enyhítések ???


Szivem # 2007.10.14. 08:08

szia Meli3 !
Párom 4 hónapot volt elözetesbe és most már 4 hónapja van Sándorházán.Most 3-as fokozatban van de 4-essel kezdte.
Azt nem tudom,hogy ezt mi alapján döntik el és mien idő közönként vizsgálják fellül?Az evsz-t még nem adtuk be arra még van időnk.

EszterT # 2007.10.14. 02:25

hihetetlen..
Megint írtam egy csomót és ellszállt! Nem igaz. Pedig egy csomó mindent akartam. Nem tudom, miért csinálja ezt mindig velem.

Meli3 # 2007.10.13. 15:58

Szia Szivem!
Börtön fokozatban egy évben 2 x 5 nap, fogházban 3 x 5 nap eltávozást engedélyezhetnek. Úgy tudom, némely helyen megtoldják még 1 nappal, amit az utazásra kapnak, így összesen 6 napot lehet otthon az elítélt.
Szerintem el kell telnie néhány hónapnak, amíg ezt engedélyezik neki. Biztos vagy benne, hogy kell hozzá egy jó pár jutalom.
Kérdésem: mikor kezdte meg a párod a szabadságvesztést? A bevonuláskor milyen biztonsági fokozatba sorolták be. Az 1-es a legenyhébb, ha abban van, jó esélye van arra, hogy a bevonulás után úgy egy jó fél évvel (esetleg 8-9 hónappal) elengedjék.
Ha az evszt-t megkapja, a törvény szerint havonta legfeljebb 4 alkalommal maximum 48 órás eltávozást kaphat. De szerintem sehol, egyik börtönben sem adják meg a havi 4-szeri 48 órát. De ha csak 1-szer vagy 2-szer hazamehet, már az is jó. Ha evsz-s valaki, már nem a böriben van a látogatás, engedélyezhetik neki, hogy ő jöjjön ki (ezt nevezik intézeten kívüli látogatásnak) ráadásul hosszabb időtartamú is.
Nem tudom hol van a párod, no meg személyes tapasztalatom sincs börtön ügyben, de ne ülj fel minden rémhírnek. Biztos, hogy nem egy szanatórium, biztosan vannak kemény helyek is. Tartsd a lelket a párodban, bírja ki az elejét balhé nélkül, másként fogják kezelni.
Ha van még kérdésed, írj bátran.

Szivem # 2007.10.12. 14:30

szia Meli3
Köszönöm a segitséget.
De lenne még egy kérdésem.
Mennyi idő után lehet kérni,hogy haza jöhesen látógatóba?
Persze ha ez egyáltalán lehetséges.
Mert ahogy észre vettem ott szurnak ki velük ahol tudnak.
Bent egyáltalán nem veszik ember számba őket ugy beszélnek velük mint a kutyákkal az igaz,hogy ez nem mindegyik őrre vonatkozik.

EszterT # 2007.10.12. 00:46

ezek szerint....
nem jelent meg
most már nincs erőm,holnap újraírom

EszterT # 2007.10.12. 00:44

eltűnt, amit írtam?

Meli3 # 2007.10.10. 08:58

Szia Szivem.
Bocsi, hogy ha dedós módon írom le, ha másvalakit is érdekel, így esetleg ő is ki tudja otthon számítani.
a bv. kódex szerint evsz-t akkor lehet kérelmezni, ha az elítélt a szabadságvesztésből a feltételes szabadságra bocsátásig esedékes időtartam felét letöltötte. (persze vannak egyéb feltételek is, akit érdekel, nézze meg, most ezzel nem bonyolítanám)

Ez a Ti esetetekben így alakul:

