rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


le harvy osvald # 2016.01.14. 20:17

A teljes szöveg:elado 3db szekèr kerèk a 4.et valami csicska ellopta.
Erre volt az a hozza szolasa,hogyèn vagyok a tolvaj merta 3 kereket elloptam.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.14. 20:01

Aki ezen a szinten fogalmaz, az nem képes rágalmazást elkövetni...

le harvy osvald # 2016.01.14. 19:22

Üdv.feljelentettek ragalmazásèrt csak az az èrdekes,hogy a feljelentő irta ki az altalam a facebook-on hirdetett dolog alá aminek a szovegèbe beleirtam hogy a 4.et valami csicska ellopta.hogy envagyok a tolvaj mikor nem szemèlyesitettem senkit.de megis envagyok feljelentve.

elfmage999 # 2016.01.13. 22:29

Csoter66:

Ha megírnád hogy melyik megyéből, írsz akkor könnyebb lenne.

Mindenhol van jogsegély, azokat keresd meg.
Viszont nem úszod meg, hogy el tudd mondani hogy mi is a bajod.
Ezzel az általános szöveggel nem mész sokra...

Csoter66 # 2016.01.13. 18:11

elfmage999

Nem vagyok egy pártnak se tagja , de visszont mit tudsz ajánlani. Milyen Jogászt tudsz ajánlani mert nekem pénzem nincsen c... miat márt a falumat ellepik és ők vannak többségbe ,meg én magyar vagyok és veszélyeztetik a családomat és a többi magyar családokat kérem válaszod!
Kihez forduljak ?

elfmage999 # 2016.01.12. 22:31

ilcsi65:

Ez igazából nem jogi probléma.

Férjed hogyan áll ehhez a dologhoz?
Mit remélnél a jogi eljárástól?

Amíg ezeket nem döntöd el (férjeddel együtt) addig ezen kár gondolkodni.

Amiket lehet egyébként:
Ha 30 napon belüli a kijelentésekről való tudomásszerzésed, akkor rágalmazás, becsületsértés ügyeket indíthatsz. Bíróság elé citálják, és megejnyebejnyézik.
Édesapád miatt kegyeletsértés is felmerülhet az is 30 napos tudomásszerzéstől számítva.

A rágalmazás, becsületsértés, kegyeletsértés mellett személyiségi jogi pereket is indíthatsz, azokra 5 év az elévülés, tehát ha kikéstél a magánindítványokból akkor ezekkel is dádázhatod az anyóst, de lehet abból is már kikéstél.

Elsőnek azt kell tisztázni hogy mit szeretnél, és hogy azt nem lehetne-e feljelentés, per nélkül mondjuk a férjed aktívabb közreműködésével.

ilcsi65 # 2016.01.12. 22:14

A probléma röviden a következő lenne:
2014 nyarán házasodtunk össze a férjemmel, késő ősszel bejelentettük anyósoméknak, hogy babát várunk. Sajnos egyik dolgot sem fogadták örömmel.
A baba születése után, anyósom különböző hazugságokat beszélt rólam és az újszülöttről. Ezekre rákérdeztem, egyik alkalommal részben elvállalta, hogy mit mondott, másik alkalommal minden tagadott.
Az egyik, ami a legrosszabbul esett, hogy a babára azt mondta, hogy fogyatékos (egészséges, most már 1 éves baba, aki ennek semmi jelét nem mutatja),miközben még akkor nem is látta. Ezt még eltűrtem. Azonban 2015. december 31-én anyósom Édesanyámnak azt mondta, hogy mi (gondolom én és Édesanyám) meg akarjuk mérgezni a fiát, vagyis a férjemet, mint annak idején Édesapámat. Valamint még azt is mondta, ő azt hallotta rólam, hogy elmebeteg vagyok.
Édesapám 1998-ban, agyvérzés miatt került kórházba, ahol hónapokig tartó szenvedés után, tüdőgyulladásban hunyt el. Velem kapcsolatban azt szeretném leírni, hogy 11 évig tanítottam a helyi szakiskolában, ahol szerintem nem az a vélemény rólam, hogy az lennék, amit ő mondott, sőt semmiféle ilyen jellegű kezelés alatt nem álltam soha.
Igazából az egész családomat felháborította, amiket mondott, főleg az Édesapámmal kapcsolatos kijelentése.
Még akkor Édesanyám elment a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen, de mivel akkor ügyelet volt, nem tudta megtenni.
A kérdésem, hogy érdemes e valamilyen jogi útra terelni az ügyet vagy egyszerűen felesleges lépni?
Sajnos lehet számolni arra, hogy egy idő múlva újabb "dologgal" áll elő. Nem tudom mit tegyünk.

