nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő


gitta52 # 2011.12.09. 14:19

szafika!
Veled értek egyett, és tudom, hogy Veci nyomába sem érhetünk, de, ha Vari 2009.dec.31-én 38 év 57 nap jogosultsági idővel rendelkezett, hogy a bánatban nem lehet meg a szükséges 40 éve 2011. dec.30-án?
Üdv:egy ostoba fórumozó

szafika # 2011.12.09. 12:18

Veci, ha csendbe maradtam volna ....
Ez nekem magas, mint a tyúknak az ábc, ha 40 éve van Varinak , sőt most már 2 évvel több, akkor hol a manóba van a többi év, ha csak 7 évet volt a gyerekekkel otthon , hát , jobban jár mindenki , ha csak olvasok !
Bocsi Vari, bocsi Veci !

Veci # 2011.12.09. 07:59

Vari
Az a helyzet, hogy nincs meg a munkaviszonyban töltött idő, de a jogosultsági időd sem. Ezért azt javasolom, hogy most még az idén kérheted az előrehozott nyugdíjat (ez 2012-től korhatár előtti ellátássá alakul), ami nem csökkentett lesz, az összege eléggé kérdéses, mivel nem tudom a munkaviszonyod 1988 után keletkezett-e.

18. §
(2) Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki

  1. a születési évének megfelelő - az (1) bekezdésben meghatározott - öregségi nyugdíjkorhatárt (a továbbiakban: öregségi nyugdíjkorhatár) betöltötte, és
  2. legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, valamint
  3. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

  1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

(2c) A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet.

(2d) A (2c) bekezdésben előírt jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. Saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra került ki, vagy megfelelt a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 12. § (2) bekezdése szerinti feltételeknek.


Üdvözlettel Veci

C a s a b l a n c a # 2011.12.09. 07:28

Kedves HImre!

"Kérdésem, hogy civil szolgálati éveim a szolgálati nyugdíj szempontjából beszámítható-e?
Kérjem-e szolgálati jogviszonyom létesítéséről szóló parancs módosítását a Hszt. 56. § (1) bekezdése alapján hivatásos szolgálatba történő visszavételre, hogy ne minősítsék új szolgálati viszonynak?
Ha szolgálati panasszal nem érek eredményt, célszerű lenne munkaügyi bírósághoz fordulni?"

  1. Kizárt.
  2. Kérheted, de nem hiszem, hogy helyt adnak kérelmednek.
  3. Először egy szakértő jogásszal/ügyvéddel nézesd át a sztoridat és egyedi méltányossági kérelemmel forduljál a HM-hoz, lehetőleg a miniszterhez.
szafika # 2011.12.09. 07:12

Vari! A középső a lényeg ! : a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához jogosultsági idő !!!

szafika # 2011.12.09. 07:10

Vari, ha 2 évvel ezelőtt dec . 31-ig megvolt 38 év és 44 napod ," a nők kedvezményes nyugdíjbavonulásához " akkor a most eltelt 2 évvel dec. 31-én 40 év és 44 nap jogosultsági időd lesz, vagyis már holnaptól is lehetnél akciós nyd-as ! szerintem , de Veci is biztosan reagál , a több gyerek pedig a megkövetelt 32 évet is csökkenti, de ha csak 7 évet voltál velük otthon, a többit biztosan munkával töltötted ! akkor pedig hajrá....

Veci # 2011.12.07. 08:35

lippaiéva
Jól értelmezed. Szerintem ha édesapád bevállalja, hogy a felmondási időt végig dolgozza, akkor szerintem a válllalkozó belemegy, hogy ad neki annyi felmondási időt, hogy el tudjon menni korhatár előtti ellátásra, hiszen neki nem származik belőle kára, mivel munkavégzésért fizetne munkabért.


Üdvözlettel Veci

lippaiéva # 2011.12.06. 20:04

Tisztelt Veci!

Tudom az 1952-es féfiak nyugdíjba menetele elég problémás.
Édesapám 2012 febr 6.-án lesz 60 éves.
Az idén mindenkép elkezdené a felmentési idejét, de csak 30 napot akar neki adni a munkáltató könyvelője.
Mintegy 6 év munkaviszonya F.G vállalkozónál, de volt egy év megszakítása( más cégnél dolgozott) de 2011 március 2-től újra a F.G vállalkozónál dolgozik.

A Munka Tvk lehetővé teszi e , hogy akár 45 napot kérjen, vagy lehet e megegyezés kérdése a munkáltatóval, hogy nyugdíjba vonulhasson?

ui.tudomásom szerint a felmentési ideje ki kell tartson a születésnapjáig.

