Közúti baleset okozása


pdrg # 2012.01.06. 14:26

Üdv,

Egy pár napja balesetet okoztam. Havas úton egy kanyarban
átcsúsztam a szembejövő sávba és frontálisan ütköztem egy másik autóval. Rendőrt hívtunk, elismertem a felelősségem, kitöltöttük a biztosítási papírt.

Egy pár nappal később megkeresett a másik autós, hogy a biztosítóm keveset fizet ezért vagy fizetek neki én vagy beperel engem!

A kérdésem a következő: van e annak értelme, hogy engem és nem a biztosítót akarja beperelni? Illetve ha beperel akkor az rám nézve milyen következményekkel (elsőorban anyagi) kell számolnom.
Én úgy tudom h a biztosítónak kell kifizetnie minden általam okozott kárt a károsult részére.

hunfrakk # 2011.10.11. 19:37
hunfrakk # 2011.10.11. 19:36

NDRS:

gubának van igaza

bocsánat

csak akkor beszélhetnénk bűncselekményről,
ha súlyos testi sértést okoztál volna,
de mivel 8 napon belül gyógyuló sérülést okoztál,
így nincs szó bűncselekményről,
csak szabálysértésről...

ha jól látom
(remélem)
ezt a szabálysértést követted el:

A közúti közlekedés rendjének megzavarása

46. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályait megszegi és ezzel másnak vagy másoknak életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki vagy könnyű testi sértést okoz,
százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésében meghatározott szabálysértés miatt a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat.
(3) Az (1) bekezdés alkalmazásában nem tekinthetők közúti közlekedési szabálynak a gyalogosra és az utasra vonatkozó rendelkezések.
(4) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés esetén - a szabálysértési jogsegély keretében - a pénzbírságot kiszabó jogerős határozat végrehajtása átadható.

guba # 2011.10.11. 19:14

amiket leírtál, azokra lehet hivatkozni
egy kicsit csökkenthetik büntetés mértékét

Milyen büntetését? Max. bírságról lehet itt szó.

hunfrakk # 2011.10.11. 18:28

NDRS:

amiket leírtál, azokra lehet hivatkozni
egy kicsit csökkenthetik büntetés mértékét

idézet törvényből:

Közúti baleset okozása:
187. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

*

58. § (1) A járművezetéstől el lehet tiltani azt, aki az engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követi el a bűncselekményt, vagy bűncselekmények elkövetéséhez járművet használ.

59. § (1) A járművezetéstől eltiltás végleges hatályú vagy határozott ideig tart. Végleges hatállyal az tiltható el, aki a járművezetésre alkalmatlan.

A határozott ideig tartó eltiltás legrövidebb tartama egy év, leghosszabb tartama tíz év.

hunfrakk # 2011.10.11. 18:24

judy:

tehetsz

*

itt a törvény, mit mond erről:

172. § (1) Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

NDRS # 2011.10.11. 16:46

Üdvözlöm!

A tanácsát szeretném kérni a következő esetben.
Nemrég okoztam egy közúti balesetet amiben a vétlen jármű utasa 8 napon belüli sérülést szenvedett.
Nem voltam ittas.Nem volt előtte semmilyen hasonló esetem.
Milyen következményekre számíthatok?
Gondolok itt a pénzbüntetésre, annak nagyságára, illetve jogosítvány bevonásának lehetőségére illetve annak várható tartamára.
A jogosítvány esetleges bevonásától el lehet e tekinteni abban az esetben, ha a munkavégzésemhez szükséges a jogosítvány családfenntartó vagyok a feleségem munkanélküli. Lehet e ezekre a tényekre alapozva a bevonástól eltekinteni vagy annak tartamát csökkenteni?
A rendőrségi határozat a pénzbüntetéssel, stb. körülbelül mikorra várható az esemény után?
Szükséges e ügyvédet fogadnom?

Válaszát előre is köszönöm!

judy-g # 2011.02.22. 20:16

Segítséget szeretnék kérni.
2011.02.06-án közúti balesetet szenvedtünk ( 2 autó karambol). Egyik gyermek 11 hónapos,másik 8 éves. A másik autóban ülő személyről utóbb kiderült,hogy orvos,és mégcsak oda sem jött az üvöltő gyerekeimhez,hogy segítséget nyújtson-e? 20 perc múlva ért oda a mentő. A gyerekeket külön mentő vitte el, én két napig voltam kórházban. Kérdésem az lenne, hogy az illető személy ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt tehetek-e feljelentést és ha igen, mi a menete? Köszönettel

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/21/26896#…

guba # 2011.02.21. 17:04

Az ügyet kezelő rendőr szerint pénzbírságot kap a néni, amit közvetítői eljárás keretében nekem is kifizethet.

