tartozáselismerő nyilatkozat


gerbera317 # 2019.02.02. 21:47

Vht. 211. § (2) Ha a bíróság az okiratot a törvény megsértésével látta el végrehajtási záradékkal, a végrehajtási záradékot törölni kell.
Talán nem tűnt fel az évek során, de a vh-okirat kiállítása és a végrehajtás elrendelése egy és ugyanazon végrehajtási cselekmény kétféle körülírása. Tehát a fenti jogszabályi helyet úgy is megfogalmazhatták volna, hogy "ha a végrehajtást a törvény megsértésével rendelték el vh-záradékkal, a vh-záradékot törölni kell". A törvénysértést tehát a végrehajtás elrendelése körül kell elkövetni ahhoz, hogy utóbb a vh-záradékot törölni kelljen; tehát a Vht. 13-23/C. §-okban foglalt valamelyik szabályt kell megsérteni ahhoz, hogy az általad elérni kívánt jogkövetkezményt alkalmazni lehessen.
Tisztelettel megkérdezem ezért, hogy ha ez a célod, akkor miért a követelés keletkezése körül reszelgeted a szagos meleg levegőt, és miért nem az elrendelés körül? Miért a Ptk-t meg a Kjőtv-t akarod bevetni egy olyan kérdésben, ahol kizárólag a Vht. szabályai irányadók?

Vadsuhanc # 2019.02.02. 20:44

Csak egy példa. 2007. decemberében 703 CHF szerződés módosítási díjat jegyeznek. A kérdésemre, hogy milyen szerződésmódosítás történt nem tudnak válaszolni..... És ez még az egyik legkisebb tétel.

Vadsuhanc # 2019.02.02. 20:27

Volt folyósítás. Ennek a kínlódásomnak az lenne a lényege, hogy a bizonyítási terhet " visszafordítsam ". Ennek oka nagyon röviden az, hogy a bank illetve most már engedményes kb. 2-3 millióval többet követel mint ami járna, hogy igazán pontos legyek azt sem tudja az engedményes, hogy mi lett megfizetve mi nem jár neki.

A Vht.41. előtt szeretném ezt elérni egy végrehajtás záradék törlésével mert esetleges végrehajtás megszüntetésére illetve korlátozására irányuló peremben elég nehéz lenne nekem bizonyítani pláne úgy, hogy a végrehajtást kérő nem együttműködő a pontos összeg tisztázásában.

Ezt az utat rövidebbnek és költségmentesebbnek látom persze, ha van jogalapja. Bár mit veszthetek? MAx 10.000. forintot.

gerbera317 # 2019.02.02. 20:08

De most végső soron történt folyósítás, vagy sem? Mert ha nem volt, akkor a tartozás vitatását erre kellene alapozni, nem pedig erre a közjegyzős fin§reszelésre.
Ha viszont volt folyósítás, akkor az a tartozás bizony fennáll. Ha sikerül kihozni, hogy a szerződés hatálytalan, akkor is minimum jogcím nélküli gazdagodás történt.

Vadsuhanc # 2019.02.02. 19:20

Ez az. A közjegyzőnél található iratok között nem található meg az a tértivevény amely bizonyítaná, hogy a banknak a közjegyző megküldte az "adós " tartozás elismerő nyilatkozatát.

Aztán itt van még a következő döntés a Kúriától:

Legfelsőbb Bíróság az EBH2000.309. szám alatt közzétett határozatában egyértelműen állást foglalt – a tartozáselismerés jogkövetkezményei akkor fűződhetnek, ha a tartozás elismerése magyarázatot nem igénylő módon, kifejezetten és félreérthetetlenül történik. Ennek az elvárásnak csak az olyan tartozáselismerő nyilatkozat felel meg, amelyet már fennálló, összegszerűen meghatározott követelés tekintetében tettek meg.

gerbera317 # 2019.02.02. 19:09

sehol nem található az a tértivevény,vagy bármely igazolás arról, hogy
Már megint ez az "igazolás". Nem. A tértivevény az bizonyíték.

gerbera317 # 2019.02.02. 19:05

a nyilatkozat megtételekor még maga a szerződés sem volt aláírva. A kölcsön folyósításának ( egyik ) feltétele a tartozás elismerő nyilatkozat megtétele volt
A normális sorrend: 1. szerződés-aláírás 2. folyósítás 3. tartozás-elismerés (nem látom be, utóbbi miért kell). Szerinted ez történt: 1. tartozás-elismerés 2. szerződés-aláírás 3. folyósítás pedig nem is volt. Hát, meglehetősen előnytelen egy konstrukció...

