A vádhoz kötöttség elvéről...


quantic # 2008.01.02. 19:31

Kedves Jogban Járatos Fórumozók!

Kérdésem lenne a fenti témában, egészen pontosan azt szeretném tudni, hogy mit is jelent a gyakorlatban a "vádhoz kötöttség elve", azaz mennyiben van a vádiratban elővezetettekhez a bíróság.

A kérdésem apropója a következő - röviden -, remélem sikerül a lényeget érthetően megragadnom:

Adott egy hitelezési csalási ügy, melyben a vádlottat bűnösnek találta a bíróság a vádiratban meghatározott, 1 rb. jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérletében, továbbá - ezen felül - a vádiratban nem szereplő 1 rb. magánokirathamisítás vétségében.

Konkrétan abban merül ki a magánokirathamisítás, hogy a hitelkérelemhez csatolt munkáltatói igazolást a vádlott munkáltatója állította ki annak hitelkérelméhez, ám amikor a büntetőeljárás során a bírói szakban meghallgatták a vádlott jövedelmi viszonyai kérdésének tisztázása érdekében (nevezetesen, hogy ténylegesen volt-e a vádlottnak megfelelő nagyságú jövedelme az igényelt hitel törlesztéséhez) nos akkor a munkáltató letagadta hogy ő maga állította volna ki az ominózus munkáltatói igazolást, ui szerencsétlen vádlott ugye minimálbérre volt bejelentve, viszont a tényleges jövedelme annál jóval magasabb volt, és hát ugye a munkáltatói igazolásra is ez a magasabb összeg került.
Persze a munkáltató megijedt a szankcióktól, és pofátlanul letagadott mindent.

A bíró ezután nem kívánta vizsgálni az igazoláson szereplő cégszerű aláírás valódiságát, - holott az valóban a munkáltató cég ügyvezetőjétől származott, - ezt magam is tanusítom, mert én is ugyanott dolgozom, és jól emlékszem az esetre -, ellenben a legnagyobb döbbenetünkre símán hozzácsapta az ítéletben megállapított csaláshoz, mondván, hogy amennyiben nem a munkáltató állította ki, akkor nyilván a vádlott maga hamisította...

Laikus szemmel - szerintem - ez egyrészt téves logikai következtetés, arról nem beszélve, hogy kétséget kizáróan bizonyítást sem nyert az okirathamisítás, másrészt pedig valahol éppen ezen a fórumon olvastam a már elmített "vádhoz kötöttség elvéről", és ezért ötlött eszembe, hogy ez az eset vajon nem illik-e bele ebbe a támakörbe...
Vagyis nem terjeszkedett-e túl a bíróság ezzel az ítélettel a vádon, hiszen a vádiratban nem szerepelt a magánokirat-hamisítás.

A volt kollegámat nagyon felzaklatta maga az ítélethirdetés, és nem egyszerúen emlékszik az ügyész perbeszédédének pontos tartalmára (az ítélet és a jkv pedig még nem készült el), így azt most nem tudja megmondani, hogy abban megemlítette-e az ügyész az okirathamisítást, ezért a kérdésem arra is irányulna, hogy amennyiben az ügyész a perbeszédébe már belefoglalta volna az okirathamisítás vádját is, akkor az már a vád kiterjesztésének számít-e?

Elnézést ha zagyva voltam kissé, de....teljesen laikusként kérdezősködöm,
és előre is megköszönöm a válaszaitokat.

Üdv, szép estét!

quantic # 2008.01.02. 19:41

Áh, kihagytam az imént egy szőt, így értelmetlen lett az egész:) Tehát a kérdésem helyesen így szólna:

Mit is jelent a gyakorlatban a "vádhoz kötöttség
elve", azaz mennyiben van kötve a vádiratban elővezetettekhez a bíróság?

Köszönöm:)

ObudaFan # 2008.01.02. 21:10

Amennyiben a vádban magának az elkövetési magatartásnak az említése szerepel (ti. az, hogy az elkövető okiratot hamisított), akkor anélkül sem sérült a vádelv, hogy a konkrét minősítést nem végezte el (vagy nem helyesen végezte el) a vád.

