tartásdíj elmulasztása


Csabi700517 # 2011.03.01. 09:56

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdésem lenne, amiben segítségüket szeretném kérni.

Tartásdíj nem fizetése esetén kinek kell a feljelentést megtennie a rendőrségen.

Az „apuka” az elmúlt hónapok során mindig késve fizette a gyerektartást majd amint januárban a gyerek 18 éve lett, már nem fizet semmit.

Az anyának vagy az időközben nagykorúvá vált gyereknek?

A gyerek még 2 évig iskolába fog járni.

Köszönöm

Üdvözlettel: Csaba

ObudaFan # 2011.01.19. 21:53

Talán egy új feljelentés segít.

cossmo@citromail.hu # 2011.01.19. 20:39

Szeretnék abba segítséget kérni,hogy már tavaly január óta nem kaptam gyerektartást.Voltam már nem egyszer rendőrségen tettem feljelentést onnan mentünk a Bíróságra nem egyszer.Decemberben voltunk utoljára Bíróságon ott azt az ítéletet hozták,hogy felfüggesztést kapott és pártfogót.De sajnos én azóta sem kapok semmit,sem az állam nem előlegezi meg.Valaki ha tud segítsen,hogy kapjunk gyerektartást.

Főlökött # 2010.11.26. 14:33

Tisztelettel :

Egyetértésem előadójának pedig gratula, most olvastam a sikerről ( LÜ 399/C szoba ) :)

--------------
  • Lökött
Főlökött # 2010.11.26. 08:40

Tisztelettel :

Teljesen egyetértek. Nem véletlen, hogy a nyomozó hatóság azt vizsgálja, hogy az elkövető regisztrált munkanélküli-e, együttműködik-e a Munkaügyi Központtal.
Mind, mind önhiba kizáró, s így Be 190. § (1) a., pontja alapján, büntető eljárást megszüntető ok.

---------------
  • Lökött
Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.25. 18:46

Az ügyészség nem téved. A tartás elmulasztása csak akkor bűncselekmény, ha önhibából történik.
Egy dolog a magánjogi igény, és egy másik a büntetőjog.

íng # 2010.11.25. 17:09

Tisztelt Szakértők!

Apuka 4 éve alig, illetve fél éve már egyáltalán nem fizeti a tartásdíjat. Jelenlegi tartozása már 7számjegyű. Menet közben a gyerek nagykorú lett, másodéves. Rendőrségi feljelentés több, mint egy éve húzódik, amit az ügyészség most utasított el, mert mivel apuka munkanélküli, így abból le nem vonható semmi. Igaz, be sem jelentette oda a tartási kötelezettségét regisztráláskor. A hosszú bírósági szakasz alatt lett munkanélküli, vált el az akkori feleségétől, adta el az autóját, és vagyonmegosztás gyanánt az anyjának a lakása átkerült az asszony nevére - vietnami - (ahova apuka be van jelentve állandóra, de nem ott lakik, az anyja viszont de), valamint állítólag egy másik vietnami nőtől született egy gyereke. Szóval, ami paklit ki lehet játszani egy tartásdíj per alatt (3 és fél évig tartott!), az mind meglett.
Végrehajtói szakban van az ügy. Mivel az ügyészség megírta, hogy a járadékaiból nem lehetne levonni a tartásdíjat, a papírt odaadtam a végrehajtónak, aki azonnal kiadta a letiltó határozatot.
Ami különösen bosszant, hogy az ügyészség egy dolgot felejt el: nincs olyan jogszabályi lehetőség, amely a tartásdíj-fizetési kötelezettség alól bárkinek felmentést adna, akit arra köteleznek. Ha az ügyészség ezt mégis így látja, akkor talán fizesse meg az ügyészség a tartásdíjat a részemre. És nem engem lepattintani, pimasz dumával. A kötelezettnek azt kell bizonyítania, hogy fizetett, az eljáró hatóságnak pedig, hogy ez megtörtént-e. Amennyiben ezt nem tudja bizonyítani, úgy azt a személyt bíróság elé kell állítani!
Esetleg rosszul gondolom? Mi a teendőm a továbbiakban?

KriszDea # 2010.11.22. 12:25

Sziasztok!

