tartásdíj elmulasztása


helga07 # 2007.02.02. 09:50

Kedves fórumozók !

Várnám szíves válaszotokat,mi a zapasztalatotok, sikerült-e valakinek tartásdíj elmulasztása miatt indított pert nyernie, úgy, hogy a tartásdíjra kötelezett szülőfélt tényleg el is marasztalták? Mi volt a büntetése? Van-e büntetés, vagy ez is csak egy operettealőadás ?

T r a v e n # 2007.02.02. 11:45

Kedves Helga!

A tartásdíj elmulasztása esetén, amennyiben a bírósági végzés jogerőre emelkedéséig a kötelezett nem teljesít, végrehajthatóvá válik.
Ebben az esetben a bírósági végrehajtó a kötelezett jövedelméből, járandóságából, egyéb pénzbeli ellátásából kerül letiltásra. Amennyiben ilyen nem áll rendelkezésre, akkor a fellelhető ingó, illetve ingatlan vagyona terhére érvényesíthető a követelés.

Amennyiben a végrehajtó megállapítja, hogy a tartásdíj behajthatatlan, akkor kérhető az állam általi megelőlegezés. Ez maximum három évre adható, kb 12 ezer forintos összeg.

Vagy büntetőjogi jogkövetkezményekre gondoltál? Az nincs neki...

_Wasp_ # 2007.02.02. 11:53

miért ne lenne büntetőjogi következménye?

Tartás elmulasztása
196. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

vannak BH-k is, néhány irányadó szempontról:
BH1993. 655. II. A tartás elmulasztásának vétsége szempontjából az önhiba megállapítását nem alapozza meg az a körülmény, hogy a terhelt munkaviszonya azért szűnt meg, mivel a munkahelyi felettesével összeütközésbe került; a munkaviszony megszűnése után az alkalmi munkavégzés hiánya pedig csak akkor róható a terhelt terhére az önhiba megállapíthatósága szempontjából, ha bizonyítottan az ilyen munkalehetőséget visszautasította.

BH1991. 137. Tartás elmulasztásának vétségét nem valósítja meg, akit nem a családjogi szabályon alapuló, hanem a gondnoki minőségből eredő vagyonkezelői kötelezettség megszegésével mulasztja el az elmebeteg testvére után járó gondozási díj megfizetését.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

helga07 # 2007.02.02. 12:45

Kedves Traven !

Büntetőjogi következményekre gondoltam. Azt szeretném tudni, hogy elítéltek-e már valakit ezért, vagy csak bűntetlenül meg lehet tenni, hogy valaki évekig nem fizet? Ha végrehajtás útján - ami egyébként egy óriási tortúra , valamit sikerült végrehajtani, az a perben milyen súllyal esik latba? Netán még enyhíti is a helyzetet, "mert fizetett"? Én már ezen sem csodálkoznék !

helga07 # 2007.02.02. 12:57

Kedves Wasp !

Köszi a jogszabályt, ezt én is olvastam, mint annyi mást, csak arra lennék kiváncsi, hogy ezért Magyarországon már elmeszeltek-e valakit, vagy ez is csak úgy egy lehetőség?
BH-ról ilyen értelemben még nem hallottam - németül Brusthalter (melltartó) - hol lehet ennek utánanézni?
Aztán meg ki lesz az, aki bebizonyítja, hogy a munkahelyi felettesével került összeütközésbe?
Csak annyit tudunk pillanatnyilag, hogy az "édesapa" többmilliós végkielégítést markolt fel és utána lazán elvonult munkanélküli járadékra, majd szegény közalkalmazott lett. A gyermektartásdíj perben pedig halálra sajnálták a bírónők és a gyereknek meg még csak a végkielégítésből járó százaléknál is alacsonyabb összegű tartásdíjat ítéltek meg. Persze az egész csak elmélet, mert úgysem fizet! Trükközgetni pedig tapasztalatom szerint évekig bűntetlenül lehet. A gyerek meg addigra felnő! Csak ha én belpatkolok, akkor ki fogja felnevelni ?

