Közúti baleset okozása


falatka # 2010.03.18. 21:49

Tisztelettel érdeklődöm, mit kaphat az a károkozó aki

  • havas jeges úton átcsúszott a másik oldalba
  • szemből jövő jármű totálkáros és 3 személy 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett
  • biztosítás rendben.
  • nem volt gyorshajtás, ittasság stb...

valószínű közvetítői eljárás lesz.
Meddig lehet itt elmenni. Elismerte a károkozást, jó lenne megközelítőleg tudni, hogy kb mire számíthat.
Köszi előre is a választ

helyszínelő # 2010.03.19. 09:26

T. Falatka!
Gondolom nem a károkozásod érdekel, hanem ennek a vonzatában meginduló büntető eljárás és annak esetleges szankciói.
Btk.187.§./1/-be indult biztos az eljárás. Ha az ügyész belemegy a közvetítői eljárásba akkor nagy mázlid van,mert tudod, ekkor „büntetés” nélkül megúszod az eljárást és az ügy megy az irattárba. Szerintem a közvetítőit azért engedik meg, mert a hirtelen megváltozott időjárási viszonyokat veszik figyelembe. Azt, hogy „ meddig lehet itt elmenni” nem pontosan értem. Akár elmehetsz a Fehér Házig is. Ha a lehetséges határokra vagy kíváncsi akkor: lehet felfüggesztett börtön és bírság illetve eltiltás is . Ha a közvetítői eljárást sikerül kilobbiznod, akkor ott a közvetítő előtt a minimum a bocsánat kérés, a maximum a sértett feleknek kifizetett természetbeni juttatás, ami lehet lóvé, autó megvásárlása stb.
Egyébként a másik félnek okozott kárt a biztosítód peres eljáráson kívül is megtéríti, csak részletesen össze kell írni, hogy kinek mi volt a kára: autó összetört, nadrág elrepedt, munkából való kiesés, nem tudja gondozni a kertet.
B.pesten voltam egyszer egy közvetítőin, ott a vétlen fél a bocsánatkérés után másra nem is volt kíváncsi, mondván a biztosító majd rendezi a kárt. Tudod a vétlen félnek is nagyon jó ez az eljárási forma, mivel a jogerős befejezésre nem kell éveket várni. Az okozó büntető jogi hátrányairól meg nem is beszélve.
Egy dolgot megtehettek még: menjetek be az okozó biztosítójához és közösen töltsétek ki a kárbejelentési, kárfelvételi jegyzőkönyveket. Haragudni nem szabad egymásra, mert az semmi jóhoz sem vezet, talán pont erről szól a közv. eljárás is.
Csak az érdekesség kedvéért egy történet: A mi sofőrünk, úgy ahogy kellett a zebrán elütötte a fiatal hölgyet. Ez a férfi ember már a kórházban látogatta a sértette, mivel így is szeretett volna kiengesztelést elérni. Vitt neki virágot édességet. Mit ad isten a kihallgatásra amikor jöttek véletlenül egyszerre érkeztek meg. Kávéztak is egy jót a váróban. A kihallgatás után megkérdezte a gyanúsítottunk, hogy a sértettet meghívhatja-e ebédre. Miért ne ! Mivel esetünkben mind a két fél kérte a közvetítői eljárást, és annak semmi akadálya sem volt , ezért így is lett. Időközben eltelt 4-5 hónap , majd a közvetítői eljárás eredménye volt igazán meglepő. Természetes hogy a sofőrünk bocsánatot kért a sértettől. Ezt a mediátor le is jegyzőkönyvezte, illetve azt, hogy továbbiakban semmi nemű kártérítése nincs az okozó felé. Ekkor következett be a nagy meglepi. Kérték, hogy a jegyzőkönyv lezáró részébe foglalják bele... nagy csokor virág és a sofőrünk megkérte a leányzó kezét aki azóta a felesége és boldogan élnek....

Ha kérdésed van:
www.baleset.honlapom.com.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

falatka # 2010.03.19. 21:05

T Helyszínelő!

