Jogellenes fogvatartás


JuKids # 2007.08.15. 09:33

Jogi Fórum hír:

Jogellenes fogvatartás miatt kedden feljelentést tesz a nyomozó ügyészségen Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő védője - tudta meg a Független Hírügynökség Futó Barnabástól, a politikus jogi képviselőjétől. [...] Kiderült ugyanis, hogy a rendőrök azután tartották fogva másfél órán át a politikust, hogy Lengyel Zoltán élettársa bemutatta nekik a képviselő diplomata útlevelét. Ebből egyértelműen kiderül, hogy országgyűlési képviselőről van szó, ekkor pedig azonnal el kellett volna engedni a politikust a képviselői jogállásról szóló törvény alapján. Országgyűlési képviselőt ugyanis csak tettenéréskor lehet a mentelmi jog figyelmen kívül hagyásával fogva tartani - mondta el Futó Barnabás.

http://www.jogiforum.hu/hirek/16405

Kérdésem (függetlenül a fenti konkrét esettől): megvalósul-e a jogellenes fogvatartás, ha miután valakit előállítanak és letelik annak 8 órás időtartama, az előállítási időt nem hosszabbítják meg, viszont csak további másfél óra múlva gyanúsítják meg és veszik őrizetbe? Konkrétan az előállítás este kilenckor történik, ennek időtartama hajnali ötkor letelik, de csak fél hétkor közlik az előállítottal a gyanúsítást és veszik őrizetbe. Amennyiben ez bűncselekmény, mennyiben súlyosítja ezt az a tény (illetve mennyire utalhat arra, hogy tudtak arról, hogy túllépték a törvényes időt), hogy mind a meggyanúsítási, mind az őrizetbevételi határozatokat bizonyítottan visszadátumozzák egy nappal, tehát mintha három órán belül sor került volna ezekre?

Kapcsolóló kérdésem: jogszerű-e, hogy az előállított, őrizetbe vett (későbbi) gyanúsítottat 17 órán át az előállító helyiségében tartják fogva, ezalatt ételt nem adnak neki, csakis egyszer kísérik el vécére (két óra könyörgés után) és összesen egy pohár vizet kap?

Kösz,
JuK