Ügyvédtől, ügyésztől szeretnék elsősorban segítséget, hogy hogyan folytatódhat az ügyem, de minden hozzászólás érdekel.
Én is végigjártam, illetve épp folyamatban van a kálváriám. Az állam megelőlegezett 120 ezer Ft tartásdíjat, és plusz 480 ezer Ft hátralékos tartásdíjat halmozott fel a volt férjem, ezt végrehajtásra vittem. Van egy ezer éves kocsija, a kutyának nem kellett, abból nem folyt be semmi sem. Ingatlan és egyéb vagyon persze semmi a nevén.
Vádemelést az ügyészség egy évre elhalasztotta. Akkor összekapta magát, és bejelentett állása lett, de éppen hogy minimálbért keres, abból levonják a 20-20 ezret/gyerek, és a hátralékosból törleszt még 1-2 ezret. Most letelt az egy év, mennem kell tanúskodni, itt arról lesz szó, hogy mennyit tudott a tartozásból kifizetni? Amit elmondhatok, hogy az aktuális gyerektartás kb. megvan minden hóban, a hátralékos 480 ezerből letörlesztett kemény 8500 ft-ot, az állam által megelőlegezettből semmit nem fizetett vissza.
Mi várható az ügyben? Ismerem a jogszabályt, de vajon tényleg börtönbe kerül? És akkor az aktuális gyerektartás is ugrott? Vagy megállapítanak neki egy fizetési határidőt? Esetleg ejtik az egész ügyet, amit 2 évig nyúztam, hogy végre ki tudjak kényszeríteni valamit? Vagy újabb egy év haladék? Ha felfüggesztett büntetést kap is bukta, mert olyan munkahelye van, ahová erkölcsi biz.kell.
Segítsetek...mi lesz most?

melindaanyu # 2010.11.19. 13:36

Annyira gonosz nem vagyok, hogy az APEH-nél felnyomjam :-) ezt megtette más és először engem gyanúsított meg, amin én teljesen felháborodtam. Aztán belátta, hogy nekem és persze a gyerekeknek nem lehet érdekünk, hisz végül is részben tőle függünk anyagilag.
A cége, amely "tönkrement", tulajdonképpen egy alibi-cég volt, csak az ide-oda számlázás miatt kellett...Céges autó már nincs meg, szerintem az apeh rátette a kezét, most a nagypapa céges autójával jár és persze, hogy dízel:-) hisz a munkagépek is gázolajjal járnak, így el lehet számolni:-)
Most ebbe nem mennék bele, de bolondmelós jól látja a dolgot....sajnos.
Csak azt én azt nem értem, hogy nem képes felfogni, hogy ezzel a "munkanélküli vagyok és ne tudok fizetni" dumával a gyerekeivel szúr ki, hisz a gyerektartást a részükre fizetni, és nem az anyuka költi el magára.

bolondmelós # 2010.11.18. 21:43

Obudafan már lelőtte a poént, csatold a cégkivonatot,
hogy ő ügyvezető, és társ is mégse vesz fel papíron pénzt. Ez nem lesz nagyon életszerű meg hihető, meg még a 30 millás kéró, az ami tetszik.
Gondolom céges terepjáró, és építkezési kontóra tankolt üzemanyag egészíti ki a képet.
Le kéne fotózni, amikor éppen kiszáll egy ilyenből.

Ha nagyon szemét volt feleség lennél Apeh vagyonosodási vizsgálatot kérnél, amin ő megbukna.

Én alapból kérném - férfi vagyok- de ez a tönkrement cég
(inkább csődbe vitte...) duma nem hat meg-
a tartásdíj felemelését, mert ennyiből nehéz gyereket nevelni, meg különben van elképzelésem hogy nem éhezik.

Ami még szemet szúrt, hogy cégben tag, ügyvezető és munkanélküli segély együtt????? ha tényleg elmegy igényelni, akkor szerintem elmeszelhetik érte,
még ha egy Ft-ot se vesz fel csupán a nyiltakozat miatt.

melindaanyu # 2010.11.18. 21:28

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.11.18. 17:34

Anyuka végrehajtást kérhet és feljelentést tehet. A bíróság mérlegeli a kötelezett életszínvonalát is, ha a jogosult sikeresen bizonyít.

