Online jogi tanácsadás


rigoz # 2019.02.21. 16:58

@ Vadvirágocska: Ha a felmondás alapjául szolgáló állítás valtólan, az elsősorban érvénytelenségi ok a felmondás vonatkozásában.

A megnyilvánulás jellegét tekintve valósíthat meg további tényállást, az Ön által említett irányban különösen akkor, ha a becsület csorbítására, azaz a társadalmi megbecsülés csorbítására, megvetés kiváltására alkalmas.

Ezt külső szempontból kell nézni, nem a szenvedő fél egyéni érzékenysége a mérvadó.

@KBS: Értem, köszönöm az építő jellegű kommentárodat (Én abban a hiszemben voltam, hogy az alperes a gyermek lesz és Őt, mint kiskorút az édesanyja, mint a szülői felügyeleti jog gyakorlója képviseli törvényes képviselőként).

Vadvirágocska # 2019.02.21. 17:09

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Annyit tudok, hogy hátrányos megkülönbözetés érte a hozzátartozómat (nő) munkahelyén szakmai végzettség tekintetében, mely esetében a munka betöltésének feltétele volt, míg más kollégák (nők) esetében ugyanaz a pozíció (munkaköri leírásban megfogalmazottak ugyanazok voltak) esetében nem volt feltétel a szakmai végzettség. Hozzátartozóm alacsonyabb bérezésben részesült, míg más kollégái magasabb bérezésben. Ennek hangot adott jelezve indokait, majd X idő eltelte után mondva csinált indokokkal elbocsátották.

A hátrányos megkülönböztetés miatt indult a személyiségi jogi per, ahol a munkához való jogtól való megfosztás is szerepel, mint Őt ért sérelem.

Vadvirágocska

Vadsuhanc # 2019.02.21. 17:15

És mi az ítélet ?

Őszintén megmondom a leírtak alapján KBS-nak van igaza.

..."A per tárgya meg valószínűleg egyszerűen jogellenes munkaviszony megszüntetés. Fölösleges ebből személyiségi jogi problémát generálni.”"

Vadvirágocska # 2019.02.21. 17:23

Kedves Rigoz!

Köszönöm válaszod!

"A megnyilvánulás jellegét tekintve valósíthat meg további tényállást, az Ön által említett irányban különösen akkor, ha a becsület csorbítására, azaz a társadalmi megbecsülés csorbítására, megvetés kiváltására alkalmas."

További tényállás tekintetében mire lehet gondolni?
Hozzátartozómat diszkrimináció érte, aminek hangot adott, majd elbocsátották mondva csinált indokokkal, melyekkel munkavégzését sározták be nagy nyilvánosság előtt (az egész cégben port kavart és mindenki tud róla, kb 45-50 főről van szó) olyan állításokkal, melyeknek valóság alapjuk nincsen.

Jelentős érdeksérelem tekintetében arra próbáltunk volna gondolni, hogy olyan valótlan indokok lettek leírva a felmondás indokául, melynek következtében a munkahelyét 5 év után elvesztette.

Ezen a vonalon felejtős ezek szerint a rágalmazás vagy a becsületsértés?

Az a dühítő ebben az egész ügyben, hogy az alperes nagyon szemét és tisztességtelen módon áll hozzá a perhez megpróbálva mindent bevetve, ha törvénybe ütközik, ha nem. Mi meg kis emberek próbáljuk az igazunkat védeni és bizonyítani, és ennek ellenére ha hamis tanúzás történik, vagy dokumentumokkal való visszaélés, kb semmi nem történik szinte és az ilyen aljas felek pedig következmények nélkül megússzák szinte mindig.

Vadvirágocska

rigoz # 2019.02.21. 17:24

@Vadvirágocska: Hátrányos megkülönböztetés akkor valósulhat meg, ha valamely védett tulajdonsága alapján - tartós betegsége, fogyatékossága, vallási nézete, poltikai vagy egyéb véleménye, neme, bőrszíne stb. - a vele összehasonlíthatókhoz képest kedvezőtlenebb elbánásban részesül(t).

Tárgyi esetben akkor valósulhatott meg hátrányos megkülönböztetés, ha bizonyítást nyer, ha a férfi kollégáihoz képest azért részesült csupán kedvezőtlenebb bérezésben, mert nő.

Ha ezt szóvá tette és ezért kirúgták, az felvetheti pedig az egyéb vélemény alapján való hátrányos megkülönböztetés, bár ebben könnyen bele is lehet kötni, hogy igenám, de kihez képest (egy ugyanezen a jogi alapon alapuló ügyemben éppen ebben fogtak meg...) valósult meg, kik a kontrollcsoport, ha mást nem rúgtak, illetve más nem szólalt fel, így nem állapítható meg, hogy Őt kirúgták volna a felszólalás miatt?

rigoz # 2019.02.21. 17:28

Önmagában az, hogy valótlan indokokkal váltak meg Tőle, attól még nem valósult meg becsületsértés vagy rágalmazás.