Köszönettel:Ilcsi

elfmage999 # 2016.01.12. 21:49

Csoter66:

Próbáld leírni hogy mit mondtál, és akkor kiderül hogy bcs-e.

Én sajnos nem vagyok szakavatott jogász ezért jogi szaktanácsadáshoz nincs jogom csak a véleményemet mondhatom el :), de van itt sok komoly jogi szakember, akik biztos szívesen segítenek. :D
Majd ők adnak telefonszámot ha úgy gondolják, de sokuknál ott van az aláírásukban az elérhetőségük.

Melyik megyéből írsz?

Csoter66 # 2016.01.12. 21:24

elfmage999::

Egy telefonszámot kaphatnák???

Csoter66 # 2016.01.12. 21:23

elfmage999:

A gyerekem azóta is depresszióba van mert a kissebbség latergiába tartja a falut és a polgármester is melletük áll!
Jogilag mit tudnátok segiteni????

elfmage999 # 2016.01.12. 20:58

Csoter66:

Ebből mi nem tudunk sokat, csak hogy bcs miatt feljelentett a másik gyerek szülője.

Megaztán mi a kérdés?

elfmage999 # 2016.01.12. 20:56

Tamas2510:

Azért érdemes a feljelentéssel kezdeni (magánindítvány), mert akkor a nyomozás során ha kiderül hogy ki az akkor utána tudod polgári perben inzultálni durván.

Csoter66 # 2016.01.12. 19:56

Családomat és gyermekemet többszöri atrocitás a cc gyerekek részéről érte ,ezért mint engem szülőt el hangzot szavak után c.... gyerek édesanya feljelentett becsületsértésért. Igaz ,hogy vissza szóltam neki és az előbbi vád miat feljelentett.
És sürgős választ kérek ,mert Bcs-vel vádol!

ObudaFan # 2016.01.12. 17:01

Beatrixy93

Hacsak nem volt fontos okod erre, ragalmazasnak minosul. Megrovas vagy probara bocsatas lehet.

Tamas2510

Ha becsulet csorbitasara alkalmas dolgok jelentek meg, tehetsz feljelentest es lesz nyomozas. Egyebkent ha tudod, ki volt, polgari pert is indithatsz a levetel serelemdij irant.

Tamas2510 # 2016.01.11. 11:06

Egy weboldalra fotoim és mailjeim kerültek fel amik személyesek. Mi a teendő?
valaki létrehozott rólam és a barátnomről egy mocskolódó weboldalt amire magánjellegű fotókat és barátnőmmel történő e-mailezést is felrakott. nem tudjuk ki lehet az, de egy évvel ezelőtt egy ismeretlennel beszélt a barátnőmmel skypeon. Ez az ismeretlen valószínűleg egy kollégám lehetett, mivel küldött neki régebbi fotókat amiken együtt szereplünk és levelezéseket kettőnk között. Tehetek rendőrségi feljelentést? A rendőrség skype alapján meg tudja nézni, hogy kivel beszélt egy éve a barátnőm? Ha tudjuk annak az ip címét annak aki egy évvel ezelőtt beszélt a barátnőmmel skypeon akkor azt a rendőrség figyelembe veszi?

beatrixy93 # 2016.01.09. 12:48

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő !
Kérdésem az volna, hogy az esetem rágalmazásnak minősül-e ?
A volt páromról az új párjának írtam egy e-mail-t, amiben leírtam, hogy agresszív, bántalmazott engem , bántalmazta a gyermekem, vigyázni kell vele... Stb.
Valótlant nem állítottam. Arról, hogy agresszív pszichológusi vélemény is született, sőt saját maga elismerte. Pszichológiai véleményben az áll, hogy nem kizárt, hogy bántalmazás történt.
Bejelentette, hogy feljelentést fog tenni rágalmazásért.
Ha feljelent, mire számíthatok ?
Köszönöm

Maci99 # 2015.12.30. 17:44

Köszönöm!

ObudaFan # 2015.12.29. 18:23

mopszika

Büntető feljelentést az elkövetés helye szerinti helyi bíróságon lehet tenni az elkövető kilétéről való tudomásszerzést követő 30 napon belül.
Sérelemdíjért és a személyiségi jog objektív jogkövetkezményeinek megállapításáért polgári pert az alperes lakóhelye, vagy a károkozás helye szerint illetékes törvényszéken lehet indítani ötéves elévülési időn belül. Ha az objektív jogkövetkezményeket nem kéred, csak a sérelemdíjat, akkor a pert a helyi bíróságon kell megindítani, de ezt kevésbé ajánlom, mert ez utóbbi esetben előre kell illetéket leróni, míg az előbbi esetben a pervesztes fizeti az illetéket utólag.

