Föld öröklésének visszautasítása


Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.02. 16:50

Miért, vitatkozni kell a közjegyzővel? Neki más a véleménye?

TNándi # 2014.09.02. 14:21

Van valami BH, vagy bírói joggyakorlat? Ebből nehéz kiindulnunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.02. 10:02

Szerintem lehet ingatlanonként.

TNándi # 2014.09.02. 09:50

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne a Ptk. 7.89. § (2) illetve (4) bekezdésekkel összefüggésben. A jogszabály így rendelkezik:

7.89. § (2) Az örökös külön is visszautasíthatja a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzá tartozó berendezési, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

(4) A feltételhez vagy időhöz kötött, a megszorítással tett és a meg nem engedett részleges visszautasítás érvénytelen.

Közeli hozzátartozó törvényes örökléséről van szó, szerzési képessége nincs korlátozva a Földforgalmi tv. szerint se, bár az öröklés még annak hatályba lépése előtt történt. A régi Ptk. ugyanígy rendelkezett a visszautasításról. Az örökös elvileg visszautasíthatja a földet, mivel nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

A probléma a következő:

Elvileg már volt egy hagyatékátadó végzés, abban az érintett személy örökölt már földeket. Most új terület jelent meg a vagyonban, de erről a póthagyatéki során le kíván mondani.

A kérdés tehát az, hogy megteheti-e, hogy ezt visszautasítja külön, tehát a jogszabály értelmében a mezőgazdasági javak (föld, stb.) csak egyben mondhatóak-e le, vagy külön-külön is? Megteheti-e azt (leegyszerűsítve), hogy az X föld kell neki, az Y föld pedig nem?

Az én jogérzékem azt mondja, hogy nem teheti meg, szerintem csak együtt mondhatóak le a mezőgazdasági javak, így a föld is, de a korábbi Ptk. kapcsolódó kommentárjában ezt olvastam:

"Az együttes feltételek megléte esetén akár a föld, akár a kapcsolódó hagyatéki tárgyakra az örökség külön-külön is visszautasítható."

Ebben kérném a segítségeteket.

Köszönettel,
T.Nándi