Szívesen venném gyors válaszod

Tisztelettel

Vari # 2011.12.02. 15:03

Segítséget szeretnék kérni!
2009.12.31-ig megállapítottak nekem szolgálati időként 40 év 40 napot,
a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához jogosultsági idő: 38 év 57 nap
ebből keresőtevékenységgel járó vagy azzal egy tekintett alá eső jogviszonyban szerzett jogosultsági idő: 22 év és 255 nap
Itt nincs meg a 32 év.
6 gyermekem született. GYET-en voltam 7 évig.
Eltudok e menni teljes öregségi nyugdíjba? 1952-es születésű vagyok. Jelenleg is dolgozom még.
Ugy tudom, hogy ha "Az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet." Igaz ez? Akkor én nem tudok 2012-ben elmenni teljes nyugdíjra?
Válaszát előre is köszönöm.

Imi7 # 2011.11.08. 14:08

Himre!
Lehet, hogy a HM-től kellett volna kérni a szolgálati idő igazolás módosítását. A szakközepes idő miatt most már ez késő….
Jövőre pedig úgyis minden törlődik.

Lyonee # 2011.10.30. 20:36

Elnézést kérek tőletek. Szakadozik a netem, és ilyeneket produkál.

Lyonee # 2011.10.30. 20:34

Himre!
Nem hiszem, hogy itt valaki tudna neked segíteni, elég speciális a problémád. Ajánlom a következő helyet:
http://szolgalatinyugdij.hu/…iewforum.php?…

Lyonee # 2011.10.30. 20:34

Himre!
Nem hiszem, hogy itt valaki tudna neked segíteni, elég speciális a problémád. Ajánlom a következő helyet:
http://szolgalatinyugdij.hu/…iewforum.php?…

Lyonee # 2011.10.30. 20:32

Himre!
Nem hiszem, hogy itt valaki tudna neked segíteni, elég speciális a problémád. Ajánlom a következő helyet:
http://szolgalatinyugdij.hu/…iewforum.php?…

Himre # 2011.10.30. 20:01

Tisztelt Fórum!

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kapni.
A szakközépiskola befejezése után 1990-től a F Bt-nél dolgoztam 1,5 évet.
Ez után 1992. június 16-tól a Magyar Honvédégnél teljesítettem szolgálatot mint hivatásos katona, majd 2000. október 31-én haderőreform miatt beosztásom megszűnt, ezért felmentéssel leszereltem. A Honvédség által kiállított igazolás alapján, beszámítva a felmentési időt is, tényleges szolgálati viszonyban eltöltött időm: 1992.06.16-2001.04.30-ig terjed.
Ezt követően (ténylegesen a következő nap, az igazolások alapján felmentéi idő miatt 6 hónapos átfedéssel) 2000. november 1-től a Vám- és Pénzügyőrségnél szolgálati viszonyom megkezdődött, ami jelenleg is folyamatos. 2008-ban szolgálati panaszt nyújtottam be a fenti szakközépiskolai évek és a F Bt.- nél szerzet szolgálati időként elismerése végett. Az Országos Parancsnokság panaszomnak helyt adott. A fenti szolgálati éveket nyugdíj mértéke szempontjából elismerték, azonban szolgálati nyugdíj jogosultág szempontjából nem ismerték el. Arra hivatkozva, hogy szolgálati viszonyom a Vám- és Pénzügyőrségnél a Hszt. után kezdődött.

Véleményem szerint:

  • Mindkét esetben az éveket a Honvédégnek el kellett volna ismernie a 1971. évi 10. törvényerejű rendelet alapján.
  • A Honvédségnél történt haderőreform során, felmentéssel történt leszerelések nem a katonák kezdeményezéséből, hanem a beosztásuk megszűnéséből ered, úgy gondolom ez megerősíti azt, hogy őket hátrány nem érheti. Ezt a gondolatmenetet igazolja az is, hogy a Honvédség közreműködésével segítették ezen katonák a polgári életbe való visszailleszkedését, elhelyezkedésüket segítve oktatásokat szerveztek, stb.
  • Én már a Hszt. hatálybalépését megelőzően és annak hatálya alatt hivatásos szolgálatban álltam, ahogy jelenleg is. A Honvédségnél és a Vám- és Pénzügyőrségnél fennállt és fennálló hivatásos szolgálati viszonyok között egy nap sem telt el, sőt már a felmentéi idő alatt, amikor még tartott a hivatásos katonai szolgálatom, már a Vám- és Pénzügyőrségnél teljetettem szolgálatot.
  • A Hszt. szerint a visszavétel jogintézményének egyik jogcíme az ismételt hivatásos szolgálati jogviszonyom létesítését követően került bevezetésre 2003. július 1-jei hatállyal, ezért a Vám- és Pénzügyőrségnél a szolgálati jogviszonyom létesítéséről szóló parancsban a fenti jogszabályra hivatkozni nem tudtak, de jelenleg a hatálya alá tartozom. A hivatásos szolgálati viszonyba történő visszavételnél kiemelik a Hszt. 56. § (1) bekezdés a)-d) pontja alapján felmentéssel megszűnt szolgálati viszonyt, ahol a hivatásos állomány tagjának kérelmére hivatásos állományba visszavehető. Gondolom a jogalkotók célja ez esetben a különleges státusz biztosítása volt.