  1. 3 év 4 hónap = 40 hónap.
  2. A Btk. szerint börtön fokozatnál a kedvezmény a büntetés 1/4-e. Tehát 40/4 = 10, így 10 hónap kedvezményt kaphat. A 40-ből levonjuk a 10 hónap kedvezményt, marad 30, tehát ennyit le kell ülnie. (most ehhez ne vegyük hozzá, hogy fogházat is kaphat, maradjunk a börtön fokozatnál)
  3. Az előbb megkaptuk, hogy 30 hónapot kell bent töltenie a feltételesig. A kódex szerint ennek felét le kell ülni az evsz-hez. Tehát 30/2= 15 hónap. A bevonulás napjához adjál hozzá 15 hónapot, akkor lehet indítani az evsz-t.
  4. A kérelemről: az elítélt közvetlenül kérelmezheti, hogy megkaphassa az evsz-t. Nem kell hozzá ügyvéd, azért max. csak fizetni lehet, de előbbre nem viszi az ügyet. Ha megfelel a feltételeknek, ügyvéd nélkül is megkapha, ha meg nem felel meg, ügyvéddel sem kapja meg. Nem kell arra gondolni, hogy bírósági kereset színvonalú beadványt kell beadni. Az elítélet akár helyesírási hibáktól hemzsegő kérelmet is írhat. Legyen benne megszólítás, hogy kéri az evsz-t, hogy véleménye szerint megfelel a feltételeknek, jó a magaviselete, dátumozza, írja alá, ennyi az egész. Az a legjobb, ha megpróbál jó kapcsolatot kialakítani a nevelővel, neki odaadhatja, aztán a többi megy a maga útján. A nevelő véleményezi, ez biztos, aztán nem tudom, belsőleg hogy megy a dolog, de értesíteni fogják a bv. bírót, hogy döntsön. Nagyon fontos, hogy legyen minél több dícsérete.
  5. Szerintem - de ez csak az én véleményem - először az evsz-t kell kérni. Ha az megvan, pár hónapot várni kell, utána indítható a fogház kérelem (szaknyelven: végrehajtási fokozat megváloztatása)
  6. Elnézést kérek, nem tudok most pontosan válaszolni a fogházkérelem beadásának határidejéről. Emlékeim szerint nincs határidőhöz kötve úgy, mint az evsz. Elvileg bármikor beadható, akár a 2. nap után is, de sejthető, milyen eredménnyel. (de ennek még utána nézek) Javasolom, hogy az evsz legyen az első, pár hónap után a fogház. A kérelemre az evsz-re írtak irányadók.
  7. Ez nem jogszabály, csak jó tanács: a nevelő is ember. Hangulata van, sok az akadékoskodó, nehéz ember, kevés a fizetés stb. Zaklatják wc papír ügyekkel, fogkrémmel, olyan dolgokkal, ami az érdemi munkájától veszi el az időt. Nem érdemes. Mindenki - én is, te is, mások is - azt szereti, ha valakivel nincs állandóan gond, békén hagyja, nem okoz felesleges munkát. (ez vonatkozik a hozzátartozókra is) Akkor szól, amikor az jogos, vagy időszerű. Első héten evsz-szel zaklatni a nevelőt az álmoskönyv szerint nem jelent jót.

Amit tehet az elítélt, hogy igyekszik betartani a szabályokat, jelentkezzen munkára, ha van bent, ezért jutalmat lehet kapni. Lehet szervezni benti társas foglalkozásokat pl. sakkverseny. Ezért is adható jutalom. Minden jutalmat, fenyítést feljegyeznek, ez a lap a bv. bíró elé kerül, amikor dönt az evsz-ről vagy a fogházról vagy bármiről.
Végezetül: igyekszem átérezni a hozzátartozók helyzetét. A bizonytalanság, információhiány sok felesleges töprenésre késztet. Kutakodjon mindenki. Itt a jogi fórumon is meghatálhatók a jogszabályok. Az IRM honlapán is (wwww.irm.gov.hu) Azt mindenki vegye figyelembe, hogy a jogszabályok vagy a minimumot vagy a maximumot írják le. A bv. parancsnok a benti szabályzatban ezen keretek között dönthet másként is. Semmi sem jár, csak adható, minden a jó magaviselet függvénye. Alaphelyzet, hogy semmi sem biztos. Akkor lesz az, ha papírja van róla, ha már megkapta az evsz-t, ha már telefonált, ha már túl vannak a látogatáson.
Remélem, tudtam segíteni.

Szivem # 2007.10.09. 18:22

Meli3.
szia.Párom 3 év 4hónapt kapott.
Mikkor lehet kérelmezni a fogházat és az evszt?
Kinek kell kérelmeznie ?
Mégis mit kell írni a kérelembe?

Meli3 # 2007.10.09. 16:43

EszterT!
Félreértettük egymást. A feltétlesnek van fix időpontja, hiszen kiszámolják már a bevonuláskor, módosítják, ha fogházba kerül. A feltételes szabadságra bocsátás bv. bíró által tartandó tárgyalásnak nincs fix időpontja.
Igen, jól érted. Vagy megkapja, vagy nem. Ehhez a párodnak is le kell tennie valamit az asztalra.
A feltételes szabadságra bocsátás napja előtt minimum 60 nappal dönt a bíró. (itt nincs a fix időpont) Törvényi szabály, hogy a 60 nap a minimum. De hiába, hogy törvény írja ezt elő, előfordulhat, hogy csak 50 vagy 42 nappal előtte dönt. (mert pl. ítélkezési szünet van, más, fontosabb ügyekben kell dönteni) De meglesz előtte a döntés.
Nézd, kérdeztél valamit, válaszoltam. Ha nem hiszel nekem, vedd elő a 6/1996. (VII.12.) IM rendeletet, ami a szabadságvesztés és az előzetes letartóztatás végrehajtásáról szól. Ha ennek sem hiszel, kérdezz meg mást is. Ha annak sem hiszel, add be a kérelmet, majd válaszolnak.
A fogházat és az evsz-t is kérelmezni kell. Tudnom kéne, mennyit kapott, akkor ki tudnám számolni, hogy mikor kérelmezheti.
De hidd el, a párod odabent hamarosan jobban fogja tudni, mint bárki, aki "csak" a jogszabályt ismeri.

