hitelsértés


freeway # 2010.02.01. 15:06

Kedves Fórumozók!

Ha az Apeh lefoglalja az olyan autót, amelyen még banki hitel van, (de én vagyok a tulaj), akkor hitelsértéssel megvádolhatnak?
Az a magartartás, ami oda vezetett, hogy a követelés biztosítékát (az autót) lefoglalják, az kimeríti a hitelsértés fogalmát?!
Köszönöm a válaszokat, örülnék, ha büntetőjogban jártasak is hozzászólnának!

freeway

végrehajtó1 # 2010.02.01. 15:27

Az olyan autót melyen az adósnak van banki hitela lefoglalható és végrehajtható.De ez esetben a bank felmondja a szerződést.Valamint a z árverésen ebből befolyt öszzeg elsősorban a bankot illeti meg.A többi megy a többi Apeh által hajtott tartozásra.

Sok autó került így árverésre de még nem hallottam arról, hogy hitelsértés lett volna...

Bár a mai világban mit nem hall az ember...:)

laeyer # 2010.02.02. 16:36

Dehogy is! Nincs semmi hitelsértés!!

dr.Hudson # 2010.02.02. 23:09

Kedves Freeway!

A Btk.330. §-ba ütköző hitelsértést az követi el, "Aki a hitel fedezetét egészben vagy részben elvonja, vagy a hitelezőnek a fedezetből való kielégítését más módon meghiúsítja."

A bűncselekmény a hitelező vagyoni érdekeit, és a bank- és hitelviszonyok zavartalan működését védi a jogellenes magatartásoktól.

A banki hiteles gépkocsik esetén konstrukciótól függően a bank általában vagy lízing vagy opciós szerződést köt.
Első esetben a bank tulajdonában lévő gépkocsit használja a futamidő alatt az adós, a második esetben az adós tulajdonosa ugyan a gépkocsinak, de az opcióval (egyoldalú vételi joggal terhelt) a hitel biztosítására.

Mivel a bank által nyújtott pénzkölcsön fedezete maga a gépkocsi, ezért 'érzékenyek' a bankok a gépkocsi állapotában (baleset), használatában (használó személye) beálló változásokra.

A hitelsértés bűncselekményét csak az követheti el, aki magatartását jogellenesen viszi véghez.
Ha az APEH lefoglalja, akkor - bár szűk körben elképzelhető - jogszerű cselekményről van szó, és amint azt már írták a bank fedezeti joga nem sérül, mivel a végrehajtás során értéke erejéig kielégítést nyerhet a befolyt összegből.

A fentieken kívül a Btk. általános részi szabályaiból következően ahhoz, hogy bűncselekményt kövessen el Önnek kell az elkövetési magatartást megvalósítania, nem valaki másnak (APEH).

üdv
dr. H

metál666 # 2010.02.13. 19:27

T.Dr.Hudson!
Kérném szépen nézze meg amit a jelzáloghitellel való kifosztáshoz írtam. Nagyon köszönöm.

olympos # 2010.04.20. 13:35

Tisztelt Forum!