_Wasp_ # 2007.02.02. 13:19

A BH a bírósági határozat rövidítése. Például a határozatok tárában, vagy a complexen lehet utánanézni. Büntetőügyben te megteheted a feljelentést, de jogi szakértésedre nincs szükség: a vádat az ügyész képviseli.
Ha közalkalmazott lett az apa, akkor nyilván van jövedelme, amiből lehet vonatni a gyermektartást.

Ha nem lehet levonatni (nincs jövedelme), akkor kérd a megelőlegezését. Ha van minimális szint (pl fix 15e) akkor polgári per-végrehajtás a vagyonára.

Javaslom, hogy beszélj egy ügyvéddel. (és fogadd meg a tanácsát)

Ha te meghalsz, akkor a gyermek vagy átkerül az apához, vagy (alkalmatlansága és egyéb rokon hajlandóságának hiánya esetén) gyám kirendelésével és egyéb eszközökkel az állam próbál majd segíteni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

helga07 # 2007.02.02. 20:57

Köszönöm Wasp !

A mai napot ügyvéd keresésével töltöttem. Ez sem könnyű műfaj!

Főlökött # 2007.02.13. 15:34

Tisztelt helga07

Mindenképpen jogi képviselőddel beszéld meg a konkrétumokat, mert van 1-2 buktató.

Bizonyítani kell, hogy a másik fél nem tett meg mindent, a gyerektartás megfizetésére.

Ha regisztrált munkanélküli a feljelentett személy, véleményem szerint, még vádemelésig sem jut el a büntiügy. Ne feledkezzünk meg a feljelentett személy olyan bevételeiről sem, melyek közül van olyan, melyből a tartásdíj nem vonható-nem tíltható le.
Bizonyítani kell, hogy rendelkezik bevétellel, melyből a kötelezettségeit nem teljesíti.

Tisztelettel.

----------------------
  • Löki
blade # 2007.02.14. 11:56

Azért azt kicsit erösnek tartom hogy valakit leültessenek tartásdij nemfizetés miatt! Ilyenröl én még nem is hallotam. Arról nem beszélve hogy amig esetlegesen ül a fószer mégis hogy fizessen? :-) Ha leülte és továbbra sem fizet mert nincs miböl? Ha mondjuk feketén dolgozik és amúgy "tele" van, azt nem tudja senki. Abból nem lehet letiltani semmit:-) Mégegyszer meg nem ülhet! :-)Ez vicc.
Sokkal eredményesebb szerintem ha egy kicsit "benyal" az anyuka. Szép szóval kedvességel gyereket szem elött tartva többre jut.Ha picit megalászkodik tudatja ezzel a férj felé hogy ö a "fönök" ravaszúl ki lehet belöle sajtolni. Hisz ismeri, gondolom nem 2 hetet éltek együtt. :-) Ügyvédre sem kell költeni inkább azt is a gyerekre lehet forditani. Általában az esetek többségében a "tartás dijjasdi játék" magyarúl szivassuk meg a másikat mert elhagyott, megcsalt stb...(Alapból egy szülö akar gondoskodni a gyerekröl ez alapösztönünk! Akkor felejtjük el amikor kényszeriteni akarnak rá attól a perctöl kezdve a hatalomért,a bosszúért megy a harc a biroságon és mindezt tesszük a gyerek rovására!) Minnél jobban szoritja a hurkot a volt férj nyakán,annál jobban nem fog fizetni! Ez alap történet.
Ha okos a férj és tényleg nincs bejelentett jövedelme sem ingósága tehát gyakorlatilag semmi a nevén a pénzét meg mondjuk az anyja bankszámláján tárolja, akkor évekig lehet húzni halasztani ezt. Addig meg a kedves anyuka rengeteget fizet ki perköltségnek meg ügyvédre. Mellesleg ez a kis játék kihat a gyerekre de rendesen! Ezt tapasztalatból mondom.

Dr.Attika # 2007.02.14. 13:02

Van ilyen Büntető Törvénykönyvi tényállás. Elvileg ülhet is a tartást elmulasztója. Az más kérdés, hogy Anyának, Apának nevezhető az aki így akar tartásdíjhoz jutni? Szerintem nem.
A GYERMEK EZT SOHA NEM FELEJTI EL.

