hitelsértés


Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.13. 15:24

A kölcsönszerződés egy magánjogi szerződés. Semmi nem tiltja, hogy a felek úgy nevezzenek el dolgokat, ahogyan csak akarnak. Igen gyenge kifogás az, hogy "ilyen állat nincs is".

Dr.Attika # 2012.07.13. 15:16

"kfgabri"!
Jogász vagy ha jól sejtem. Akkor adjál jogászhoz méltó tanácsot.

Kedves "Marhgerita"!
Nincs ilyen jogilag, hogy "intervenciós díj". Ezt a kifejezést azért használják a "behajtók", mert ez a kifejezés Kolcsak óta azt jelenti az emberekben, hogy ez valami agresszív magatartás.
Annyiszor olvashatta már ezen a fórumon, hogy ilyen senkiházi behajtókkal ne álljon senki szóba. Ön még fizetni is akar nekik.

Margherita # 2012.07.13. 15:09

Köszönöm a gyors választ!
Megnéztem a dátumokat, 2012.06.05.-én adtam fel a bankban a pénzt és a behajtó levelének kelte 2012.06.08!! Nyertem!! De mit tegyek ha mégis követelik rajtam a 40 ezret és nem tudom előteremteni és akkor elveszik a kocsit azt mondta a behajtó.Júli végéig kéne ezt kifizetni plusz a júniusi részletet...amit már fizettem volna csak emiatt nem tettem.

kfgabri # 2012.07.13. 04:55

Nem ismerem az ERSTE iratmintáit, de feltételezem, hogy a házi felszólítókon is szerepel, hogy a következő lépcső már erősen költséges.
Illetve kell lenni Hirdetmény/Díjjegyzék történetnek is, ami tételesen tartalmazza az ilyen eseteket.

kfgabri # 2012.07.13. 04:47

Maga a helyzet életszerű 60 nap késedelem esetén, sőt, örülj, hogy nem mondták fel a szerződést.
Ezen el fogtok vitatkozni.
Az ERSTE azt fogja mondani, hogy már hamarabb átadott behajtásra, neked egyetlen esélyed van: a levél kelte
előtt fizettél.
Egyébként lízingszakmában a 40ezer életszerű, hallottam már a duplájáról is.
Most kéretik nem anyázni ezért.
Sőt, a díj már le van könyvelve, ugyanis a sorrend:

  • egyék ktg.
  • késkamat
  • kamat
  • tőke

Ha komolyan gondolják, akkor valszeg ez már 40 ezer tőke és nem 40 ezer egyéb ktg.

Margherita # 2012.07.12. 22:08

Érdeklődnék a Tisztelt jogászoktól hogy vajon mennyire jogszerű az ERSTE Leasing intervenciós dija??
Elmaradtam két havi törlesztőrészlettel.Miután befizettem rá 3 napra kaptam meg a behajtójuk levelét.Tehát nem ennek hatására fizettem ( mert ugy megijedtem)hanem magamtól (amikor tudtam mert pénzhez jutottam).Erre most fizessek 40 ezer forint intevenciós dijat, mert a behajtó költsége ez.( Negyven ezerért irt egy levelet?) Hiába kértem engedjék el legalább egy részét,nem teszik.Ha nem fizetek hó végéig elveszik a kocsit! Persze nyilván erre is megy ki a játék....

Gabicsek # 2012.02.15. 18:57

Mi alapján jelent fel a bank ?

Valószínűleg azért, mert nem fizetted a részleteket és már keresték az autót, csak nem találták.

guba" # 2012.02.15. 15:55

# A rendőrségnek kell ellenőrizni, hogy a hitellel terhelt gépjármű megvan még? Nem furcsa ez?

Nem furcsa, mivel az autó a kölcsön fedezetként szolgál. Ha megvan az autó akkor ezzel a dolognak büntetőjogi vonatkozásai nincsenek.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.15. 09:39

Úgy szeretem, mikor a szerződésszegő adós elkezd hőbörögni, mert sértve érzi a büszkeségét.

Első generációs # 2012.02.15. 00:23

Üdvözlet a Hölgyeknek és az Uraknak !

Tegnap hívott a rendőr telefonon, hogy mutassam be a személyi gépjárművet, melyre az erste banktól kaptam HITELT több évvel ezelőtt. Kb. 5 évig fizettem rendesen, de már kb. 1 éve nem tudom fizetni, bedőltem unblock.

