Vádalku meddig tart?


Vivy # 2007.05.15. 15:16

Igazából arra számítunk, hogy kiengedik normálisan, de ez nem valószínű! Állítólag már az utolsó fázisban van ez a vádalkus dolog, mármint, hogy a tettest elkapják! Na most ezt ugye ki tudja meddig tart? Elvileg már figyelés alatt van a dolog...

Dr.Attika # 2007.05.14. 20:29

Nem tudja?
A védő mondta, vagy Ön így érzékeli?

Vivy # 2007.05.14. 20:26

Köszönöm, de sajnos ő sem nagyon tudja mi a helyzet ilyen helyzetben:-( gondoltam hátha itt valaki "jártas" vagy hallott hasonlót!

ObudaFan # 2007.05.13. 17:33

Hát a védője lehet, hogy tud többet mondani.

Vivy # 2007.05.13. 11:16

köszönöm az eddigi válaszokat, igen nem ő követte el természetesen, állítólag már az utolsó fázisban van a dolog és gondoltam van ennek valami körülbelüli ideje, hogy meddig tarthat!

ObudaFan # 2007.05.13. 09:06

Mármint ha nem ő követte el az emberölést, hanem arról tud valamit mondani, és ő olyan bűncselekményt követett el, ami szándékos emberölést nem foglal magába, akkor elképzelhető.

Határideje nem nagyon van a dolognak, legfeljebb annyi, hogy meghatározott személy ellen legfeljebb 2 évig tarthat egy nyomozás, utána vagy vádat kell emelni, vagy meg kell szüntetni az eljárást.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.13. 06:05

Ha előzetesben van, akkor a feljelentést nyilván nem utasították el, és a tárgyalásról való lemondás sem tart ennyi ideig. Vagyis az 1. sz. esetről lehet szó legfeljebb.
De, mint ObudaFan szövegéből kiderül, emiatt a vádat ejteni nem lehet - úgyhogy ha már túl van az ügy a nyomozáson, akkor ebben már ne reménykedjetek.

Vivy # 2007.05.12. 20:31

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Ebben az ügyben úgy van legjobb tudomásom szerint, hogy már az ügyésze is tud erről a vádalkus dologról, tehát ha minden bebizonyosodik akkor ejti ellene a vádat! Az ő bűncselekményénél egy jelentősebbről van szó, egy kettős gyilkosságról, csak a kérdésem inkább az lenne, hogy ez meddig szokott tartani amíg vége ennek a vádalkunak, vagyis hogy kiengedik! Mennyi idő lehet ennek az átfutása, nem lehet tudni?

ObudaFan # 2007.05.12. 15:19

Több különböző jogintézményről van szó, nem világos, melyikre gondoltál pontosan, de tessék.

  1. A bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja esetében az ügyész, illetôleg a nyomozó hatóság az ügyész engedélyével a nyomozást megszüntetheti, ha a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy az ügy, illetôleg más büntetôügy bizonyításához hozzájárulva olyan mértékben együttműködik, hogy az együttműködéshez fűzôdô nemzetbiztonsági vagy bűnüldözési érdek jelentôsebb, mint az, amely az állam büntetôjogi igényének érvényesítéséhez fűzôdik.A nyomozás nem szüntethetô meg, ha a terhelt más életének szándékos kioltásával járó bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható.
  2. A bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja esetében az ügyész, illetôleg a nyomozó hatóság az ügyész engedélyével a feljelentést elutasíthatja, ha a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy az ügy, illetôleg más büntetôügy felderítéséhez, bizonyításához hozzájárulva olyan mértékben együttműködik, hogy az együttműködéshez fűzôdô nemzetbiztonsági vagy bűnüldözési érdek jelentôsebb mint az, amely az állam büntetôjogi igényének érvényesítéséhez fűzôdik. Erre sincs lehetőség, ha a terhelt más életének szándékos kioltásával járó bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható.
  3. A bíróság az ügyész indítványára a nyolc évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendô bűncselekmény miatt indított eljárásban nyilvános ülésen hozott ítélettel megállapíthatja a vádlott bűnösségét, és büntetést szabhat ki, ha a vádlott a tárgyaláshoz való jogáról lemond, és beismerô vallomást tesz. A magánvádló, illetôleg a pótmagánvádló a tárgyalásról lemondás alapján folytatott eljárás lefolytatását nem indítványozhatja.