Köszi a választ.
Azt lehetne tudni bővebben, hogy a körülményeket figyelembe véve mennyi időre vonhatja be a bíróság a jogsit és milyen egyéb szankció lehet? Pl 3 hó bevonás 100 e ft, vagy 6 hónap.. ez mitől függhet?
Jó a történet..:)
Köszi..

falatka # 2010.03.19. 21:08

közben megnéztem a btk 187...
húúúúúúúú az nagyon kemény.. ezt nem szokták betartani ugye?????

helyszínelő # 2010.03.20. 10:28

Falatka !
A maximumot nem szokták alkalmazni, első büncselekményeseknél 30-40 százalék szigor szokott lenni.
Az 1994-es buszbalesetnél, ahol 12 ember halt meg, ott pld. az okozó " csak " öt és fél évet kapott.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

falatka # 2010.03.20. 13:18

Helyszínelő! Köszönöm a válaszaidat.

Cutka # 2010.03.28. 09:50

Tisztelt Helyszínelő!

Édesanyámnak 2 éve volt egy balesete, elütött egy motorost. Nem hajtott gyorsan, az út nem volt teljesen belátható és az eső is esett és a papírjai, a biztosítása is rendben volt. A motorosnak 8 napon túl gyógyuló sérülése volt és most jött az orvosszakértői vélemény, hogy 20%-os egészségkárosodást szenvedett a motoros. Édesanyám attól fél, hogy bevonják, vagy elveszik a jogosítványát. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy nagyjából letudná-e nekem írni, hogy mire számíthat?

Köszönöm előre is!
Üdvözlettel : P. Melinda

martz # 2010.03.30. 15:10

Érdemese fellebbezni!?

Történt egy baleset kb. 2 hónapja a nagyon nagy ködben (100m-ert sem lehetett látni) én voltam a hibás mert kikanyarodtam egy nagyon rossz kereszteződésben egy autó elé amit csak akkor láttam meg mikor már megkezdtem a kanyarodást! Mi 5en ültünk az autóba aki "belénk jött" csak 1 ül utazott. Rendőr lett híva mert a másik autó céges volt. Az eljárás most zárult le és én a rossz közlekedési viszonyokhoz képest szerintem nagy büntetést kaptam! még "tanuló" jogosítványom van! Aki elé kikanyarodtam azt állította h 40km/H jött de szerintem volt az 80is mert nagyot pördültünk bár akkor ott a helyszínen nem vitatkoztam vele és a rendőrökkel elvállaltam h én voltam a hibás! Tegnap jött meg a levél h 20000Ft bírságot és 4 hónap eltiltást kaptam! Szerintem ez sok! Szerintetek? Ha fel is lebbezek akkor lehetne arra hivatkozni h nyáron gyakorlatra kell járnom 1 hónapig és nagyon rossz a busz közlekedés mert 1 órával munkakezdés előtt ér be?! És h a szülök elváltak húgomat meg én cipelem egyik szülőtől a másikig mert a szülök nem nagyon akarnak találkozni egymással?

Várom mielőbbi válaszotokat? és a válaszokat vélemények előre is köszönöm!

websas # 2010.03.30. 16:54

Kedves martz!

nem hinném, hogy megérné, ellentmondás van a védekezésedben, említetted hogy rossz látási viszony volt,de azt láttad, hogy 80 km./ó-val jött a másik autó.

websas

martz # 2010.03.30. 17:16

Nem láttam de mindenki azt mondta h szerintük ha 40el jött volna az autó akkor nem pördít rajtunk 360 fokot és ez én véleményem is. De nem ez a lényege a dolognak. Mert azon hogy mennyivel jött szerintem teljesen fölösleges lovagolni. Azt szeretném csak megtudni h érdemes-e fellebbezni h a esetleg a 4 hónapból 2 legyen v h az elvétel helyett felfüggesztett a pénz se számít igazán h ha emelkedne az összeg. De húgomat valakinek cipelnie kéne, nagyszüleimnél élünk akiket orvosi vizsgálatokra egyéb helyekre kell vinni az egyik cukros a másiknak magas a vérnyomása és kihagy az emlékezete és valahogy nekem is be kéne járnom nyáron gyakorlatra lehetőleg ugy h buszozással együtt sem 12 órázzak mert kb. úgy jön ki a dolog! 20 éves vagyok és a nyárra is lettek volna terveim de ha nem lesz jogsim akkor minden elúszott sajnos!

helyszínelő # 2010.04.06. 21:25

Kedves Martz !
Amit előbb leírtál, azt fogalmazd bele a kifogásodba is. Élj kifogással a határozat ellen. Ráadásul még kérheted a kiszabott bírság havi törlesztését is.

