Közlekedési szabálysértés


szegepapa # 2008.08.23. 10:26

Kedves monalisa1!
Amit írátál, az egy kicsit nem életszerű, és legjobb tudomásom szerint NEM írja elő semmilyen szabály.Ilyen logika alapján egy védett útvonalon haladva a kereszteződés előtt akár meg is állhatnék előremenve meggyőződni arról, kihelyezték-e az elsőbbségadást szabályzó táblákat ( talán a bizalmi elv, amit a forgalomszervező is betart?!)
Ezenkívül vannak általános szabályok, amik mindenkire nézve és mindenhol betartandók, és vannak helyi szabályozások, amit a résztvevők számára megfelelő módon tudomásukra kell, hogy hozzák. Pl az áfa, vagy a jövedelemadó országosan érvényes, a helyi adók pedig csak az adott településre.
Ezenkívűl az ominózus dolog az útszakasz első 50 méterében történt, az út kb 1 km. Ezenkívül itt van egy jelzőtábla kihelyezve (lakó és üdülőterület vége), amelyik oszlopra kirakhatták volna a tiltó táblát.
A dolog pikantériája, hogy mindez a rendőrség mellett van, ahova éppen mentem két lopás sértettjeként a jkv-t aláírni.

monalisa1 # 2008.08.22. 22:50

A közterületes nem röhögteti ki magát, hogy egy mobil tiltó táblát cipel ide-oda, és teszi le az éppen tilosban álló autó mögé - együtt legyne minden a fényképezéshez, nem, hanem ő tudja, hogy az utca elején ott "ama" tábla.

monalisa1 # 2008.08.22. 22:44

Sajnos a legtöbb utcasarkon van valamilyen tiltó ill. rendelkező tábla, melyet az autós vagy figyelembe vesz vagy nem. Továbbá ha a másik irányból jövünk be az adott utcába, és azon nem menve végig visszafordulunk - és leállunk, saját önös érdekből vissza kellene kutyagolni az utca elejére és meggyőződni: 1 van-e ott valamilyen tábla, 2. ha igen akkor az milyen közelekési magatartást ír elő.

Visszamentél? Nem vetted a fáradtságot...

A közterületesen nem lehet kifogni, mert valamiképp bizonyára jelzi a fényképen és/vagy a jegyzőkönyvön, hogy hol-, mikor- és melyik irányban is. A szabálysértési előadó pedig ennek alapján/ismeretében az esetleges továbbaikban.

10 ezer forint bírság a mai világban nagyon méltányos összeg.

Monalisa
laikus hozzászóló

szegepapa # 2008.08.22. 19:04

Bocsi, hogy még zavarok, de menet közben felmerült bennem még egy kérdés. A fénykép mikor, milyen bizonyító erejű, és minek kell szerepelnie rajta?
Teszem azt egy piros jelzésnél történő áthajtásnál kell-e szerepelnie egy képen a járműnek és a lámpának?
Az én esetemre lefordítva, kell-e együtt lenni a táblának és a járműnek?
Egyébként tényleg nem tudom, miért nem lehet tájékoztatni a közlekedőket a tilalomról? Ez nem egy olyan helyzet, amiben a rendelet írja elő a tilalmat, hanem egyedi elbírálás. Ha záróvonal lenne ami tiltja a megfordulást, nem szólnék egy szót se, de nincs semmilyen burkolati jel.
A dilemmád szerint objektív esetében nem lehetne helyszínit alkalmazni?

Üdv: zolipapa

Traffic # 2008.08.22. 14:59

T. szegepapa!

A közterület-felügyelők alkalmazhatnak helyszíni bírságot, nem is ez, ami elgondolkodtat. Hanem az, hogy egy olyan szabályszegést, amelynél él az objektív felelősség, egyáltalán miért lehet helyszíni bírságolni. No, mindegy, ez csak az én dilemmán...
A legjobbakat!