Nem tudom, hogy a megszólítás helyes-e, de majd kijavítanak, ha szükséges.
Egy hitelsértéssel kapcsolatos jogi kérdésem lenne.
A történet 2008 márciusában kezdödött, amikor is egy addigi jó barátom ajánlására, felvettem egy Liesing-hitelet egy banktól, melynek során egy VW- Passat személygépkocsit liesingeltem.
Àm a történet nem ilyen egyszerü.Akkoriban nehézkes anyagi körülményeim voltak, és még mielött megkaptam volna az autót, volt egy szóbeli megállapodásunk a "baráttal" , hogy az autó eleve, csak pár napig maradna nálam, mert ö, és társai értékesítik azt, teljesen legális úton, áron felül, és 200 ezer forint üti a markom, mindehez csak a nevem kell adjam egy hitelhez...
Kissé gyanús volt a sztori, de ki gondolná, hogy egy régi barát át akarná verni.
Ö állította ö maga is megcsinálta már ezt, az autót amit akkoriban ö liesingelt eladták, a vevö készpénzel fizetett, a bank ki lett fizetve, minden rendben volt, és neki maradt 200 ezer forintja.
Na ezt ajánlotta nekem.
Teljesen naívan, a hitel világát nem ismerve mentem bele a dologba.A szerzödést megkötöttem a bankkal, az autót meg sem kaptam, mert hát az a "barátnál" volt aki megpróbált olyan gyorsan vevöt találni amint csak lehet.
Közben érkeztek a csekkek, melyeket a "barát" tanácsára nem fizettem, mert mielött a bank szerzödést akarna bontani, az egész egyösszegben ki lesz fizetve.Nem így lett.
3 hónap után, a bank szerzödést bontott, majd követelt azonnal 2,5 milliót.Ott hagytam az akkori munkahelyem, és kijöttem Németországba melózni, és 12 hónap alatt kifizettem a 2,5 milliót.Pontosabban, 2010 áprilisában adtam fel az utolsó törlesztöt.
Ennek ellenére, májusban haza kell mennem, mert a rendörség eljárást inditott velem szemben hitelsértés vádjával.
El sem tudtam tüntetni a hitel tárgyát, sem részben sem egészben, mert soha nem is volt nálam.
Nem akarok büntetett elöéletü lenni, nem akarom hogy nyilvántartásba vegyenek.
Senkit nem bántottam, kifizettem egy olyan hitelt, amiböl semmi hasznom nem lett.
Elszakadtam a hazámtól, a nötöl, akit szerettem, a családtól...
Mit tehetnék?
Kérem mihamarabbi válaszukat, mert május 4-én már a Kecskeméti Ügyészségen kell legyek.

olympos # 2010.04.20. 13:39

Ès azt elfelejtettem hozzá tenni, hogy az autó szörén-szálán eltünt...ma sincs meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.20. 13:43

Balek. Ha tényleg nem érte kár a bankot (vagy megtéríted a kárát), akkor valószínűleg megúszod megrovással.

olympos # 2010.04.20. 13:49

Jellemzö. aki becsületes, azt még az ág is húzza, nem elég hogy fizettem, még én kapok megrovást, akik nilliárdokat sikkasztanak, semmi nem éri öket...

prometheusz # 2010.04.20. 13:52

én csak azt tudom tanácsolni, mielöbb beszélni kell megbizható ügyvéddel.

olyanról tudok, hogy valaki eladott hitelre vett és elötörlesztéssel kifizetett eszközt, mégis börtönbe került.

mert ugye amit a törvény ír az szent...

a betű meg úgy szólt, hogy a szerződés időtartama, x dátum, eladva meg elötte lett...

ugyhogy szomoru, de hiába lett kifizetve a törvénysértés megtörtént, hogy ki a felelős az egy kérdés, de ha nincs szakmai hozzáállás akkor arra huzzák rá a vizes lepedőt aki kéznél van.

a kocsi pedig ha a neveden van, vagy ha te vagy a bankkal szerződött fél, téged vettek elő.

valami olyasmi ez mintha ellopnák az autódat és átmennek vele a piroson. ha nem jelented be hogy ellopták, te fizetsz...

de aki bekerül a jog hálójába...
úgyhogy azt javaslom töredelmes vallomás elött ügyvéd, ügyvéd, ügyvéd...

mellesleg nem értem a "barátot" attól hogy eladásra kerül a kocsi lehetett volna fizetni a részleteket, max annyival kevesebbet fizetsz vissza mikor megtörtént az eladás...

veszélyes ez az eltünés mert bármit elkövethetnek vele.
sok sok milliónyi gyorshajtástól kezdve bármi büncselekményt...

olympos # 2010.04.20. 14:40

Mit értezs megrovás alatt?Mégis mire számíthatok...?

bernadett37 # 2010.04.25. 16:24

Sajnos az én férjem is ugyan ilyen hibába eset,Csak azzal a külömbséggel,hogy mi sajnos nem tudtuk ki fizeni a lizingett.Neki is Kecskemétre kell menni tárgyalásra.Mire számithat börtönre?