melindaanyu # 2010.11.17. 22:06

Kedves Fórumozók!
Az egyezség alapján az építési vállalkozó apuka mindkét gyermeke után köteles 30-30.000 Ft tartásdíjat fizetni, + a kisebbik gyermek után 3 havi hátralékát (90e Ft) 9 hónap alatt 10e Ft-ként törleszti. Így 9 hónapig 70e, majd utána 60 E Ft-ot kellene fizetnie. Anyuka jelenleg GYED-en van.Fizetési határidő minden hónap 20. napja.
Apuka az első két hónapban (jún-júl)időben fizetett, majd a következő 2 hónapban kb. 20-25 napot "csúszott".
Az októberi tartásdíjat máig nem sikerült átutalnia:-( majd most hétfőn bejelentette, hogy tönkrement a cége, és kénytelen lesz munkanélküli segélyért folyamodnia....és így tartásdíjat sem tud fizetni.
Közben a másik építőipari cégében továbbra is tevékenykedik, igaz, papíron nem alkalmazott és osztalékot sem vesz fel, de társtulajdonos és ügyvezető is, de eddig sem a bejelentett minimálbéréből élt és tartotta el korábban a családját, amikor még együtt éltek.
Anyuka a szüleinél lakik a gyerekekkel, kvázi ők tartják el, miközben apuka a 30 millás lakásban éldegél, ami a nevén van
Anyuka mit tehet? végrehajtást kérhet? ha apuka a bíróságtól a munkanélküliségére hivatkozva kéri a tartásdíj csökkentését, a bíróság jóváhagyhatja, vagy azért mérlegel mást is?

ObudaFan # 2010.08.12. 10:47

Végrehajtást tudsz indítani.

Merien # 2010.08.12. 10:18

Tisztelt fórum!
röviden ami történt velem: 2009 októberében elváltam van egy 8 éves kislányom és az ítélet szerint a gyermektartási díjat visszamenőleg is megadta a bíróság, így az összeg havi 30 ezer + 20 ezer törlesztés ha a következő hó 10.-éig nem tud fizetni akkor az elmaradt díj 1 összegben követelhető, persze hogy nem fizetett a volt férjem , arra hivatkozva, hogy Ő fizet, mégpedig a arra a személyi számlámra amire kölcsönt vettünk fel kb 5 évvel ezelőtt és aminek az ingatlan fedezete az örökölt része, azt havi kb 55 ezer forintot amit rendszeres fizet én nem tudom felvenni és a gyerekemre költeni mert a bank természetesen nem engedi a hitel miatt. Persze erre hivatkozik és oda is írja a banki befizetési papírra hogy tartásdíj. Így Ő szerintem egy összeget fizet és kétfelé és lám milyen jol is jár az öröksége is megmarad és a tartásdíjat is letudta!!!!! Mit tudok ilyenkor tenni ?? Várom a válaszukat!!

Köszönöm
Marianna

nandy # 2010.03.24. 17:36

?

nandy # 2010.03.22. 18:08

layer:
Az új polgári törvényköny szerint már majd 5 évre visszamnenőleg is lehet.

Ez azt jelentené, hogy most csak 6 hónapra visszamenőleg lehet végrehajtást kérni, de a változás hatálybalépését követően (május 1. ?) már akár egész tavalyi évre is?

ObudaFan # 2010.03.22. 17:40

Akkor az ügyészségnek.

rencsy26 # 2010.03.22. 17:35

köszönöm szépen csak ezzel az a baj hogy nem adtak ki informáciot,kapcsolatot sem vették fel velem.
tehát azt sem tudni ki a pártfogo.
és elviekben a pártfogot azért rendelték ki melé hogy legyen ki elöre segitse a befizetéseket és meglegyenek.
na de most ez nem történt meg.

ObudaFan # 2010.03.22. 17:31

A pártfogónak bejelentheted, hogy nem fizetett semmit, bár enélkül is mennie kellene tovább az ügynek.

