Erotikus oldalak


Jogger # 2007.01.29. 13:32

Perzso

Kössz az infót. Azóta a dolog rendeződött, nem olyan bonyolult mint gondoltam.

Sasfioka

Ez inkább adótechnikai kérdés, mint jogi. A fotós ingyen is adhatja a tartalmat.

Sasfioka # 2007.01.09. 21:59

Ha már nagyon meg akarunk felelni a jognak, akkor azt azért megkérdezném, hogy mi alapján számoljátok el a jutalékot? Mert ugye azt mondtad, hogy az érintett "tartalomszolgáltató" nem rendelkezik vállakozói státusszal, céggel, stb. Tehát magánszemély. Azért akkor már erre is figyelni kellene, hogy ez a rész is fedve legyen valamilyen formában.

SF

prezso # 2007.01.08. 22:36

szerintem ez a polgári jogba simán belefér: a szerződésben rögzítitek, hogy a fotós kijelenti, hogy a képek jogi státuszáért ő felel (azaz van írásos engedélye a modelltől, vagy a modellel kötött szerződése tartalmaz engedélyt a fotók interneten történő közzétételére), illetve az egyéb feltételeket is rögzítitek, így pl. a használható tárhely mérete, a jutalékotok mértéke, az elszámolás időpontja, módja.
amit pedig nem rögzítetek a szerződében, arra a polgári törvénykönyv és az elektronikus kereskedelemről szóló törvény szabályai a mérvadóak.
így még az amerikai jognak is megfelel majd a szerződés, legalábbis az általad írt U.S.C. § 2257 tv-nek.
ti e szerződéssel fedezve vagytok, hiszen csak közvetítetek, a képek publikálásához pedig a magyar jog szerint is kell a modell engedélye, így azzal eleve rendelkeznie kell a fotósnak.

Jogger # 2007.01.08. 12:36

Pjotr

A cég magyar, de a szerver az USA-ban van.
Ügyvédhez el fogunk menni, de a saját ügyvédünk sajnos nem jártas a kérdésben, ezért nem vállalta a szerződés elkészítését. Igazából nem tudjuk, hogy ez pontosan milyen jogi szakterülethez tartozik -mert ugye hiába megyünk el például egy ingatlanjogra szakosodott ügyvédhez, az sokat nem fog tudni hozzászólni a kérdéshez-.

prezso

Webhosting szerződésünk nekünk is van több "normál" céggel. De ilyen jellegű oldalt mi még nem üzemeltettünk, ezért inkább utánajárok, minthogy bajom legyen belőle. A probléma ott van, hogy ez nem egy sima hostolás. Illetve technikailag az lenne, de mivel az oldal fizetős lesz és a fotósnak nincs cége, a pénzügyi tranzakciókat is a mi cégünk végezné, természetesen x% haszonért. egyfajta e-commerce szolgáltatásként, de ilyet eleddig csak saját részre, a saját vállalkozásaink részére üzemeltettünk.

Blowfish

Nincs feltöltő! Mivel a fotós nem ért a nethez, a képeket nekünk adná át, majd innentől minden technikai és üzemeltetési feladatot mi látnánk el, beleértve a képek publikálását, a tartalom frissítését és feltöltését is.

Talán valami olyasmire lenne szükségünk, mint a modellügynökségek szerződései a fotósokkal. Ott is hasonló lehet a helyzet, mert a tartalmakat az ügynökség felhasználhatja -pl. magazinok, napilapok, prospektusok számára stb.-, de ehhez kell valamilyen szerződés közöttük.
Arra nincs ötletetek, hogy ez milyen jogi területhez tartozik? Milyen jogászt kell keresni?

Blowfish # 2007.01.05. 13:04

Elmondták már sokan a lényeget előttem, annyit tennék még hozzá, hogy azért egy legal disclaimer oldalt nem árt elhelyezni valahol, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy a feltett tartalomért csakis a feltöltő tartozik felelősséggel.

Te arra figyelj, hogy a regisztrátori szerződésben a tartalommal kapcsolatos feltételeket betartsd.


Confidentality
Integrity
Availability

prezso # 2007.01.05. 11:03

Nem vagyok jogász, de szerintem itt nem kell semmilyen szerződés. Az amerikai jog pedig itt nem jön képbe, kivéve, ha a szervered az USA-ban van.
Nekem van pár webhosting szerződésem, ezek alapján azt tudom mondani, hogy a webre feltett tartalomért annak feltöltője felel, nem a szolgáltató. Ettől függetlenül, ha a szolgáltató saját maga észreveszi, hogy a felhasználó jogszabályban nem megengedett tartalmat tölt fel, jogosult és köteles a tartalom elérésének letiltására. Ugyanez a helyzet akkor is, ha szolgáltatóhoz kifogás érkezik az adott tartalom jogszerűségét illetően.
Ahogy már jeleztem, ezeket a saját szerződéseim alapján írom, tehát ha jogilag nem így van, akkor az én szerződéseim hibásak :)

Pjotr # 2007.01.05. 07:59

Én nem mondom, hogy nem kell ilyen nyilatokzat, mert nálunk is előirás, hogy 18 év altiakat nem nagyon lehet fényképezgetni.
Csak azt nem értem, hogy ez egy magyar cég, a szerver is itt van, akkor mi köze ehez egy usa jogszabálynak?
A másik meg, hogy miért nem mentek el egy ügyvédhez aki elkészíti számotokra a korrekt szerződéseket?

Jogger # 2007.01.04. 20:39

Tiszteletem,

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi ügyben.
Van egy fotós barátom, aki az internethez egyáltalán nem ért, teljesen analfabéta hozzá. Az én cégem viszont internetes fejlesztésekkel foglalkozik, így hozzám fordult segítségért. Egy fizetős, erotikus lapot szeretne üzemeltetni *.com domain alatt. A tervezett weblap tartalma nem tartalmazna szexuális aktusokat és természetesen semmiféle illegális anyagot sem. Egyszerű modellfotókról, legális és művészi aktfotókról van szó.
A probléma a következő. A barátom elképzelése szerint én biztosítanám számára az internetes megoldást, a hostolást, a fizetőrendszer működését, és a céges hátteret a pénzügyi tranzakciókhoz -bevételekhez-, ő pedig biztosítja a tartalmakat.
Ezzel így nem is lenne probléma, már utánajártam a lehetséges e-commerce rendszereknek, szolgáltatásoknak. Azonban jogilag szeretném tisztába tenni ezt az egészet, hiszen a tartalmakat illetően szükséges megfelelni a 18 U.S.C. § 2257 törvénynek -ez egy USA törvény-. Ennek lényege, hogy a producernek, a publikálónak igazolnia kell, hogy a weblapon található modelek elmúltak 18évesek és rendelkeznek modellszerződéssel.
Mivel én kizárólag a technikai hátteret biztosítanám, a szükséges papírokkal csak a fotós barátom rendelkezik akitől a tartalom származik. Neki ezek természetesen megvannak. Azonban mivel az én cégemen futna a fizetőrendszer, és az én szerveremen tárolódna a weblap, szükséges valamilyen szerződést kötnöm a fotóssal, amiben a 18 U.S.C. § 2257 törvénynek való megfelelőséget illetve felelősséget egyszemélyben ő vállalja, és amiben kimondjuk, hogy én, illetve a cégem kizárólag technikai hátteret biztosít a vállalkozáshoz.
Van valakinek ötlete, milyen módon lehet ezt a kérdést szabályosan kezelni? Esetleg a témában jártas jogász elérhetőségét is szívesen venném, aki a törvényeknek megfelelő szerződést megírná számomra.