15-én született és én előtte egyből táppénzen voltam 2009. január 24-től, tehát ha jól tudom még 2009-re is jár szabadságom. Jól tudom ?
A szabadságom kivételétől azért is félek, mert a munkáltatóm vállalkozó és lehet nem örül neki, hogy fizessen nekem a semmiért, hisz utána egyből táppénzre mennék. Kirúghatni gondolom nem rúghat ki hisz kismama vagyok. Bár sajnos a vállalkozókra nem nagyon vonatkozik a munkatörvénykönyve :)

Ha esetleg nem megy bele a főnököm a szabi kiadásába és egyből táppénzre megyek, akkor milyen összeg lesz a táppénzem alapja ? Pénzügyileg hogy lenne jobb ? Szabival kezdeni ugye ?

Előre is köszönöm a segítséget !
Any

ancsy79 # 2011.06.11. 18:37

Kedves Fórumozók/Szakértők!

Szeretném ha valaki választ tudna adni nekem is..
Veszélyeztetett terhesként február óta vagyok táppénzen. (A baba várhatóan juliusban születik.)
A munkahelyemre adom le a táppénzes papírjaim, ők továbbítják az OEP felé. Nos, az első utalás április elején érkezett a számlaszámomra, ezután csaknem másfél hónapig semmi. Bementem az OEP-hez, és mint kiderült, tévedésből (hogy lehet ebben tévedni?!??) rossz számlaszámra utaltak kétszer is. Mint kiderült, a munkatársamnak folyósítottak, aki persze nem jelezte.. Az OEP-nél azóta visszaállították az én számlaszámom, kérték, a munkatársam utalja vissza a jogtalan összeget. A "kedves" munkatárs csak az egyik összeget utalta vissza, a másikat "visszatartja" arra hivatkozva hogy nem tudja mennyi jár neki ténylegesen, hogy adóbevallásnál el tudjon számolni( az OEP-nél ugyanakkor leadott egy számlakivonatot, amiből világosan kimutatható mennyit utaltak neki), és tértivevényes levelet irt az OEP-nek.. Nekem ez az egész bűzlik!Szerintetek? Nekem is vannak kifizetésre váró számláim! Hogyan hajtsam be tőle az összeget mielőbb? Vagy tényleg neki lenne igaza hogy megvárja az OEP "hivatalos" válaszát?