Ugyanakkor okirathamisítást megállapítani írásszakértő nélkül - ez eléggé úgy hangzik, mint egy megalapozatlan ítélet.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.03. 07:43

Ez a magánokirat nem attól volt hamis, hogy nem az arra jogosult állította ki, hanem attól, hogy valótlan adatot tartalmazott. A hamis magánokirat felhasználásával megvalósult a bűncselekmény. Aki a munkáltató nevében kiállította az igazolást, az ugyan bűnsegéd, de éppen a vádhoz kötöttség elve miatt a bíróság ezt véd hiányában nem állapíthatta meg.

Dr.Attika # 2008.01.03. 09:51

Azért itt felmerül több kérdés. A kereseti igazolás jog vagy kötelezettség fennállását bizonyítja e? mert ha nem, akkor nem valósul meg a mag. ok. ham. törvényi tényállása.
tekintettel arra, hogy a bűnsegéd- jelen esetben a készítő- büntethetősége a felhasználáskor kezdődik, így érdemes feljelentést tenni ellene, így tisztázható, hogy ki készítette, ki írta alá, és az az okirat a valóságnak megfelelő keresetet tartalmazza e.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.03. 10:20

A munkáltatói igazolás magát a munkaviszonyt is igazolja - tehát nem egyetlen jog vagy kötelezettség, hanem egy egész jog- és kötelezettség-együttes meglétét. Kétség nem férhet hozzá, hogy a hamis igazolás felhasználása kimeríti a tényállást.

ksstomi # 2008.01.03. 10:34

hozzászólás törölve

quantic # 2008.01.03. 10:54

Üdv Mindenkinek,
és köszönöm az építő jellegű hozzászólásokatat!

A végéról kezdeném:

Dr Attika, sajnos fogalmam nincs hogy jogi értelemben mit takarnak a "jog vagy kötelezettség" meghatározások, - illetve a köztük levő különbség -, amit tudok az az, hogy a hitel felvételéhez kért (és kapott) a vádlott jövedelemigazolást, amelyet a munkáltató cég ügyvezetője maga állított ki és írt alá. /Ezt - mint a cég akkori és jelenlegi alkalmazottja - magam is láttam/.

Ezen a vádlott tényleges jövedelme lett feltüntetve, - ez azonban nem egyezik azon összeggel (minimálbér), amelyre ténylegesen be volt jelentve a vádlott. a jövedelme két tételből tevődött össze, alapbérből (min.bér) és forgalmi jutalékból. A jövedelemigazoláson ezek együttes összege került feltüntetésre.
További probléma, hogy a munkaviszony kezdete is pontatlanul lett megjelőlve (néhány nap eltéréssel!) mely a bírónak szemet szúrt, amikoris bekérte a hatóságoktól az erre vonatkozó adatokat.

Nos, a munkáltató cég ügyvezetője megijedt a várható marasztalástól, és azt nyilatkozta, hogy az igazolást nem ő állította ki, és írta alá.
Ennek bizonyítását viszont nem tartotta szükségesnek a bíróság.
Mindezekből a vádlott arra a következtetésre jutott, hogy nyilván a bírőság nem fogadta el az ögyvezető védekezését, így nem is tett indítványt annak tisztázására, h. az igazolást valóban a munkáltató állította ki...

Ezen előzmények után pedig ténylegesen hidegzuhanyként érte a vádlottat, hogy az ítéletben magánokirat-hamisításért is marasztalták, noha az nem lett bizonyítva, hogy valóban a munkáltató állította-e ki a jövedelem-igazolást, avagy sem...

És itt válaszolnék K_B_S felvetésére, miszerint az elkövetés magával a "valótlan tartalmú igazolás felhasználásával" valósult-e meg:

A vádlotti álláspont szerint nem, mert neki a tényleges össz. jövedelme megegyezett az igazoláson feltüntetett összeggel.

Azt viszont ő nem tudta - és nem is kérte a bank tőle, hogy arról nyilatkozzon -, hogy az igazoláson feltüntetett össz. jövedelme miből is tevődik össze: szimplán alapbérből, vagy az alapbérnek a forg. jutalékkal megnövelt összegéből.....

