hitelsértés


olympos # 2010.04.20. 13:35

Tisztelt Forum!

Nem tudom, hogy a megszólítás helyes-e, de majd kijavítanak, ha szükséges.
Egy hitelsértéssel kapcsolatos jogi kérdésem lenne.
A történet 2008 márciusában kezdödött, amikor is egy addigi jó barátom ajánlására, felvettem egy Liesing-hitelet egy banktól, melynek során egy VW- Passat személygépkocsit liesingeltem.
Àm a történet nem ilyen egyszerü.Akkoriban nehézkes anyagi körülményeim voltak, és még mielött megkaptam volna az autót, volt egy szóbeli megállapodásunk a "baráttal" , hogy az autó eleve, csak pár napig maradna nálam, mert ö, és társai értékesítik azt, teljesen legális úton, áron felül, és 200 ezer forint üti a markom, mindehez csak a nevem kell adjam egy hitelhez...
Kissé gyanús volt a sztori, de ki gondolná, hogy egy régi barát át akarná verni.
Ö állította ö maga is megcsinálta már ezt, az autót amit akkoriban ö liesingelt eladták, a vevö készpénzel fizetett, a bank ki lett fizetve, minden rendben volt, és neki maradt 200 ezer forintja.
Na ezt ajánlotta nekem.
Teljesen naívan, a hitel világát nem ismerve mentem bele a dologba.A szerzödést megkötöttem a bankkal, az autót meg sem kaptam, mert hát az a "barátnál" volt aki megpróbált olyan gyorsan vevöt találni amint csak lehet.
Közben érkeztek a csekkek, melyeket a "barát" tanácsára nem fizettem, mert mielött a bank szerzödést akarna bontani, az egész egyösszegben ki lesz fizetve.Nem így lett.
3 hónap után, a bank szerzödést bontott, majd követelt azonnal 2,5 milliót.Ott hagytam az akkori munkahelyem, és kijöttem Németországba melózni, és 12 hónap alatt kifizettem a 2,5 milliót.Pontosabban, 2010 áprilisában adtam fel az utolsó törlesztöt.
Ennek ellenére, májusban haza kell mennem, mert a rendörség eljárást inditott velem szemben hitelsértés vádjával.
El sem tudtam tüntetni a hitel tárgyát, sem részben sem egészben, mert soha nem is volt nálam.
Nem akarok büntetett elöéletü lenni, nem akarom hogy nyilvántartásba vegyenek.
Senkit nem bántottam, kifizettem egy olyan hitelt, amiböl semmi hasznom nem lett.
Elszakadtam a hazámtól, a nötöl, akit szerettem, a családtól...
Mit tehetnék?
Kérem mihamarabbi válaszukat, mert május 4-én már a Kecskeméti Ügyészségen kell legyek.

metál666 # 2010.02.13. 19:27

T.Dr.Hudson!
Kérném szépen nézze meg amit a jelzáloghitellel való kifosztáshoz írtam. Nagyon köszönöm.

dr.Hudson # 2010.02.02. 23:09

Kedves Freeway!

A Btk.330. §-ba ütköző hitelsértést az követi el, "Aki a hitel fedezetét egészben vagy részben elvonja, vagy a hitelezőnek a fedezetből való kielégítését más módon meghiúsítja."

A bűncselekmény a hitelező vagyoni érdekeit, és a bank- és hitelviszonyok zavartalan működését védi a jogellenes magatartásoktól.

A banki hiteles gépkocsik esetén konstrukciótól függően a bank általában vagy lízing vagy opciós szerződést köt.
Első esetben a bank tulajdonában lévő gépkocsit használja a futamidő alatt az adós, a második esetben az adós tulajdonosa ugyan a gépkocsinak, de az opcióval (egyoldalú vételi joggal terhelt) a hitel biztosítására.

Mivel a bank által nyújtott pénzkölcsön fedezete maga a gépkocsi, ezért 'érzékenyek' a bankok a gépkocsi állapotában (baleset), használatában (használó személye) beálló változásokra.

A hitelsértés bűncselekményét csak az követheti el, aki magatartását jogellenesen viszi véghez.
Ha az APEH lefoglalja, akkor - bár szűk körben elképzelhető - jogszerű cselekményről van szó, és amint azt már írták a bank fedezeti joga nem sérül, mivel a végrehajtás során értéke erejéig kielégítést nyerhet a befolyt összegből.

A fentieken kívül a Btk. általános részi szabályaiból következően ahhoz, hogy bűncselekményt kövessen el Önnek kell az elkövetési magatartást megvalósítania, nem valaki másnak (APEH).

üdv
dr. H

laeyer # 2010.02.02. 16:36

Dehogy is! Nincs semmi hitelsértés!!

végrehajtó1 # 2010.02.01. 15:27

Az olyan autót melyen az adósnak van banki hitela lefoglalható és végrehajtható.De ez esetben a bank felmondja a szerződést.Valamint a z árverésen ebből befolyt öszzeg elsősorban a bankot illeti meg.A többi megy a többi Apeh által hajtott tartozásra.

Sok autó került így árverésre de még nem hallottam arról, hogy hitelsértés lett volna...

Bár a mai világban mit nem hall az ember...:)

freeway # 2010.02.01. 15:06

Kedves Fórumozók!

Ha az Apeh lefoglalja az olyan autót, amelyen még banki hitel van, (de én vagyok a tulaj), akkor hitelsértéssel megvádolhatnak?
Az a magartartás, ami oda vezetett, hogy a követelés biztosítékát (az autót) lefoglalják, az kimeríti a hitelsértés fogalmát?!
Köszönöm a válaszokat, örülnék, ha büntetőjogban jártasak is hozzászólnának!

freeway