T. katalin.zs!

Szabálysértés el nem ismerése estetén várható, hogy meg fognak hallgatni a rendőrségen, eljárás alá vont személyként. Ezt követően határoznak a büntetésről.

katalin.zs # 2008.08.22. 09:16

Kedves Traffic!

Köszönöm ag yors választ, már csak a további eljárás menete érdekelne, hogy most már csak a határozatra kell várnom, vagy előbb még behívnak valami meghallgatásra is?

Üdv: Kata

szegepapa # 2008.08.21. 18:38

Köszi a tanácsot Traffic!
A csekkre én is úgy gondoltam, hogy befizetem, mert sajnos a tábla ott van.
A kiegészítő táblára azért gondoltam, hogy azon a szakaszon, ahol én is bebuktam, felhívják a figyelmet, hogy oda mi vonatkozik.
Persze a közterületesek sem véletlenül cirkálnak arra, nem én vagyok az egyedüli, aki belefut a csapdába. Azt, hogy honnan van erre jogosultságot, azt nem tudom. Ha minden igaz, a felvételeket küldik a rendőrségre, a csekket azok állítják ki.

Üdv: zolipapa

Traffic # 2008.08.21. 16:55

T. szegepapa!

Az általad említett kiegészítő tábla nem erre az esetre ad megoldást. A közút kezelője nem követett el szabályszegést.
Megerősíteni nem tudja senki, hogy megfordultál, de cáfolni sem... Ha nem fizeted be a helyszíni bírságot, akkor automatikusan feljelentenek. Feljelentés esetén közigazgatási eljárás indul, mivel megállni tilos tábla hatálya alatt álltál meg. Ez esetben minden kérdezés nélkül kiszabják a bírságot, amit az üzembentartónak postáznak. Ha jól tudom 30.000.- forint a bírság.
Értem és érzem az igazad, de vajon megéri küzdeni tovább?
Megjegyzem, hogy ha a közterület-felügyelők egy "objektív felelősséges" szabálysértést helyszíni bírságol(hat)nak, az felettébb furcsa. Ha kiküldik azt a 10.000-es csekket, én a helyedben azonnal befizetném.

T. katalin.zs!

A szabálysértésed 50.000.- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, illetve járművezetéstől eltiltást alkalmazhatnak (1-12 hónap). Amennyiben nem tiltanak el a járművezetéstől, úgy büntetőpontot szabnak ki.

katalin.zs # 2008.08.21. 15:32

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, ha valaki nem ismeri el a helyszínen a szabálysértést és ezért az ügyben eljáró rendőr feljelenti, mire lehet számítani?

Nem adtam elsőbbséget egy járdán álldogáló gyalogosnak, miközben a velem párhúzamosan közlekedő megállt.

Köszönöm!

Üdv: Kata

szegepapa # 2008.08.21. 05:21

Van valami igazad monalisa1, de azt, hogy visszamenjek, nem írja elő semmi, sőt logikátlan is. Itt alighanem egy "joghézag" szerű szituációról van szó, a táblák kihelyezéséről nem találtam semmi szabályt, mindenesetre hiányos a tájékoztatás, és azt lovagolják meg. A közterületesek keselyűk mödjára kőröznek. Biztos bevétel.

zolipapa

monalisa1 # 2008.08.20. 20:36

Azért mert egy utca esetlegesen ide-oda kanyarodik, a forgalomszervezőnek nem kell minden egyes kanyar után megismételni az utca elején elhelyezett, és az egész utcahosszra- szakaszára vonatkozó valamiféle rendelkezést.

monalisa1 # 2008.08.20. 20:33

Én hiszek neked, hogy a visszafordulás utáni leállás stb., de te nem tudod hitelt érdemlően bizonyítani, hogy nem az utca amaz végéről kanyarodtál oda be, és aztán a leállás - a tilosban.

Igazából el kellett volna gyalogolni az utca végéig és meggyőződni: nincs-e valami tábla az utca amaz oldalára vonatkozóan.

Így a bírságolás jogosnak mondható, az összeg méltányos.