A rendőr elmondása szerint hitelsértés vádjával feljelentett a bank és a rendőr akar meggyőződni arról, hogy a szgk a birtokomban van.

kérdésem:

  1. Mi alapján jelent fel a bank ?
  2. A rendőrségnek kell ellenőrizni, hogy a hitellel terhelt gépjármű megvan még? Nem furcsa ez?
  3. Ugye a rendőrség nem foglalja le?
  4. Ugye a rendőr nem hívja oda a behajtó haverjait akik jogosan vagy jogtalanul "behajthatnak"?
  5. Ugye nem vehetik el behajtók?

Levélben nem kérte a bank eddig, hogy mutassam fel az szgk-t, ezért a feljelentést inkorrektnek tartom.

(gondolkodom, hogy teszek feljelentést a bank ellen alaptalan vádaskodásért, rosszhiszeműségért, stb. kérem adjanak tippeket)

Volt nálunk 1-2 behajtó az elmúlt egy év alatt, de csak egyszerű cetlit hagytak a postaládában, hogy itt jártak és hívjam őket, egyeztettem telefonon a bankkal, számomra nem hiteles tárgyalópartnerek a behajtók.

Hitelszerződésem hogy opciós-e nem tudom, hamarosan kisbetűvel együtt elolvasom.

Úgy tudom, hogy csak opciós hitelszerződés alapján lehet hitel esetén hitelsértésről beszélni, egyébként nincs a szgk-hoz köze a banknak, csak az esetleges végrehajtónak jogerős bírósági végzés alapján adósságbehajtás címen... de akkor más ingósáom is ugorhat.

Előre is köszönök minden lényegi információt. A rendőrség sürgősen fotózkodna az autómmal ;-)

ui.: A bank az alant olvasottakhoz képest extra türelmes volt eddig, ezért köszönet jár.
ui 2: Nem betyárkodni szeretnék, hanem amikor egzisztenciális vesszőfutásomon túlleszek mindent kifizetek a banknak.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.22. 09:56

Hogyan követhetnél el hitelsértést egy feljelentéssel? Hatóság félrevezetését esetleg, merthogy hol itt a bűncselekmény?

Lysana # 2011.04.22. 08:39

Kedves fórumozók!
Egy kérdéssel fordulok hozzátok. Az autómnak nem rég járt le a hitele. Előtte a bátyám odaadta valakinek. Aki sajnos nem hozta vissza eltűnt vele. A kérdésem ha ezt bejelentem a rendőrségen így is hitelsértést követek el. Hogy már visszafizettem a kölcsönt a banknak?

Válaszaitokat előre is köszönöm

Kicsi69 # 2011.03.28. 12:37

Hali!
Újra buli van! Finoman (de tényleg) tájékoztattam írásban a behajtót, hogy nem adom vissza a kocsit, erre közölte feljelent.
Ma újabb cég, újabb emberétől kaptam egy levelet, - ez immáron harmadik - hogy követelik a tartozás azonnali kitisztázását még be nem fizetett havi részletek + intervenciós díj, vagy a kocsit adjam oda.
érdekességképpen a levél:

"Társaságunk, az előző alkalmakkor eljáró két cég után, kapta meg az Ön szerződését kezelésre.

Mivel a kapcsolatot Önnel információink szerint sem személyesen sem telefonon nem lehet felvenni, ezúton szeretnénk felajánlani az utolsó lehetőséget arra, mielőtt a Hitelező jogi útra terelné az ügyet, hogy szerződéséről egyeztessünk, valamint hogy tartozását hatályos időn belül rendezni tudja.

Az Ön Raiffesien Lízing Zrt.-vel kötött szerződése 2010.07.14.-én mint azt Ön is tudja felmondásra került. A mai napon a tartozása 133.087
  • Ft (kéthavi díj és eljárási költség). Ön elmondása szerint folyamatosan fizet a szerződésre. Ezt mi sem tagadjuk, viszont a szerződés a mai napig nem került egyenlegbe. Ön hivatkozott már paragrafusokra, valamint a PSZÁF-hoz is fordult az ügyével.

elmaradásom a februári, márciusi csekkek, illetve az intervenciós díj, amit nem tartok jogszerűnek

Most mi szeretnénk a szerződésével kapcsolatban egy két dologra felhívni a figyelmét. A mellékletben elküldtük az Ön által aláírt szerződését, melyben a IX./4/b) és c) pontok a következőket tartalmazzák:

  1. Adós Hitelező előzetes írásbeli felszólításának ellenére sem tesz eleget határidőre bármely fizetési kötelezettségének.