Vadsuhanc # 2019.02.02. 18:59

Javítás......

..." a szerződést a banknak...."

Helyesen : a tartozás elismeréséről szóló okiratot.

Vadsuhanc # 2019.02.02. 18:58

És mitől nem volt hatályos az a szerződés? Mert még nem történt meg a folyósítás?

Mert a nyilatkozat megtételekor még maga a szerződés sem volt aláírva. A kölcsön folyósításának ( egyik ) feltétele a tartozás elismerő nyilatkozat megtétele volt. A szerződés tervezetet a közjegyzőnek a bank elektronikus úton megküldte annak aláírása után az adós az egyik példányt visszavitte a bankba majd ezután került sor a szerződés aláírására. A közjegyzői iratok között sehol nem található az a tértivevény,vagy bármely igazolás arról, hogy a közjegyző hivatalos úton küldte meg a szerződést a banknak.

gerbera317 # 2019.02.02. 18:45

Jól látom? A madár a közjegyző ellen akar fordulni a tulajdon madársága miatt? Khmmm.
Egyébként a közjegyzőnek miből kellett volna felismernie, hogy a madár olyan nyilatkozatot tesz, amely jogvita keletkezéséhez vezethet, vagy amelynek nincs joghatása?
És mitől nem volt hatályos az a szerződés? Mert még nem történt meg a folyósítás?

Vadsuhanc # 2019.02.02. 18:26

Kedves drbjozsef!

Igazad van és el is tudnám fogadni, ha a közjegyző igazoltan figyelmeztetné a tartozás elismerő nyilatkozatot tevő személyt, hogy ez így nem törvényes. Ha a figyelmeztetés ellenére továbbra is ragaszkodik hozzá ám legyen.

Gondolok itt a Kjtv. 221.§-ra amely azt írja, hogy .." A közjegyzői okirat elkészítésénél aggályos körülménynek kell tekinteni különösen, ha a fél a közjegyzői okiratba olyan rendelkezés felvételét kéri, amely jogvita keletkezéséhez vezethet, vagy amelynek nincs joghatása.

Egy nem hatályos szerződésnek van-e joghatása? Ez a kérdés lényege illetve az, hogy ha nem akkor a közjegyzőnek fel kellett volna ismernie és minimum figyelmeztetni erre a nyilatkozattevőt.

gerbera317 # 2019.02.02. 18:15

Miért kellett volna? Ő nem azt foglalta közokiratba, hogy a madár tartozik, hanem azt, hogy a madár azt nyilatkozza, hogy tartozik. Netán erre gondolsz: 3. § (1) A közjegyző köteles megtagadni a közreműködését, ha az kötelességeivel nem egyeztethető össze, így különösen ha közreműködését olyan jogügylethez kérik, amely jogszabályba ütközik, vagy jogszabály megkerülésére irányul, illetőleg amelynek célja tiltott vagy tisztességtelen. (2) Ha a közjegyző az eljárása során aggályos körülményt észlel, de a közreműködés megtagadására nincs ok, köteles e körülményre a fél figyelmét felhívni és ezt az iratban feltüntetni. Ha a fél ez ellen tiltakozik, a közjegyző a közreműködését megtagadja.?
Én ebben nem látok olyat, hogy neki észlelgetnie kell mindenfélét. Ha a kanári kéri a közjegyzőt, hogy foglalja írásba, miszerint kanári nyilatkozza, hogy ő barnakánya, akkor a közjegyző írásba foglalja, hogy "megjelent előttem kanári, és nyilatkozza, hogy ő barnakánya". Ha a közjegyző ezt furcsának találja, akkor hozzáfűzheti hogy "egyébként meglehetősen kanáris feje van", de erre nem feltétlenül köteles.

drbjozsef # 2019.02.02. 18:08

Nem látom be, mi tiltaná, hogy bárki is akár nem is létező tartozást ismerjen el. Nem kötelező azt, de ez egy szabad ország, bevállalni bármit is lehet.

