különös eset


Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.27. 15:53

Akkor az egész az övé lesz. A feleség az együttélés alatt törlesztett kölcsön (törzstőke és kamatok) felét követelheti. A különvagyonon követelés keletkezett, de közös tulajdon nem.

monalisa1 # 2006.12.27. 13:49

Jól van na...

Tehát a bíróság majd megvizsgálja, hogy a ház melyikőjüké is, illetve abból kit mekkora tulajdoni hányad illet meg.

És csak EZUTÁN a feleség esetleges kifizetése.

De ha az ajándékot visszaköveteli, és azt netán vissza is itélik neki, akkor tényleg övé a nagyobb rész a házból.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.27. 13:16

Ez bizony tévedés.
Ellenkező tartalmú jogerős bírósági végzés nélkül a ház - az egész - a feleségé.
(Arról az ideális esetről nem beszélve, hogy az asszony belátva a belátandókat méltányos összeg ellenében szerződéssel átengedi a tulajdont a férjnek.)

monalisa1 # 2006.12.27. 10:23

Természetesen ha ki tudod fizetni a feleséged arányos kisebb részét, onnatól tiéd az egész ház.

Amúgy a leírtak alapján a jog nagy valószínűséggel a Te oldaladon áll - ha perre menne a dolog.

monalisa1 # 2006.12.26. 16:16

ObudaFan-, Kovács_Béla_Sándor- és guba is megadták a felvetett problémádra a szükséges jogászi felvilágosítást.

Tehát ne hezitált tovább, hanem fogadj ügyvédet és pereld vissza az ajándékot!

írástudó # 2006.12.26. 11:37

Üdvözlet mindenkinek! Úgy látszik nehéz kielégítő választ adni az én ügyemre. Nagyon hülye voltam, hogy így jártam, de most már csak visszatudjam valahogy szerezni az ingatlan tulajdonjogát. Aki tud még valamit az kérem segítsen!!!
Köszönöm!

ObudaFan # 2006.12.21. 19:27

Én az ajándék visszakövetelési jogcímet érzem erősebbnek. De lehet a keresetlevélben mindkét jogcímre is hivatkozni, az a legbiztosabb.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.21. 16:38

Cseresznye.

írástudó # 2006.12.21. 16:37

Köszönök minden eddigi tanácsot és segítéget!!!
Látható már az eddigiekből is, hogy sajnos nem egyszerű ez az ügy. Olyan tanácsot is kaptam, hogy a bíróságtól kérjem a tulajdonjog megállapítását, arra való hivatkozással, hogy a külön vagyonomból épült a ház. A bíróság amennyiben kimondja, hogy a tulajdonjog az enyém, akkor a papír szerinti feleségemnek megfizetem a tőle származó csekély összeget és a bíróság nekem ítélheti az ingatlant.
Vajon erről a fordulatról mi a véleményetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.20. 21:57

Ahogyan azt én már tegnap mondtam.

ObudaFan # 2006.12.20. 19:53

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket , ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

guba # 2006.12.20. 08:53

A haszonélvezeti jogoddal terhelten az ingatlan gyakorlatilag halálodig forgalomképtelen, mert – fiatal ember lévén – nem valószínű, hogy bárki komolyabb összeget ajánlana egy olyan ingatlanért amelybe akár negyven – ötven évig be sem teheti a lábát. (ez a feleségedre is igaz) Ezt azért érdemes megfontolnia.
Én a pert sem látom reménytelen lehetőségnek, mert ha tudod igazolni a ráfordításaidat – igaz talán csak évek múlva – a csillagok állásától függetlenül is meg fogod nyerni.
Ha az okos szőkét elküldöd egy ügyvédhez, be fogja vele láttatni, hogy sokkal jobban jár, ha megegyezik veled!

írástudó # 2006.12.20. 07:30

Köszönöm az eddigi segítséget ! A papíron szereplő feleségem sajnos nem nagyon akar egyezkedni, annak tudatában, hogy a ház a nevén van. Úgy gondolja per esetén is ő a nyertes. Még ha tud valaki nekem ebben a reménytelennek látszó helyzetben jó tanácsokkal segítenei szívesen veszem.