Ön a fizetési kötelezettségét elmulasztotta. A bank erről értesítette tértivevényes levélben, melyet Ön 2010.07.30.-án a mellékelt bizonylat alapján át is vett. Az elmaradást a felszólítás ellenére sem rendezte, tehát a szerződése ezért felmondásra adott okot. Tehát már maga ez a tény is feljogosította a Hitelezőt szerződésének felmondására.

  1. Adós nem teszi lehetővé, hogy Hitelező éljen ellenőrzési jogával, vagy az ügylet fedezetével vagy biztosítékával, illetve magával a Gépjárművel kapcsolatos vizsgálatot bármilyen módon akadályozza.

Ezen pont elsődlegesen nem adott okot a felmondásra, viszont az előttünk a bank nevében eljáró két cég részére sem tette lehetővé, hogy a Gépjárművet megtekintse, arról fényképeket készítsen. Tehát másodlagosan a szerződés e pontját is megszegte.

az autót mindkét előző behajtó láthatta, az első mellette áll meg, a második pedig az udvarunkon parkolva, mivel sajnos nincs garázsunk

A bank társaságunkat kérte meg, hogy mielőtt szerződése ki nem egyenlítés esetén elszámolásra került, tehát a fennálló teljes tartozás (kamatok, késedelmi kamatok és meg nem fizetett tőke) egy összegben esedékessé válik, valamint a btk. 330. § alapján feljelentés történik.

Természetesen ellevelezgethetünk Önnel még mi is pár napig, hétig és mindenki bizonygathatja az igazát, de lassan Ön is beláthatná, hogy ennek nincsen semmi értelme. A tény az, hogy elmaradását teljes egészében a mai napig nem rendezte.

A fent leírtak elkerülése érdekében kérjük, hogy tartozását két héten belül rendezze, vagy a gépkocsit kollégánk részére átadja."

Kicsi69 # 2011.02.09. 11:40

Köszönöm!

Így már teljesen tiszta!
Ahogy jött, ugyanúgy mehet is!

dr. Juci # 2011.02.09. 09:43

Szia!

Mutathat olyan papírt, nem is okvetlenül hamisítvány, de mind a formáját, mind a tartalmát jól nézd meg!
Ha a tavalyi felmondólevelet lobogtatja, az nem lesz jó, mert a szerződésed nincs felmondva, azzal a papírral tavaly vihette volna az autót.
Az elmaradt törlesztőrészlet(ek) beszedésével megbízott behajtónak általában csak erre terjed ki a megbízása, mint lentebb írtam, egy törlesztőért jellemzően nem úgy küldik a behajtót, hogy pénzt vagy autót hozzon. Az, hogy rendesen fizeted a részleteket, önmagában nem jelenti azt, hogy semmilyen körülmények között nem vihetnék el az autót, de annak oka kell, hogy legyen, pl. veszélyeztetve látják a fedezetet, mert tudomásukra jutott, hogy fel akartad rakni a kocsit egy Marokkóba tartó kompra - de akkor a veszélyeztetésre, mint indokra írásban megint csak hivatkozniuk kell.
Ha nem vagy biztos abban, mivel is bízták meg a behajtót, aki ott áll a kapuban és vinné a kocsit, a jelenlétében hívd fel a finanszírozót, és kérdezd meg bátran, elmondják!
(Azt már tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy előfordul, hogy az elmaradt törlesztőért megy ki a behajtó és oda akarják neki adni az autót, mert nem tudják tovább fizetni a kölcsönt - ez a költségek szempontjából sem jó buli, mert szállítási költséget fognak felszámolni, az a jobb megoldás, ha az ügyfél megkérdezi, hol lehet letárolni az autót és odaviszi ő maga)

Kicsi69 # 2011.02.08. 09:08

Uccsó kérdés:
Dr. Juci: Bocs, hogy értetlenkedek, nem vagyok jogász, de azt írod: "nem vagy köteles átadni az autót egyik behajtónak sem, mivel a finanszírozó ezzel nem bízta meg őket, így fogalmilag nem követheted el a hitelsértést."

Tehát a behajtó elméletileg nem tud olyan papírt mutatni, hogy átveheti a kocsit, ha igen, azt hamisítja? Ő "csak pénz-beszedésre jogosult?
Ha mégis lobogtat ilyen papírt ami ránézésre valós, akkor elkövetem a hitelsértést, ha közben fizetem a banktól kapott havi csekkeket is?