Monalisa
laikus hozzászóló

szegepapa # 2008.08.20. 20:03

Sziasztok!

Igazad van Traffic. A történet folytatása: mikor folytattam utam, a jobboldali ablaktörlő alatt egy kicsi cédula.Éppen ki akartam dobni mint reklámot, de gyanús volt a kicsi mérete. Egy értesítés volt szabálysértésről, a közterület felügyelet cédulája 10000 ft helyszíni, amiről majd csekket kapok.
Mivel siettem, és már nem volt hivatali idő, csak másnap reggel érdeklődtem telefonon, mit követtem el. Ekkor tájékoztattak a megállni tilos tábla hatályáról. Visszamentem a helyszínre, és tényleg van tábla, de a parkolók ( megfordulási hely) után van egy derékszögű kanyarés az után 25-30 méterre, ami csak azok számára látható akik arról jönnek.
A kresz szerint valóban nem lehetett volna ott állni, de a kérdésem a következő: valóban én hibáztam? Nekem kell büntetést fizetni, vagy a forgalomszervezőnek, aki "elfelejtette" figyelmeztetni a közlekedőket? /kiegészítő táblával a megállni tilos tábla, amin nyíl van, és a fő tábla síkjára merőleges/
Vagy felmerül bennem még egy kérdés, esetleg könnyen lehet szabálysértőt fogni?
A pénz is bánt, de legfőképpen az igazságérzetem. 35 éves jogosítványom van, a,b,c,d, eddig okozott baleset nélkül, és mindössze egy 200 ft-os helyszínivel még sofőr koromból.
Szerintetek, kihez fordulhatok az igazamért?

Üdv: Zolipapa

Traffic # 2008.08.20. 17:04

T. szegepapa!

Az általad leírtak alapján nem követtél el szabályszegést.
Gondolom az út végén volt egy megállni tilos tábla, amely rád vonatkozott, de te azt nem láttad, mert nem mentél el odáig...

T. cinderella!

Feljelentés esetén súlyosbító körülmény, magasabb pénzbírságot fognak alkalmazni. A vezetői engedélyt nem vehetik el.

monalisa1 # 2008.08.20. 13:07

szegepapa

És mivel "vádolnak"?

cinderella # 2008.08.20. 12:49

Köszi, Traffic!

Súlyosbítja vajon a helyzetet, ha hivatásos sofőrről van szó, és néhány hónappal ezelőtt már volt egy szabálysértése (eltíltással, majd fellebezésre visszavonták), a pénzbírság fizetése pedig még jelenleg is folyik részletfizetéssel?

szegepapa # 2008.08.20. 07:57

Sziasztok!

A közelmúltban volt egy sztorim, amit a hitelesség és a valóság legjobb megközelítése kedvéért nem felyezek teljesen be.
Behajtottam egy olyan kanyargós utcába, ahol az én szemszögemből nézve a menetirány szerinti jobb oldalon parkolóhelyek vannak kialakítva az út tengelyére merőlegesen. Természetesen én is parkolóhelyet kerestem. Mivel láttam, hogy a kialakított helyek között nem láttam szabadot, így nem mentem végig az adott szakaszon, hanem megfordultam, mert a másik oldalon volt még szabad hely az ott álló járművek sorában. A járdán van egy tüzivíz véttelezésére kialakított vízcsap, ettől kb 15m-re álltam meg, nehogy akadályt jelentsen az autóm. Ezek után kiszálltam, szétnéztem, nem látok-e valami problémát, majd eltávoztam.
Itt szeretnék feltenni kérdést: követtem-e el valamilyen szabályszegést?
Szerintem, amennyire ismerem a közlekedés szabályait, a szituációban a tőlem elvárható jogkövető magatartást tanúsítottam, nem szegtem meg szabályt.