Ha a közvetítői eljárás sikeres, akkor nem szabnak ki büntetést, neked pedig jóvátételként fizethet, aminek az alapja a téged ért hátrány.

És a biztosítótól a vagyoni kár mellett megközelítőleg milyen összeget kérjek nem vagyoni kártérítésre?

Ami a károd mértékéhez igazodik és amit bizonyítani is tudsz.

Az igaz, hogy a biztosító a kifizetett összegeket részben leveri az okozón?

Főszabály szerint nem.

annabell74 # 2011.02.21. 16:45

üdvözlöm.

Pár hónapja elütöttek a zebrán a 3 éves kisfiammal együtt. Nem hirtelen lelépés volt, balról jobbra mentünk át, a bal oldali sávban egy kisbusz átengedett, megállt, a másik sávban nem jött semmi, elindultunk, de jobbfelől van egy kis utca, onnan egy idősebb(78 éves!) néni kihajtott a zebrára autójával és fékezés nélkül nekünk jött. A kisbusz sarkának és nekem ütközve állt meg az autó, a fejem a kisbusz kerekénél volt..Lélekje­lenlétemen múlt, hogy a gyermeket ellöktem másik irányba és karcolásokkal megúszta, nekem vállficamom és felkarcsonttörésem van, 2 hónapom kiesett a munkából, a gyerekemet fél kézzel nem tudtam ellátni, és mivel magas havi törlesztésű CHF-es hitelem van, igen rossz anyagi helyzetbe kerültünk, párom munkanélküli. A rendőrség hivatalból büntetőeljárást kezdeményez a nénivel szemben. Az ügyet kezelő rendőr szerint pénzbírságot kap a néni, amit közvetítői eljárás keretében nekem is kifizethet. Kb. milyen összegről van szó? És a biztosítótól a vagyoni kár mellett megközelítőleg milyen összeget kérjek nem vagyoni kártérítésre? Az igaz, hogy a biztosító a kifizetett összegeket részben leveri az okozón?
Köszönöm!annabell74

Atis77 # 2011.02.21. 11:37

szandra23

Mikortól él a 4 hónap eltiltás? Mert valószínű már le is telt.

trobert87 # 2011.02.17. 22:49

Az állítólagos okmzó ellen a kötelező segítségnyújtás elmúlasztása miatt indítottak büntető eljárást. Nagyon fontos az ő valomása. Mindenképp vértezd fel magad mindenre (tanuk, szakértői vélemény stb..) És keress egy jó ügyvédet. Sajnos manapság Magyarországon bármi lehet... Én véleményem szerint maximum sértetti közrehatás jöhet szóba, azaz a kezdő vezetői engedély miatti tapasztalatlanságból hozott a feleséged egy rossz döntést. De ennek kivizsgálása a hatóság feladata.

guba # 2011.02.17. 15:52

Lehetséges, amennyiben az derülne ki, hogy ő okozta a balesetet.

mrbeno # 2011.02.17. 13:27

Kedves Fórumozók!

A következő ügyben szeretném a tanácsotokat és véleményeteket kérni. 2010.október 31-én feleségemmel és akkor 10 hónapos kisfiammal az M7-es autópályán balesetet szenvedtünk. Feleségem vezetett, teljesen szabályosan. A külső sávban haladtunk, amikor a belsőből egy autó elindult a külsőbe, pontosan a mi autónk felé. Feleségem - kezdő vezető -, hogy elkerülje az ütközése elhúzta a kormányt, amitől megcsúszott az autó és nekimentünk a szalagkorlátnak. Mindketten 8 napon túl gyógyuló sérülést szereztünk, kisfiamnak semmi baja nem lett.
Mivel a balesetet okozó autó nem állt meg, azért a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást közúti baleset gondatlan okozása bűncselekmény ügyében. A nyomozás elrendeléséről szóló határozatban leírták, hogy szabályosan közlekedtünk. Több tanú is tanúskodott.
Telt-múlt az idő és most februárban az üggyel kapcsolatos érdeklődésemre azt az információt kaptam, hogy most már egyáltalán nem biztos, hogy ismeretlen az elkövető, de az sem biztos, hogy a feleségem nem felelős a baleset bekövetkezésében.
Lehetséges az, hogy egy ilyen esetből végül bármilyen elmarasztalásban részesüljön? Ha igen, akkor mik a lehetőségek a fellebbezésre, kifogásra, egyebekre.
Válaszaitokat előre is köszönöm.

szandra23 # 2011.02.03. 13:20

Annyit kérdeznék még, hogy amennyiben fellebbezünk és tárgyalás tartására kerül sor kb. mennyi idővel későbbre tűzik ki a tárgyalást.Jövő szerdáig lehet fellebbezni és a Veszprémi Városi Bíróság eljáró szerv.
jó lenne 1-2 hónapot húzni az időt a tárgyalásig is...

szandra23 # 2011.02.03. 13:04

Köszönöm a választ!