(Még nem láttam milyen papírja van, telefonon beszéltünk.)

dr. Juci # 2011.02.02. 09:47
  • Újra leírom, hogy jelenleg nem vagy köteles átadni az autót egyik behajtónak sem, mivel a finanszírozó ezzel nem bízta meg őket, így fogalmilag nem követheted el a hitelsértést. Ha felmondják a szerződést és vinni akarják az autódat, akkor kerülsz abba a helyzetbe, hogy elkövethesd a bűncselekményt, de a behajtó addig ne is nézegesse :) Persze feljelent(et)het hitelsértés miatt, ha hamisít egy olyan tartalmú jelentést, hogy tudomására jutott, hogy az autó nincs meg, de ezzel ő követ el bűncselekmény(eke)t...
  • Ha úgy gondolod, megéri perelni azért, hogy a 2010-ben felszámított intervenciós díjról a bíróság megállapítsa, hogy nem jogos, akkor tedd meg, ha nem, akkor számíts arra, amit megint csak leírtam már, vagyis hogy előfordulhat, hogy a finanszírozó a futamidő végén ill. akkor, amikor lezárod a szerződést, mindaddig nem ad sem törzskönyvet, sem opciótörlő nyilatkozatot, amíg az int.díjat is ki nem fizeted. Persze még akkor is eldöntheted, hogy perelsz vagy fizetsz inkább.
dr. Juci # 2011.02.02. 09:40

Kicsi69, akkor egy összefoglaló válasz:

  • Nem abban az egyedi szerződésben lesz a közreműködő igénybevétele, amit aláírtál, hanem az Általános Szerződési Feltételekben vagy az Üzletszabályzatban, ez sok apróbetű, amit a finanszírozótól be tudsz szerezni, ha érdekel, de abból a szempontból felesleges, hogy benne van-e ez a rész, mert a nyakamat rá, hogy igen
  • A kikötött vételi jogot az okmányiroda bejegyezte a géjármű-nyilvántartásba, így aki beletekint, láthatja, hogy a kocsi nem tehermentes, de a bank tutira megy, ezért a futamidő végéig letétként magánál tartja a törzskönyvet. A kocsi tulajdonosa te vagy, de nekik van rá vételi joguk a kölcsönszerződésed felmondása esetén.
  • A felmondási okokat szintén az egyedi kölcsönszerződés+ÁSZF+üzletszabályzat tartalmazza, ezek egyike a fizetési késedelem, de a finanszírozó maga dönti el, hogy hány nap késedelem esetén mondja fel a szerződést, a PSZÁF ezt nem szabályozhatja kötelező erővel.
  • A mostani intervenciós díj jogos, a korábbi (tavaly aug.) nagy valószínűséggel nem az, de sejtettem, hogy a PSZÁF átpasszolja a labdát a bíróságnak, mivel ezt valóban polgári peres eljárás keretében lehet eldönteni. A PSZÁF max. a finanszírozókat ejnyebejnyézheti meg ilyen magatartásért, de arra nem kötelezheti őket, hogy engedjék el a tartozást.
guba # 2011.02.02. 07:52

A hitelsértés jelenleg is hatályos bűncselekmény, de a te esetedben fel sem merül, akkor sem, ha nem adod át az autót.

Kicsi69 # 2011.02.02. 06:58

Először is köszi a tájékoztatást.
Tegnap a PSZÁF válaszolt. A lényeg megszüntették az eljárást, mivel a bíróságra tartozik, hogy jogszerű, vagy jogszerűtlen volt a szerződés megszüntetése.
Ha jól értem, a gk-t nem vagyok köteles átadni, de az intervenciós díj követelése jogos (30 napot meghaladó tartozás miatt) amit legkésőbb a futamidő lejártakor ki kell fizetnem. Más forrásból azt hallottam, hogy állítólag a PSZÁF honlapján megtalálható hogy 45 napos tartozás után szüntetheti meg a finanszírozó a hitelszerződést. Ez igaz lehet?
KBS
Ha gondolod szívesen elküldöm priviben a levelek teljes tartalmát, hogy lásd, nem azt írtam ki belőle ami nekem tetszett, hanem a tényeket, lényeget kivonatosan.
Dr Juci
A közreműködő igénybevétele rész nincs a szerződésben (tényleg nem találom, pedig többször is átolvastam)! A tartozás fedezetének elvonása bcs-t - információim szerint a 2008. évi CXV. Tv. 2. § szüntette meg, mely 2009. március 1-től hatályos. Rosszul tudom? Még egy kérdés: Ha nem adom oda, de megnézheti a járgányt akkor megvalósítom-e a hitelsértést?
Végrehajtó1 1
Nem tudom mi van a törzskönyvben, azt még nem kaptam meg, nem is láttam, ha ugyanaz mint a forgalmiban akkor én. Tényleg úgy néz ki mint egy polgári peres ügy. Bár én arra hivatkoztam a PSZÁF-nál, hogy félretájékoztattak, ők is a bíróságra küldtek jogorvoslatért.

