Tartozás idősek otthonának


Szofisztikált # 2014.11.19. 12:08

sziasztok! segítsetek kérlek.
nagymamám bekerült egy fizetős idősek otthonába 2 éve. mivel sokkal több a havi ellátás díja mint a nyugdíja, és ezt már senki nem tudja fizetni a családból tovább szeretnénk hogy ha átkerülne egy államiba. De a gonozók telebeszélték a fejét, hogy ott rossz dolga lenne,vernék, nem kana enni, stb.
többször jeleztük már az otthonnak, hogy nem tuunk tovább fizetni, most kaptunk egy telefonos megkeresést hogy x havi elmaradás van, fizessük be.

mit lehet tenni annak érdekében, hogy az otthon megértse, hogy nem tudunk fizetni? Mit lehet tenni akkor ha a nagyi nem akar kiköltözni?
Ha nem fizetjük kit fog terhelni az elmaradás? Hogyan tudják behajtani?

nagyon köszönöm!

monalisa1 # 2013.05.10. 19:05

Hol, miféle ellátások, kötelező azokat igénybe venni ill. te rendeled neki?

Zöldövezeti11 # 2013.05.10. 17:30

Nos nekem hasonló a problémám. Egy nagyon idős rokon különféle ellátásokban részesül. Ez eddig rendben is lenne. Minden szolgáltatás után aláíratják vele a szolgáltatás igénybevétel igazolást.
Mi lenne ha nem fizetnék, mert a kiegyenlítést már én végzem. ?
Az eljén még csodálkoztam is hogy miért nem én írom alá, de aztán ráhagytam.

monalisa1 # 2013.05.10. 11:45

Édesapád valószínűleg magánszemély által működtetett idősek otthonában volt vagy egyházi kezelésűben, mert állami (= önkormányzati) otthonban az esetleges "zsebre dolgozás" gyors lebukást veszélyeztet. Továbbá azért is vélem az előbbi két intézményi forma valamelyikét mert az esetleges havi díj(ak) befizetésének elmaradása miatt a hozzátartozót levélben már rég értesítették volna, hát még amikor valakit végleg elhoznak onnan.

Amíg levél nem jön nincs tennivalód.

Külön: mivel apukád még 2012-ben eljött, valamint hogy azt az évek főkönyv szerint már rég le kell zárniuk, visszadátumozott számlát nemigen van módjuk kreálni...

velence # 2013.05.10. 10:03

Tisztelt Fórumozók!
Ismerősöm édesapja idősek otthonában volt. Mivel nem volt megelégedve az otthonnal, elhozta onnan. Akkor derült ki, hogy tartozása van - de erről semmilyen hivatalos irást nem adtak ki, nem írt alá semmit ezzel kapcsolatban.
Ebben az esetben mit tehet az otthon - feljelentheti vagy indíthat peres eljárást?? Hivatalos, írásbeli megkeresés nem volt a részükről a tartozással kapcsolatban a mai napig. Már lassan egy éve nincs ott a bácsi.
Fizetésnél sokszor nem volt nyugtatömb, csak egy füzetbe írták.. így nem tudja bizonyítani sem az ismerős, hogy valóban befizette..(arra nem gondolt, hogy ebből később gond lehet)
Köszönöm segítségüket, tanácsukat!