www.baleset.honlapom.com


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

helyszínelő # 2010.04.06. 21:37

Kedves Melinda !
Gondolom, hogy még nem fejeződött be az eljárás és annak kaptátok meg az orvosszakértői vélemény eredményét.
Ad I.
Ha az eljárás befejeződött és a biztosító vont be szakértőt akkor semmi gond.
Ad II.
Folyamatban van a büntető eljárás, csak az ügy eddig húzódott, akkor semmi jóra nem számíthat édesanyád, sőt ha közlik vele gyana kihallgatáson a maradandőság minősített esetét, akkor el is veszik a jogsiját az eljárás jogerős befejezéséig - első körben. Rosszabb esetben még felfüggesztett is lehetséges.
Nem gondoltatok még a közvetítői eljárásra? Van olyan ügyész aki maradandő fogyatékosságnál is megengedi. Ha vádra megy az ügy és tárgyalás lesz, akkor szigorú büntetés várható.
Csak egy példa: 35 éve rendszeresen közlekedő autóbuszvezető elütött egy nénit a zebrán, akinek maradandó sérülése lett. 8 hónap felfügg. lett a vége.
Ha kérdésed van:
www.baleset.honlapom.com.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Impossible # 2010.04.07. 05:59

Kedves helyszínelő,

a honlapon olvasható szöveget 150 IQ felettieknek írtad, vagy elmagyaráznád? :D

helyszínelő # 2010.04.07. 08:01

Kedves Lehetetlen !
Én csak az arányokat próbálom feltüntetni, miszerint mekkora az esélyed arra, hogy a közúti közlekedés útvesztőjében egyszer a mészárszékre kerülj. Semminemű IQ teszt jellege nincs a dolognak, csupán az élet tapasztalatomat és a szakmai ismereteimet próbálom hasznosítani. Egyben örülök annak, hogy vetted a fáradtságot és elolvastad a honlapomat és ezáltal megtiszteltél egy kis elmélkedés erejéig.

Üdv: Gábor


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Impossible # 2010.04.07. 08:31

Hát én ilyenekkel foglalkoztam egy darabig, a könyökömön jönnek ki ezek a közlekedési cuccok, de amit odaírtál a honlapra, azt egyszerűen nem értem, valahogy magas. :D (Még mindig.)

Impossible # 2010.04.07. 08:33

Hogy a könyökömön jönnek ki, az kicsit túlzás volt, inkább úgy mondanám, hogy iszonyatosan elegem lett belőle. :D

Maci Laci # 2010.04.07. 08:42

Üdv!

Nem büntetőjog, nem is baleset okozása, csak úgy látom itt van mozgás.:-)

Főútvonalon,lakott területen belül megállhatok-e az útpadkán, ha egyéb jelzés nem tiltja?

"40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad."

Ezt most hogy kell értelmezni?

  1. Csak az úttesten állhatok meg, (útpadkán nem) ha ott megállok, annak a jobb szélén kell tennem.
  2. Csak jobb oldalon állhatok meg (akár az útpadkán is) bal oldalon nem.

Köszönöm!

Impossible # 2010.04.07. 09:03

Namost ugye a megállás más, mint a parkolás. Biztos, hogy csak megállni akarsz, nem pedig parkolni?

Kacsa1111 # 2010.04.07. 09:22

Kedves Impossible,

nem értem, hogy mit nem értesz helyszinelő honlapján...
fogadjunk, hogy nincs jogsid...vagy ha van is nem szoktál vezetni...:)

mellesleg, ha már ilyen baromi nagy tapasztalatod van benne, akkor tudhatod, hogy a parkolás nem KRESZ szerinti fogalom...
amire te gondolsz az a várakozás.
abban persze igazad van, hogy a megállás más, mint a várakozás...:)

Kedves Maci Laci,

1


Kacsa11

Maci Laci # 2010.04.07. 09:30

Kedves Impossible!

41. § (1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell a várakozásra is.

Kedves Kacsa!

Ha ezt így kell értelmezni és valóban így is szánta a jogalkotó, eléggé nonszesz, hogy ahol van útpadka, bőven elfér rajta az autó, a forgalmat nem zavarja, akkor is az úttesten kelljen megállnom, és akár parkolnom is.

jackie82 # 2010.04.07. 10:05

Sziasztok!

