Letöltendőre nem bevonulás


Amitiel01 # 2009.01.10. 22:13

Sziasztok!
Tudom, hogy teljesen magyartalan a cím, de egyszerűen nem tudom, hogy mi a normál megfogalmazása ennek.
Lényeg a következő:
Páromnak volt jogerősen x év letöltendője, amire nem vonult be. Tehát pucolós volt. De megtalálták, bevitték. Sem én, sem a családja abszolúte nincs képben, hogy mennyi időt kell bent töltenie, miért kapta...stb. Tehát full sötétben tapogatózok. Én meg aztán végképp nem, mert én akkor szembesültem a ténnyel, amikor a rendőrség felhívott, hogy az élettársamnak ezt és ezt vigyek be, mert már az ő vendégszeretetüket élvezi.
Hogyan tudhatnék meg többet az ügyeiről? Hogyan tudok neki segíteni innen kintről? Értem ezalatt, hogy ha ügyvédet fogadok, lehet-e rövidíteni a büntetését...vagy bármit...
Plusz most jelenleg azt hiszem a Nagy Ignác u-i nem tudom miben van. Hogy vehetem fel vele a kapcsolatot, hogyan küldhetek neki bármit is, hogyan tudok pénzt küldeni, hogy tudjon telefonálni, vagy egyáltalán létezni ott bent...és ilyen hasonló dolgok.
Egyáltalán nem vagyok jártas a témában, hideg zuhanyként ért, és azt se tudom, merre induljak.
Ha valaki tudna nekem segíteni, azt hálásan megköszönném.

ObudaFan # 2009.01.11. 11:12

Ő veheti fel a kapcsolatot veled, mert ő fogja bent leírni, hogy ki mindenkivel szeretne kapcsolatot tartani, és ezek a személyek erről értesítve lesznek. Hogy lehet-e majd szó feltételes szabadságról, és mikortól, azt az ítélet ismeretének hiányában nem lehet tudni. Te abban biztosan tudsz neki segíteni, hogy a vele való egyeztetések után küldhetsz neki csomagot, és valóban elképzelhető, hogy bizonyos ügyekben (pl. épp a feltételes szabadság, rosszabb esetben pl. fegyelmi) ügyvédre is szüksége lesz.

Amitiel01 # 2009.01.11. 11:24

Köszönöm, hogy válaszoltál...
Tehát ez azt jelenti, hogy én nem vehetem fel vele a kapcsolatot? Csak azért gondoltam rá, mert szinte semmije sincs neki. Pár dolgot bevihettem neki a kapitányságra, amikor elkapták, de az nem sok. Nem szeretném, hogy bármiben is hiányt szenvedjen, vagy esetleg elfogyjon. Így is sok mindent nem is vittem be, mert hirtelen azt se tudtam, fiú vagyok vagy lány... Félek, hogy sok idő, mire jelentkezhet...egyáltalán mennyi időbe tellik, mire írhat például levelet? Vagy hogyan telefonálhat? Apám tavaly bent volt börtönben, és úgy emlékszem, hogy legalább egy hónap telt el, mire írt nekem levelet. Miért nem írhat korábban? Az ügyeivel kapcsolatban is szeretnék tisztában lenni, ezért gondoltam ügyvédre, aki utána tudna nézni, és legalább emberi nyelven el is mondaná, hogy egyáltalán mivel nézünk szembe... Tudod, annyira semmit se tudok, és nagyon zavar, hogy nem tudok semmit sem tenni.
Köszönöm

monalisa1 # 2009.01.11. 11:52

Hát gondolom tisztasági csomagot egyből be lehet küldeni, azt hogy az mit is tartalmazhat és súlymeghatárosáza, tessék a parancsnokságon megkérdezni. A személyes kapcsolatfelvételre valóban várni kell egy picit.

Talán a Büntestésvégrehajtási Országos Parancsnokság honlapján némi utmutatás olvasható.

efi99 # 2009.01.11. 12:42

Ha valaki jogerősen letöltendőt kap, azt miért nem tartják már ott egyből? Legalább a körözöttek fele ilyen nem bevonulós, ami azt mutatja, hogy meglehetősen indokolt lenne. Hiszen az égegyadta világon semmi vesztenivalója nincs, ha lelép. Ha szerencséje van elévül a büntetése(?), ha nincs némi ingyen szabi után legfeljebb letölti. Ahány napot elbliccel valaki, annyival emelni kéne automatikusan a büntetést is, ha már ilyen töketlen a rendszer.