A munkáltató (aki nekem jelenleg is a főnököm!) azt mondta, hogy tekintettel arra a tényre, hogy az alkalmazottaknak rendszeresen kifizetett jutalék összege nincs lekönyvelve, leadózva, stb, - sem a tb (apeh) felé bejelentve -, ezért ő nem vállalhatta a felelőséget annak feltüntetéséért, mert nem kíván az apehhel összetűzésbe kerüni, főleg nem adócsalás gyanújába keveredni (ezért hát a tagadás részéről)...

ObudaFan:

A vádban nem szerepel a "hamis tartalmú vagy hamisított magánokirat felhasználása" - ez csupán a büntetőeljárás bírói szakában, a vádlott jövedelmi viszonyainak tisztázása során, a munkáltató képviselőjének meghallgatása után merült fel, miután a nevezett azt nyilatkozta, hogy az ominózus jövedelem-igazolást nem ő állította ki és írta alá.

Hogy miért került sor a vádlott jöv. viszonyainak vizsgálatára, ezt valójában nem is tudom.
A tárgyalás során egyszer csak felemrült a kérdés az ügyészben, hogy vajon a vádlott nem azzal a céllal vette-e fel eleve a hitelt, hogy nem is állt szándékában soha fizetni azt..? És indítványozta a munkáltató cég ügyvezetőjének meghallgatását, ami a fent leírtak szerint meg is történt.

Az ítéletben egyébként az is szerepel, hogy "bizonyítást nyert, miszerint a vádlott haszonszerzés céljából, a visszafizetés szándéka nélkül vette fel a hitelt" - ezt bizonyítandó határozottan kijelenti, hogy "a vádlott egyáltalán nem fizette a hitel törlesztőrészleteit, ezért a bank a hitelszerződést felmondta.."

Az eljárás során, amikor ez a kérdés is felerült, a vádlott becsatolta arra vonatkozó bizonyítékait, hogy valóban esett késedelembe a törlesztést illetően, ezért a bank a szerződését felmondtam ugyanakkor az elmaradás és járulékos költségeinek megfizetése után a bank visszaállította hitelszerződését. A befizetési bizonylatokat becsatolta.
A bíró viszont az ítélete indoklása szerint ezt telejs mértékben figyelmen kívül hagyta, és továbbra is azzal indokolt, hogy a vádlott úgy vette fel hamis adatokat tartalmazó jöv.igazolással a hitelt, hogy azt nem szándékozott soha törleszteni, - ill. nem is törlesztette -, ezért a bank a hitelt felondta, és a folyósított hitellel meg nem térített kára keletkezett...

Azt hiszem az ítéletnem erre a részére mondják, hogy legalábbis "iratellenes"....de javítsanak a jogvégzettek, ha rosszul gondolom.

Mégegyszer köszönet a válaszokért:)

quantic # 2008.01.03. 11:04

@ ksstomi:

"..es ilyenből akár csak egyedül Te magad mennyiről tudsz?"

OMG! Ezzel csak nem azt akarod mondani, hogy ez - enyhén szólva - gyakorta megesik..?
Mert ha igen, akkor ez meglehetősen ijesztően hangzik egy jogkövető állampolgár számára..:(

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.03. 11:42

Akkor föllebezni kell.

Dr.Attika # 2008.01.03. 11:57

A fellebbezés mindenképpen indokolt. A magán okiratra is áll, hogy azt az ellenkező bizonyításáig valósnak kell elfogadni. Mivel a bíróság. ha jól vettem ki- e tárgyban nem folytatott le bizonyítász, így az ítélete megalapozatlan, ami abszolút hatályon kívül helyezési ok.

quantic # 2008.01.03. 12:33

Köszönöm Kedves Ügyvéd Urak:) Akkor mégsem javasoltam első felindulásomban neki hülyeséget, megnyugodtam, mert bevallom, tegnap este néhány sör után ez teljesen logikusnak tűnt számomra, miután az ítéletet elővezette szegény exkollegánk, - de már ma "kijózanodva" aggódtam kicsit, hogy túllelkesedtem a dolgot, szóval...köszönöm a megerősítést, még ma tolmácsolom a tippeket az érintettnek (mármint azt, hogy igenis fellebbezni kell!)

