Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


SZABADSÁG KIADÁSA GYES UTÁN

efi99 # e-mail 2008.08.13. 21:37

kaali
Úgy látszik, nem ugyanaz az ismerősi körünk...
Felőlem egyébként annyiszor (nem) viszi óvodába, ahányszor akarja, csak már untam hallgatni a panaszkodásukat, hogy milyen nehéz bejuttatni az oviba, utána meg letojja, hogy pont az ilyenek miatt. És nem esős napokról van szó, hanem gyakorlatilag az egész évről. Amikor meg már tényleg menni kellett, jött a sírás a beilleszkedésről, a betegségről, meg a szemét munkáltatóról.

kaali # e-mail 2008.08.13. 00:26

Efi99! Tapasztalataim alapján a gyeses anyukák szívesen behozzák a gyerekeket az oviba. Nyáron nem is kéne, ez a téma már szerepelt a fórumon, hiszen ilyenkor összevont csoportok vannak. Egyébként a gyeses anyának joga van a nagyobbik gyereket oviba vinni, hiszen már nem vele van otthon. És joga van ahhoz, hogyha ömlik az eső, inkább nem mennek oviba, hogy elázzon a kisebbik gyerek is. Az óvónők ennek csak örülnek. Az óvoda egyébként 5 éves kortól kötelező.

kaali # e-mail 2008.08.13. 00:17

Nandy! Bölcsiben gondozónő van. Egészségügyhöz tartoznak, az ovik pedig oktatásügyhöz. Egészen más . Sok gyereknél van, hogy simán beszokik, jön a karácsonyi szünet, a gyerek visszaesik, újra kezdik az egészet, de az anyuka már dolgozik. Ne felejtsük el, a bölcsibe a 3 évesnél fiatalabb gyerekek járnak, van aki 8 hónapos. Neki még az anya mellett kéne lenni.Leírhatnám ennek a pszichológiai vonatkozását is, hiszen ez a szakmám, de ez nem egy ilyen fórum. Hidd el, kéne az a 2 hónap.

efi99 # e-mail 2008.08.12. 13:38

J.Anna
"Ez csak akkor lehetséges, ha gyerkőc elmúlt 1 éves és még nem töltötte be a 3-t. Akkor pedig bölcsisnek kell lennie. :)"

"Azzal kapcsolatban pedig egyetértek, hogy vannak akik fals igazolást gyértanak és így teszik be gyerkőcüket"

Nem erre gondoltam. A recept a következő: 2. vagy 3. gyerekkel otthon van GYES-en, első gyereket beíratta kiscsoportba. Aztán hol járatja, hol nem, de inkább nem (főleg nyáron nem, hónapokig vagy fél évig, sőt egyesek nemes egyszerűséggel csak a nagycsoporttal kezdetik /azt hiszem az talán már kötelező/, nem 1-1 napról van szó). Ezzel 1 helyet (le)foglal, amit viszont még felében sem használ ki. Persze beíratás előtt még a rendszer szidása a kormánytól kezdve az óvodákig, hogy miért nincs hely...ilyenkor meg már hátradőlés, mit érdekel más nyűgje. Ja és amikor kezdi a nagycsoportot, addigra a 2.-kal is vége a GYES-nek és a munkahelyén panaszkodik, hogy a gyerek nem szokott meg az óvodában a nagycsoportban, meg egyből beteg lett. (Pedig lett volna rá 2 éve)

nandy #   2008.08.12. 00:45

Vagy ha az óvónéni sérült agyilag.

nandy #   2008.08.12. 00:30

De elmondások alapján, legalább 2 hónap kéne a tuti beszoktatásra.

Na, azért ezzel a szakértők nem értenének egyet... és én sem.

