titoktartás


ObudaFan # 2006.12.06. 16:13

Kedves nagypg! Esetleg ha ír egy e-mailt az obudafan@freemail.hu címre, megbeszélhetjük.

Pjotr # 2006.12.05. 14:34

A hűtőnek a szervízben töltött idővel meghosszabodik a jótállási ideje.
Ekkor a 151/2003-as rendelet volt érvényben ami szerint a hűtő tartós fogyasztási cikk, a jótállás 1 év a szavatosság 2.
Ebből már kicsúsztál, korábban kellett volna érvényesíteni a cserét vagy az elállást....-szerintem-

nagypg # 2006.12.05. 14:10

Köszönöm szépen a választ. Esetleg nem tudna ajánlani egy jó ügyvédet ilyen témában?

Lenne még két kérdésem, bár ez már nem céges dolog, inkább saját probléma.

2002.12.23-án vásároltam egy hűtőt, 2006.12.04-ig 6 alkalomal volt javítva ill. alkatrész cserélve, elfogyott a türelmem és kértem minőségi cserét. Írásban választ nem kaptam, de szóban ill.e-mailben ajánlottak új készüléket, de majdnem a teljes vételárat kikellene újra fizetnem. Ezt az ajánlatot nem tartom fernek, érdemes harcolni?

A másik, hogy a szomszédomnak szeretnék segíteni. Két gyermeke van, a férje nevén van a lakás, az ő nevén van a gázóra is, a férj állandó lakcíme viszont nem a szomszéd lakásba van bejelentve. A családi potlékot a férj kapja. Ilyen esetben a gázár támogatásnál a férj fizetését bele kell-e számolni vagy csak a szomszédhölgyét?

Jelenleg ennyi jogi problémám van. Nem könnnyű az élet. Köszönöm szépen nagyon.

ObudaFan # 2006.12.04. 17:49

1. Üzleti titoksértés miatt egyrészt polgári pert lehet indítani, másrészt büntető feljelentést lehet tenni. Polgári perben a károsultnak kell bizonyítania a kár mértékét, büntetőeljárásban viszont a nyomozó hatóság segít ebben, és ennek körében is lehet a polgári jogi igényt érvényesíteni.
Üzleti titok a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó minden olyan tény, információ, megoldás vagy adat, amelynek nyilvánosságra hozatala, illetéktelenek által történô megszerzése vagy felhasználása a jogosult jogszerû pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit sértené vagy veszélyeztetné, és amelynek titokban tartása érdekében a jogosult a szükséges intézkedéseket megtette.

2. Ha a fordítás maga is egyéni eredeti jellegű, akkor szerzői jog tárgya, így a felhasználás a szerző engedélyéhez kötött.

nagypg # 2006.12.04. 14:04

Kedves Jogászok!

  1. Ha valaki a cégből kiszivárogtat információkat a konkurens cégnek, azzal mit lehet csinálni? Aláírta, hogy 3 évig nem dolgozhat olyan helyen, amely a mostani munkahelye gazdasági érdekeit sérti. Mekkora az esély, hogy ha átmegy ahhoz a céghez, pert nyerhetünk ellene? Hogy megy egy ilyen procedúra?
  2. Fordítottam egy csomó használati utasítást, amelyről most úgy tűnik, a konkurencia is adja a termékeihez. Hogy lehetne levédetni az enyémet, hogy ők ne használhassák?

Köszönöm a segítséget!