Tartozás idősek otthonának


Nagy Izabella # 2021.11.15. 12:05

Sziasztok!

Többet vagyok itt, mint gondoltam, bocs az újabb kérdésért, de új élethelyzet állt elő:
adott 95 éves nagyapám- nem volt egy jó ember, akit tudott kigáncsolt a családból, másért semmit keresztbe nem tett- aki otthoni gondozásra szorul.
A hozzá kijáró ápolókat- önk. által kiutalt- elüldözi, otthonba nem akar menni, az ápolók mondták, hogy a bácsit be kell adni öregek otthonába, mert már nem vállalják. Ezzel hívott fel az egyik közeli ági rokonom, illetve hogy ennek díját nekünk kell fizetni, mert a bácsinak hiába vana számláján a díj, mivel maga nem akar menni, nem akarja ezt kifizetni, ellátatlanul meg nem maradhat.- szerintük- Én ezt elutasítottam, lett légyen nem állunk így anyagilag, másrészt maga sem akar beköltözni idősek otthonába. Erre jött az, hogy megelőlegezi a másik fél az örökség terhére, hogy majd a hagyatéki eljáráson a hagyatéki végrehajtó ezt leveszi a részünkből.. Én ezt szóban és írásosan is szintén visszautasítottam.
Kérdésem az, hogyha a nagyapám maga nem akar menni, és végülis csak betuszkolják egy ilyen intézménybe, az ott tartásának a felét valóban levehetik az örökségemből? A bácsi nem áll gyámság alatt, cselekvő képes, döntés képes.

Köszönöm!

gerbera317 # 2021.11.15. 14:41

Nem jó a kérdés. Ha az intézményi ellátás költségét nem fedezi a papa nyugdíja, akkor ő tartozást fog felhalmozni az intézménnyel szemben. Ezt az intézmény életében a papától, holta után pedig az örököseitől fogja követelni. Azért van ez így, mert az intézmény költségvetésből él, a költségvetésnek pedig része a bevétellel való kalkulálás is. (Máshol ezt úgy szokták mondani, hogy anno a Krisztus koporsóját se őrizték ingyé'.) A hagyatéki eljárásban eljáró közjegyző (nem végrehajtó!) hagyatéki teherként fogja ezt megállapítani, és ez alapján akár végrehajtást is indíthat az intézmény az örökö(ök) ellen. Ez akkor is így lesz, ha te ezt akár szóban, akár írásban visszautasítottad. Ez ugyanis nem kívánságműsor! Ha nem tetszik, az örökség teljes, rád eső részét kell visszautasítanod, de azt nem teheted meg, hogy ami tetszik elfogadod, ami nem tetszik, azt meg visszautasítod.

Nagy Izabella # 2021.11.15. 16:07

Kedves Gerbera!

Köszönöm a válaszod. Az örököség és az azzal járó terhelés mechanikájával tisztába vagyok: vagy minden, vagy semmi.
Még egy kérdésem lenne- vagy nem jól fejeztem ki, hogy mire is koncentrál a kérdés-: A bácsi maga nem akar bevonulni, cselekvőképes jogi szempontból, ő otthon akar maradni. Így is beleerőltethetik ebbe a helyzetbe?

  • gyak. otthon akar élni, amíg tud-

Félre értés ne essék, nem lavírozok, csak ha maga se akarja, akkor is az egyik fél kérésére beutalható és nem döntheti el maga, mit akar kezdeni az életével? És ennek az egyoldali nyomásnak muszály majd nekem is meginni a levét?
Mi van akkor, ha a bácsi öröksége nem lesz elég az intézményi ellátásra? Akkor a maradék zsebből megy majd, ha meghalt. Mi nagyon nem állunk úgy, hogy a havi150+-os idősek otthonát kifizethetnénk, és hogy mennyi van eltéve a bácsinak, azzal se vagyunk tisztában.
Azért aggódom, mertha meghal, és ránkszakad egy több százeres hátralék, azt nem fogjuk tudni kigazdálkodni.

Köszönöm!

Nagy Izabella # 2021.11.16. 06:38

Zoltanuss, látom kiragadtad a lényeget, gratulálok. Erős segítség volt. Reportoltam, oké? :))

oligaliga # 2021.11.16. 06:54

Nagy Izabella

Fontos kérdések még nem tisztázottak:

1. „adott 95 éves nagyapám
Te vagy az egyetlen élő leszármazott, az egyetlen családtag? Ha nem, mert még él nagyapád gyermeke (édesapád vagy éldesanyád), akkor elsősorban ők örökölnek, nem te. Te csak akkor, ha a szülőd kiesett az öröklésből.

2. „Ezzel hívott fel az egyik közeli ági rokonom
Milyen módon közeli ági rokon?

3. „az ápolók mondták, hogy a bácsit be kell adni öregek otthonába, mert már nem vállalják
Félre értés ne essék, nem lavírozok, csak ha maga se akarja, akkor is az egyik fél kérésére beutalható és nem döntheti el maga, mit akar kezdeni az életével? És ennek az egyoldali nyomásnak muszály majd nekem is meginni a levét?
Ez nem így működik, nem az USA-ban vagyunk, hogy öregeket dugdossunk otthonokba akkor is, ha ők nem akarják.
Nagyapád cselekvőképes? Nem áll gondnokság alatt? Ha nem áll gondnokság alatt, senki sem kényszerítheti az otthonba akarat ellenére.

4. „Mi van akkor, ha a bácsi öröksége nem lesz elég az intézményi ellátásra?
Rossz a kérdés, a bácsinak nem öröksége van, hanem jövedelme és vagyontárgyai (nyugdíja és háza), halála esetére pedig hagyatéka, ami az örökösre száll. Arra már kaptál választ, hogy mi van akkor, ha elfogy nagyapád vagyona: tartozni fog az intézménynek, ami behajthatja tőle, vagy ha meghal, akkor a hagyaték erejéig az örökösön. Örökös az lesz, aki a törvényes rend szerint örököl, végső soron az állam. Ha a halála után kiderül, hogy töbszázezres" hátraléka van ÉS te vagy az egyetlen örökös, visszautasíthatod a hagyatékot. A többivel nem kell foglalkoznod, kivéve, ha van gyermeked, mert az ő nevében is vissza kell utasítani.