Szerintem csak a lelkileg sérült, vagy túlságosan ragaszkodó gyerekeknek nem elég a 2 hét, ott viszont speciális segítség kellene.

kaali # e-mail 2008.08.12. 00:08

Bölcsis csak úgy lehet egy gyerek, hogy az anyukája visz munkáltatói igazolást, hogy dolgozik. Ha Gyes mellett, az nem számít. Egyébként a bölcsibe megkövetelik a 2 hét beszoktatási időt. Az első gyerekemnél (4 van) 3 nap állt a beszoktatásra a bölcsi nyári nyitvatartása miatt, mert utána a saját csoportomat kellett beszoktatnom(óvónő vagyok), hát nem örültek neki. A gyerek olyan volt, hogy sikerült. A többi kettőnél kellett a 2 hét, a negyedik meg most fog kiderülni. De elmondások alapján, legalább 2 hónap kéne a tuti beszoktatásra. De ennyi szabija nincs a visszatérő dolgozónak, még ha ebben az évszázadban már Gyeden volt. Talán egy mindenkinek megfelelő új szabályozás lenne a megoldás.

J.Anna # e-mail 2008.08.11. 22:57

Akkor pontosítsunk, ezt írtad: "Egyébként elég érdekes, hogy valaki GYES-en is van egyszerre meg szabadságon is (amit utólag adnak ki). Ugyanazon napért egyszerre fizet állam bácsi meg a munkáltató is, szép." - Ez csak akkor lehetséges, ha gyerkőc elmúlt 1 éves és még nem töltötte be a 3-t. Akkor pedig bölcsisnek kell lennie. :)
A bölcsibe pedig már az első héten vinni kellett a munkáltatói igazolást különben fel sem vették volna.

Hamár oviba megy akkor nem jár a Gyes. (kivéve ikrek esetén)

Szóval nekem annyira volt elég a szabi, hogy 2 hét beszoktatás után még volt két hét amikor alvás után (3-kor) el tudtam hozni és nem kellett olyan sokáig ott lennie. Aztán pedig már örültem, ha 5-re érte tudtam menni. Ami nagyon elfárasztotta.

Azzal kapcsolatban pedig egyetértek, hogy vannak akik fals igazolást gyértanak és így teszik be gyerkőcüket, de azért ez elenyésző. A többség becsületes és nem szabad általánosítani. SAjnos minden téren vannak akik kihasználnak mindent és nem törődnek mással.
Kevés férőhely van a bölcsikbe, én is egy évvel hamarabb már felíratkoztam a gyermekemmel, hogy legyen helye. De a mi csoportunkban minden anyuka dolgozott.

efi99 # e-mail 2008.08.11. 21:45

Hát szerintem 3 év után óvodáról van inkább szó, oda meg nem hinném, hogy nem járhat az, ahol az anyuka GYES-en van. A bölcsödére nem tudom van-e ilyen előírás (gondolom, van ha írod). Mindenesetre az némileg elgondolkodtatott, hogy nem egy anyukát ismerek, aki kezét-lábát töri, hogy csemetéjét protekcióval az akármelyik óvodába beírassa (mert nincs hely), utána a gyerek meg nagyvonalúan hónapokat otthon van. Az már nem zavarja, hogy foglalja a helyet ezzel más elől, aztán persze jönnek az igazolás kéréses szabályok a munkaviszonyról.

J.Anna # e-mail 2008.08.11. 20:42

A beszoktatáshoz annyi köze van a szabadságnak, hogy pl. a bölcsödébe addig nem veszik be a gyereket amíg nem hozol munkáltatói igazplást arról, hogy Te dolgozol. A munkáltató pedig addig nem ad ki igazolást amíg nem szünteted meg a fizetés nélküli szabidat. Tehát ha nem lenne szabadság akkor a bölcsödébe egyik napról a másikra bedugnánk a gyerkőcöt reggel fél 8-kor és jó esetben 5-kor kivennénk. (úgy hogy a lábam szakad ki rohanok érte).