Azzal szemben, aki a bűncselekményt bűnszervezetben követte el, és a nyomozás során az ügy, illetôleg más büntetô ügy bizonyításához hozzájárulva az ügyésszel, illetôleg a nyomozó hatósággal jelentôs mértékben együttműködött, de a nyomozás megszüntetésére bármely okból nem került sor, tárgyalásról lemondásnak nyolc évi szabadságvesztésnél súlyosabban büntetendô bűncselekmény miatt is helye van.
Az ügyész az ügy körülményeinek, így különösen a terhelt személyének és az elkövetett bűncselekménynek figyelembevételével a vádiratban indítványozhatja az ügy nyilvános ülésen való elbírálását, ha a terhelt

  • a nyomozás során a bűnösségére is kiterjedô beismerô vallomást tett, és
  • kezdeményezi az ügy nyilvános ülésen való elbírálását.

    A terheltet a tárgyalásról lemondás lehetôségérôl és annak következményeirôl az ügyész a vádemelést megelôzôen tájékoztatja. A tájékoztatást és a terhelt nyilatkozatát jegyzôkönyvbe kell foglalni. Az ügyész a tájékoztatásról készült jegyzôkönyvet a nyomozási iratok részeként akkor csatolhatja a vádirat bírósági példányához, ha a terhelt kezdeményezte az ügy nyilvános ülésen való elbírálását.

    A nyomozás során beismerô vallomást nem tett terhelt a nyomozás befejezése után, de legkésôbb a vádirat kézbesítésétôl számított tizenöt napon belül az ügyésznél kezdeményezheti, hogy az ügyész indítványozza az ügy nyilvános ülésen való elbírálását.

    Ha az ügyész a kezdeményezéssel egyetért, a terheltet meghallgatja, és közli a terhelttel, hogy a kezdeményezést elfogadta. Ebben az esetben az ügyész haladéktalanul indítványt tesz a bíróságnak az ügy nyilvános ülésen való elbírálására. A terhelt részére - ha nincs védôje - védôt rendel ki, és gondoskodik arról, hogy a védô a nyomozás iratait megismerhesse.

Ha az ügyész az ügy nyilvános ülésen való elbírálását nem indítványozza, a terhelt kezdeményezésérôl a bíróságot nem tájékoztathatja, az ezzel összefüggésben keletkezett iratokat nem nyújthatja be a bírósághoz.
Az ügyész az ügy nyilvános ülésen való elbírálására vonatkozó indítványát nem vonhatja vissza. Ha az ügyész az ülés eredményéhez képest úgy látja, hogy a vádlott súlyosabb bűncselekményben bűnös, vagy más bűncselekményben is bűnös, indítványozza az ügy tárgyalásra utalását.
A tárgyalásról lemondás esetén a szabadságvesztés mértéke

  • az öt évet meghaladó, de nyolc évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendô bűncselekmény miatt a három évet,
  • a három évet meghaladó, de öt évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendô bűncselekmény miatt a két évet,
  • a három évig terjedô szabadságvesztéssel büntetendô bűncselekmény miatt a hat hónapot

nem haladhatja meg.

Dr.Attika # 2007.05.12. 12:17

Vádalku intézménye nem ismert a magar jogban. Van ehhez hasonló jogintézmény ugyan, de annak más a rendeltetése, mint az amerikai "vádalkunak".
Egyébként ott sem alku igazából. Az angolszász jogrendben az esküdtek arra hivatottak, hogy a vádlott bűnössége kérdésében döntsenek. Viszont, ha a vádlott elismeri bűnösségét, akkor nincs tárgyalás, mert ezen a jogrendszer azt a vélelmet állítja fel, hogy a vádlottnál senki nem tudja jobban, hogy bűnös vagy nem. Nos az ottani ügyész szeretné "megspórolni " a tárgyalási procedúrát és ajánlatot tesz, hogy ismerje el a vádlott, hogy ebben és ebben bűnös, cserébe kedvezőbb ítéletet kap, mintha a vádszerinti bűncselekményben bűnösnek mondaná ki az esküttszék.
A magyar jogrendben arra van lehetőség, hogy és amennyiben egy súlyosabb bűncselekmény felderítésében, bizonyításában közreműködik, akkor a "saját" bűncselekménye miatt a törvény erejénél fogva kedvezőbb ítéletet kap.

Vivy # 2007.05.12. 10:18

Szeretnék egy olyat megtudni, ha valaki vádalkuval jön ki akkor ejtik ellene a vádat, igaz? És kb. mennyi ideig tart, mennyi idő az átfutása ezeknek a dolgoknak, hogy kiengedjék, mert van egy ismerősőm ő is vádalkuzik, de már ez a hetedik hónapja, hogy húzódik! Köszönöm a válaszokat!