sürgős, rövid kérdés


pityu001 # 2010.12.25. 11:00

Kellemes karácsonyt :) de... 29.-ig fellebbezést kell benyújtanom.
Kérdésem mint alperes:
Érvényes-e egy olyan átadási átvételi dokumentum amelyet felperes 2002 évben nem írt alá a saját példányán viszont elfogadott, nem csak a munka mennyisége hanem általam akkor kifizetett kp. összeg is rajta szerepel, mert akkor számlát nem adott? Ezen évben a felperes végrehajtója követeli rajtam újból az összeget, mondván azért nem írta alá a jegyzőkönyvet mert nem értett egyet az összeggel. Továbbá 2007-ben állított ki állítólag számlát melyet 2008-as évben igazolható TVT-el küldött el a részemre. A levél tartalma bizonyíthatatlan de a bíróság elfogadta a felperesnek hogy a számlát kézbesítette. Dióhéjban ennyi. Mi tévő legyek? Fellebbezzek,vagy üljem le?

Gabicsek # 2010.12.24. 20:28

ünnepek vannak, szinte senki sincs ilyenkor bent. Ügyészségen két ünnep között pláne, csak ügyelet.
Próbálkozz az újév első hetében.

iparka # 2010.12.24. 01:06

köszönöm szépen, gabicsek.

közben telefonáltam, de nem nagyon állnak szóba az emberrel :)
sebaj.

Gabicsek # 2010.12.22. 08:05

Amiket írták, azok az észrevételek, az ügyész el fogja olvasni. A bizonyítási indítvány arra vonatkozik, hogy a hatóság esetleg még milyen iratot szerezzen be, kit hallgasson ki, milyen szakértőt vonjon be, azaz milyen nyomozati cselekményeket indítványozol még elvégezni annak érdekében, hogy az igazság kiderüljön.
A Te esetedben esetleg indítványozni lehet a tanú ismételt kihallgatását azért, mert az általa írt mail-ek ellentétesek a vallomásában foglaltakkal, és ezt lehet indtványozni tisztázni egy folytatólagos kihallgatással.

iparka # 2010.12.21. 22:26

Kösz szépen.
holnap telefonálok.
na még egy kérdést, ha megengedsz :):

  • én írtam egy vallomáskiegészítést (csak azért, hogy lássa, mikor, miért beszéltem, emaileztem a tanúval ..stb. ne csak úgy lógjanak a levegőben, leírtam részeltesen, bár ez ugye nem is az alapügyhöz tartozik szervesen, meg még 1-2 hozzászólást tettem a többi vallomáshoz)
  • írtam iratiem.sel kapcsolatos észervételeket, kiemelve a hibákat, hiányokat, ezeket igyekeztem alátámasztani, és a gyanusításomat is megkérdőjeleztem ezek miatt ..stb.
  • és beadtam a bizonyítékokat (6 email)

de olyat nem írtam, hogy "bizonyítási indítvány"

az mi ? olyat is kéne még ? vagy a bizonyítékok, a valllomáskiegészítés és az iratsimertetéssel kapcsoaltos észrevételek elegek ?
nem vagyok jártas iylesmiben, elvileg ugyganazok a z észrevételek vannak ezekben összesen, mint amit egy indítványba írnék.
de írjak még egy olyat is vagy elég ennyi ?

Gabicsek # 2010.12.21. 21:33

iparka!
Azzal nem követtél el semmit, hogy leírtad az észrevételeidet a tanúvallomással kapcsolatban, ehhez jogod van. Bizonyítási indítvány előterjesztéséhez is van jogod, reagálni kell rá írásban. Ha helyt adnak a bizonyítási indítványnak, megcsinálják, ha nem adnak helyt, elutasítják, erről értesítést küldenek.
Gyanúsítottból sosem leszel tanú. (fordítva előfordulhat, tanúból gyanúsított, visszafelé sosem) Ha nem bizonyítható a bűncselekmény, amivel gyanúsítottak, rendőrség nem, csak ügyészség szüntetheti meg bizonyíték hiányában a nyomozást. A rendőrség csak bűncselekmény hiányában.
Tehát esetedben az ügyész vagy visszaadja pótnyomozásra, ha nem lát elég bizonyítékot a vádemeléshez, vagy megszüntetheti bizonyíték, de bűncselekmény hiányában is, ha viszont elégnek látja a bizonyítékot, vádat emel. De ismétlem, vádemelésnél igencsak meg kell állni a lábán a bizonyítékoknak, az ügyész nem szokott lutrizni.
Ezeket általános tájékoztatásként írom, minden konkrét olyan ismeret nélkül, ami az ügyedben van.