Külfölddel meg én nem hasonlítanám a mi rendszerünket, mivel ott sok minden másképpen működik. Nálunk van családi példa, ott sem szívesen mennek vissza olyan hamar, csak nincs más választás, hacsak nem keresnek baromira jól. És ott is az anyuka nagyon nehezen tudja megoldani a gyerek elhelyezését.

Én nem mondanám gyerekellenesnek azt aki másképp gondolja, inkább olyan érzésem van, hogy nem érintett a témában.

efi99 # e-mail 2008.08.11. 14:08

Ezek nagyon logikus hozzászólások, nem mondom. Mennyiben befolyásolja a szoktatást az, hogy valaki január 15-én, vagy március 7-én kezd dolgozni? A január 15-ből esetleg nem lehet levonni matematikailag az 5 hetet?? Úgyhogy ez méretes matematikai csúsztatás.
Sajnálom a szabijukat? Kb ugyanilyen következetességgel mondhatnám én is rátok, hogy sajnáljátok tőlük további 50 nap szabit, hiszen senki sem mondja, hogy adjunk nekik még 50-et. Aki pedig nem követeli, majd elkezdem szidni, hogy akkor sajnálja tőlük ??
Amiről én írtam, az csupán annak megállapítása, hogy egyszer mindenképpen vissza kell menni, azt illene ott meghúzni, mint mindenki másnak. Nem csak a kismamák, hanem az is nagyon el tud fáradni, aki naponta 8 órát dolgozik, az meg mégjobban, aki dolgozik és nincs GYES-en, mégse adnak egyik csoportnak sem extra szabikat. Jogi oldalról meg, akárhogy csűrjük-csavarjuk, aranyos állam bácsi címen akkor is extra osztogatja a szabikat, mivel azokat a tárgyévben fizetettként kéne kiadni.
Érdekes külföldön 1-2 év után mindenki vissza tud és akar menni dolgozni (sőt kell is) és a gyerekeknek sem lesz semmi bajuk és igen kíváncsi vagyok, hogy ott is dívik-e szabifelhalmozás. Csak nálunk van ilyen szemlélet, hogy minden JÁR évtizedek óta, ne piszkáljuk, aki pedig más véleményen van az biztos gyerekellenes.

mikkamakka88 # e-mail 2008.08.11. 12:17

Kedves Hozzászóló!

Meglepdőve olvastam a negatív hozzászólást a témához. csatlakozva az előttem írókhoz, a gyes utáni szabadságot azért találták ki, hogy a gyermeket az óvodába a szülő nyugodt körülmények között tudja beszokatni. 5 x ennyi szabadság is kevés lenne, ahhoz hogy a szülő nyugodt szívvel elengedje a gyermekét. De mivel a semmiből nehéz megélni, ezért szoktak visszamenni dolgozni, de nem sok munkahely van ahol eltűrik azt, hogy munkába állás után, 1 héttel beteget jelentessz, mert a gyermeked beteg lett. Sajnos ezen mindenki át esik akinek gyermeke van. a másik nagyon fontos dolog, a törvényeket, jogszabályokat nem mi írjuk. Ha pedig, jár akkor jár, ki az a hülye aki nem veszi igénybe? Az általam emlitett esetben az apuka lesz aki beszokatj a kislányt, mivel ő most munkanélküli, az anyuka ezért tud menni dolgozni.

J.Anna # e-mail 2008.08.10. 22:02

Efi99!

Az a szabi, amit annyira sajnálsz a kismamáktól, az pontosan arra elég, hogy a gyereket beszoktasd a bölcsödébe!

Én úgy gondolom, hogy legfőképpen a gyereknek kedveznek ezzel.