_Lala_ # 2006.12.19. 23:37

Kérdésem, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy az ingatlan az én tulajdonomba kerüljön. Tekintettel arra, hogy az lényegében az én pénzemből épült.

A. Megállapodsz a csajjal.
B. Pereskedsz.

Lehet, hogy ez kicsit túlzott leegyszerűsítése a helyzetnek, de gondolkodj el ezen. A pereskedést években mérik, kimenetele erősen kérdéses, és talán még a csillagok állásán is múlhat.

A megegyezés sokkal-sokkal olcsóbb, és igen kemény adu a kezedben, hogy jelenleg Te vagy a haszonélvező, ergó ha Neked nem tetszik a képe, akkor be se teheti a lábát az ingatlanra a halálod napjáig. Igaz, Te sem tudod pénzzé tenni, a gyerekeid pedig nem örökölnek belőle utánad.

monalisa1 # 2006.12.19. 23:23

A jog ismeri az ingatlannyílvántartáson kívüli tulajdonlás fogalmát.

Tehát az, hogy jelentősrészt a Te pénzedből van ott minden, kérjed az extől, hogy a megfelelő százalékos arányban tulajdonrészt jegyeztessen be a nevedre.

Ha erre nem hajlandó, fordulj bírósághoz! (Aztán a remélt pernyertességed esetén fizetheti a perköltséget + az ügyvédi költségedet is.)

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Vagy ajándék visszakövetelése címén és élettérsi/házastársi közös vagyon címén tulajdonrészt, vagy pénzbeli ellenértéket. El kell dönteni.

Én csak mint laikus hozzászóló.

írástudó # 2006.12.19. 15:57

Tudom, hogy nagy hülységet csináltam, de ezen már késő rágódni, inkább a megoldásra kívánok koncentrálni. Mégpedig hogyan lehet ebből a bajból vagy jogi helyzetből valahogy mégis szerencsésen kilábalni.

Pjotr # 2006.12.19. 14:06

Még jó, hogy az előző férj nem kérte a ház felét, mert akkor vettétek a telket amikor az asszony még házas volt...

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.19. 12:52

A házastársak között vélelmezik az életközösség fennálltát - az ellenkezője szorul bizonyításra. Plusz az életközösség nem egyszerűen együtt lakást jelent, sőt esetenként nem is jelent együttlakást. De ez itt nem ügydöntő kérdés.
Ugyanis a kérdéses ingatlan tulajdonjogát a feleséged még a házasságkötés előtt szerezte meg, ezért az az ő különvagyona. Mindenképpen követelheted azonban tőle a házasság alatt kifizetett törlesztőrészletek felét - mint annak a rád eső részét, amit a közös vagyonból fordítottatok az ő különvagyonára. Ha bizonyítani tudod, hogy a telket te vásároltad, az építésre szintén a különvagyonodból költöttetek - akkor az lényegében ajándékozás. (Azért egy brilliánsgyürü olcsóbb lett volna...) Az ajándékot arra hivatkozva követelheted vissza, hogy téves volt a feltevés, ami az ajándékozásra indított. De ismétlem: bizonyítani kell az ajándékozást is és a téves feltevést is.

írástudó # 2006.12.19. 12:12

Egy nem mindenapi eset megoldásában kérem a jogászok segítségét.
2003-ban a barátnőm nevére telket vásároltam, ő lett a tulajdonos én a haszonélvező. Nemsokára az ő nevére építési engedélyt kaptunk és az én pénzemből építkezni kezdtünk. 2004-ban a ház elkészült használatba vételi engedélyt kaptunk és én mint hazonélvező beköltöztem. Időközben ő elvált és 2005-ben házasságot kötöttünk, azonban ő nem költözött hozzám. Lényegében házassági életközösség nem jött létre. Az ingatlan értéke 18 millióra tehető.
A ház bizonyíthatóan az én pénzemből épült, ő 5 millió OTP kölcsönt vett fel rá amit fizet is, de én mint adóstárs szerepelek.
Tehát az ingatlan tulajdonjoga az övé, én mint haszonélvező szerepelek.
Most válásra kerül a sor, neki van külön háza, nekem kell ez a ház, mert nincs hol laknom.
Kérdésem, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy az ingatlan az én tulajdonomba kerüljön. Tekintettel arra, hogy az lényegében az én pénzemből épült.