Lakásbiztosítás felmondása adás - vétel miatt


Csaba1986 # 2015.05.10. 17:27

Kedves Gilgames!

Valóban furcsának tünhet,nem akarom védeni a biztosítókat, kicsit mégis, mert amennyiben elfogadnák, hogy lenyilatkozod az eladást, akkor ismerve a magyar embert, mindenki ezzel a trükkel modnaná fel bármikor, amikor gondol egyet, másrészt a hiteles tulajdonilap lekérés 2 000 Ft/lekérdezés, és az Aegonnál van egy évben 20 000 ilyen eset, az azért nem kevés pénz..

A szerződő halála esetén is sajnos szükséges benyújtani a halloti bizonyitványt.

De van egy egyszerűbb trükk is, ki kell takarni a személyes adatokat, illetve a vételárat is.

Üdv:
tudatosbiztositas.hu

Gilgames # 2015.05.05. 19:03

Köszönöm a megerősítést. Az Ön által felsorolt fórumok már reagáltak, szerintük is valós jogsértésről van szó.
A kedves válasza alapján nagyon remélem, hogy a nem túl távoli jövőben majd inkább egy választáson jelöltként találkozunk Önnel, minthogy jogi kérdésekben bárki is az Ön frappáns tanácsaira szorulna.

Sherlock # 2015.05.05. 16:51

Meg kell kérdezni a TASZ-t, ombudsmant, Helsinki Bizottságot, Joshi Bharatot és az utca emberét is, mert ez nagyon komoly jogsértés, meg különben is!!!

Gilgames # 2015.05.05. 13:21

Lakásunk eladását tervezzük a közeli jövőben, ezért a lakásbiztosítás rendes, évfordulóhoz kötött felmondása helyett soron kívüli felmondást szeretnénk eszközölni.
Több, biztosítással foglalkozó portálon és az érintett Aeg..-nál is olvastuk, hogy ezt csak akkor tehetjük meg, ha a felmondó nyilatkozathoz mellékeljük az adásvételi szerződést is.
Ezt a követelést több szempontból is aggályosnak tartom. Miért nem elég a biztosítónak a felmondás mellett egy "Nyilatkozat", hogy a lakást értékesítettem, ezért a bitosítást felmondom, ennek tényét pedig a biztosító ingyen és bérmentve ellenőrizheti az ingatlan-nyilvántartásban.
Ez az előírás egyébként is szánalmasan túlzó és sok sebből vérzik:
Az adatvédelmi jogszabályok alapján a személyes adataimat (az arra jogosult hatóságokon kívül) csak olyan személy vagy szervezet ismerheti meg és kezelheti, akinek erre ÉN felhatalmazást adtam. A biztosítás megkötésével ez a felhatalmazás megtörtént, de csak az ahhoz szükséges adatok tekintetében. Ezzel együtt gondolom jogomban áll eldönteni, hogy a továbbiakban egyéb adatokat meg kívánok-e osztani a biztosítóval.
Ilyen "egyéb adat" a jelen példában:

  • Az értékesített lakás ára, amit nem bitztos, hogy a biztosító orrára akarok kötni.
  • Korábbi haszonélvező személye és részletes adatai (ebben a kérdésben kiemelném, hogy az ezen adatok feletti rendelkezés meghaladja a saját döntési jogomat: egy harmadik személy adatainak átadására milyen alapon akar kötelezni a bitztosító).
  • Az előzőek még hangsúlyosabban jelentkeznek a lakást megvásárló személy adatai tekintetében.

Józan, hétköznapi gondolkodással is nyilvánvaló, hogy a biztosító nem kényszeríthet egy - a biztosításom szempontjából ráadásul tökéletesen kívülálló - harmadik fél olyan személyes adatainak az ő tudta és beleegyezése nélküli (vagy akár beleegyezésével történő) átadására, mint a név, születés, anyja neve, adószám, lakcím, személyi igazolvány vagy egyéb okmány, személyi szám!, vételár, az ár alapján becsült anyagi körülmények, hiteltörténet, továbbá feleség, gyerek, szülő, rokon, bármilyen tulajdonostárs, haszonélvező, stb. teljes nacionáléja.
Ezen túlmenően a vásárló lehet akár egy jogi személy is, amelynek adatai és a szerződés részletei ugyanúgy nem tartoznak a biztosítóra.

A biztosító(k) ezen előírása ráadásul nem is egyszerűen ostoba és szüklátókörű, hanem kényszerítésnek, zsarolásnak is minősíthető, mivel abban az esetben, ha az adásvételi szerződés másolata nélkül mondom fel a lakásbiztosítást és a biztosító nem fogadja el az érdekmúlás miatti felmondást, a "fennmaradó" időre kötbérként rám terhel(het)i a hátra lévő díjakat, plusz a korábban kapott díjfizetési gyakorisági kedvezményből és az évekre előre kiszámított, "tartamengedménynek" nevezett röghözkötésből számított, illetve ki tudja még milyen költségeket (pl. előre kifizetett jutalékok, vezetői prémiumok, stb.

Ismeretségi körömben többen panaszkodtak már emiatt, de a többség "engedelmes birka" módon elküldte az A-tól Z-ig kompletten lemásolt adásvételit.

Egy biztosítónál fordult elő, hogy a hasonló felvetésre azt válaszolták, hogy kérik a szerződés másolatát, de a delikvens "kitakarhatja" benne a szerinte "érzékeny" vagy harmadik személyre vonatkozó adatokat.

Mi lehet a megoldás? (Gondolom e gyakorlat törvényben való tiltását elfelejthetjük.)

Elég egy szimpla nyilatkozat, vagy érdemesebb ügyvédi ellenjegyzéssel "nyilatkozni" a tulajdonjog átruházásáról?
Vagy nálunk is vezessük be az amerikaiaknál már megszokott, többször másolt és csupa fekete tuscsíkból álló iratokat, amelyeken szinte csak a dátum az egyetlen olvasható adat?