Közlekedési szabálysértés


monalisa1 # 2009.06.08. 19:57

Vélem mire ezt olvasod addigra már otthon leszel - így vagy úgy.

Szóval vezetői engedély nélkül vezetni 150e Ft-ig terjedő büntetést jelenthet. Persze a rendőr rádión lekérdezheti, hogy xy van-e jogosítványa., de ha az uti okmány nincs nála "gyalog" megy haza - a feljelentéstől függetlenül. (Utóbb meg lehet próbálni mérsékeltetni az összeget valamint részletfizetést kérni, de mostanság valahogy nemigen méltányoskodnak...)

A több tízezer forintos bűntetést megkockáztatni...
Még az oda-vissza taxi is olcsóbb lehet.

shushu # 2009.06.08. 15:20

Senki? :-( Pedig indulni kéne haza.

shushu # 2009.06.08. 11:12

Nem tudom, hogy jó helyen teszem-e fel a kérdést, de egy próbát megér. Délben fedeztem fel, hogy az összes papírom otthon maradt. Autóval közlekedem az iroda és a lakásom között (kb egy óra). Ha hazafelé megállítana egy rendőr és ellenőrizni szeretné a papírjaimat, mire számíthatok? (Tömegközlekedve kb 2,5 óra az út, ezért nem szívesen hagynám az irodánál az autót.)

Válaszokat előre is köszönöm!

patriota # 2009.06.08. 06:42

Tisztelt Fórumozók!

Közlekedési bírság kiszabása ellen fellebbeztem.A fellebbezést az Országos Rendőrfőkapitányhoz kellett címezni és a regionális Főkapitányságnak küldeni.
Kérdésem: milyen határidőn belül kell a fellebbezésemre választ kapnom?
Köszönöm a válaszokat. Patr.

jack4 # 2009.06.07. 18:09

Fellebbezni nem lehet, tárgyalás tartását lehet kérni a határozat kézhetvételétől számított nyolc napon belül. Ez nem kerül pénzbe, mert az ügy jogerős befejezéséig a költségeket megelőlegezi az állam, és a jogerős végzésben a bíróság dönt róla.
Sok veszteni valód nincs a tárgyalással, pláne ha az igazságérzeted is azt diktálja. Itt majd meghallgat a bíró téged és az intézkedő rendőrőket tanúként. Ha valóban megálltál az útburkolati jelnél, akkor itt legalább a szemükbe mondhatod. Kérdés az, hogy eddig hogy jutott el az ügy, azaz milyen bizonyítékok voltak ellened. Gondolom a rendőrők vallomása, ami itt sem fog megváltozni.

csaba123 # 2009.06.07. 14:55

2009.03.22-én Battonyán történt egy sajnálatos eset, ma sem tudok napirendre térni felette.
Egy Állj!Elsőbbségadás kötelező táblával védett főútra akartam kanyarodni.Tábla vagy nyolc méterre a kereszteződéstől, felfestett vonal négy méterre, meg is álltam egy pillanatra a vonalnál, bőven belátható volt az út, kihajtottam, erre ott termet egy rendőrautó és igazoltattak, majd közölte, baj van nem áltam meg a táblánál. Jól el voltak bújva.
Azzal jött a rendőr az indoklásban:táblát figyelmen kívül hagyta és azon szabálytalanul áthaladt.
Ezt én vitattam, erre jól feljelentett.
Próbáltam a szabálysértési osztályon elmagyarázni a dolgot, süket fülek, kifogást is írtam, semmi foganatja nem volt, most kaptam meg a végzést a kifogásról.
Helybenhagyták a szabálysértési osztályon hozott döntést, 70000FT+4 hónap jogosítványletiltás.
Mintha az ember bűnöző lenne, ha vitatkozni mer egy rendőrrel akkor így jár.
Kérdésem az lenne, ha fellebbezek és tárgyalást kérek, az mibe kerül és van-e esélyem kedvező döntésre.

PETERHUGO # 2009.04.29. 13:26

SZIASZTOK !!!