Ugyanis sajnos csak kirendelt védőre "futotta" neki, aki három napot kért annak döntésére, hogy fellebeznek-e, vagy elfogadják az ítéletet.

Ő egyébként lebeszélte az azonnal fellebbezni kívánó kollegámat, mondván, hogy nem éri meg további egy évig idegörlő bizonytalanságban élni, - mert minimum annyi idő telik el, amíg a másodfokú bíróság kitűzi a nyilvános ülést.
No és szerinte a siker is kétséges a másodfokú eljárásban alkalmazott "felülmérlegelés tilalma" okán, - ezért célszerű és kényelmesebb megoldásnak tartja elfogadni az ítéletet, de szegény kollegám képtelen erre...

Nohát így néz ki a helyzet, köszönöm a megerősítést (az én elsődleges javaslatom egyébként az volt, hogy mindenképpen kell egy meghatalmazott védő! Ugye egyetértetek?)

Dr.Attika # 2008.01.03. 15:38

Ha az ügyész nem jelentett be a vádlott terhére fellebbezést- már pedig szerintem nem- akkor rosszabb helyzetbe nem kerülhet a kollégád. Mindenképpen érdemes fellebbezni

quantic # 2008.01.03. 17:20

Az ügyész is három napos határidőt kért...

Dr.Attika # 2008.01.03. 19:39

Ez sem jelent sokat. Mindenképpen be kell jelenteni a fellebbezést. A Kollégád ezt a bíróságon jegyzőkönyvbe mondással is megteheti. A fellebbezési jog a vádlottat és az ügyvédet is külön- külön megilleti.
Mindenesetre én szégyenlem magam az ügyvéd "kolléga" tevékenysége miatt.

quantic # 2008.01.05. 18:59

Köszönöm szépen Dr Attika, már tegnap be is lett nyúltva a fellebbezés.

Azt nég megkérdezhetem, hogy mi a különbség a "nyilvános ülés" és a tárgyalás között? Milyen esetekben lehet (ill célszerű) tárgyalás megtartását kérni..?

ObudaFan # 2008.01.06. 09:01

Nem kérés kérdése. A tanácselnök tárgyalást tűz ki, ha bizonyítást vesz fel, ha nem, akkor meg nyilvános ülést (kivéve, ha tanácsülésen intézhető az ügy a törvény szerint). A lényegi különbség meg az, hogy a tárgyaláson részletesen kell ismertetni a korábban lefolytatott bizonyítás iratait.

quantic # 2008.01.06. 14:10

Áh, köszönöm szépen ObudaFan:)

Főlökött # 2008.01.06. 15:23

Tisztelettel

Nem tudom elképzelni, hogy a kérdéses ügyben nem került szakértői vizsgálatra a bcs. tárgyát képező okmány. Úgy foglalt állást a Bíró, hogy nem lett alátámasztva, hogy az inkriminált magánokirat, valós, vagy nem ? Csak egy tanú ( vélelmezem ügyvezető ) vallomásából került megállapításra ????? Az alkalmazott nem felelős a magánokirat tartalmáért ha bizonyítható, hogy azt a munkáltató pénzügyi szolgálata, vagy személyügye töltötte ki, nevezett felkérésére, annak felhasználási célját közölve. Az okiratot kiállító személy meghallgatásra került az ügyben, az mit nyilatkozott ? Az okmány más tollal történő kitöltése, esetleges javítása, szabálytalan módosítása megalapozná a gyanút.

Számomra itt kilóg a lóláb. Véleményem szerint, valami más bizonyíték is fennáll. 50-50% nem vádképes, s arra az ügyész sem vállalkozik, hogy vádat emel.

Hitelezési csalás :
297/A. § Aki gazdasági tevékenység gyakorlásához folyósítandó hitel nyújtásának, megszüntetésének vagy a hitelfeltételek megváltoztatásának kedvező elbírálása érdekében valótlan tartalmú okiratot használ fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Vélelmezem, szakértő, véleménye szerint az okiraton változtatást eszközölt egy személy, azért jutott el a bíróságra a büntiügy.