ObudaFan # 2007.02.14. 19:41

Btk. 196. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban elôírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedô szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendô.
(2)
(3) A büntetés bûntett miatt három évig terjedô szabadságvesztés, ha a tartás elmulasztása a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki.
(4) Az (1) és (2) bekezdés alapján az elkövetô nem büntethetô, a (3) bekezdés esetén pedig büntetése korlátlanul enyhíthetô, ha kötelezettségének az elsô fokú ítélet meghozataláig eleget tesz.

helga07 # 2007.02.14. 20:02

Tisztelt Főlökött !

Bizonyítható, hogy nem tett meg mindent. Többmilliós végkielégítésben részesült, elrakhatott volna belőle egy keveset a gyerekének mielőtt úgy kb. 15 nap múlva elment az adófizetők pénzén munkanálküli járadékra.
Majd ott sem jelentette be, hogy tartásdíj fizetési kötelezettsége van.
Mellette pedig ingatlanbérbeadásból származó jövedelme is volt, ettől pedig ma Magyarországon vígan kaphat bárki munkanélküli járadékot.
Ezt én sem hittem el, pedig így van !
Vádemelésig eljutott az ügy, csak "édesapa" nem vette át a vádiratot időben, így a tárgyalás elmaradt!
Most "édesapa" közalkalmazott, vezető beosztásban vidéken. Egy bíróságnak sem sikerült még kiderítenie, nem is akaraták, mert nem érdekli őket, hogy valójában hol is a tartózkodási helye és hová kellene neki az idézést postázni.

Ennyi a kis nagyar horror!

helga07 # 2007.02.14. 20:15

Blade,

én is erősnek tartom, hogy valakit ezért leültessenek, ennél már csak az az erősebb, amit leírtál és ami valóban elharapódzott. Fekete munka, minimálbér, más nevén bankszámla, stb.

Talán ezért kellene már végre valakit, egyszer legalább leültetni!

És az az apuka, aki nem kap tartásdíjat, az kinek nyaljon be?

Valamit nagyon félreértettél! Ez nem nemi probléma, hanem erkölcsi kötelesség, még akkor is ha ezt a jog csak annyiban támogatja, amennyiben az előző hozzászólásomban leírtam !

Csak azt kívánom Neked soha ne kelljen a gyermekedet, gyermekeidet egyedül, a nap 24 órájában, minden erkölcsi és anyagi segítség nélkül gondoznod évekig, és tudd közben úgy szeretni, hogy ne sérüljön!

blade # 2007.02.15. 10:56

Nekem ne kivánj, én egy hasonló körülmények közt felnött gyerek voltam. Nem kell bemutatni ezt a helyzetet!!! Nem értettem félre semmit! Abszolút NEM nemi dolgokra gondoltam hanem pszichológiai rafinériára! Kicsit okosabbnak kéne lenni...
Én csak próbáltam megvilágitani hogy nem az igazad kell hajtani és követelni ami "Jár" mert nem mész vele semmire!
Minden szavadból érzhetö a féltékenység a bosszú. Ezeket felejtsd el. Ha "hidegre" teszed, elástad magad a gyereknél!
Mellesleg nekem is van családom. Ha oda kerülne a sor,bár nem valószinű hozzáteszem. Lehet én sem fizetnék a volt nejemnek egy kanyit se. Na de a gyerekemnek mindent megadnék. Ezen értem a havi dolgait is iskoláztatást, ruhát stb...egy havi összeg erejéig és ebböl a nejem egy forintot nem kapna a kezébe. Máris le van róva a tartásdij. Szerintem ez korrekt. Én sem hagynám hogy a volt nejem bosszúból megkopasszon havi szinten, hivatalosan meg a tartásdijat követelje.

helga07 # 2007.02.16. 15:52

Blade,

"édesapa" 2004. januárja óta egy fillérrel sem járul hozzá még közvetlenül sem a gyerek iskoláztatásához, ruházkodásához, stb.