Üdv mindenkinek: zolipapa

Traffic # 2008.08.19. 17:08

T. cinderella!

Az alábbiak lehetségesek:

  1. Figyelmeztetés
  2. Helyszíni bírság -> 3.000-20.000 forint
  3. Feljelentés -> 30.000 forintig terjedő pénzbírság + büntetőpont
cinderella # 2008.08.19. 13:39

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen büntetésre számíthat valaki, ha törött, begipszelt kézzel vezetés közben megállítja a rendőr?

Üdv mindenkinek, és előre is köszi a válaszokat!

Főlökött # 2008.08.07. 16:24

Tisztelettel

Azzal kezdeném, hogy elnézést a nem témába vágó hozzászólásért, csak meg szeretném osztani valakivel a történteket.
Ritkán lehet monalisa1 -et könnyes szemmel látni a monitor előtt, de most lehet, hogy sikerülni fog :-))))))

Mona megvan amit mondtam, 7végén hoztam el. Chopper, 110Le, királykék és brutális. Életérzés....Most ügyintézem a papírmunkát ( anyagi csőd :))/ ). Hamarosan felrakom az iwiwre is, hogy néz ki.

Elnézést mindenkitől, hogy nem témábavágó volt a megjegyzés.

-----------------
  • Lökött
monalisa1 # 2008.07.29. 12:29

A helyszínen készült rendőrségi jegyzőkönyv igazolja, hogy adott autópálya szakaszon x időpontban sajnálatosan igen is történt baleset. Ahogy az autómentős is a naplójából az elszállított autó vonatkozásában. Valamint a balesetkor megáll autóstársak mint esetleges tanúk: név, cím.

Tehát az autópálya kezelő állítása cáfolható.

Vélhetően az ő emberei nyírták a fűvet gépi fűnyírással, melyet legalább le kellett volna söpörniük az úttestről. (Földútról aszfalt bukolatú útra történő ráhajtást követően a felhordott sarat stb. is el kell takarítani...)

A bíróságon döl majd el, hogy férjed részben felelős-e a balesetért, és mennyiben az autópálya kezelője., vagyis esetleges kármegosztás történhet.

Monalisa
laikus hozzászóló

tpanka # 2008.07.29. 12:03

Kedves Maci Laci! Olvastam a balesetedről, velünk is hasonló tanulságos eset történt: a párom két hónapja az autópályán megcsúszott a pályán hagyott levágott fűcsomón jegesesőben. Az autónk tökéletes műszaki állapotban volt, 3nappal a baleset előtt cseréltünk futóművet és gumit (500ezer forint érétkben). A párom szerencsésen élve szállt ki az autóból miután százmétert pörögve megfogta a szalagkorlát, lebontva az autó elejét. Az autópályakezelő szerint vízátfolyáson csúszott meg, a rendőrség szerint nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett (100km/h). egy hónappal később az autópálya kezelő azt állította, hogy a balesetünk napján az autópálya azon szakaszán nem történt baleset. A kárunk másfélmilló+a párom elvesztette az állását. Ja és a rendőrségtől kaptunk egy büntetést is, kifogást nyújtottunk be. Most várjuk a fejelményeket!

monalisa1 # 2008.07.22. 15:32

fava

Egy lakópark bár magánterület, de ott is a KRESZ szabályai szerint kell közlekedni, tehát ha kint van az a fránya tábla...

Jobb híján mérd le azt a 200 métert (építészeknek van lézeres mérőeszközük, nem kell mérőszalaggal pepecselni.).

Az önkormányzatnál meg tudják mondani, hogy ki és mi okból kérte/rendelte el az egyik-másik KRESZ táblát a lakóparkon belül.

monalisa1 # 2008.07.22. 15:25

Lifinc

Az önkormányzat építészeti irodája biztosan meg tudja mondani, hogy tulajdonképpen miként is van nyílvántartva az a terület: senki földje és/vagy kialakított- védett zöldterület (csak azok a fránya autósok...).

Miután ez tisztázódik, esetlegesen lehet menni panaszt tenni a közterület felőgyelőségre - vagy befizetni a csekkeket...

Sücy # 2008.07.22. 12:09

A portaszolgálat miért engedte be a közterületfelügyelőt?