dr. Juci # 2011.01.31. 13:50

KBS, megint csak a szokásra tudok hivatkozni: tipikusan az ilyesmit szokták a bankok "adminisztrációs hibának" becézni, ha tévedésből kerül ki az ügy behajtóhoz, de mivel a behajtó dolgozott vele, mégsem mondhatják az ügyfélnek explicite, hogy nem jogos a követelés, mert az rosszul venné ki magát a behajtó és a bank viszonyában... Ez továbbra is csak erős tippelés így, hogy a dokumentációt nem látom, de a PSZÁF ezek szerint látja, kíváncsi leszek, mit lépnek majd... Szerintem itt nehéz lesz ráhúzni az ügyfélre a vizes lepedőt, mivel folyamatosan kapcsolatban volt a bankkal, próbálta tisztázni, mennyit is követelnek és lehetőségeihez mérten fizetett is. Inkább úgy írnám le az admin. hibát , hogy felmondólevél formájában adták ki a tartozáskimutatást, amit az ügyfél kért, és innentől felmondottként kezelték a szerződést, ezért kerülhetett behajtóhoz úgy, hogy a közben teljesített befizetést meg benézték.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.31. 11:37

a Raiffeisen Lízing is elismerte, hogy az ő adminisztrációs hibájuk folytán adták át az ügyet az első behajtnak 08.25-én

Szerintem meg épp ellenkezőleg. Azt tekintik adminisztrációs hibának, hogy félreérthetően fogalmaztak a szerződés változatlan fennállását illetően, és nem közölték elég határozottan, hogy a már megszűnt szerződést állították helyre. Aminek az intervenciós díj az ára.

dr. Juci # 2011.01.31. 10:15

Kicsi69, asszem, én értem...

Szóval:

  • a Raiffeisen Lízing is elismerte, hogy az ő adminisztrációs hibájuk folytán adták át az ügyet az első behajtnak 08.25-én (mivel az ügyfél addigra már befizette, amit követeltek tőle), ennek ellenére követelik az int.díjat - ezzel kapcsolatban jól tetted, hogy PSZÁF-hoz fordultál, mivel ez a követelés nem tűnik jogosnak
  • a másik behajtó kiküldése ettől független, mint írtad is, erre azért került sor, mert 30 napot meghaladó elmaradásod volt, így ez a díjkövetelés jogos.

A kérdéseidre a válasz valahol az általános szerződési feltételekben/üzletszabályzatban lesz, melyeket a szerződés aláírásával elfogadtál.
A behajtót általában "közreműködő igénybevétele" címén szabályozzák, kikötik, hogy erre jogosultak, valamint azt is, hogy a késedelmes fizetéssel összefüggésben felmerülő minden költség - ideértve a behajtó díját is - az adóst terheli.
A behajtási folyamatot a bankok maguk alakítják, ők döntik el, hogy mennyi idő után küldenek levelet, sms-t, behajtót, mondják fel a szerződést stb., a 30 napon túli elmaradásnál kiküldött behajtó bevett gyakorlatnak számít.
A tartozás fedezetének elvonása ma is létező bűncselekmény, de téged ez nem érint, a behajtó azért hivatkozik rá, mert nem ért a joghoz (pedig milyen hangzatos...)
Az autót akkor viheti, ha a banktól erre van megbízása, és te odaadod neki. Ez jellemzően a felmondás után szokott következni, egy havi törlesztőért nem azzal küldik a behajtót, hogy vagy pénzt vagy autót hozzon...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.31. 09:34

Hosszú volt, és nem derült ki belőle szinte semmi. Hiszen csak idézgettél a levelekből, azt ami neked tetszett. Vagy épp nem tetszett.

Végrehajtó pedig ezúttal kapkod. Valószínűleg nem olvasta el, amit a bank esetleges vételi jogáról írtunk.

végrehajtó1 # 2011.01.31. 09:00

Ha te vagy bejegyezve a törzskönyvbe akkor valamint az általad leirtak alapján ez hitel.
Nem kell oda adnod az autót.

Ha a behajtó megjelenik zavard el.
A rendőr sem viszi el.Mert ez polgári peres ügy.

Ne hegyd magad.
A behejtó emberek sok sületlenséggel bombázzák ilyenkor a megijedt adósokat.Probálkoznak.