Én a következőképpen jártam.
Év elején kicsúsztam az autómmal (nyári gumikkal) az útról a szántóföldön landoltam fejtetőn 3 pördülés után. Az autó totálkáros lett. Kijött a mentő és a rendőrök. Nem fogyasztottam alkoholt meg is szondáztak. Balesetet nem okoztam,kb 50-el mentem erre föl a múlt héten idézést küldtek, hogy eljárás alatt állok, meg kell jelennem a kapitányságon 27-én. Várom a véleményeket, szerintetek mi sülhet ki ebből, megbüntet(het)nek-e, egyáltalán szabálysértésnek számít ez mivel a saját autómon kívül kárt és balesetet nem okoztam.

helyszínelő # 2010.04.07. 11:09

Az útpadka és az úttest nem ugyan az !
A jelzőtáblák és azok korlátozásai az úttestre, egyszerűbben fogalmazva azokra a sávokra vonatkoznak ahol az autóval közlekedünk. Namár most az útpadkán általában nem közlekedünk, legalább is nem folyamatosan.
Ahogy a fáma szól: az útpadka az útnak az úttest mellett lévő....
Röviden: ha jelzőtábla tiltja a megállást, vagy a várakozást, akkor az az úttestre szól. A padkán meg lehet állni, hiszen az nem az úttest, hanem az a murvás, vagy földes sz.r melyen nincs szilárd burkolat. A jogalkotó ezekben az esetekben tehát nem a padkára hozta a szabályokat, hanem az úttestre, ahol ringatózva utazol a gépkocsidban a demokrácia felé.
Ne keverjük össze a lakott területen kívüli főútvonal úttestét, ahol megállhatsz, de nem várakozhatsz. A padkán akkor nem állhatsz meg, ha a jelzőtábla alatt külön fel van függesztve, hogy „padka „
Jut eszembe: Vidéki kisvárosban a polgártársunk megállt a jobb oldali padkán mivel meg kívánta látogatni a közelben lévő autókereskedést. A fent említett jelzőtáblát figyelmen kívül hagyta. Egyébként nem zavart senkit sem azzal, hogy a padkán áll, „csak” szabálytalan volt. Természetesen egy másik polgártársunk úgy ahogy kellett elbambult és a jobb oldali padkán várakozó gépkocsiba beleszállt. A baleset okával nem is volt gond, hiszen a 2. számú polgártársunk volt a figyelmetlen, de ellenben a biztosító társaság a vétlen parkoló gépkocsi kárát azért nem akarta kifizetni, mert tilos helyen parkolt.

www.baleset.honlapom.com.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Maci Laci # 2010.04.07. 11:21

Kedves Helyszínelő!

Tudtam, hogy bízhatok benned.:-D
Én is így gondolom, próbáljuk is elmagyarázni a többieknek,de ragaszkodnak a Kacsa általi verzióhoz.

http://autozz.blog.hu/…or_velemenye#…

helyszínelő # 2010.04.07. 11:24

Kedves Jackie !
Hát így jártál ! Remélem nem volt utasod aki megsérült volna. Tudod ez akkor is baleset ha csak egyedüli részvevője voltál ennek az afférnak. A baleset fogalmában bent van a mozgó sármű ( amit Te vezettél ) és az anyagi kár ( a hőn szeretett kis autód gallyra ment ). Te egyébként úgy sérülsz meg a baleset során ahogy csak akarsz. Lehet sebzésed, törésed és ne adj isten komolyabb bajod is. Ha okozó sofőrként sérülsz azzal csak a rendőrség statisztikáját rontod. Valószínű azért idéztek be – szerintem a helyszínelő rendőr – hogy meghallgasson a baleset körülményire vonatkozólag. Ezt követi majd a szabálysértési feljelentés- KRESZ.25§.(1). Bek – és a szabálysértési eljárás. Kaphatsz bírságot, de a legjobb esetben figyelmeztetést is – de ez nem gyakori. A jogsid nem ugrik, ha csak egydül voltál sérült.

www.baleset.honlapom.com.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

helyszínelő # 2010.04.07. 11:32

Kedves Macilaci !
Szabályosan áll a padkán az autó, de megállhatna az úttestet jobb szélén is. Egyébként a képhez annyit, hogy ez sz.tem Kaposfőn készült. Még csak annyit, hogy az úttest jobb szélén lévő folytonos fehér vonal nem záróvonal , hanem optikai vezető vonal.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!