----------------
  • Löki
Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.06. 16:26

Az alkalmazott nem felelős a magánokirat tartalmáért ha bizonyítható, hogy azt a munkáltató pénzügyi szolgálata, vagy személyügye töltötte ki, nevezett felkérésére, annak felhasználási célját közölve.
Naaa... Ez körülbelül akkora súlyú állítás, mint hogy nem felelek a hamis orvosi diplomámért, ha azt a SOTE illetékes ügyintézője állította ki a számomra, úgy, hogy közöltem vele, hogy egy házi orvosi praxist akarok megpályázni.

Főlökött # 2008.01.07. 15:46

Tisztelettel

Olvasni kellene a szavak között.

Nem az Ecserire gondoltam, hogy veszek egy jó típusú okmányt...... Munkáltató pénzügyi szolgálatának, munkavállaló általi hivatalos használatra történő felkérésére, munkáltatói igazolás kiállításáról. Nem a portást kértem fel a cégnél, az okmány prezentálására !! A munkavállalónak nem feladata, az okmány tartalmának leellenőrzése.

Kellő alaki jelzésekkel ellátott magánokiratot kértni, melyet - esetleg - közokiratba foglalnak. A magánokirat tartalmáért az aláíró a felelős és a jóváhagyó, vagy ellenőrző is, ha jóváhagyásával ellátta.
A felhasználó így tévedésben volt, a felhasználást illetően ( hammisságra gondolva ), mely megszüntető ok számára. Bizonyítani kell, hogy tudomása volt a valótlanságról, akkor bcs.

ui.: Agyműtétekre előjegyzést felveszek, Ecserin vett diplomám, ott lóg a falon :))))))))))Egész eredetinek tűnik.

----------------
  • Löki
quantic # 2008.01.07. 16:16

Kedves Főlökött,

akkor néhány mondatban megkísérlem összefoglalni a történteket, amennyire tőlem telik - bár nem kaptam rá felhatalmazást, de így anonim módon, és általáosságokban szólva talán nem okozok gondot vele senkinek -, és jogi ismeretek híján kérlek, nézzétek el nekem a szakszerűtlen megfogalmazást.

Ez egy sok vádlottas ügy, ahol a kollegám IX. rendű, a tíz vádlott közül. adott egy autóügynökség, ahol autókat lízingeltek különféle személyek, akikben az a közös, hogy mindegyik autóval vmilyen gond a volt. Nevezetesen mind totálkáros, és totálkárosan vásárolta meg őket egy autóügynökség különféle eladóktól, bianco adásvételikkel (szerintük így szokás)...

Egyes autókat megcsináltattak, majd meghiteleztették különféle vevőkkel őket, - más autók pedig bezúzásra kerültek és csupán papíron léteztek a továbbiakban.
Aki rendbehozatott autót vett, annak jelentős árkedvezményt adtak (a gyakorlatban elengedték nekik az önrész befizetését), - akiké pedig csak papíron létezett, azok készpénzt kaptak a "tranzakcióért" cserébe. (Igen, tudom, ez csalás..)

Az én kollegám rendbehozott autót vett, és rendben fizette is a részleteket, és az ügynökség egyéb "okosságairól" nem bírt tudomással. A gond ott kezdődött, amikor is az "autóval nem rendelkező" ügyfelek nem fizették a törlesztőrészleteket, - vagy két-három havi részlet befizetése után - lejelentették, hogy az autóikat ismeretlen tettesek eltulajdonították, és a biztosítóikhoz kárigényt nyújtottak be...

Egymásról természetesen nem tudtak, a nyom.hatóság látóterébe úgy kerültek, hogy a biztosítók megbízásából vizsgálódó magánnomozó cég összefüggést talált a sorra ellopott autók között, - nevezetesen azt, hogy mind ugyanazon autóügynökségből származtak...

Feljelentést tettek, majd 2003-ban a nyom.hatóság vizsgálni kezdte az összes autót. Így került a látóterükbe a kollegám is, majd kiderült, hogy az ügynökség egy alkalmazottja (a vezető természetesen kimaradt az ügyből) rendre meghamisította az adás-vételiszerződéseket (az azon szereplő aláírásokkal egyetemben) és lényegesen magasabb összegeket feltüntetve azokon nyújtotta be a hiteligényléseket a partner-bankokhoz. Az összegek a cég vezetőjéhez érkeztek, majd - állítólag - átadásra kerültek az ügynökség ominózus alkalmazottjához...