Amitiel01 # 2009.01.11. 16:15

ne haragudj kedves előttem szóló, de kérlek kímélj meg a saját véleményedtől. Ha jól emlékszem, nem arra kértelek, hogy a rendszer hiányosságairól adj tanácsot. Majd ha arra lesz szükségem, szólok. Ha nem tudsz érdemben a problémámra megoldást írni, kérlek inkább ne írj...köszönöm

Amitiel01 # 2009.01.11. 16:18

kedves monalisa
Sajnos a bv honlapján semmi információ nincs a hozzátartozóknak. Átnéztem. Nagyjából tudom, hogy mit takar egy tisztasági csomag, meg akár egy élelmiszer csomag. Csak abban nem vagyok biztos, hogyha az élettársam nem keres még meg, de én küldök névre neki bármit is, megkapja-e...
Meg ugye azt nem tudom, hogy hogyan tudhatnék meg többet az ügyeiről, mert itthon semmi papír nincs, gondolom amiatt, hogy ne tudjak ezekről a dolgokról, vagy már a franc se tudja.

monalisa1 # 2009.01.11. 19:11

Értem. Amúgy ezen "büntetőjog" rovatban előzőekben hozzád hasonló aggódó sorsnők elég kitárgyalták már az általad felvetett témát, javaslom kutakodj egy kicsit itt balra az "Adattár" keresőben.

Lehet hogy a párodat időközben átszállították egy másik "műintézetbe" mint ahová be kellett vonulni, így ha küldesz is csomagot - az ide-oda vándorol, tán még elvészhet...

Továbbra is a személy érdeklődést javasolnám, telefonon nem hiszem hogy xy hollétáről/hogylétéről információt adnának ki. (És ha már bemész, akár vigyél is magaddal pakkot - legfeljebb feleslegesen vitted, de mégsem vész el...)

Minden jót, őneki is és neked is idekint.

Amitiel01 # 2009.01.11. 21:54

Köszönöm, rendes vagy.
Már olvastam elég sokat ezt a fórumot, de mint a béna címből látszik is, meg sem tudom fogalmazni, hogy ez micsoda. Annyi idegzetem meg nem volt, hogy a huszadik oldal után is nézelődjek. Ahogy látom, marad a várakozás hogy írjon...

ObudaFan # 2009.01.11. 22:01

Így van, egyelőre marad a várakozás, hogy írjon.

prilu2 # 2009.01.14. 22:19

sziasztok!azt szeretném kérdezni hogy az igaz ,hogy a büntetésemet ott töltöm le ahová kérem magam?tehát én meg határozhatom?vagy ahol hely van oda dobnak.1évről van szó.

ObudaFan # 2009.01.15. 08:25

Nem igaz.

Amitiel01 # 2009.01.26. 05:29

Nagyon vidékre helyezték a páromat. Kérelmezte, hogy a fővárosban maradhasson, ehhez képest mégis 250 km-re viszik innen. Lehet ez ellen tenni valamit? Az összes kapcsolattartója budapesti, kicsit kicseszésnek érzem, hogy figyelmen kívül hagyják ezt az aprócska tényt. Tudok valamit tenni ebben az ügyben?

Kacsa1111 # 2009.01.26. 09:14

Kedves Amitiel01,

valszeg azért helyezték őt ennyire távolra, mert közelebb nem volt hely...a kollégái már elfoglalták a jobb helyeket.

kicsit kicseszésnek érzem, hogy figyelmen kívül hagyják ezt az aprócska tényt.

azért azt tisztázzuk, hogy ez nem egy utazási iroda üdültetése, hanem bűncselekmény miatt kiszabott büntetés...


Kacsa11

websas # 2009.01.26. 09:35

Kedves Amitiel01!

Tudod az én időmben mikor a "katonaság" kötelező volt, hamar elkerült az ember 250 km.-el arrébb. És nem kellett hozzá bűncselekmény elég volt a betöltött 18-adik év.(ja és ott sem lehetett a Gundelből menüt rendelni).

websas

ObudaFan # 2009.01.26. 13:19

Azért a bv. tvr. azt mondja, hogy lehetőség szerint a lakóhelyhez közel kellene elhelyezni. Ő érdeklődhet a bv. szervtől, hogy erre miért nem volt lehetőség.

Infinity # 2009.01.27. 18:15

Kedves Fórumozók!

1.Az lenne a kérdésem, hogy honnan lehet azt megtudni, hogy valakinek a büntetés végrehajthatósága elévült?
2.Ha ügyvédet fogad, a bírósának mennyi időn belül kell ilyen ügyben határozatot hozni?
3. Ha úgy gondolja, hogy pl 10 év alatt elévült a bűntetése és kisétál az utcára, és ott találkozik egy rendőrrel bevihetik?

Ha az ügyvéd által kikért papírok szerint nincs ellene semmi, akkor az elévülés bizonyosságához kell a bírósági határozat?