NEKEM LENNE EGY OLYAN KÉRDÉSEM HOGY ÉN ELÜTÖTTEM EGY EMBERT AKI BICIKLIVEL MENT ELSÖBSÉGADÁS KÖTELEZÖ TÁBLÁNÁL DE 8NAPONBELÜL GYOGYULÓSÉRÜLÉSE LETT .NEKEM EDDIG SOHA SEMMILYEN KÖZELEKEDÉSI BIRSÁGOM GYOSHAJTÁS ITTAS VEZETÉS SEMMI NEM VOLT 6 ÉVE VAN MEG A JOGSIM.
MOST AZT A BÜNTETÉST KAPTAM HOGY 40000 FT PÉNZBIRSÁG S 3 HONAP VEZETÉSTÖL VALÓ ELTILTÁS. HA EZT FELLEBEZZEM H MÉG NEM OKOZTAM SEMMIEN BALESETTET S NINCSMUNKÁM DE MOST ADTAM BE ÜZLETKÖTÖI ÁLLÁSKÖRBE AHOZ VISZONT KELL A B KATEGORIÁS JOGOSITVÁNY VAN RÁ ESÉLY HOGY NEM VESZIK EL 3 HONAPRA A JOGOSITVÁNYOMAT?????

hoana # 2009.04.20. 14:26

Üdv Mindenkinek!

Kiváncsi lennék mások véleményére is,csütörtökön megyek a bítóságra.

Előre is köszönöm.

Hoana

monalisa1 # 2009.04.17. 23:05

Mível nem adtad meg az elsőbbséget lett a baj...

Javaslom próbáld majd kihangsúlyozni: az ő ittassága is nagymértékben okozója volt a bekövetkezésnek. (Vagyis hogy a biztosítója ne vállalja az összetört kocsijának rendbehozatalát, mert akkor a fenti első mondat okán a kárt végső soron rajtad verik le...)

Próbáld megtudni ő milyen büntetést kapott a bíróságtól?!

És hogy úgy nagy hírtelen előtted termett, vélhetően nem 30 km/óra sebességgel közelítette meg a vasúti kereszteződést...

hoana # 2009.04.17. 22:20

Monalisa!

Igazad van, kicsit zavarosan írtam.
Én balra akartam kifordulni/ott volt táblám/az útra, amit keresztezet az átjáró, és láttam, hogy Ő jön, de úgy ítéltem meg, hogy még messze van. Ezért indultam el.
Kérdeztem ügyvédet és azt mondta, hogy nekem kellene szakértőt kérnem /70 000 Ft/ aki megállapítja, hogy Ő mennyivel ment. Még ezt be is vállaltam volna, ha a rendőrségen nem tájékoztatnak, hogy ki is az úr.

Kérdeztem egy ügyvédet, aki azt mondta, hogy kevés az esélyem és nekem nem volt soha balesetem "olcsón" megúszom.

Én úgy éreztem nem voltam hibás, hiszen ha ő nem részeg ez a baleset nem történt volna meg, de van elég problémám nem hiányzott egy per.
És most, mégis. :(

monalisa1 # 2009.04.17. 21:29

Bocs de amit leírtál nem kerek.

Már hogy a fenébe hoztak ki téged hibásnak - és a pénzbírság (...) amikor xy alig bírt megállni a lábán... (Rendőrkapitányt is kapta már el ittas vezetés miatt, tehát "a" befolyással rendelkezéstől nemigen kell félősnek lenni.)

Szóval mi az, hogy nem adtál neki elsőbséget?! Te mentél elől vagy nem?... És különben is: vasúti átjárónál tilos az előzés, legfeljebb álló járművet lehet kikerülni.

Kicsinált két autót, a tiédet és a sajátját.
Tudakold meg: ő milyen büntetést kapott?...

Vigyázz, mert a ma még csak tanúi meghallgatásból könnyen előfordulhat, hogy a biztosító rád akarja verni a részeg pasi autójának rendbehizatali költségeit!...

Javaslom haladéktalanul fogadj ügyvédet és a tárgyalásra már vele menj el.

