társasházi vízdíj


Mart # 2006.02.06. 19:08

Az SZMSZ-ben kell nagyon pontosan szabályozni a vízórás és vízóra nélküli fogalmát.
Az általam készített SZMSZ-ekben ez így néz ki:
eltérő szabály érvényesül a víz- és csatornadíj megfizetésével kapcsolatban:

  1. A Társasház főmérőjén mért mennyiségek víz és csatornadíjának maximum 10%-a tulajdoni hányad arányában osztandó fel valamennyi tulajdonos között ( technikai vízdíj ).
  2. A víz és csatorna díját a vízórával rendelkező tulajdonosok közvetlenül a Szolgáltató részére fizetik meg. Fogyasztásmérővel ellátott tulajdonrésznek (vízórás) csak az a lakás minősül, melyikben valamennyi vízvételi helyre fogyasztásmérőn keresztül jut el a víz.
  3. A fogyasztásmérővel nem rendelkező tulajdonrészek vonatkozásában a tulajdonosok között a technikai vízdíj levonását követően fennmaradó víz- és csatornadíjat tulajdoni hányaduk arányában kerül felosztásra.
  4. A fogyasztásmerővel nem rendelkező tulajdonrészekre vonatkozó szabály szerint köteles a víz- és csatornadíjat megfizetni az a tulajdonos, aki

4.1. a meghibásodott fogyasztásmérő javításáról, szükség szerinti cseréjéről nem gondoskodik.
4.2. a mérésügyről szóló törvényben meghatározott hat év elteltével fogyasztásmérőjét nem hitelesítteti, vagy cserélteti le.
4.3. két egymást követő leolvasási időszakban nem teszi lehetővé a mérők leolvasását, illetve nem gondoskodik a fogyasztás Szolgáltató felé történő bejelentéséről.
4.4. megtagadja, hogy a Közös Képviselő az arra kijelölt tulajdonos vagy Számvizsgáló Bizottság tagja kíséretében szükség esetén időszakos ellenőrzést tartson.

5. Amennyiben az év során a közgyűlés által meghatározott módon megfizetett víz- és csatornadíj nem fedezte az éves fogyasztás költségét, a különbözet pótlólag fizetendő meg a fogyasztásmérővel nem rendelkezők által.

6. Túlfizetés esetén a többlet fizetmény a befizetések arányában kerül jóváírásra a fogyasztásmérővel nem rendelkezők javára.