Dr.Attika # 2010.04.25. 17:39

"bernadett37" és "olympos"!
Lízingelni annyit jelent, hogy más ( bank, lízingcég...) tulajdonában lévő dolgot ( jelen esetben személygépkocsit) használ . A használat ellenértéke a lízingdíj. Mivel csak használó és nem tulajdonos, ezért nem jogosult eladni a lízingtárgyat a lízingelő. Ha mégis eladja, akkor sikkasztást követel, amit a Büntető Törvénykönyv büntetni rendel. A büntetés lehet börtön, közérdekű munka vagy pénzbüntetés. Az eladással a bűncselekmény megvalósul. Hogy megtévesztés történt, azt a büntetőeljárásban lehet hivatkozni.
A lényeg a férje és Ön bűncselekményt követtek el, ha ez a büntetőeljárásban bebizonyosodik. Ezért büntetést kell kiszabni. A büntetési nem és mérték tekintetében a bíróság dönt.

hemu01 # 2010.11.28. 20:38

Tisztelt hozzáértők.
Van egy járulékokból származó 650000 res tartozásom.APEH bekeményített,nem engedte a részletfizetést,mivel nem látta esélyét a törlesztésnek,mivel nem volt ezidáig jövedelmem.Jelzem,azóta kettő félállásban dolgozom.
Viszont egyedüli ingó vagyonomat foglalás alá vonta,ami egy hiteles autó,rendesen fizetve,mivel nekem nappal,páromnak éjszaka munkaeszköz.Na mármost,ez az autó 2 millió alatti áron van forgalmi értéken,de a hátralévő hitel 2,5 millió.Elviszik az autót,a bank sem jön ki belőle,adósság is marad,nekünk a munka is ugrik.Párom vagyonőr,mozgó útjavító gépláncot őriz,én ügyfeleket látogatok,napi négy órában,a másik állás lényegtelen.Próbáltam egyezkedni,de az APEH os hölgy nem volt kedves.Mit tegyek?Párom azt mondja,hagy vigyék,majd veszünk másikat az ő nevére.De ez nem az én világom,mindig így felgyűltek a járulékok,majd jött néhány jő hónap,és rendeztem.Most ez elmaradt vagy 2 éve.(személyi bankár)

Főlökött # 2010.11.30. 08:51

Tisztelettel :

hemu01 -Nem sok jót tudok megjegyezni, illetve leírni.

Olvasatomban lefoglalásra került a kocsi. Az Apeh árverezési honlapján annyi autó van, mint égen a csillag. A becsérték 50%-ától megvehető, első körben.

Ha eladják, vélelmezem igen alacson áron fog elkelni, abból a "650000 res tartozás" kerül kiegyenlítésre, majd a többit a bank kapja, ha Ő a tulajdonos ( törzskönyv szerinti tulajdonos ). A kettő különbözetével pedig ( 2,5M " - "a maradék ) Ön fog tartozni a Banknak. Vélelmezem a felszólítások után, felmondja a Bank a szerződést és egy összegben kérik a tartozás rendezését.

Egy megoldás lehetséges, valahonnan összeszedni a 650000 res tartozásra a pénzt és villám gyorsan rendezni. De azért ne feledjük, hogy a behajtás is költségekkel jár, amit szintén követelni fognak.