És perelni kellene a biztosítóját a tönkrett autód miatt. És az esetleges egyéb károd, költségeid a kieső autóhasználat okán.

"Lisa"
laikus hozzászóló

hoana # 2009.04.17. 20:22

Kedves Olvasó!

2007.11.18-án belém jött egy autó a vasúti átjáróba. Az ütközés a kocsimat kifordította az útról és ő 90-100 m-re állt meg úgy, hogy közben nekiment egy táblának és 3 kereke defektes lett. A kocsim bal oldala teljesen összetört és mikor kiszálltam a másik fél jött felém és azt kérdezte csinált-e valamit? Olyan részeg volt, hogy azt sem tudta hol van. Visszaült a kocsijába és el akart menni, de nem engedtem és a 3 defektes gumival nehéz is lett volna. Az úr elindult gyalog. Én hívtam a rendőrséget, akik kb.: 40 perc után kijöttek. Az úr visszakeveredett, a rendőr próbálta volna igazoltatni, ami nem sikerült. Ellenállást tanúsított ezért bilincsbe vitték vérvételre.
A vége az lett, hogy engem hoztak ki hibásnak, mert nem adtam meg neki az elsőbbséget. 40 000e forintomba került.
Hibáztam, nem gondoltam arra, hogy a járművet ittas ember vezeti, és nem úgy közelíti meg az átjárót, ahogy a KRESZ előírja.
A rendőrségen azt tanácsolták, hogy vagy beperelem, és akkor ő fizet mindent, vagy én viszem el a balhét.
Mint megtudtam az úr elég befolyásos ember, aki anyagilag is jobban áll, mint én és a rendőrségen is „fenyegetőzött”/ ezt a rendőr mondta/.
Nem láttam értelmét a pereskedésnek, így fizettem.

Most, mint tanút beidéztek a bíróságra.
Felperes: az Úr
Alperes: a Biztosító

Nem akartam bíróságra járni és most mégis kénytelen vagyok.
Mire számíthatok?
Hibáztam, hogy nem pereltem be?

Kíváncsi lennék a véleményetekre.

Üdv: hoana

ObudaFan # 2009.03.17. 09:42

A halasztás és a részletfizetés iránti kérelemnek nincs halasztó hatálya. Ezzel együtt erről dönteni kellett volna. Az első fokon eljárt bíróságon tudsz az iratokban utánanézni, hogy miért nem volt döntés.
A pénzbüntetés 3 év alatt évül el, de az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés végrehajtása végett tett intézkedés. A félbeszakítás napjával az elévülés határideje ismét elkezdődik.

Drum00 # 2009.03.16. 13:23

Tisztelt Hozzáértők!

2003 IX 14.én gondatlan közúti balesetet okoztam (akkor 15 évesen).
Közúti vezetéstől való eltiltást és készpénz büntetést kaptam, 202ezer forint értékben. Legalábbis a végzés alapján melyet 2004 junius 7én hoztak meg(8.án az egységes értesítés már a bevételi csoportnál volt). Mivel akkor iskolásként nem volt lehetőség a büntetés megfizetésére, és nem rendelkeztem saját tulajdonnal(je­lenleg sem..) kérelmeztük hogy halasszák el a fizetést amíg nem leszek keresőképes. Erre választ nem kaptunk. Egészen most 5.éig amikor a végrehajtó jött hogy fizessem ki az összeget(nem volt itthon senki, így levelet hagyott).
Azelőtt és a kérelem közt semmilyen papír nem érkezett, arról sem hogy az ügyet átadták a végrehajtóknak.
Érdeklődnék hogy ennek az ügynek nincs elévülési ideje vagy meghosszabbodott esetleg a kérelem miatt?

