jogi tanulmányok, miközben nem jogi egyetemre járok...??


Legislator # 2008.10.05. 15:45

Talán mailben érdemes...


Sunshine after the rain.

Tóth Szabina (törölt felhasználó) # 2008.10.05. 15:08

Vagyis akkor ne is próbáljak írni neki fórumon keresztül? :((

Legislator # 2008.10.03. 18:57

Fórumon belül értettem. Akkor neki is R.I.P.:-(((


Sunshine after the rain.

guba # 2008.10.03. 18:27

Fórumon kívül valószínűleg. :) Legutóbbi hozzászólásában közölte, hogy teret enged az "ifjú titánoknak".

Legislator # 2008.10.03. 18:06

Attika még létezik?


Sunshine after the rain.

guba # 2008.10.03. 16:05

Igen, rá!

Tóth Szabina (törölt felhasználó) # 2008.10.03. 15:50

Szia guba!

Gondolom a Dr. Attika nevű fórumozóra gondolsz... (csak a biztonság kedvéért kérdezem, nehogy másnak írjak.)
Egyébként pedig nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

guba # 2008.10.03. 15:17

Ha visszalapozol a topikokban, rá fogsz találni egy DRAttika nevű fórumozóra, ő elvégezte a Zrínyit is, meg a jogot is, ha írsz neki, biztos szívesen válaszol.

Tóth Szabina (törölt felhasználó) # 2008.10.02. 16:17

Neked is nagyon szépen köszönöm a választ liderc!
Tisztában vagyok vele, hogy nem lesz egy JAG-es sztori... :)

Egyébként azért szeretnék büntetőjogban tevékenykedni majd egyszer, mert egyedül ez a terület az, ami igazán érdekel. Azt pedig, hogy miért katonai, nagyon hosszú lenne elmesélni... :)

Legislator # 2008.10.02. 15:10

Kedves liderc,

Köszönjük a szakavatott választ.
Azért maradjunk abban, hogy bár az általános büntetőjogi ismeretek az alap, amennyire én tudom, a katonai büntetőjog egy külön világ, tudományos kutatásban szép terület, kevesek kiváltsága.


Sunshine after the rain.

liderc # 2008.10.02. 14:57

Kedves Szabina,
a honvédség polgári intézményekben végzett jogászokat alkalmaz elsősorban, így először is végezd el a jogi egyetemet. Ha van hely, kérheted felvételedet - szerződéses - katonának. Ha valamelyik szerv jogászt keres és sikerül a felvételed, jogászként működhetsz egy alakulatnál. Mivel bizonyos esetekben az alakulat nyomozóhatóság, így találkozhatsz büntetővel.

Egyébként rendszeresen jelennek meg fogalmazói pályázatok a katonai ügyészségre is, de ennek is feltétele a jogi diploma.

A ZMNE jogi képzést nem végez és ha nappali tagozatos képzésre jelentkezel, sem időd, sem lehetőséged nincsen párhuzamosan végezni más szakot. A ZMNE képzése után is el kell végezni a jogi egyetemet, hogy jogász lehess a honvédségnél.

Katonai büntetőjogot nem tanítanak az egyetemen, de sok mindenben nem különbözik, hiszen a Be. az alap, illetve van egy-két spec. tényállás.

Bár izgalmas terület, de csodákat ne várjál, ez nem a JAG.

Legislator # 2008.10.02. 14:39

Köszönöm, így a dolog még érthetőbb.


Sunshine after the rain.

Tóth Szabina (törölt felhasználó) # 2008.10.02. 14:32

Rendben, már újra regisztráltam.
Egyébként csak a félreértések elkerülése végett elmondanám neked, hogy valóban nem vagyok még egyetemi joghallgató. Csak azért érdeklődtem, mert tényleg a katonai büntetőjog a célom - és azért ZMNE, mert katonaként.
Egyetemre nem jelentkeztem, mert azt hittem, nem vesznek fel, de a ponthatárok nyilvánosságra kerülésével kiderült, hogy felvettek volna.
Jogi asszisztensi szakra pedig azért jelentkeztem, illetve azért járok, hogy addig is jogot tanuljak.
Ezt csak azért írtam le, mert nem voltam benne biztos, hogy hogyan értetted az első hozzászólásomat, és nem akartalak megtéveszteni.