A becsületsértés akkor valósul meg, ha a valótlan indok a becsület csorbítására, a társadalmi megítélés rombolására objektíve alkalmas.

A rágalmazás pedig akkor, ha valakire nézve valótlan vagy érdemét tekintve a valót hamis színben feltüntető módon állítanak valamit és ez az állítás valósága esetén felelősségre vonást ereedményezhetne.

A leírtak alapján ilyen körülmény megvalósulására a nagy nyilvánosság - amire hivatkozol - ellenére sem lehet következtetést levonni.

A hamis tanúzás az egy másik jogi kategória, de ezt a másik topikban már kifejtettem, így arra visszautalva mellőzöm az ott írtak megismétlését.

Ugyanez a helyzet a hamis okiratok felhasználásával is, az sem ebben az irányban valósíthat meg büntetőjogi tényállást, ami egyébként az érintett számára kedvezőbb, mert a felmerülő tényállások súlyosabb büntetési tétellel bírnak és nem az érintettnek kell utána menni, hanem az ügyésznek.

Vadvirágocska # 2019.02.21. 17:46

Kedves Rigoz!

Köszönöm szépen! Így már stimm :)

Vadvirágocska

Klau 1991 # 2019.02.21. 18:53

Tisztelt Szakértők

Egyik külföldön élő ismerősöm kapott egy levelet Magyarországról, amiben Garázdaság vétsége ès más bűncselekmény miatt Nyomozói ügyészség vádiratót nyújtott be a Járásbírósághoz.
Bűntetlen előéletű , mindez verekedès miatt 1 biztonsági őrrel parkolóban.Mire számíthat ?
Forduljon e ügyvédhez ?
Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Ügyvéd Úr !

Hogyan tudja ismer?söm a pénzbüntetést befizetni Németországból ha nem kapott bankszámlaszámot ? Csekket sem kapott. Telefo

rigoz # 2019.02.21. 19:13

Tisztelt Klau 1991!

Jó eséllyel pénzbüntetésre, próbára bocsátásra, esetleg - ha mondjuk más bűncselekményt, így különösen könnyű vagy ne adj isten súlyos testi sértést is megvalósított a cselekménye - végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés várható.

Igen, javasolt, hogy forduljon ügyvédhez vagy ügyvéd kirendelését kérelmezze.

rigoz # 2019.02.21. 19:15

Bár tudtommal nem nyomozó ügyészségi hatáskörbe tartozik mindez, a biztonsági őr ugyanis nem hivatalos személy, ráadásul mégcsak nem is hivatalos személy sérelmére vagy eljárásában, azzal összefüggésben elkövetett bűncselekmény tartozik nyomozó ügyészségi hatáskörbe.

Klau 1991 # 2019.02.21. 19:25

Tisztelt Rigóz !

Köszönöm szépen a segítségét !


Tisztelt Ügyvéd Úr !

Hogyan tudja ismer?söm a pénzbüntetést befizetni Németországból ha nem kapott bankszámlaszámot ? Csekket sem kapott. Telefo

Darkyzmad # 2019.02.23. 15:47

Tisztelt Jogifórum!

Elkövettek ellenem egy olyan csalást, hogy árusítottam egy terméket, úgy volt hogy az illető, paypalon utal és hogy miután megkaptam a csomagot el kell küldenem a paypalnak a nyomonkövethetőségi számot,akkor írják jóvá a számlámra az utalt összeget! Nos ez egy hamis nem a paypal eredeti emailjéről jött, én még is feladtam a csomagot ingyen és bérmentve! Nem voltam körültekintő! Esetleg tehetek valamit? Az utalást valószínüleg amit küldött úgy hamisította!

drbjozsef # 2019.02.23. 17:43

Én nem pontosan értem, ha te vagy a feladó, akkor miért kapsz csomagot, ha feléd kell utalni, miért a paypaltól kellene email jönni, de mindegy is. Ha úgy érzed, hogy becsaptak, akkor feljelentést tehetsz a rendőrségen. Gyűjts össze minden az üggyel kapcsolatos iratot, igazolást, nyomtasd ki ami a gépen van, és ballagj el a körzeti kapitányságra.

Sokat ne remélj tőle, ha nincs semmi konkrétod az elkövetőről, ők se könnyen fognak bármit is kinyomozni.

Sünika # 2019.02.24. 11:12

Kedves Mindenki!
Korábban említett közlekedési balesetes büntetőügyem összes iratanyagáról szeretnék másolatot kérni (a szakértői vélemények és a Vádirat van meg csak), mi ennek a menete a Markó utcában? Terjedelme miatt gondolom, nem kapom meg azonnal, nem megvárható. Jól tudom, hogy 1. alkalommal ingyenes?
Rigoz említette az Ügyfélkapus lehetőséget, de azzal nem boldogultam, esetleg arról valakinek tapasztalat?
Januárban volt az 1. tárgyalás, ami azzal zárult, hogy a bírónő "elnapolta" április elejére.
Köszönettel, sünika.

