testi sértésért...


Beregi # 2008.01.19. 16:49

Volna még egy (nekem) fontos kérdés:
kis utánajárás után arra a következtetésre jutottam, hogy a könnyű testi sértés valójában súlyos testi sértés kísérlete. Hogyan lehet ezt átalakítani? Gondolom, a bíróság állapítja meg, mi a valódi minősítés, de ha eddig nem, ill. már érdeklődés után, a kérdezett ügyvéd szerint nem valószínű, hogy igazam van. (Én pedig ragaszkodnék hozzá!)

Mivel a látlelet 8 napon belül gyógyuló fejsérülésről szólt, a rendőrség a feljelentést könnyű testi sértés miatt továbbította a bíróságnak. A meghallgatáson azon kívül, hogy a felek békülnek vagy sem, ill. elfogadták a vádlott viszonvádját, az eset minősítésével nem foglalkoztak. A meghallgatás eredménye: „a bíróság az ügyet tárgyalásra utalja”.

Azt gondolom, hogy amennyiben valaki a másik feje irányába egy eszközzel (egy lábas pereme) teljes erővel, nagy lendülettel lesújt, a nagyobb sérülés pedig csak azért nem következik be, mert a sértett a vacsoraasztalnál ülve a kezét maga elé kapja, ill., valamennyire elmozdul, ez súlyos testi sértés kísérlete.
A támadó diplomás köztisztviselő, semmilyen inzultus nem érte, ő maga ment a sértett után az anyós lakásába, ott üvöltözni kezdett, majd felkapott egy lábast, amivel ütlegelni kezdte a sértettet. Tudnia kell, az ilyen ütésnek 8 napon túl gyógyuló sérülés lehet a következménye, ezt ő nem bánta, sőt, a félrecsúszott ütés után újra ütni készült, de ekkorra a megtámadott már védekezett. (Vissza nem ütött.) A támadó ugyan nő, de magasságra, súlyra, kb. a sértett férfival azonos.
A megkérdezett (nem megbízott) ügyvéd szerint, ez egy 8 napon belül gyógyuló, befejezett cselekmény, a bíróság a szándékot vizsgálja, az pedig nem valószínű, hogy súlyos sérülés okozása, hiszen egy kisebb és könnyű lábas volt a kezében, nem kisbalta, ráadásul a sértett a látleletet csak a fejsérülésről kérte (3-4 cm hosszan felszakadt, erősen vérző fejbőr), arról nincs semmi, hogy a kezén lettek volna sérülések. Ezen kívül, a tanú nem sokat számít, hiszen elfogult. Fotók vannak, erről az ügyvéd véleménye szintén az, hogy bármit lehet fotózni. Csakhogy a fotók azonnal a verekedés után készültek, itt már 2 tanú volt, a falak, bútorok összekenve, a szobát újra kellett festetni.
Egy ismerősöm felhívta a figyelmem néhány olyan lezárt ügyre, ahol az elkövetőt úgy ítélték el súlyos testi sértés kísérlete miatt, hogy a megtámadotthoz végül hozzá sem ért (félreugrott), akkor itt is megáll a súlyos (nem életveszélyeset kérdeztem) testi sértés kísérlete.

Mit gondoltok, van értelme (a megkérdezett pl.tyúkpernek titulálta) ügyvédet fogadni?
A verekedés egy egyre súlyosabb formát öltő, volt házastárs elleni zaklatás sorozat része (becsületsértés, rágalmazás, rongálás, fenyegetés, ez a második verés). Feljelentés eddig nem volt, tanú, bizonyíték van, a zaklató részben beismeri a tetteit, a vélt sérelmeit önbíráskodással torolja meg. A támadó és ügyvédjének ajánlata: amennyiben sértett eláll a pertől, ő visszavonja a viszonvádat.

Beregi # 2008.01.19. 16:20

Üdvözletem, szeretnék (kicsit terjengősen és szerencsére még tudatlanul) kíváncsiskodni!
Egyik kérdésem:
az a tény, hogy a vádlott úgy védekezik, ahogy tud, tényleg azt jelenti-e, hogy védekezésül, (majd) bizonyíthatóan valótlan állításon alapuló viszonváddal élhet – büntetlenül?
Ebben az esetben ez nem hamis vád?
(Bírói idézés után, a vádlott a meghallgatásra egy általa írt feljelentéssel érkezett, amiben a történtek ellenkezőjét állította (nem ő vert, hanem őt verték, a sérüléseiről látlelet - csuklóján a védekező szorításának helye). 1 tanú van.

Másik kérdésem:
érdeklődésemre, azt a választ kaptam, hogy mivel olyan ingatlanról van szó, amely osztatlan közös tulajdon, hiába két külön bejáratú és a kezdetektől két elkülönítetten használt, szeparált lakásról van szó, és a támadó, az anyósa lakrészébe követte a vacsorára érkező sértettet, felszólításra nem távozott, hanem verekedni kezdett, mivel az ingatlannak kb 15 %-ban tulajdonosa, ez nem magánlaksértés, nem is súlyosbító körülmény. (Az anyósnak az ingatlan felére haszonélvezeti joga van, amivel él is, abban a lakásban történt a támadás, amely kezdettől fogva az anyós lakásául szolgál.)
Ez is igaz? Mármint az, hogy bár a támadó másik család otthonában verekszik, az nem számít. Legalább azt valószínűsíti, hogy ő az összeférhetetlen?

ofott # 2007.07.03. 12:16

Úgy néz ki tárgytalan a dolog mert bár vannak rajta elég jól látható sérülések még mindig... feljelentést nem akar tenni mert tanú sincs és igazából valami mástól fél úgyhogy nem is szólunk bele akkor. De azért köszönöm a segítő válaszokat!

ObudaFan # 2007.07.02. 19:47

Viszont az is lényeges, hol vannak ezek a 8 napon belül gyógyuló sérülések, mert ha a sérülések jellege olyan, hogy az könnyen lehetett volna súlyos testi sértés is, akkor az ez utóbbi kísérlete megállapítható, és akkor már megint lehet feljelentést tenni bárkinek, mert nem magánindítványos. Pl. a fejen található sérülések esetén ez gyakran megáll.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.02. 14:48
  1. Ha valóban súlyos testi sértés, akkor bárki tehet feljelentést. (Ha menet közben kiderül, hogy mégis 8 napon belül gyógyul, akkor legfeljebb magánindítvány hiányában megszüntetik az eljárást.
  2. Ha a sértett maga is azt állítja, hogy elcsúszott részegen a fürdőszobában, akkor a rendőrség hajlik rá, hogy ezt elfogadja valósnak.
ofott # 2007.07.01. 23:33

Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz. Pénteken hajnalban megverték az egyik ismerősömet aki látszólag 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Nem tört el semmi de komoly zúzódások láthatók rajta rugdosásból vagy valami kemény tárgy nyomai is lehetnek. Mivel feljelentést sem tett és az esetről nem nagyon beszél , így csak ennyit tudok. A hallgatásának oka egyelőre ismeretlen - valószínűnek tartom , hogy volt valami ügye neki is aminek ez lett a vége. Állítása szerint tanúja sem volt. A kérdéseim így:

  1. Tehet-e feljelentést valaki más helyette? Pl én mint ismerőse de nem rokona.
  2. Így több nap elteltével van-e értelme testi sértés miatt feljelentést tenni? Orvosi látlelet ha nem készült egyből az sajnos rossz tényező gondolom :(