egyedi azonosito eltavolitasa


Dr.Attika # 2007.02.02. 17:25

Mea culpa! Mea maxima culpa!

1999. évi LXXXIV. törvény
a közúti közlekedési nyilvántartásról
5. Járműazonosító adat: a jármű hatósági jelzése (rendszám) és alvázszáma.

Igazadvan KBS! Jogász hibásan nem idézhet jogszabály-helyet.

mentségem, hogy tegnap védőként jártam el egyedi azonosító jel meghamisítása ügyében és a 35/2000. BM r. is szóba került , én botor pedig a 3-as helyett kettest ütöttem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.02. 17:30

Köszönöm. Mindamellett a 35/2000. BM rendeletből sem olvasható ki, hogy a motorszám ne lenne a jármű egyedi azonosító jele.

Traffic # 2007.02.02. 17:41

T. Dr.Attika!

Nem tudom, hogy mi is volt abban az egyedi azonosítójeles ügyben, de úgy vélem, hogy azt a bcs.-t nem a járműazonosító adatra, hanem a jármű azonosító jelére lehet elkövetni. A motorszám -bár nem mindegyik motoron van- szerintem egyedi azonosító jel. Azaz, aki megváltoztatja, eltünteti, elköveti a fenit bcs.-t.

Dr.Attika # 2007.02.02. 18:25

Nos nincs már motorszám, csak motorkód. Ha megnézel egy forgalmi engedélyt, akkor látod, hogy nem is szerepel benne motorszám. Itt elvileg a Btké. 25/A. §-a lenne az irányadó. Ha a gyártó nem ad motorszámot, akkor.....

Érdemes egyébként e törvényi tényállást beiktató törvényhez fűzött miniszteri indoklást elolvasni, akkor egyértelmű, hogy még a társadalomra veszélyesség sem áll fenn, így "nyema" bűncselekmény. Ennek ellenére hős rendőreink nyomoznak pénzt nem kímélve.

Traffic # 2007.02.02. 19:03

Köszönöm szépen, utánanézek.

Dr.Attika # 2007.02.05. 06:56

A miniszteri indoklás szerint ezt a bcs-i törvényi tényállást a gépjármű lopások megelőzése miatt "találták ki", ezt terjesztették ki egyéb dolog azonosítójára. A motor sám átütése a jármű lopásokat nem befolyásolja. Egyébként amíg nálunk a motorszám járműazonosító volt és külföldön már nem, rengeteg probléma kerekedett. Mivel a külföldi forgalmik , törzskönyvek nem tartalmazták ezért a magyarba úgy tudták beírni, ha a motoron lévőt írták be. A motorszámot nagyon nehéz volt megtalálni, így sok esetben a korábbi forgalmikba a levegő, az olajszűrő kódja szerepel, mert a vámos azt találta meg.

Főlökött # 2007.02.07. 19:39

Tisztelettel

A Közlekedési Felügyelet által adott öntapadós F-es ( F-el kezdődő ) motorszámot kell elhelyezni a motoron, ha nem tiszta a személygépkocsi törzsvizsgálata, motorszám ügyileg. Teljesen tiszta a történet, a hatósági eljárás, majd megszüntetés, ha nem állapítható meg az elkövető kiléte.
A jármű motorszámának biztosítása, öntapadós matrica által. Jelenleg ezt a szabályozást éljük.
Külföldi helyzet más, de nem ott élünk, sajna, mert ott jobb az életszinvonal :-)))))

----------------------
  • Löki