Hivatalos irat


Majordomus # 2024.01.30. 20:39

A postagalamb megbízhatóbb! És gyorsbb is.

drbjozsef # 2024.01.30. 07:14

buszgyuri,

KBS nem azt írta, hogy azt hivatalos iratként kell feladni, hanem azt, hogy a feladásra szabadon választhatják azokat a szabályokat, amelyek amúgy a hivatalos iratokra vonatkoznak. Vagy mást. Akár még szigorúbbat. Magánügy.

Ha ezt a feltételt írták bele, de a posta az ügyvéd levelét csak egyszer kísérli meg kézbesíteni, az pech, oldja meg az ügyvéd máshogy. Mondjuk adja fel mégegyszer ugyanazt a levelet.
Szerencsétlen dolog lett ez így, valóban.

buszgyuri # 2024.01.30. 07:07

A szerződés azt köti ki, hogy ajánlott, tértivevényes küldeményként kell feladni az egymásnak küldendő leveleket. Azt nem írja, hogy hivatalos iratként kell feladni (szerintem nem is lehet).
De akkor hogyan fűzhet a szerződés kézbesítési vélelmet a kézbesítés második megkísérléséhez? Merthogy a posta ajánlott, tértivevényes (nem hivatalos iratnak minősülő) levelet egyszer kísérel meg kézbesíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.30. 06:30

Na, ugye, hogy rossz volt az az első kérdés!

Szerződéses szabadság van, a Ptk.-ban alig van kógens (kötelező) szabály, amelytől a felek ne térhetnének el. Ha például úgy akarják, akkor az egymás közti levelezésükre a hivatalos iratok közlésére vonatkozó szabályokat is alkalmazhatják.

drbjozsef # 2024.01.30. 05:48

gerbera317,

Esetleg arra gondolsz, hogy ahol helyi munkaerő hiány van, ott egyszer sem kísérelik meg?
A küldemények nincsenek is a postásnál, csak kap egy kazal értesítőt, amit szétszór.

gerbera317 # 2024.01.29. 22:32

ugyanis a posta csak egyszer kísérel meg kézbesíteni, és értesítőt hagy arról, hogy a küldemény 10 munkanapig átvehető a postahivatalban
Ez de nagy tévedés!

Majordomus # 2024.01.29. 21:13

Hogyne! Fel kell mondani a szerződést. Sőt. Alá sem kellett volna írni.

buszgyuri # 2024.01.29. 21:06

A konkrét ügy: Egy magánszemélyek közötti szerződésben az szerepel, hogy a felek által egymásnak címzett postai küldeményeket "a kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni, ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át, illetve az átvételt megtagadta".
A fenti szerződéses rendelkezés azonban szerintem nem vehető figyelembe, mert magánszemélyek egymásnak küldött levelezésében azt (tehát a kézbesítés kétszeri postai megkísérlését) nem lehet szerződésszerűen teljesíteni. Egy hivatalos iratnak nem minősülő levelet (pl. felszólítás, felmondás) ugyanis a posta csak egyszer kísérel meg kézbesíteni, és értesítőt hagy arról, hogy a küldemény 10 munkanapig átvehető a postahivatalban.
Magánszemélyek levele (szerintem) nem minősül hivatalos iratnak, még akkor sem, ha ügyvéd útján küldik, így nem lehet hivatalos iratként feladni, emiatt nem is fogja a posta a kézbesítést kétszer megkísérelni.
(Én legalábbis nem találtam olyan jogszabályi felhatalmazást, ami lehetővé tenné a hivatalos iratkénti küldést.)
Nektek mi a véleményetek? Figyelmen kívül lehet/kell hagyni a felek fenti szerződéses megállapodását a szerződésben és a normál postai kézbesítési szabályok szerint eljárni?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.29. 18:59

Azt tudom mondani, amit ilyen kérdésekre mindig: mindenki jobban járna, buszgyuri, ha a konkrét kérdésedet tennéd fel.

drbjozsef # 2024.01.29. 18:36

buszgyuri,

Itt ugyan a törvény "a jogszabály" fordulatot haszálja, de szerintem itt nem arról van szó, hogy KONKRÉTAN ez a törvény szabályozza ezt, hanem hogy bármilyen más jogszabály meghatározhat olyan hivatalt vagy személyt, amelyik hivatalos iratot küldhet.

Szerintem egy ügyvédi levél nem hivatalos irat.

buszgyuri # 2024.01.29. 16:35

Tisztelt Fórumozók!

A postai szolgáltatásokról szóló 2012. évi CLIX. törvény 2.§ 18. pontja szerint
\"hivatalos irat: az állami vagy önkormányzati szervek, valamint a jogszabályban meghatározott egyéb szervek vagy személyek által – papíralapon, elektronikus adathordozón vagy elektronikus hírközlési hálózat igénybevételével – feladott vagy ilyen módon kézbesített, olyan könyvelt postai küldemény, amelynek feladásához vagy kézbesítéséhez (illetve a kézbesítés megkísérléséhez), vagy azok időpontjához jogszabály jogkövetkezményt fűz, illetve amely jogszabályban meghatározott határidő számításának alapjául szolgál, továbbá amit jogszabály hivatalos iratnak minősít;\"

A kérdésem az, hogy szerintetek mit jelenthet a fentiekben \"a jogszabályban meghatározott egyéb szervek vagy személyek\"?
Konkrétan: egy ügyvéd egy magánszemély jogi képviseletében eljárva feladhat-e egy másik magánszemélynek hivatalos iratként levelet? Ha igen, akkor ezt milyen jogszabály alapozza meg?

Előre is köszönöm a válaszokat!