letöltés - szerzői jog - büntetőügy


_Wasp_ # 2008.02.13. 16:47

...és a szolgáltató naplózza, ki, mikor, milyen IP címet kapott.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Gaius # 2008.02.13. 16:38

Ez az IP cím nem világos számomra, mert tudomásom szerint minden egyes csatlakozással új IP címet kreál a rendszer. Hogyan lehet így beazonosítani valakit? Mit nem értek? :-)

Pjotr # 2008.02.13. 15:54

Erős a gyanúm, hogy nem csak sima fájlmegosztás lehett, nem lehet, hogy van más vád is?

_Wasp_ # 2008.02.13. 15:47

leginkább ne hivatkozzon semmire, amire nem muszáj. Bizonyítsanak a rendőrök. (várja meg, mivel állnak elő, és utána gondolja át, hogyan fog tudni leghatékonyabban védekezni)

A géppel kapcsolatban: vélhetően így járt. Ha elromlik, stb, és nem lesz mégse büntetőügy, akkor kártérítési igénnyel élhet persze.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

schakutjee # 2008.02.13. 14:47

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi eset kapcsán kérnék segítséget: ismerősöm fájlmegosztón keresztül zeneszámokat osztott meg (és töltött le) és ezzel megvalósította a szerzői jog megsértése bűncselekményének Btk. 329/A § (1) bekezdésében foglalt vétségi alakzatát. Egy „szép” napon a rendőrség megjelent a lakásán és le kívánták foglalni a számítógép merevlemezét, de mivel csak a felesége volt otthon (aki nem ért a hardverekhez) és a rendőrök közt sem volt hozzáértő, ezért nem tudták kiszerelni és az egész gépházat elvitték. Az ismerősöm szerette volna visszakapni a számítógépét, de azt a tájékoztatást kapta, hogy nem adják vissza, sőt számíthat arra, hogy elkobozzák, azaz nem csak a merevlemez „veszik oda”, hanem az egész konfiguráció (videókártyától kezdve, a hangkártyán át, a tápig minden). Akkor is ráfázik, ha visszakapja, mert megmutatták neki azt a raktárat, ahol tárolni fogják az eljárás végéig a gépet. Ez egy poros, koszos stb. zug. Amelyik gép hosszú ideig itt áll, az biztos tönkremegy (legalábbis az ismerősöm szerint).
A kérdéseink inkább eljárásjogiak:

  1. Segít-e, ha azt mondja, hogy nem ő osztotta meg a kérdéses zeneszámot (az bizonyított, hogy a gépén meg volt osztva és más onnan letöltötte – IP-k alapján lekeresték másodpercre pontosan, hogy mikor, ki, mit stb. !!!) és hivatkozzon arra, hogy nem kötelező vallomást tennie, mert hozzátartozót bcs. elkövetésével vádolna.? (Szerintem elég átlátszó, ráadásul csak ketten használták a gépet az asszonnyal). Vagy inkább legyen teljesen együttműködő és megbánó, az enyhébb elbírálás reményében? Milyen büntetés valószínűsíthető? (ez utóbbi inkább csak elvi kérdés, mert túl sok precedens értékű ítélet nincs még talán)
  2. Milyen lépéseket tehet, a gép visszaszerzése érdekében? (ha csak merevlemez veszik az OK – azt megérdemli :))
  3. Ha visszakapja, de használhatatlan állapotban, akkor mit tegyen?

Röviden ennyi.
Előre is köszönöm a segítséget, ötleteket, véleményeket!
Üdv!