Személyi sérülés nem történt, a másik autóban egyébként egy idős házaspár utazott.A baleset után kerestük őket többször is, jól vannak, semmi panaszuk nem később sem.

Mindenképp el kell mennünk nekünk is tárgyalásig, mert ha marad a 4 hónap eltiltás nem is tudom h mi lesz:(.Az én fizetésem arra elég, hogy a lakáshitelt törlesszük és a számlákat fizessük, magunkra és a babára nem maradna már.
Az ügyfelek sajnos nem jönnek házhoz és az sem megoldható hogy a párom busszal utazva végezze ezt a munkát.
Nem tudom ezek után mennyire bízhatok abban, hogy a családi körülményekre tekintettel legyenek,de nagyon elszomorítana ha azt tapasztalnám, hogy ebben a helyzetben a bíróban nincs egy csepp jóérzés.Nekünk az is jó lenne ha emelnének a büntetés összegén, mert akkor úgy gazdálkodunk, párom annyival többet dolgozik hogy ki tudjuk fizetni, csak a jogsi maradjon meg!
Nem úgy terveztem babánkkal az első hónapokat,hogy kérdéses a megélhetésünk.

ObudaFan # 2011.02.03. 09:45

szandra23

Sajnos ez innentől szerencse kérdése.
Volt már olyan a gyakorlatomban, hogy az eljárás alá vont tárgyalásig végigvitte az ügyet, és a tárgyaláson sikerült kikönyörögni az eltiltás mellőzését, de ott kifejezetten a jogosítványával dolgozott. A jövedelemigazolásokat csatolhatjátok, bár ezekről elvileg már a rendőrség előtt nyilatkozhattatok formanyomtatványon.

Deeg0

Volt-e személyi sérülés?

szandra23 # 2011.02.03. 09:33

Sziasztok!

A következő problémával kapcsolatosan kérem a segítségeteket:Párom tavaly októberben frontálisan ütközött egy másik autóval,mert előzés megkezdése előtt nem volt körültekintő.Személyi sérülés az ütközés miatt nem történt,a kárt a biztosító rendezte.A szabs eljárás során párom felelősségét állapították meg( ebben nincs is vita, egyértelműen ő volt a felelős) és kiszabtak 50 000 Ft bírságot illetve 4 hó járművezetéstől eltiltást alkalmaztak.Mi kifogással éltünk, melyben sem a felelősséget nem vitattuk-sem a kiszabott büntetés összegét nem tartottuk túlzónak.A kifogásban kértük, hogy az eltitlástól tekintsenek el,mert párom munkanélküli volt, regisztrált álláskereső és úgy gondoltuk, hogy jogsi nélkül esélytelen munkát találnia.Arra hivatkoztunk továbbá, hogy kizárólag az én keresetem áll rendelkezésre kettőnk megélhetésére ami kb 150 000 Ft volt. Azóta ez az összeg is kevesebb, mert táppénzen vagyok, 1 hónap múlva születik meg az első babánk.Párom 2011. január 30-tól egyéni vállalkozóként biztosítási termékértékesítő. A bíróságtól a mai napon érkezett meg a határozat, hogy a korábbi, a rendőrséghez benyújtott kifogást elutasították.

Szeretnénk fellebbezni és azt szeretném megtudni, hogy mire hivatkozzak h párom jogsija megmaradjon. Nincs szabs priusza, munkájához elengedhetetlen a jogsi megléte, mindjárt itt a babánk akit el kell tartanunk...
El lehet tiltani akkor is a vezetéstől, ha ezzel az eltartására kötelezett személy megélhetését veszélyeztetik???Milyen iratokat csatoljak a fellebbezés mellé? Igazolást a jövedelmi viszonyokról, havi kiadásokról?

Kérlek segítsetek, mert szülés előtt 1 hónappal elég ijesztő h a megélhetésünk veszélybe kerül.

Köszönöm előre is a segítséget!

Deeg0 # 2011.02.01. 14:51

Sziasztok!
Sajnos okoztam egy közlekedési balésetet, és nem tudom, h. mire számíthatok, ezért írok ide!
Az eset lerövidítve: Megcsúszott az autóm az egyik kanyarba (le volt jegesedve), próbáltam korrigálni, és ennek hatására frontálisan karambolóztam. Segítettem a szembe jövő autónak is kinyitni az ajtaját, és az enyémet is én nyitottam ki. 11 éve vezetek, még próba jogsival kb. 10 éve volt egy gyorshajtásom, egy tilosba parkolásom, és egyszer büntettek helyszínen, mert fólia volt az ablakon. Szerintetek milyen bűntetésre számíthatok, ill. fogadjak -e ügyvédet, vagy ne?! Egyébként kaptam egy határozatot, de abba "csak" az volt, h. fizessek ennyit, mert az öv nem volt becsatolva!

soder # 2011.02.01. 11:41

Mindketten hibásak vagytok, majd a szerv eldönti ki milyen arányban.
SZVSZ Neked nagyobb a sarad....Állo félkeresztbe lévő gk-ba belemenni??? nem jo omen...