EszterT # 2007.10.09. 15:39

Köszi szépen a válaszokat!
Akkor van ez a fix 1/4, illetve 1/3, és vagy megkapja vagy nem?
Akkor mégis megvan ez a fix időpont, ha kiszámítják előre, nem? És előtte max. 60 naptól dönt a bíró, ahogy ráér? Mihez képest csúszhat a döntés? A szabadlábra bocsátás időpotjához képest, hogy több, mint 60 nap alatt dönt?
Ezt tényleg abszolút nem kell kérelmezi?
A fogházra is van ilyen szabály? Vagy azt kérelmezni kell?

Meli3 # 2007.10.09. 06:23

EszterT!
Igen, ha megkapja a fogház fokozatot, változik a feltételes időpontja. Fogházban a büntetés 1/3-át engedik el, börtönben a negyedét.
Nincs fix időpont. Mint már írtam, a bevonuláskor kiszámítják az időt (ha fogházra változik, akkor azt), ezen időpont előtt 60 nappal a bv. hivatalból értesíti a bv. bírót. Persze, ha ez az időpont pl. augusztusra esik (ítélkezési szünet) csúszhat, de egyébb okok miatt is lehet, hogy 1-2-3 héttel később döntenek, de biztosan a megjelölt időpont körül döntés lesz.
Megnézik, hogy az elítélt milyen magatartást tanúsított. Ezt leginkább abból mérik le, mennyi jutalma/fenyítése van. Ha fenyítés van, az gáz. A jutalomból is minél több van, annál jobb. De a bevonulástól kezdve mindent feljegyeznek. Hogy rendszeres, rendezett-e a kapcsolattartása, mennyire tartja be a házirendet, kábítószerezik-e és még egy sor dolog. Ha megfelel, megkapja, ha nem, akkor nem. Nincs másfajta döntés, olyan nincs, hogy megkapja, de kevesebbet, mert kicsit rossz fiú. A törvény egyértelmű, erre nincs lehetőség. Ha van még kérdésed, nyugodtan írj, igyekszem válaszolni.

EszterT # 2007.10.09. 02:44

Meli3!
De ha közben áttevődik b.-ről fogházra? Akkor változik az egész.
A feltételes szabadságra bocsátásnak 1 fix időpontja van? Ha minden oké, akkor ezt kapja max, ha voltak bibik, akkor kevesebbet vagx semmit?

EszterT # 2007.10.09. 02:38

A bv bírónak a levélben a f. szab. bocs. időpontja előtt 1-2 hónappal. Nem tudom, kell-e beleírni indokot, de az tuti, hogy a magaviselete alapján döntik el.
A börtönnél enyhébbet a büntetés fele után, min. 6 hónap után lehet kérni. Kifogástalan magatartás, jutalmak kellenek hozzá.

EszterT # 2007.10.09. 01:55

"Szerintem egy a bevonuláskori- utáni tájékoztató brosurát..."
Á, nekik ez nem érdekük. Legjobb nekik, ha nem tudjuk mi és a börtönlakók sem, mik a jogaink. Mindent úgy kell belőlük kihúzni egy nap telefonálgatás után. Hadarnak pár dolgot, -töredékét mindennek,- és még azt sem érted pontosan.
De tényleg lehetne kezdeményezni, mert különben sose lenne belőle semmi. Nekem már amúgy tárgytalan, mert hamarabb elolvastam a törvényeket, meg a hozzászólásokból i sokat megtudtam. Sőt, a legpontosabb, érthető infókat egy bentitől tudom.

monalisa1 # 2007.10.08. 12:04

Végre egy hozzáértő...
De a kérdező azt is kérdezte, hogy a börtön fokozatból esetlegességgel hogyan/mikor lehet átkerülni az enyhébb fogház fokozatba.

