Pedagógus továbbképzés


Vadmacs # 2005.10.25. 15:56

Kedves gibae! Azt hiszem a jogszabály szövege egyértelmű: a diplomától kell számítani a hét éveket.
A továbbképzési terv pedig nem titkos dokumentum, hiszen a nevelőtestületnek elvileg ismernie kellene, hiszen nekik kell elfogadniuk.
Nekem ez a véleményem, de ha van valaki, aki szerint nem így van, az írja le az okát is.


Üdv néktek

gibae # 2005.10.21. 11:31

Köszönöm a választ! Nálunk a továbbképzési terv olyan titkos, mintha nem is tudom mi lenne! Mindig csak akkor szólnak, ha rövidesen lejár a 7 év, és nincs meg a 120 óra! Nálunk a 7 év kezdetét nem a bizonyítvány megszerzésétől számítják,
( nekem 1984) hanem onnan, amikor a törvény megjelent! Eszerint pedig még egyszer bele fogok esni 50 éves korom előtt a továbbképzésbe, de ha a diploma megszerzését nézzük, akkor viszont nem! Most akkor honnan kezdődik a 7 év? Törvénytől, vagy diplomától?!
Köszönöm! Éva


gibae

Vadmacs # 2005.10.17. 18:12

Szia Éva!
Lenni kell az intézményben egy olyan továbbképzési tervnek, amelyet a nevelőtestület elfogadott. Meg kellene nézni azt is, hogy mikorra vagy "betervezve" a továbbképzéseken. Az ide vonatkozó jogszabály a 277/1997 (XII. 22.) kormányrendelet. A korm. rendelet 4. § (2) bekezdése egyértelműen fogalmaz: "(2) A pedagógus a pedagógus-munkakör betöltésére jogosító oklevél megszerzését követő hetedik év szeptember hónap első munkanapjától addig az évig, amelyben az ötvenedik életévét betölti, augusztus hónap utolsó munkanapjáig vesz részt a közoktatásról szóló törvény 19. §-ának (8) bekezdésében szabályozott továbbképzésben (a továbbiakban: hétévenkénti továbbképzés).
(3) A pedagógus akkor is részt vehet e rendeletben foglaltak szerint a továbbképzésben, ha nem tartozik a (2) bekezdés hatálya alá, illetve már teljesítette a hétévenkénti továbbképzés követelményeit." Véleményem szerint újabb 120 órás továbbképzésre nem kötelezhetnek Téged. (Azért azt a továbbképzési tervet megnézném a suliban.)


Üdv néktek

gibae # 2005.10.16. 19:22

A pedagógusok 120 órás továbbképzéséről szeretnék kérdezni. Jövő májusban töltöm be a 43. évemet. Júniusban befejezek egy 120 órás tanfolyamot. Elvileg 7 év múlva, mikor újra kéne kezdenem a "pontgyűjtést" már betöltöm az 50-et és nem vagyok rá kötelezhető. Az iskolában azt mondják, hogy a törvény megjelenésétől számítják a 7 éveket, és nem a diploma megszerzésétől. Ezesetben 2011-ben mégegyszer belesek ebbe a továbbképzésbe. Amilyen tanfolyamokat a közbeeső években elvégzek azok ilyen szempontból "elvesznek" csak onnantól számít, amelyik évben újrakezdódik a 7 év. Mert akkor ilyen szempontból nézve ez a 120 órás tanfolyam is "felesleges" volt! Nem beszélve arról, hogy a 7 év alatt csak egyszer lehet kategóriát "ugrani" akkor is, ha többször teljesítem a 120 órát!
Valóban így van ez?
Köszönettel: Éva
_________________


gibae