Én is vissza mentem dolgozni Gyes mellett dolgozni és letöltöttem a szabimat és közben kaptam a fizut is meg a Gyest is. Ez arra volt elég, hogy egy kicsit a gyermekem megszokja 2 év után, hogy nem velem van egész nap.
Aztán szegény gyerekek, amikor az anyukák elkezdenek dolgozni több időt töltenek el a bölcsikben (ovikban), mint mi a munkahelyen. Szóval nem hiszem, hogy sajnálnod kellene bárkitől is azt a pár napot!!! Főleg hangsúlyozom nem a gyerekektől.

nandy #   2008.08.10. 20:33

Nem kell itt a kesergés és az irigykedés.

Szülj egy babát, aztán majd meglátod: még azt is kevésnek fogod találni, amit a törvény számodra biztosít...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.08.10. 18:20

Nem tiltja jogszabály neked sem, hogy gyesre menj.

www.kbs-ugyved.hu

efi99 # e-mail 2008.08.10. 12:47

Az, hogy a GYES éveiben huszonvalahány napján egyszerre van fizetés nélküli szabin azon a napon, meg egyidejűleg elspájzolódik fizetett szabinak is. Én is szívesen kivennék 1 napért 2* szabit. Lehet rajta ironizálni, meg sajnálni a kismamákat, attól még igazságtalan.

nandy #   2008.08.10. 11:39

Efi:

Nem tudom, mi bajod van, de neked sem ártana pihenni...

efi99 # e-mail 2008.08.09. 20:50

Egyébként elég érdekes, hogy valaki GYES-en is van egyszerre meg szabadságon is (amit utólag adnak ki). Ugyanazon napért egyszerre fizet állam bácsi meg a munkáltató is, szép. Az ember azt gondolná, hogy a szabadság azért van, hogy a munkát kipihenje az, aki dolgozik, nem pedig azért, hogy valaki "visszajöjjön" dolgozni és akkor 30-50 nap elmaradt (?) szabival nyit, meghosszabbítva az előző 1000-et.

nandy #   2008.08.09. 16:55

Mt.
(3) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. A munkáltató

  1. kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságot legkésőbb az esedékesség évét követő év március 31-ig, kollektív szerződés rendelkezése esetén az esedékesség évét követő év június 30-ig,
  2. a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül

adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. A b) pontban szereplő rendelkezéstől érvényesen eltérni nem lehet.

Tehát ki kell adni!!

Szabadságmegváltásra egyébként is csak a munkaviszony megszüntetése esetén kerülhet sor! Ha a munkaviszony fennáll, a dolgozó kifejezett kérésére sem lehet pénzben megváltani!

mikkamakka88 # e-mail 2008.08.09. 06:05

Úgy hogy nem tudjuk nélkülözni a dolgozót 35 napig. Szükség van rá hogy dolgozzon.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.08.08. 15:03

Hogy értsük azt, hogy "nincs rá lehetőség"?

www.kbs-ugyved.hu

mikkamakka88 # e-mail 2008.08.08. 14:54

Sziasztok!

Gyes után munkába álló dolgozónak ha nincs rá lehetőség hogy letöltse a szabadságát, megváltáskánt kifizetem?!

rite csillaggal (törölt felhasználó) #   2007.05.25. 09:42

beszéld meg a munkáltatóddal mivel 30 napon belül kellene kiadnia a szabadságodat
ezért beszéld meg vele hogy rögtön adja ki az első évre járó valamint még fennáló szabadságaidat úgy hogy kvázi később fogsz kezdeni

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.25. 09:26

Majd megmondja a munkáltató. Helyette akarsz dolgozni?

www.kbs-ugyved.hu

kasurka # e-mail 2007.05.24. 23:54

2004.június 3-án szültem 2. gyermekemet. A GYES 2007.június 3-án fog lejárni. A szülési szabadságom 2004.június 1-én kezdődött. A 2004.évben 10 napot vettem ki. 1971-ben születtem
Érdeklődnék hogyan kell kiszámítani az erre az időszakra vonatkozó szabadságot vagyis hányadikán kellene munkába állnom?
Köszönettel Kasurka