giga # 2009.03.16. 10:02

Ez érdekes:)
Nekem szinte ugyanez volt egy motorbaleset kapcsán, de a "tulbuzgot" sem lehet hibáztatni, adott esetben lehet az életedet menti meg:(
Viszont: tudtommal a rendörségre befutó hívások rögzítve vannak, megegyeztetek, hogy nem szükséges az intézkedés?
Tüzoltók nem nyujtották be a szlát pluszban?
Kiváncsi vagyok a fejleményekre, irj ha tudsz,köszi: a Giga

csibe26 # 2009.03.12. 10:59

Üdv
Nem a biztosító kifogásolja, hanem én. Mivel a darus autó a baleset után rövid idővel megérkezett, nagyjából a tűzoltókkal egy időben (akiket nem hívtunk). Tehát a baleset után 1 órán belül ki tudtuk volna szedni az autót a vízből, ha a tűzoltók nem akadékoskodnak. Személyi sérülés nem történt, a sofőr már nem volt a helyszínen (haza vitték átöltözni, mivel csurom víz volt), de a tűzoltók még is mentőt hívtak és rendőrt is! A rendőrségtől engem hívtak fel, hogyha személyi sérülés nem történt és más részt vevője nem volt a balesetnek, akkor minek jöjjenek ők ki??? A telefonban elmondtam, hogy csak ő volt, és nem sérült így közösen a rendőrrel megállapítottuk, hogy nincs szükség rendőri intézkedésre, a szolgálatban lévő rendőr,azt mondta akkor nem küld senkit. Majd az önkéntes tűzoltók elkezdtek fontoskodni és újra hívták a rendőröket, mi meg újra beszóltunk, hogy nem kellenek, de a tűzoltók "nyertek".

babika # 2009.03.12. 10:51

2008.október végén a testvéremet lefényképezték gyorshajtás miatt ez eddig rendben is van csak az a bökkenő,hogy a birságot meg 2009.február 24-én kapta kézhez. ,és én úgy tudom,hogy 60 nap az ügyintézési határidő. Azt szeretném megtudni,hogy ilyenkor mi a teendő és ki kell.e fizetni a birságot. Ja és a rendeletet ahol ez levan irva köszönöm mindenki segítségét.

websas # 2009.03.12. 10:39

Kedves csibe26!

Nagy kár, hogy nincs Fotó mégha vizes is (a víz + olaj gonoszabb mint a jég) Próbálkozni lehetne a Buszvezetővel, az autómentőssel, a darussal.
A biztósító az autó vízben töltött idejét nem kifogásolhatja mivel a helyszinelés befejezéséig a körülményeken nem változtathatsz.Utána rögtön kiszedték az autót ezzel az elváható kárenyhítési kötelezettségeteknek eleget tettetek.

websas

csibe26 # 2009.03.12. 09:55

Köszönöm websas! Fotó sajnos nem készült, mert a párom telefonja elúszott a patakban és mire én odaértem eleredt az eső és legalább 30 autó áthajtott a területen. Az olajfoltot ugyan lehetett még valamennyire látni, és a szagát is lehetett érezni, de ez a fotón már nem látszott volna.
Azzal kapcsolatban, hogy nem engedték kiszedni az autót, van értelme valakit perelni, vagy valami? Mivel az autó a teljes patak medrét "kitöltötte" így azalatt a 2-3 óra alatt igen magasat emelkedett a vízszint, ami amúgy nem érte volna el az elektronikus dolgokat és most ettől függ, hogy totálkárra veszik vagy sem. Mivel, ha az elektronika is elázott, nem gazdaságos javítani.

Várom válaszod. Előre is köszönöm!

websas # 2009.03.12. 09:17

Kedves csibe26!

Csináltatok e fotót az olajfoltról ? Tanuk kellenének Pl.:az a busz vezető aki észlelte a balesetet.A buszos cég (BKV)menetleveléből talán még megszerezhető a név.Én eleve a közút üzemeltetőjét/fenntartóját perelném és nem casco-val fizettetném a káromat. A szab.sértésben is sokat segíthetne a buszvezető,ha ugyanis bizonyíthatóan akkora volt az olajfolt akkor az mentesít a szab.sértés alól.