--------------
  • Lökött
végrehajtó1 # 2010.11.30. 10:19

Behajtás kölétsége 5000ft.

f.elek # 2010.12.09. 20:14

Üdvözletem!
Adott egy személy, aki 4-5 éve nagy hibát követett el, és mindeddig nem volt gond belőle.
Anno nevét adta több hitelhez, amiről azt se tudta mire veszik fel, most a nőszemély, aki ígérte, mindet fizeti, persze hogy nem fizet, és felszívódott. Rengeteg emberrel eljátszotta ezt, és sokszor megfordult bíróságokon, sok ügye van.
Na most ez a naiv ember, kapja a leveleket, hogy nem fizet, így az autóját elveszik. De persze minden mást tisztességesen csinált, fizetett, jó ember, csak belevitték. Na ilyenkor mi a teendő. Mire számíthat, van e kiskapu, vagy bármi megoldás, enyhítés? börtön? pénzbírság? ilyenkor mi van.

Főlökött # 2010.12.10. 08:36

Tisztelettel :

Ez nem naivitás......../ véleményem szerint /

Érdemben nem nagyon lehet a kérdésre válaszolni, mivel csak általánosságokat tartalmaz a kérdés.
"Anno nevét adta több hitelhez, amiről azt se tudta mire veszik fel" - hogy mire veszik fel, nem nagyon dominál, ha kp. Ha lízing, és mi vagyunk a lízingelők, akkor gázos dologba csöppentünk, de nagyon.
Hogy szerepelünk a hitelen, adós, vagy adóstárs, kezes, vagy miként ?
Létezik kiskapu, nagykapu, ólajtó, de mit írtunk alá, mire vállaltunk felelőséget, miről tettünk nyilatkozatot ?
Ha valaki helyett helytállunk nyilatkozatunkban, akkor teljesen mindegy, hogy "minden mást tisztességesen csinált" attól még bennünket is elő fognak venni. Főleg a végrehajtás során, ha van mit behajtani, végrehajtani.

---------------
  • Lökött
Kicsi69 # 2011.01.27. 08:25

Üdv Mindenkinek!

Szintén Hitelsértéses kérdésem lenne.
Tavaly nyáron rákérdeztem bankra, hogy mennyi a hátralékom az általam részletre vásárolt autóra. (Ismerős ajánlotta, hogy esetleg tud jobb konstrukciót) Ekkor tudtam, meg hogy a bank a szerződésemet azonnalii hatállyal felmondta (bár nem volt 60 napos csúszásom) és egy összegben kéri a hátralévő 2,5 milliót, vagy a kocsit.
Meglepődtem, de egy héttel később írtak egy levelet, hogy érvényes szerződésünk értelmében az egy havi elmaradásomat 8 napon belül fizessem meg. Kértem + 3 nap haladékot (fizu úgy jött meg), amire válasz két hónap + intervenciós díj így fizethetek pár nappal később.
A történet (sajnos) hosszú pénzbehajtók, levelezgetések történtek azóta többször is.
A Kérdés: A bank folyamatosan küldi érvényes szerződésről a havi részleteket, amiket befizetek, a pénzbehajtó már egy másik van - tartozás fedezetének megvonása és hitelsértés bűncselekmények elkövetésével fenyeget, ha nem fizetem ki a bank által kitalált intervenciós díjat.
Tudom hogy az első bcs-t a törvény már 2009-ben megszüntette, de ha megvan a kocsi, nincs összetörve, fizetem a havonta a banktól kapott törlesztő részleteket megvalósítom a hitelsértést???
Köszi a választ!

végrehajtó1 # 2011.01.27. 08:48

hitelsértés bűncselekmények

az mi?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.27. 09:57

Hadd találgassak: nem "pénzbehajtó" lesz az, hanem végrehajtó, aki lefoglalta az autót, de az adós nem tett eleget a felhívásnak, és nem adta át az okmányokat meg a rendszámot. A "hitelsértés" pedig a Btk. 249. § (2) bekezdése szerinti magatartással megvalósított zártörés.

dr. Juci # 2011.01.27. 10:24

KBS, szerintem meg behajtó lesz az alábbiak miatt:

  • intervenciós díjat követel
  • nincs tisztában azzal, hogy egyik bűncselekmény sem valósult meg, ami miatt feljelentéssel fenyegetőzik, mivel az adós szerződésszerűen teljesít, plusz a tart.fed. elvonása csak gazdasági tevékenység körében követhető el legjobb tudomásom szerint. Gondolom, a bank megmondta az általa megbízott behajtónak, hogy akkor jut hozzá a saját kis díjához, ha ő maga beszedi az adóstól, és úgy gondolta, a fenyegetőzés ennek a módja. Ha végrehajtó lenne, már meg is tette volna a feljelentést zártörés miatt, egyrészt jogban jártasabb, másrészt ez kötelessége is.

Kicsi69-nek: ha szerződésszerűen teljesítesz és az autó is megvan, amit a behajtó elől nem rejtesz el, nem tagadsz el, és megfelelő feltételek esetén hajlandó is vagy átadni neki (tipikusan felmondás), nem követed el a hitelsértést.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.27. 10:30

Az intervenciós díj a kölcsönt nyújtó bank követelése. Ez a követelés attól függetlenül végrehajtás alá kerülhetett, hogy a kölcsönt törleszti azt adós. A végrehajtás alá került követelés kielégítése érdekében a végrehajtó bármit foglalhatott, az autót is. (Ennek sincs semmi köze a kölcsön törlesztéséhez.) Ha pedig lefoglalta az autót, akkor arra nagyon könnyen el lehet követni a zártörést.

Úgyhogy találgatásnak jó ez, azt meg hogy valójában mi történt, csak a kérdező tudja. Ha tényleg jó választ akar, majd nekünk is elmondja. (Bár van egy olyan érzésem, hogy valójában nem helytálló választ szeretne, hanem hogy igazat adjunk neki, és együttérezzünk vele.)

Kicsi69 # 2011.01.27. 11:59

dr. Juci-nak
Igen, egy behatási céget képvisel. Tulajdonképpen nem szeretném átadni az autót, hanem fizetném továbbra is a részleteket, mert nem tudom elfogadni (el kéne?) hogy a bank folyamatos a behajtó pedig megszűnt szerződésről ír.

kbs-nek
"A végrehajtás alá került követelés kielégítése érdekében a végrehajtó bármit foglalhatott, az autót is. (Ennek sincs semmi köze a kölcsön törlesztéséhez.)"

Végrehajtó még nem volt, addig még nem jutott el az ügy.

"Bár van egy olyan érzésem, hogy valójában nem helytálló választ szeretne, hanem hogy igazat adjunk neki, és együttérezzünk ve­le.)"

Nem akartam túl részletesen leírni, kivel mikor mit leveleztem, mert akkor tele lett volna az oldal. A lényeg hogy a pénzbehajtó (bocs' de csak annak tudom hívni) által lobogtatott papír 2010. júliusi, benne az áll, követel - rajta keresztül a bank egy intervenciós díjnak nevezett költséget, és megszűnt szerződésről beszél, miközben a banktól folyamatos szerződés fennállásáról és havi törlesztőrészletekről kapok levelet. Minden hónapban azóta is.

Valójában nem együttérzést vártam el, hanem az szerettem volna megtudni, hogy ha a pénzbehajtónak nem adom oda az autót - megnézheti, hogy megvan, nincs összetörve - fizetem továbbra is a csekkeket, nincs 60 napos elmaradásom (nem volt akkor júliusban, de azóta sem) akkor elkövetem-e a hitelsértést.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.27. 12:47

Ez pedig így nem fog menni. Pont azt kellene tudnunk, amit nem akarsz elmondani.
Egy biztos: ha tényleg kölcsönszerződésed van (volt), akkor nem vagy köteles azt az autót senkinek odaadni, hiszen a tiéd. Ha azonban lízingszerződést kötöttél, az más eset, és az is, ha a kölcsönszerződésben vételi jogot engedtél a banknak, és ő ezzel élt.