Ennyit a gyűlöletről és a megkopasztásról.

blade # 2007.02.17. 10:06

Na kedves Helga ezt kéne megbeszélni az apukával! :-) Többféle megoldás létezik erre a problémára. Véleményem szerint a jogi ut a legrosszabb megoldás. Rengeteg idöt, pénzt, és idegeket emészt fel. Ráadásul nem is biztos hogy eléred a célt vele mivel hónapokba setleg évekbe telhet.

helga07 # 2007.02.17. 11:54

Blade, kedves Tőled, hogy segíteni szeretnél, de ha valaki nem fizet évekig, már előtte volt beszélgetés, utána a jogi megoldáson kívül már más nem igen létezik. Hacsak az nem, hogy a gyermeket egyedül nevelő szülő elfárad, feladja, és a másik röhög a markába.
Általában ez szokott történni. A magyar jogrenszer is, a rettentő nagy hatékonyságával ezt támogatja.
Persze ez is egy jó megoldás, a másik félnek.
Egyébként senki sem a nejének fizet, hanem a gyerekének! Aki a nejének fizet, azt úgy hívják, hogy asszonytartás!

Dr.Attika # 2007.02.17. 12:01

Azt se felejtsük el, hogy az esetek többségében a nejek a megkapott tartásdíjat saját költségeik fedezésére is fordítják.

helga07 # 2007.02.18. 17:21

Bocsi Dr. Attika, de ez egy oltári baromság !

Szerintem már százezrével vannak olyan gyermeküket egyedül nevelő szülők - nem csak anyák ! -aki max. 20.000,-Ft-ot kapnak egy gyermek után.

Számold már ki ! Kiváncsi lennék rá, hogyan futja ebből színvonalas gondozás, egészséges étkezés, rezsi, ruha, különóra, sport, zsebpénz, stb. után, szerinted még anyucinak is bármire. Azután még az ő ráfordított munkaóráit se feledd, amikor nem ér rá éppen a karrierjét építeni, mert beteg a gyerek.
Szerinted ez túl van fizetve?!

Egyébként a világ boldogabbik felén, táblázat van, nem vita, hogy x éves gyereknek EURO-ban mennyi a minimális szükséglete, és nem sokat szórakoznak, nincs százalékodsi, hanem egyszerűen csak levonják a minimálbér szintjéig !

Remélem nem mész családjogásznak !

helga07 # 2007.02.18. 17:29

Még annyit: persze lehet eleve hátrányos helyzetű gyerekeket is nevelni! De az pl. jó lesz majd hosszútávon a társadalmomnak, ha már a gyerek érdekét nem vesszük figyelembe, mert inkább anyu pénztárcájára fókuszálunk ?

Így is egy beteg nemzedék nő fel csupa patch-work családdal ! Talán mindenkinek annyi gyereket kellene nemzeni, amennyit felelősséggel el tud tartani !

Sasfioka # 2007.02.18. 22:49

Csak sajnos a való életben vannak tisztességes apukák és anyukák, és vannak tisztességtelen apukák akik nem fizetnek tartásdíjat, és vannak tisztességtelen anyukák, akik sz.rnak a gyerekükre.
Mert ha apuka fizet hatvanezer forint gyerektartást, amit mindig is megfizetett, akkor anyuka szalad a bíróságra, hogy tiltsák le, mert az a "módja", ezzel CSAKAZÉRTIS kicseszve apukával.
Mert az apuka által megfizetett gyerektartásból vesz magának ékszert, a gyerekei ruháit, napi szükséges eszközeit (fogkefe, fogkrém, stb.), tankönyveit pedig megveteti apukával (a tartásdíjon felül), mondván nincs rá pénz.
Persze szép ideál lenne, ha az apuka által adott tartásdíj mellé ANYUKA is lerakná a maga kis hatvanezer forintját, akkor talán már meglenne a szükséges anyagi keret. De ha anyuka ebből akar még élni, akkor a gyerekek rosszul járnak.
Szóval nem kell minden anyát az egekbe magasztalni és minden apát lehúzni, MERT HAZUGSÁG!

SF

helga07 # 2007.02.18. 23:15

Sasfióka

A korábbi hozzászólásomban pont azt írtam le, hogy ez nem kromoszómagarnitúrához kötött probléma. Vannak ilyenek is, olyanok is. Apák is anyák is!

Itt azt hiszem alapvetően szemléletbeli probléma van. A gyermektartásdíat nem a gondozó szülő kapja, hanem a gyerek !