rencsy26 # 2010.03.22. 10:48

szép napot.
segitséget szeretnék kérni.
olyan gondom van hogy az apuka már több mint 2 éve nem fizet tartásdijat.természetesen rendörségi feljelentésen is tul vagyok.
a székesfehérvári városi ügyészség 2009.március.3. határozata szerint 1 évre elhalasztoták a vádemelést.
na most ez az egy év letelt.
az apuka mellé pártfogot is kirendeltek.
és azt szeretném megtudni nekem kell e lépéseket tennem az ügy elöre haladása érdekében,ha kell mik lenének azok.
elöre is köszönöm

laeyer # 2010.01.14. 13:15

Természetesen van rá lehetőség. Azonban ez önköltséges dologok. Többször voltak ilyen ügyeim, visszamenőleg 6 hónapra lehet megkapni a tartásdíjat, tehát ezért fél évenként fel lehet jelenteni a mulasztó felet. Az új polgári törvényköny szerint már majd 5 évre visszamnenőleg is lehet. De ez Önöket még nem érinti. A jogi képviselő segíteni tud abban, hogy mi lehet fontos az ügyben a nyomozás szempontjából.
Amennyiben gondolja mail-ben küldje el konkrétabb kérdéseit, lehet nem is fontos a jogi képviselő, vagy már rá tud készülni.

laeyer # 2010.01.14. 13:15

Természetesen van rá lehetőség. Azonban ez önköltséges dologok. Többször voltak ilyen ügyeim, visszamenőleg 6 hónapra lehet megkapni a tartásdíjat, tehát ezért fél évenként fel lehet jelenteni a mulasztó felet. Az új polgári törvényköny szerint már majd 5 évre visszamnenőleg is lehet. De ez Önöket még nem érinti. A jogi képviselő segíteni tud abban, hogy mi lehet fontos az ügyben a nyomozás szempontjából.
Amennyiben gondolja mail-ben küldje el konkrétabb kérdéseit, lehet nem is fontos a jogi képviselő, vagy már rá tud készülni.

soma66 # 2010.01.14. 11:30

Kedves Fórumozók!
Kérem, ha valaki tud segíteni, írjon.
Ismerősöm elvált a férjétől, de az nem fizette rendesen a megítélt (gyermek-)tartásdíjat.
Most lesz hamarosan a tárgyalás, s bár tudja, hogy a vádhatóság képviseli az ügyét, mégsem szeretne egyedül menni a tárgyalásra. Állítólag van olyan, hogy a sértett jogi képviseletére pl. ügyvédet igénybe lehet venni. Ebben az esetben erre van neki lehetősége?

blade # 2007.02.20. 19:24

Kedves Helga ha a gyerek már 14 éves és nincs apa-gyerek kontatktus ugyértem nem megy vagy jönhozzá nem érdeklödik az egyik a másik iránt stb...(ök ketten meg tudnák beszélni az anyagiakat) Akkor ez már rég eldöntött ügy. :) Én azt gondoltam a gyerek csak pár éves. Ha apuka eddig nem fizetett eztán sem fog, ez mostmár biztos! Kiböjtöli azt a pár évet még ameddig kötelezetsége lenne. Ahogy irtad kb 15-20 ezer forintról lenne szó havonta. Nem hiszem hogy többet ki lehetne sajtolni belöle hivatalosan. Visszamenöleg meg csak 6 hónapot lehet követelni ugy tudom. Ennél joval többe kerül az ügyvéd szerintem honapokon, éveken át :) Az idegbajoskodásról nem is beszélve!
Mérlegelni kellene...
Tény hogy szar a jogrendszer! Ez ellen nem lehet tenni.
Én megmondom öszintén hagynám az egészet. Nem érné meg a kinlódás pereskedés idegeskedés napi szinten. Az ügyvéd meg tiszta pénz kidobás. Legalább az is a zsebemben maradna mert az a biztos. Ha az apja eddig nem foglalkozott vele, az ilyen apa nem apa! Az életünkböl kizárnám ennyi. Ha 2004-óta kibirtam tarásdij nélkül akkor még az a pár évet kibirom még ameddig nem dolgozik a gyerek. Én igy gondolkoznék. De ez én vagyok :-)

Most azért hozzáteszem ha minden anyuka igy gondolkozna mondjuk ahogy levezettem, akkor minden apuka jól járna! :-) Anyuka meg napi betevövel kinlódva nevelné a gyereket. Tehát abszolult nem jó megoldás. Én ugy gondolom nekem többet érne a saját és a gyerekem nyugalma . De lehet azért látom igy ezt mert az én szüleim váláskor 8 évet pereskedtek folyamatosan a ingatlanokon, ingóságokon meg rajtam. Úgyhogy én a gyerekemet nem tenném ki egy hasonlónak semmiféle képpen!