SZABADSÁG KIADÁSA GYES UTÁN


nandy # 2008.08.11. 22:30

De elmondások alapján, legalább 2 hónap kéne a tuti beszoktatásra.

Na, azért ezzel a szakértők nem értenének egyet... és én sem.

Szerintem csak a lelkileg sérült, vagy túlságosan ragaszkodó gyerekeknek nem elég a 2 hét, ott viszont speciális segítség kellene.

nandy # 2008.08.11. 22:45

Vagy ha az óvónéni sérült agyilag.

efi99 # 2008.08.12. 11:38

J.Anna
"Ez csak akkor lehetséges, ha gyerkőc elmúlt 1 éves és még nem töltötte be a 3-t. Akkor pedig bölcsisnek kell lennie. :)"

"Azzal kapcsolatban pedig egyetértek, hogy vannak akik fals igazolást gyértanak és így teszik be gyerkőcüket"

Nem erre gondoltam. A recept a következő: 2. vagy 3. gyerekkel otthon van GYES-en, első gyereket beíratta kiscsoportba. Aztán hol járatja, hol nem, de inkább nem (főleg nyáron nem, hónapokig vagy fél évig, sőt egyesek nemes egyszerűséggel csak a nagycsoporttal kezdetik /azt hiszem az talán már kötelező/, nem 1-1 napról van szó). Ezzel 1 helyet (le)foglal, amit viszont még felében sem használ ki. Persze beíratás előtt még a rendszer szidása a kormánytól kezdve az óvodákig, hogy miért nincs hely...ilyenkor meg már hátradőlés, mit érdekel más nyűgje. Ja és amikor kezdi a nagycsoportot, addigra a 2.-kal is vége a GYES-nek és a munkahelyén panaszkodik, hogy a gyerek nem szokott meg az óvodában a nagycsoportban, meg egyből beteg lett. (Pedig lett volna rá 2 éve)

kaali # 2008.08.12. 22:17

Nandy! Bölcsiben gondozónő van. Egészségügyhöz tartoznak, az ovik pedig oktatásügyhöz. Egészen más . Sok gyereknél van, hogy simán beszokik, jön a karácsonyi szünet, a gyerek visszaesik, újra kezdik az egészet, de az anyuka már dolgozik. Ne felejtsük el, a bölcsibe a 3 évesnél fiatalabb gyerekek járnak, van aki 8 hónapos. Neki még az anya mellett kéne lenni.Leírhatnám ennek a pszichológiai vonatkozását is, hiszen ez a szakmám, de ez nem egy ilyen fórum. Hidd el, kéne az a 2 hónap.

kaali # 2008.08.12. 22:26

Efi99! Tapasztalataim alapján a gyeses anyukák szívesen behozzák a gyerekeket az oviba. Nyáron nem is kéne, ez a téma már szerepelt a fórumon, hiszen ilyenkor összevont csoportok vannak. Egyébként a gyeses anyának joga van a nagyobbik gyereket oviba vinni, hiszen már nem vele van otthon. És joga van ahhoz, hogyha ömlik az eső, inkább nem mennek oviba, hogy elázzon a kisebbik gyerek is. Az óvónők ennek csak örülnek. Az óvoda egyébként 5 éves kortól kötelező.

efi99 # 2008.08.13. 19:37

kaali
Úgy látszik, nem ugyanaz az ismerősi körünk...
Felőlem egyébként annyiszor (nem) viszi óvodába, ahányszor akarja, csak már untam hallgatni a panaszkodásukat, hogy milyen nehéz bejuttatni az oviba, utána meg letojja, hogy pont az ilyenek miatt. És nem esős napokról van szó, hanem gyakorlatilag az egész évről. Amikor meg már tényleg menni kellett, jött a sírás a beilleszkedésről, a betegségről, meg a szemét munkáltatóról.