A fentiek miatt úgy gondolom nem érhet joghátrány amiatt, hogy a szolgálati viszonyom felmentéssel megszűnt, majd ismételten szolgálati viszonyt létesítettem.

Kérdésem, hogy civil szolgálati éveim a szolgálati nyugdíj szempontjából beszámítható-e?
Kérjem-e szolgálati jogviszonyom létesítéséről szóló parancs módosítását a Hszt. 56. § (1) bekezdése alapján hivatásos szolgálatba történő visszavételre, hogy ne minősítsék új szolgálati viszonynak?
Ha szolgálati panasszal nem érek eredményt, célszerű lenne munkaügyi bírósághoz fordulni?

Köszönöm.

Veci # 2011.09.20. 07:17

sndr001
Az elmúlt napok hírei alapján most még nem tudnék mit javasolni, várd meg a törvényt. Olvasd e híreket mielőtt döntesz. Egyenlőre kiszivárogtatott tervezeteket olvasni, ami már annyira zavaros az utóbbi időben. Még dec. végéig dönthetsz. Lehet, hogy én az idén elmennék nyugdíjba, de a 62 éves korodig korhatár előtti ellátássá alakul, ami zavarna, ha tényleg 2012 januártól csökkentik a nyugdíjat.


Üdvözlettel Veci

sndr001 # 2011.09.19. 19:18

Szép napot mindenkinek!
Most járok itt először.

Azt szeretném kérdeni, hogy:
ha betöltöttem a 62.-ik életkoromat, megvan a negyven éves igazolt munkaviszonyom.

Hogyan járok jobban, ha idén elmegyek nyugdíjba év végéig vagy ha 62 éves koromig dolgozom.
Várható-e hogy a nyugdíj kiszámításnál 2012/2013-ban kevesebb nyugdíjat állapítanak meg mint most?

Köszönettel,
Sándor

Lyonee # 2011.09.09. 15:24

Nem kötelező 62 évesen nyugdíjba menned, ha nem akarsz, de a munkáltató indoklás nélkül elküldhet, és akkor már nem nagyon lesz más választásod. A nyugdíj mellett is lehet újra dolgozni, az évi kereseti korlát a minimálbér 18-szorosa.

bognlasz # 2011.09.09. 15:05

Azt szeretném megkérdezni, hogy az 1950-ben született férfinak lehetősége 62 évesen öregségi nyugdíjba menni vagy kötelező? Vagy ezt az ember maga dönti el, hogy elmegy e öregségi nyugdíjba a korhatár elérésekor, vagy nincs választása el kell mennie és legfeljebb nyugdííj mellett dolgozik tovább?

Veci # 2011.08.19. 14:06

Dorcogo!
Ha a 39 év 244 nap neked jogosultsági idő (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő a Nyugdíjbiztosító által is igazolva) és nemcsak szolgálati idő, akkor mindenképpen dolgozz minimum addig, amíg meglesz a 40 év jogosultsági időd (ami inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb legyen). Te az idén csak a korengedményes nyugdíjjal tudnál elmenni, de csak akkor járnál ezzel valamennyire jól, ha a munkáltató megállapodik veled, mert az előrehozott nyugdíjkorhatár betöltése (59. szülinap) után az sem nyugdíj nevet viselné, hanem jövedelempótló juttatást.

Ezért kellene tudnunk, hogy te szolgálati időt, vagy jogosultsági időt értél el. Erre utalt Lyonee is.


Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.08.19. 10:34

Dorcogó!
A munkaviszony alatt pontosan mennyi ideig végeztél munkát és mennyi ideig voltál GYES-en, GYED-en?
Az előrehozott és a 40 éves topicok csak ezekről a lehetőségekről szólnak.

Dorcogo # 2011.08.19. 10:29

Segítséget szeretnék kérni.
Annyiféle információt kapok innen-onnan, már nem tudom mi az igaz.
1953. 09. 09-én született nő vagyok. Három gyermeket szültem, neveltem fel.
Olvastam, hogy 2011. dec. 31-ig elmehetnék valamilyen formában nyugdíjba.
2011. 09.hóban 39 év 244 nap munkaviszonyom lesz, már kiszámíttattam egyszer.
Kérdésem, hogyan tudok elmenni idén nyugdíjba? Kell-e a munkáltatómnak előre fizetnie, ha igen mennyi időre? 59 éves koromig? Nagyon fontos lenne tudnom, mivel megszűnik a munkalehetőségem hamarosan.
Előre is hálásan köszönöm.
Zsuzsa

Lyonee # 2011.08.10. 17:22

Ha ki tudják fizetni, miért ne? Manapság még a nyugdíjba menőket sem mentik fel kérésükre.

éva1967 # 2011.08.10. 16:54

Közalkalmazott 8 havi felmentési idő teljes idejére felmenthető-e a munkavégzés alól

Köszönettel heja 67

Titiána # 2011.08.09. 14:58

Veci, Lyonee: köszi, versenyszférában dolgozik.