Őt egyébként főbüntetésként négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Az ügynökség tulajdonosát még csak meg sem gyanusították. De ez tulképp lényegtelen a kollegám szempontjából, ami lényeges, az az, hogy őt, és az összes "autóvásárlót" végül társtettesként elítélték. Aki törött, de rendbehozatott autót vett, azokat 1 rb. csalásban marasztalták, aki "csak papíron létező" autót lízingelt, - majd jelentett bee lopottként -, azokat 1 rb. csalásban és 1 rb. csalás kísérletében marasztalták.

A kollegám esetében pedig a t. bíróság megfejelte a csalást a már említett 1 rb. magánokirathamisítás vétségével is.
És történt mindez anélkül, hogy bizonyítást vettek volna fel az okirat hitelességének megállapítására, ugyanis. - magam is alkalmazott lévén - TUDOM, hogy a jöv.igazolást valóban az ügyvezetőnk állította ki és írta alá, plusz valós adatokat tartalmazott - alapbér+jutalék fornmájában, - tehát a kollegám annak tudatában nyújtotta be a hiteligénylését, hogy a jöv.igazolása valós tartalommal bír.
Az már megint egy másik dolog, hogy bejelentve csak minimálbérre volt (mint mindannyan itt a cégnél) és a jövedelme további részét jutalékként, úgymond zsebbe kapta....
(Tudom, ez sem jogkövető magatartás, de mit tehetünk, nem akarjuk elveszíteni az állásainkat..)

Hát ennyi a történet, talán még annyit, hogy az ügyész nem is emelt vádat a magánokirathamisítás vétsége miatt, a vádiratban ilyen nem szerepel nyomokban sem, csupán a bírói szakban, amikoris a vádlottak jövedelmi helyzetét vizsgálandó meghallgatták a munkáltatók képviselőit, akkor merült fel mindez annak kapcsán, hogy a kollegám munkáltatója tagadta, hogy ő állította volna ki az igazolást...de bizonyítást erre nem kértek, és nem is vettek fel, ezért érte a kollegámat hidegzuhanyként az, amikor az ügyész az ítélet hirdetés napján, a perbeszében már kérte abban is marasztalni őt, majd ugyanazon a napon a bíróság el is ítélte őt ebben a vádpontban is....

Ez egyébként jogszerű így? Belefér a törvényes vád kereteibe..?

Bocsánat hogy ilyen hosszú lettem, és azért is, ha helyenként zagyva, de olyan szövevényes ez az ügy nekem így, laikus szemmel....igyekeztem érthetően fogalmazni, ha nem sikerült mindíg, akkor szintén elnézést:)

Várom további válaszaitokat, üdv:

Q.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 17:03

Ne hülyéskedj már, Főlökött! mennyire életszerű, hogy egy munkavállaló nem tudja, hogy a fizetés nem 200 ezer forint havonta, hanem 60?

quantic # 2008.01.07. 17:24

Kedves K_B_S,

ahogyan alább leírtam, ÚGY lehetséges. Azaz a 20ezer az valójában 60+140ezer....hát így. De megkérdezhetem, hogy miért akad így fenn ezen a T. Ügyvéd/vagy Ügyvédjelölt Úr..? Nekem volt már dolgom ügyvéddel, nem is egyszer, - igaz polgári peres ügyben, de ez jelen esetben irreleváns -, a lényeg az, hogy EGYETLEN ESETBEN SEM KAPTAM SZÁMLÁT AZ ÁLTALAM KIFIZETETT MUNKADÍJAKRÓL! De akkor miért is vagyunk ennyire felháborodva, ha máshol is ez a gyakorlat..? Teszem hozzá, sajnálatos módon, - de ne legyünk már ennyire álszentek, könyörgöm...

quantic # 2008.01.07. 17:25

Bocsánat, 20=200ezer - értelemszerúen....