Tudod, hogy tudtam volna legegyszerűbben lezárni az én 4. éve tartó undorító ügyemet?
Ha 15 hónappal "édesapa" elköltözése után - ekkor jutott eszébe először, hogy kéri a gyereket - azt mondtam volna vigye! Fülét, farkát behúzva menekült volna!

Csak mivel nem csecsemőről volt szó, hanem akkor éppen egy 14 éves kamaszfiúról, aki ezt kapta az apjától a születésnapjára, nem vetettem be a trükköt, mert a gyerek nem játékszer, és nagyon jól emlékezett még arra, amikor "édesapa" hónapokig feléje se nézett. Éppen az akkor aktuális barátnőjének az aktuális két fiúgyerekével kísérletezett.

blade # 2007.02.20. 19:24

Kedves Helga ha a gyerek már 14 éves és nincs apa-gyerek kontatktus ugyértem nem megy vagy jönhozzá nem érdeklödik az egyik a másik iránt stb...(ök ketten meg tudnák beszélni az anyagiakat) Akkor ez már rég eldöntött ügy. :) Én azt gondoltam a gyerek csak pár éves. Ha apuka eddig nem fizetett eztán sem fog, ez mostmár biztos! Kiböjtöli azt a pár évet még ameddig kötelezetsége lenne. Ahogy irtad kb 15-20 ezer forintról lenne szó havonta. Nem hiszem hogy többet ki lehetne sajtolni belöle hivatalosan. Visszamenöleg meg csak 6 hónapot lehet követelni ugy tudom. Ennél joval többe kerül az ügyvéd szerintem honapokon, éveken át :) Az idegbajoskodásról nem is beszélve!
Mérlegelni kellene...
Tény hogy szar a jogrendszer! Ez ellen nem lehet tenni.
Én megmondom öszintén hagynám az egészet. Nem érné meg a kinlódás pereskedés idegeskedés napi szinten. Az ügyvéd meg tiszta pénz kidobás. Legalább az is a zsebemben maradna mert az a biztos. Ha az apja eddig nem foglalkozott vele, az ilyen apa nem apa! Az életünkböl kizárnám ennyi. Ha 2004-óta kibirtam tarásdij nélkül akkor még az a pár évet kibirom még ameddig nem dolgozik a gyerek. Én igy gondolkoznék. De ez én vagyok :-)

Most azért hozzáteszem ha minden anyuka igy gondolkozna mondjuk ahogy levezettem, akkor minden apuka jól járna! :-) Anyuka meg napi betevövel kinlódva nevelné a gyereket. Tehát abszolult nem jó megoldás. Én ugy gondolom nekem többet érne a saját és a gyerekem nyugalma . De lehet azért látom igy ezt mert az én szüleim váláskor 8 évet pereskedtek folyamatosan a ingatlanokon, ingóságokon meg rajtam. Úgyhogy én a gyerekemet nem tenném ki egy hasonlónak semmiféle képpen!

soma66 # 2010.01.14. 11:30

Kedves Fórumozók!
Kérem, ha valaki tud segíteni, írjon.
Ismerősöm elvált a férjétől, de az nem fizette rendesen a megítélt (gyermek-)tartásdíjat.
Most lesz hamarosan a tárgyalás, s bár tudja, hogy a vádhatóság képviseli az ügyét, mégsem szeretne egyedül menni a tárgyalásra. Állítólag van olyan, hogy a sértett jogi képviseletére pl. ügyvédet igénybe lehet venni. Ebben az esetben erre van neki lehetősége?

laeyer # 2010.01.14. 13:15

Természetesen van rá lehetőség. Azonban ez önköltséges dologok. Többször voltak ilyen ügyeim, visszamenőleg 6 hónapra lehet megkapni a tartásdíjat, tehát ezért fél évenként fel lehet jelenteni a mulasztó felet. Az új polgári törvényköny szerint már majd 5 évre visszamnenőleg is lehet. De ez Önöket még nem érinti. A jogi képviselő segíteni tud abban, hogy mi lehet fontos az ügyben a nyomozás szempontjából.
Amennyiben gondolja mail-ben küldje el konkrétabb kérdéseit, lehet nem is fontos a jogi képviselő, vagy már rá tud készülni.