Gabicsek # 2011.01.30. 19:15

KRESZ
56.§
(6) Lakott területen kívül az úttesten vagy a leállósávon levő elromlott gépjárművet - kivéve a kétkerekű motorkerékpárt -, valamint mezőgazdasági vontatót, lassú járművet és fel nem kapcsolt pótkocsit elakadást jelző háromszöggel meg kell jelölni. Az elakadást jelző háromszöget a jármű mögött úgy kell elhelyezni, hogy az elromlott járművet a többi jármű vezetője kellő távolságból észlelhesse. Az elromlott járművet elakadást jelző háromszöggel lakott területen is meg szabad jelölni.
(7) Az úttesten levő elromlott járművet az elakadást jelző háromszögön kívül meg szabad jelölni mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével vagy villogó narancssárga fényjelzést adó elakadást jelző lámpával.

sanyi038 # 2011.01.30. 18:13

Tisztelt Cím!
Azzal a problémával fordulok önökhöz, hogy 2011 01 26.-án történt egy közlekedési
balesetem. Reggel indultam dolgozni eléggé havas volt az út. Lejtős úton lassan haladtam a kanyar után még meredekebb útszakasz következik. Ahogy befordultam láttam, hogy az út 2/3-ánál félkeresztben van egy autó.Abból a távolságból nem tudtam meghatározni, hogy a jármű mit csinál:áll vagy tovább halad.Az elakadásjelző nem volt bekapcsolva.Mint később kiderűlt a hóláncot szerelte fel a jobb első kerékre.Mire észre vettem,hogy az autóban nem tartózkodik senki, már nem tudtam mit tenni.Az autó egyesben motorfékkel ment és a csúszós jeges úton fékezni nem lehetett.Így belecsúsztam a félkeresztben álló autóba.Ha az elakadásjelző háromszög még a kanyar előtt kivan téve a kanyar előtt és a vész villogó bevan kapcsolva a balesetet ellehetett volna kerülni.A másik gépjármű vezetője délután már nem ismerte el a felelőségét. A helyszínen kitöltöttük a papírt amit mellékletben küldök de ezen nem szerepel az, hogy ki a felelős.Ezért kérném önök döntsék el ki a felelős.
Válaszukat előre is köszönöm.

trobert87 # 2011.01.29. 16:16

Jah, nagyon kopasz voltam, remélem többet nem lesz szükségem arra, hogy ilyennel foglalkozzak......

ObudaFan # 2011.01.29. 10:25

Csakhogy a határozat jogerőre emelkedett.

trobert87 # 2011.01.28. 22:14

Nagyon köszönöm a válaszokat! Baracskán még nme voltam:) Nem is szeretnék lenni, úgy lesz ahogy Ti mondtátok majd megkérek valakit, ha más nem jön szóba akkor taxi.

Az eljárási hibára másolom be a szabálysértési törvény ide vágó hatályos passzusát:

82. § (1) A szabálysértési eljárás feljelentés, illetőleg a szabálysértési hatóság részéről eljáró személy észlelése vagy tudomása alapján indulhat meg.

(2) A feljelentést - ha jogszabály másképp nem rendelkezik - szóban vagy írásban bármely személy vagy szerv megteheti. A szóban tett feljelentést jegyzőkönyvbe kell foglalni.

(3) A feljelentésnek az eljárás alá vont személy ismert személyi adatainak megnevezése mellett tartalmaznia kell az elkövetett cselekmény helyének és idejének, továbbá az elkövetés körülményeinek leírását, a bizonyítási eszközök megjelölésével. Amennyiben lehetőség van rá, a bizonyítási eszközöket csatolni kell a feljelentéshez.

(4) Az érdemi határozatot - az (5) bekezdésben meghatározott kivétellel - az eljárás megindítását követő harminc napon belül kell meghozni. Ha az ügy bonyolultsága vagy más elháríthatatlan akadály indokolja, a szabálysértési hátóság vezetője egy alkalommal az ügyintézési határidőt legfeljebb harminc nappal meghosszabbíthatja.

Szerintetek ez nem eljárási hiba? Ugyanis több mint 90 nap telt el a határozatig:(