websas

csibe26 # 2009.03.12. 08:41

Senki sem segít nekem? :(

csibe26 # 2009.03.07. 18:13

Sziasztok
A párom az autónkkal megcsúszott egy olajfolton és szerencsétlen módon egy patakban landolt, fejjel lefelé. Nagynehezen sikerült kimásznia az autóból, de valamelyik ügybuzgó arra járó kihívta a tűzoltókat. Párom felhívta a rendőrséget, hogy ebben az esetben is szükség van-e a biztosítás rendezéséhez (casco) rendőri intézkedésre, mivel más résztvevő nem volt, személyi sérülés nem történt. A rendőr azt mondta úgy tudja nem szükséges, de hívja vissza és kideríti. Közben hívott autómentőt. Az autó mentő megérkezett és közben a hívatlan tűzoltók is. Párom vissza hívta a rendőrséget, ahol megerősítették, hogy nem szükséges az ő intézkedésük, így úgymond "lemondtuk" a hívást. A tűzoltók (önkéntesek) azt mondták hivatalból kötelező. Mi hiába mondtuk, hogy őket se hívtuk (közben megérkeztem a helyszínre :) ) Erre ők újra beszoltak a rendőrségre, majd mi is, hogy nem szükségesek, hisz nem történt sérülés. A darus kocsi már csak az omenre várt. Közben az autónkat mosta a víz, mint egy 3 órán keresztül. A tűzoltók kihívták a mentőket, mint mondtam szükségtelenül. Na, a lényeg,a rendőrök a tűzoltók hívására megérkeztek és azt mondták, hogy nem az időjárási körülményeknek megfelőlen haladt, ezért feljelentik!!!! (Nem is tudtam, hogy a gázolaj összefüggésben van az időjárással.) Mit tehetünk ebben az esetben? Fellebezés? Ja, a páromat egy buszról vették észre, mert a meder elég mély, a busz alig tudott megállni az olajos csúszos úton. A sofőr odajött, de a rendőrök meg se hallgatták! Megmutattam a rendőrnek az olajfoltot, és gúnyosan kiröhögött.
Előre is bocsánat a hosszú írásért, kérlek segítsetek! Az autó totálkár és még bírságot is fizessünk?

olahjana # 2008.08.24. 17:28

Tisztelt Segítők!

Esetem a következő:
A HUngária Kerepesi sarkán van a Kerpesi út mellett parkoló. Viszont ha én rá akarok térni a közlekedősávra akkor át kell mennem a buszsávon, ami olyan dugónál nem olyan egyszerű, ezért hogy felvegyem a közlekedés ritmusát úgymont kb-25–20 méteren felgyorsítottam hogy be tudjak sorolni. A gond az hogy ezzel túlmentem egy jobbra letérőn.
Erre a rendőr levillogott az útról.
Helyszíni bírságról szót sem ejtett. Rögtön jött hogy feljelentés meg halmozott szabálysértés mert nem volt biztonsági övem ami mellesleg igaz. 10 év van jogsim. Soha még egy indexhiányért sem kaptak el. Most meg ez. Szóval egyszerűen feljelentett.
Kérdés a következő: lehet e az indokolatlan buszsávhasználatra fellebbezni ebben az esetben valamint hogy milyen bírságra számolhatok. A biztonsági övet elismerem mert hát hülye voltam. ez van. De a mási knekem kicsit gyanús. fellebbezésnél esélyes lehetek? (a Parkolást igazolni is tudom akár a lakcímkártyámmal is)
Segítségetek Köszönöm
Jani

szegepapa # 2008.08.23. 17:20

A visszakutyagolásról és, hogy nem vettem a fáradtságot-hoz egy gondolat. Ha ez a helyzet agy temető mellett van, nekem nincs lábam, és éppen a feleségem temetésére érkeztem, akivel 35 évet éltünk együtt. Akkor is kutyagolnom kellett volna. Nem gondolod, hogy inkább a megfelelő tájékoztatás hiányzik? Az biztos, hogy egyszerűbb kiadni a feladatot két felügyelőnek, hogy a környéken tartózkodjanak.

monalisa1 # 2008.08.23. 12:06

Teljesen mindegy, hogy hová igyekeztél és mi célból, a kocsit tilosban raktad le, a közterületes meg életszerűen (...) járt éppen arra = pech.