Vadsuhanc # 2019.02.02. 18:04

Igazából nem a madarak érdekelnek, hanem a törvény. A közjegyzőnek a közokirat elkészítésekor nem kellett volna észlelni, hogy a tartozás elismerése egy még hatályba nem lépett szerződés kapcsán még nem létező tartozásra tették?

gerbera317 # 2019.02.02. 17:55

Ja, hát egy nem folyósított kölcsönről nem ismerjük el, hogy tartozunk vele. Vagy te ismersz ilyen madarat?

Vadsuhanc # 2019.02.02. 17:48

És miért nem áll fenn (még) a tartozás?

A szerződésben foglaltak szerint a szerződés még nem lépett hatályba a tartozás elismerésekor és a kölcsön összege nem volt az adós rendelkezésére átadva ( még zároltan sem )

gerbera317 # 2019.02.02. 17:21

a tartozás még nem áll fenn a nyilatkozat megtételekor?
És miért nem áll fenn (még) a tartozás?

Vadsuhanc # 2019.02.02. 16:37

Tisztelt fórumozók!

Kérdésem, hogy egy még nem hatályban lévő szerződés kapcsán lehet-e tartozáselismerő nyilatkozatot tenni illetve a közjegyzőnek kell-e észlelnie, hogy a tartozás még nem áll fenn a nyilatkozat megtételekor?

Becel # 2014.03.18. 17:45

Üdvözletem!
Volna egy problémám. Nem tudom, lehet-e rá megoldást találni.
Előzmények:
2007 Májusában vettünk egy új gépjárművet, egy olyan márkakereskedésből, amely állítólag nem állíthatott ki banki szerződést. (Napokban adták ki azt a listát, amelyeken azok a kereskedések szerepeltek, amelyek jogvisonyban álltak a bankkal, és kiállíthattak szerződést.)

2009 Augusztusában, Önként visszaszolgáltattuk a gépjárművet, mivel már nem tudtuk fizetni a megemelkedett törlesztőrészleteket.

2010 Decemberében kiküldek egy ,,elszámolás' tájékoztatást felém. Amiben felszólítottak, hogy fizessem meg 8 napon belül egyben a fennálló összeget...

Mivel egy összegben nem tudtam eleget tenni a "kötelezettségnek" így egy Technikai Kölcsönszerződés jött létre a Bank és Én köztem, amiben volt egy 'Tartozáselismerő nyilatkozat.'
Ez 2011 Februárjában lett keltezve. (Bank részről ezen a nyilatkozaton pecsét, és aláírás nem volt, csak az én szignóm).

A kérdésem tehát a következő:
Indíthatok-e esetlegesen peres eljárást a 2007-ben 'készített' szerződésem ellen, vagy a 2011-es szerződés már felülírta az eredeti szerződést?

Valamint lenne még egy olyan kérdésem, hogy a Technikai kölcsönszerződést mivel nem bankban írtam alá, és ha nem banki alkalmazott és nem felhatalmazott hozta ki a szerződést, az érvényes-e?

( A technikai kölcsönszerződésen szerepel az aláírások között: a banki pecsét, pecsét mögött szignó, az én szignóm, és két tanú szignója amiből az egyik a tanú, maga aki hozta a szerződést, valamint egy körmölés a lap jobb alján)

Előre is köszönöm, és várom válaszukat.
Üdv

sotyika # 2014.02.15. 10:39

Köszönöm! Ezek szerint semmit nem tudok tenni.... Várhatok ugyan éveket, de sztem már sose lesz e miatt semmi sem a nevén... ha meg örököl... hát az is mikor lesz??? és vajon érdemben örököl vagy lehet semmit sem... kicsit elkeseredtem, de azért még egyszer köszönöm a válaszokat!
Üdv

Sherlock # 2014.02.14. 12:30

Igen.(Bár sztem az a bekezdés felesleges, mert az 1. §-ból is következik; ott pont annak kellene szerepelnie, ha nem így lenne)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.14. 12:17

Az átmeneti tv. 50. § (1) miatt? Jó.

Sherlock # 2014.02.14. 11:59

De ez nem tartozik az új ptk hatálya alá.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.14. 11:38

Az új Ptk. szerint az már nem szakítja meg az elévülést.

Sherlock # 2014.02.14. 09:59

Várni hogy legyen valamije (öröklés, munka, stb.), legalább 5 évenként felszólítani, hogy fizessen, hogy ne évüljön el a követelés.