Üdv,
Szabina

Legislator # 2008.10.02. 13:48

Dr. Tóth,
A doktori cím használatának is vannak szabályai. Érdemes tartózkodni a jogtalan címhasználattól, mert az szabálysértés (jelen esetben azért ez nem állna meg veled szemben, mivel világos, hogy sem jogi, sem más doktor nem vagy, és a Dr. használata nem irányult senki megtévesztésére).


Sunshine after the rain.

Dr. Tóth # 2008.10.02. 11:43

Kedves Legislator!

Köszönöm szépen a válaszod! Hidd el, sokat segítettél!
Én nem vagy ügyvéd - még -, csak amikor regisztráltam, nem tudtam kitalálni valami jó nevet, így hirtelen felindulásból ezt írtam. Utólag pedig nem lehet megváltoztatni. Viszont erősen gondolkodom rajta, hogy regisztrálok egy másik néven...
Mégegyszer köszönöm a segítséged!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.02. 10:35

OFF
Milyen doktor vagy?
ON

Szöszi. :)

18 éves, jogi asszisztens szakon tanul. Kereskedelmi érettségivel (marketing), számítógép-ismerettel, B kategóriás jogosítvány, angol nyelvtudás.

U.i.: Szerintem nagy kár volt azért a röviden ám mélyen benyalós recenzióért.

Legislator # 2008.10.01. 19:15

Ja, és hát persze lehetsz katonai bíró is.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.01. 19:05

Talán arról lehet szó, hogy katonai rendfokozat mellett jársz a jogi egyetemre, és mondjuk van egy szerződésed a honvédséggel, mint katonának? Azonban a helyzet az, hogy katonai büntetőjogot maximum csak fakultatív tárgyként tanulhatsz, azt is csak egyes egyetemeken. (Ez nem baj). Az ügyvédség ilyen értelmű kiterjesztéséről nincs tudomásom, szerintem max. katonai ügyész lehetnél, de az lehet polgári személy (végzett, szakvizsgázott, ügyészségi fogalmazói és ügyészségi titkári idejét letöltött kinevezett ügyész), aki katonai rendfokozatot kap katonai ügyészként szükségképpen. (Pl. jelenlegi Legfőbb Ügyész Úr, Kovács Tamás is katonai ügyész volt).

Talán lesz itt valaki, aki nálam jobban ért ehhez.

OFF
Milyen doktor vagy?
ON


Sunshine after the rain.

Dr. Tóth # 2008.10.01. 17:48

jah, és azt elfelejtettem hozzátenni, hogy katonai büntetőügyi jogász/ katonai büntetőjogi ügyvéd. (ezért is írtam a büntetőjoghoz)

Dr. Tóth # 2008.10.01. 17:46

Sziasztok!

Lenne egy elég furcsa kérdésem. Elég idétlen a téma címe, de mást valahogy nem tudnék erre írni, mert igazából én sem nagyon értem a dolgot, amit kérdezni szeretnék. :)
Szóval hallottam valami olyasmit, hogy lehet tanulni pl.: jogot "kihelyezve".
Konkrétabban úgy értem, hogy ha én pl.: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre jelentkezek, és tegyük fel, hogy fel is vesznek. Viszont ők "kihelyeznek" engem jogi egyetemre tanulni, mert én katonai jogász szeretnék lenni. Ez hogy van? Bevallom őszintén, én sem értem... De reménykedem benne, hogy valaki igen, és segít nekem!
Előre is nagyon nagyon szépen köszönöm a segítséget és a magyarázatot!!

Szabina