Meli3 # 2007.10.08. 06:32

Sziasztok!
Nem kell sehová sem kérelmet beadni a feltételes szabadság iránt. Arról a bv.hivatalból intézkedik akkor, amikor annak eljön az ideje. Bevonuláskor a bv. megállapítja a szabadságvesztés kezdő és végső határnapját, a feltételes szabadságra bocsátás lehetséges napját. Ezen időpont előtt 60 nappal értesíti a bv. bírót, aki dönt a feltételes szabadságról.

monalisa1 # 2007.10.07. 17:06

Javaslom közvetlenül e-mailban vedd fel a kapcsolatot Szecsikével, ő a társa okán nem kevés ismeretre tett szert büntetésvégrehajtás - eljárási dolgokban.

totaeszecsko.katalin@chello.hu

Szivem # 2007.10.07. 11:38

Sziasztok!
Kinek,mikor és hogyan kell beterjeszteni a feltételes szabadlábra helyezés iránti kérelmet? Egyáltalán érdemes-e?Mien indokot kell írni? Mikor lehet kérni a börtönnél enyhéb fokozatott? Mien indok kell hozá?
Előre is köszönöm a választ.

monalisa1 # 2007.10.02. 19:17

Szerintem egy a bevonuláskori- utáni tájékoztató brosurát az aggodó hozzátartozó részére hasznos kiadványnak tekintenék - ha lenne ilyen -, és vélem akár még fizetnének is érte a kintlévők csak hogy tudják milyen előírások - és ezen belül lehetőségek - vannak a látogatásra, a kapcsolattartásra, csomagküldésre stb.

Akár egy jogász akár egy hozzátartozó kezdeményezhetne az Országos Büntetésvégrehajtási Parancsnokságon egy ilyen brosura elkészítését - saját nyomdájuk az van...

EszterT # 2007.10.02. 00:33

Valaki lassan csak lesz, aki rendelkezik "benti" ismeretekkel. Mondjuk szerintem bárki tudhatja, aki ért a joghoz.
Köszi, jó ötlet, amit mondasz: "egy levélbeli "ismeretség" a parancsnokkal még jól jöhet a későbbiekben".
Bár nem hiszem, hogy tájékoztatna bárki is bentről. Náluk valahogy nem szokás.
Hú,olvastam Szecsike sztoriját, felért egy Happy End-el végződő regénnyel. Nagyon megörültem a végén. Látszott, hogy nagyon erősen akarta, pedig mit sem értett a dologhoz. Én is valahogy így szeretném kihozni a páromat (igaziból élettársam, és nagyon nincs senkije rajtam kívül).

monalisa1 # 2007.10.01. 20:48

Lehet hogy jelen idő szerint érdemben senki nem tud válaszolni a kérdésekre - nincs "bentről" kellő ismerettel rendelkező...

Vélem ugyanezen kérdéseket levélben felteheted a "műintézmény" parancsnokának is, ő mint illetékes hivatalosan tájékoztat majd. (Sőt ha van valami brosura küld is belőle egyet.)

Azért mert egy rokon/ismerős aggódik és kérdez, avégből a büntetését töltőnek hátránya nem származhat. Sőt, soha nem lehet tudni, hogy egy akár csak levélbeli "ismeretség" a parancsnokkal még jól jöhet a későbbiekben.

Tehát egy udvarias, érdeklődő, kellően rövid levél akár el is mehet tőled.

EszterT # 2007.09.30. 23:46

Sziasztok! A barátomnak 1 év börtöne és 4 hónap fogháza van. Ha jól számolom, 11 hónap 20 napot kap, ha megkapja a kedvezményeket. Több dologban szeretném a segítségeteket kérni.

  1. 3 hete bent van és még nem jött papír a kapcsolattartásról. Meddig tarthat ez? Lehet valamit tenni?
  2. Kinek, mikor és hogyan kell beterjeszteni a feltételes szabadlábra helyezés iránti kérelmet?
  3. Érdemes ügyvédet fogadni ez ügyben?
  4. Mikor lehet a börtönből fogház fokozatot kérni?
  5. Börtönből/fogházból jár kimenő? Vagy csak adhatnak, ha rendesek? Van valami szabály, hogy hány hónap letöltött után lehet? Kell valami indok hozzá? Kb. milyen sűrűn lehet?
  6. Ezek az ´½enyhébb végrehajtási szabályok½½ mikor alkalmazhatók?

Előre is köszi!

zolika71 # 2007.09.09. 08:37

Sajnos én tapasztalatból beszélek! Átestem ezen, illetve láttam sokminden mást is!

kores # 2007.09.02. 11:45

Zolika!
Te tapasztalatból mondod vagy csak igy képzeled???

zolika71 # 2007.09.01. 07:21

Igen, sajnos ez így van! Kizárólag a nevelőn múlik minden. Egyet tehet csak aki bent van, hogy megpróbál a legtisztelettudóbban beszélni a nevelővel és minden szabályt betart. Ezt szeretik a nevelők! Így esetleg van esély arra, hogy a nevelő pozitív jellemzést írjon és javasolja az átminősítést! Az ügyvéd hiába indítványoz, úgy is megkérdezik a nevelőt! Van olyan, hogy amiatt tart be egy nevelő, mert nem tudott arról, hogy beadott az ügyvéd egy átminősítési kérelmet. Nem szeretik, ha a hátuk mögött döndenek! Szóval a nevelő az úr!