Malacka85 # 2019.02.24. 11:44

Hello!!Ki tudna nekem segíteni abban ha egy nagyon közeli ismerősöm,olyan gondban lett ,hogy 17evig szeretoi viszonyban volt tavaly nyárig,amiből olyan válás lett hogyan férfi még ütötte a nőt,8napon túli sérülések lettek.jegyzo könyv,látlelettel alátámasztotta a nő az igazat.a férfi büntetlen előéletű volt egészen idáig,de a nő akaratos,alattomos,erőszakos volt.zsarolta végig,hogy ha számít vele a férfi,feldobja a feleségének a viszonyukat,pénzzel húzta le,arannyal,telefonon zaklatta állandóan.A férfivel sokáig ezt tudta tenni,lelkileg oda volt!(a mai napig)A kérdésem,hogy tavaly nyár óta miért nem volt tárgyalás,csak egy szembesítes,ahol beismert a férfi mindent,hiszen bizonyitekok vannak ,több oldalas jegyző könyv,látlelet .azóta sehol semmi,és idegfeszulten félünk!!a nőt meg kérte már hogy vonjon vissza mindent,de nem !!hogyan tudnám még óvni a férfit,hogy ne legyen se felfuggesztettje,se börtönbüntetés!max pénzbírság!!!segítsetek kérlek benneteket

Darkyzmad # 2019.02.24. 11:46

drbjzsef

Kedves válaszoló, rosszul írtam én küldtem a csomagot és nekem kellett volna kapnom a pénzt, nos az illetős csinált egy ilyen kamu visszaigazolást arról hogy elküldte a pénzt én pedig ingyen feladtam neki a csomagot! Nos van róla egy nevem egy cím és egy telefonszám, és a hamis visszaigazolás ami igazából csak egy email. Ezzel így tudok valamit kezdeni, Érdemes feljelentést tenni?

drbjozsef # 2019.02.24. 18:42

Ha megvan a név és a cím, akkor igen, érdemes feljelentést tenni szerintem. A csalás itt nem is lehet kérdés, ha egy hamis utalási igazolást küldött.

Mondjuk, aki küldési igazolásra, anélkül, hogy megérkezik a pénz és azt ellenőrizné, elküldi egy idegennek az árut, az felfoghatná tanulópénznek is... :)

Darkyzmad # 2019.02.24. 19:58

Viszont a címét csak a telekom oldaláról tudom ez felhasználható? kb menniy ideig fog elhúzódni az ügy? a terméket vajon visszakapom? És ő mit kaphat ezért? Válaszod előre is köszi!

drbjozsef # 2019.02.24. 20:19

Telekom oldaláról? Miért, hova küldted a csomagot?
Ha nem adta meg a címét, csak postán maradóra vagy postafiókba kérte, akkor lehet a neve is kamu...

Wolee # 2019.02.25. 11:16

Szép napot mindenkinek'Lehet nem jó helyre írok,de hátha!Kérdésem az lenne,hogy 12 évvel ezelőtti válás után, mennyi idő múlva évül el a jegyzőkönyvben szereplő fizetési megállapodások,ha azt egyik fél se teljesítette,nem értesítették egymást .12 év után követelhet e bárki bármit a másiktól? Segítséget köszönöm előre is!Sziasztok

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.25. 11:31

5.

Darkyzmad # 2019.02.25. 13:35

Postán maradóra kérte a csomagot, viszont hívott egy számról azt találtam meg a telekom oldalán viszont ott aztírják ezek az adatok nem használhatóak fel valószínü

Sünika # 2019.03.21. 21:27

Üdv mindenkinek!
Ha közlekedési balesetes büntetőügyem bírói szakaszában sikerül elérnem a közvetítői eljárásba utalást, a perköltséget, szakértői díjat, stb. ugye rámterhelik?
Köszönettel, sünika.

nnszoke # 2019.03.29. 09:09

Üdvözletem!

Tanácsot szeretnék kérni. Egy házibuliban gyermekemnek véletlen leöntötték egy itallal a hangfalát(ő is vendég volt, csak vitte hangfalat), ami ezáltal teljesen tönkrement. Nagyjából 60ezer forint körüli összeg lenne a javítás. Mi szeretnénk, ha kifizetné aki okozta a kárt. Viszont ők nem akarnak adni egy forintot sem. Arra gondoltam, hogy bírósági úton tennék pontot az ügy végére.
Kérdésem az, hogy jogos az én követelésem? Megoszlanak a vélemények, ezért tanácstalan vagyok. Van aki szerint véletlen károkozás volt ezért esélyem sincs. A gyerek diákmunkával szedte össze a pénzt a hangfalra, nekem sem könnyű kifizetni a javítást vagy egy új hangfalat vásárolni.
Előre is köszönöm a segítséget!

H. Noémi

nnszoke # 2019.03.29. 09:12

Elnézést, csak most vettem észre, hogy nem a legjobb helyre írtam. De sajnos törölni nem tudom!