ObudaFan # 2015.12.29. 18:21

Maci99

Akkor, ha szükségtelenül gyalázkodó a kijelentés, vagy az üggyel semmilyen kapcsolata nincs.

Maci99 # 2015.12.26. 10:40

Tisztelt ügyvéd Úr/Asszony!

Noilar 2015.09.08-i kérdéséhez nagyon hasonló kérdésem lenne: ha ugyanez történik válóperben, biróság előtt, de az elkövető nem rólam, hanem családtagjaimról állit sértő valótlanságokat (akik nem részesei a folyó pernek), abban az esetben érdemes-e feljelentést tenni illetve kérhető-e sérelemdij?

Köszönettel.

mopszika # 2015.10.16. 16:37

Üdvözlök mindenkit!
A problémám a következő!Húsvét óta rendszeresen járok pszihiátriai kezelésre és bent is feküdtem 3 hétig a pszihiátrián egy olyan tragédia ért,folyamatosan gyógyszeres kezelést kapok tehát eléggé ki vagyok idegileg és lelkileg!A héten egy félre értés végett amit én már azóta rendeztem mégis egy ismerősöm lejáratott és megrágalmazott a Facebookon sok száz,ezer ember előtt mind a becsületemet mind a lelkemet összetörte és most ismét vissza kell mennem a kórházba és ezért szeretném beperelni nyilvános becsületsértésért és rágalmazásért!A kérdésem,hogy hová és kihez fordulhatnék ez ügyben és mi ennek a lefolyása!?Jómagam Debrecenben vagyok,lakom az illető Budapesti.....

ObudaFan # 2015.10.12. 14:57

Sugarcube

Egy bocsánatkéréssel csak akkor lesz elintézve a dolog, ha a feljelentő ezzel megelégszik. Egyébként tárgyalás lesz belőle. A 7000 fős csoportra tekintettel nem zárható ki egy pénzbüntetés sem. Plusz polgári pert indíthat, ott meg sérelemdíjat is kérhet.

ObudaFan # 2015.10.12. 14:54

csalamádé

Sérelemdíjat is lehet kérni.

Sugarcube # 2015.10.12. 08:28

Jónapot kívánok!

Történt néhány éve, hogy egy fotós (fogalmam sincs, hogy hivatalosan van-e fotós vállalkozása, nem gondolnám, hogy igen) megsértődött rám egy Facebookos hozzászólás miatt,

letiltott, és ocsmány dolgokat kezdett rólam terjeszteni, ez azóta is áll, folyamatosan olyan dolgokat hallok vissza magamról, hogy a hajam égnek áll. Akkoriban a villamoson

összefutottam egy ismerőssel (sajnos már nem emlékszek kivel, csak arra, hogy férfi volt, talán régi iskolatárs lehetett, sajnos nem tulajdonítottam neki különösebb

figyelmet), aki megemlítette, hogy valami pornós csaj képén látta vissza az arcomat, és milyen vicces, mert ismeri az adott színésznőt, haha. Ezen jót nevettünk, aztán

leszálltunk, és ennyiben is maradt a dolog. Kisebb gondom is nagyobb, mint hogy egy elmebeteggel foglalkozzak aki hadjáratot indított ellenem. Júliusban egy 7000 fős

csoportban megemlítésre került a dolog (példaként hoztam fel sértődős fotósokra), majd jött a levél mostanában, hogy rágalmazásért fel vagyok jelentve. Én viszont nem

emlékszek ki említette a képet, és eddig nem is sikerült előkerítenem. Mire számíthatok a tárgyaláson? Egy bocsánatkéréssel lesz elintézve a dolog? A fotós amúgy annó

letiltott, és nagyon vigyázott arra, hogy mindenhol ahol csak tud alámtegyen, de persze csak úgy, hogy én utólag tudjam meg, amikor már rajtam röhög mindenki a hazugságai

miatt. Visszaperelni nem szándékozok, annyira szánalmas az az ember, hogy leginkább foglalkozni sem szeretnék vele, csak még sose volt bírósági ügyem, és nem tudom mire

számítsak. Előre is köszi a választ!

csalamádé # 2015.09.29. 15:47

ObudaFan
Köszönöm!
És van értelme pert indítani? Azon túl, hogy gondolom elnézést kell kérniük, más következménye is lehet ennek? Köszönöm!