Mielőbbi válaszokat előre köszönöm!

ObudaFan # 2009.01.27. 22:01

A főbüntetés elévül:

  1. tizenöt évi szabadságvesztés, valamint ennél súlyosabb büntetés esetén húsz év,
  2. tízévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztés esetén tizenöt év,
  3. ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztés esetén tíz év,
  4. öt évet el nem érő szabadságvesztés esetén öt év,
  5. közérdekű munka vagy pénzbüntetés esetén három év elteltével.

    A kiutasítás végrehajthatósága elévül:

  6. ötévi vagy ezt meghaladó tartam esetén tíz év,
  7. öt évet el nem érő tartam esetén öt év

elteltével.
A pénzmellékbüntetés három év elteltével évül el.
A főbüntetés elévülésének határideje a büntetést kiszabó határozat jogerőre emelkedésének napján, ha pedig a büntetés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidő leteltének napján kezdődik. Ha az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása alatt megszökik, az elévülés határideje a szökés napjával ismét elkezdődik.
A kiutasítás elévülésének határideje, ha főbüntetés mellett alkalmazzák, a főbüntetés végrehajtása befejezésének, illetőleg a végrehajthatósága megszűnésének napján, egyéb esetben a határozat jogerőre emelkedésének napján kezdődik.
A pénzmellékbüntetés elévülésének határideje a főbüntetés végrehajtása befejezésének, illetőleg végrehajthatósága megszűnésének napján, ha pedig a szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidő leteltének napján kezdődik.
Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés végrehajtása végett tett intézkedés. A félbeszakítás napjával az elévülés határideje ismét elkezdődik.
A pénzmellékbüntetés alkalmazása esetén akár a főbüntetés, akár a mellékbüntetés végrehajtása iránt tett intézkedés mindkét büntetés elévülését félbeszakítja.

Amitiel01 # 2009.01.28. 05:31

Kedves kacsa, kedves websas!

Egyértelmű, amit írtok. De...ha valakit leültetnek...miért kell a családját is büntetni? És azért kérdeztem, mert valahol én is olvastam, hogy lehetőleg a lakóhelyéhez közel helyezendőek el. Hát...ez nem a lakóhelyéhez közel van. Korántsem. Korlátozzák így a kapcsolattartást is. Mi van, ha mondjuk full szegény vagyok, és nincs egy rohadt forintom sem vonatra? Például...tegyük fel. De ha nem vagyok az, miért költsek a büdös vonatra iszonyat pénzeket...? Ja, és még szállásra is, ha esetleg reggel 8-tól van látogatás...
Ez a baj egyébként. Ha valakit elítélnek, mindenki elítéli. Rohadjon csak meg valahol jó messze. A hátteret, az okokat nem ismerik, és ítélkeznek.
Ezért tartunk ott, ahol vagyunk.

Amitiel01 # 2009.01.28. 05:33

Infinity!

Ha az ügyvéd már megszerezte az összes papírt, kérdezzétek meg tőle, hogy mennyi idő múlva évülnek el a dolgok. Mindig a kiszabható büntetés felső határa az elévülés, amit az szakít meg, ha az illető elfogására bármilyen cselekményt hajt végre a hatóság. Onnantól újra indul.

Kacsa1111 # 2009.01.28. 06:17

Kedves Amitiel01,

1)
hogy miért kerülhetett ennyire messze, innen nem lehet megmondani. de már leírtam, hogy valszeg miért...

2)
nem ítélem el, a bíróság már megtette.
a 'hátteret' és az 'okokat' ott már mérlegelték...


Kacsa11

Infinity # 2009.01.28. 08:21

Köszi a választ Amitiel01!

igazából az ügyvéd szerint már elévült a büntetés. Már kb 1,5 hónapja beadtuk a kérelemet a bírósághoz, hogy hozzon határozatot a büntetés végrehajthatóságának elévüléséről, de még mindig nem jött válasz.
Így ezért kérdeztem, hogy kb mennyi időn belül kell a bíróságnak válaszolni!
Azt tényleg elévült csak a bíróságtól lehet megtudni?
A kikért papírok alapján nincs semmi ellene és a büntetés is elévült.

Infinity # 2009.01.28. 17:25

Kedves Fórumozók!

Ti nem tudjátok, hogy nincs olyan nyilvános lista az interneten, ahol meg lehet nézni, hogy ki ellen van körözés?

_Wasp_ # 2009.01.28. 17:28

körözési top 100:
http://dev.itworx.hu/…x/itworx.cgi?…

teljes lista nem tudom hol...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Infinity # 2009.01.28. 17:36

Köszi _Wasp_, de nekem a teljes lista kellene!
ha valaki tudja írja meg légyszíves.
előre is köszi