iparka # 2010.12.21. 19:52

és azzal ugye nem követtem el b.cs.-t, hogy leírtam, hogy ezen és ezen állítások a vallomásban elelntmondanak az emailekben írottaknak, ill. hogy ez és ez az állítás a vallomásában nem így szerepel ?

iparka # 2010.12.21. 19:41

köszi. én is ebben bízom.
amúgy a b.cs. megtörtént, ez biztos, csak tettes(rk) nincs(enek), szóval gondolm, az ügyet megszüntetni nem fogja.

ergo sztem is folytatni fogják, és gomdolom, maradok én is potenciális gyanuított, és keresnek még más(oka)t is.

ja! most van egy kérdésem :
ha az ügyész belátja, hogy a tanúvallomás hitelképtelen, akkor automatikusan átminősítenek engem pl. tanúvá a továbbiakra , vagy attól még, hogy bizonyíték már nem nagyon lesz ellenem (ez se volt olyan sok mondjuk, de látod, meddig fajult) , attól még megtartanak majd gyanusítotti státuszban ?

köszi.

holnap telefonálok, aztán megírom, hátha másnak is jól jön majd egyszer az infó.

Gabicsek # 2010.12.21. 19:29

iparka!
Az ügyész azért van, hogy többek között felügyelje a rendőrségi nyomozást. Ha hiányos a nyomozás, megnyugodhatsz, vissza fogja adni a rendőrségnek pótnyomozásra. CSAK akkor emel vádat, ha a bűncselekmény bizonyítható. Hiányos nyomozati anyag alapján nem. Ha a rendőrség az ügyésznek megküldte az iratokat vádemelési javaslattal és a nyomozás pocsék, ne aggódj, vagy visszaadja, vagy ő megszüneti bizonyíték hiányában.

Willow@!
Ezt a kérdésed ne a büntetőjog kategóriás egyik topicjában tedd fel, hanem a megfelelő topicban, mert sosem kapsz rá választ.
(keresgélj a polgári jog kategóriáknál, vagy munkaügynél, ilyesmiknél)

willow@ # 2010.12.21. 15:20

Jelenleg, nappali tagozatos hallg. jogviszonyom van, de februártól levelező szakon folytatom mert sikerült elhelyezkedni, és korábban is dolgoztam ilyen pénzügyi cégnél (fél évet) ahol viszont kiváltatták velem az egyénit, a munkáltatóm milyen járulék kedvezményeket vehet igénybe utánam( 2009-ben végeztem alapszakon, most mester képzésben tanulok). 25 év alatti vagyok.
Kerestem erre utaló jogszabályokat, apeh, pm honlapon de nem találtam. Előre is köszönöm ha vki válaszol.

iparka # 2010.12.21. 14:24

"Az is gyakorlat, hogy a tanú hülye lesz visszamondani bármilyen vallomás"
basszus, önmaga cáfolta meg ..

"De tény, hogy úgy gondolod, hülye az ügyész"
egyáltalán nem, de magamra számíthatok csak, s nyilván nem velem akar jóindulatú lenni. és nem tudhatom, mennyire lesz körültekintő. ha a rendőrség nem votl az, miért bízzak ebben ?

"Az ügyet csak nyomozás keretében lehet levizsgáni, tehát előtte bármit csatoltak be, semmire nem tudják használni."

nem tudom, mit lehet - mit nem, de amint lehetőségem volt, léptem. és iratism. után is lehet jabvaslatokat tenni, még ha le is sz.ják.
ha egyszer most jutottam a bizonyítékokhoz,akkor már nem is érvényesek, max a bíró előtt ?

iparka # 2010.12.21. 14:14

amit én leszűrtem saját tapasztaltaim alapján -elmélet és gyakorlat nagyon messze állnak és bármit el tudok képzelni a magyar hatóságtól is, és igazszágszolgáltatástól is ..
ez nem feltétlen bírálat, hanem tapasztalat. lehet, ohogy nmásoknak tejlesen mások a tapasztalatai és azt mondják , a rendőrség roppant körültekintő és alapos és az ügyész is roppant maximalista és objektív és vádló szerepe ellenére is körültekintő.
én nem ezt látom eddig .

iparka # 2010.12.21. 14:07

gabicsek,

köszönöm a segítséged.
pivátban nem írhatom le az ügyet kicsit bővebben ?

szerintem objektív voltam abban, hogy nem (nagyon) volt
más bizonyíték ellenemben, és mivel most olvastam a vallomást, most tudok fellépni ellene.
az iratism. után (direkt?) rögtön küldték is át az ügyet az ügyészségre, és kellett egy hét, hogy összeszedjem a 6 emailt.
Az emailek eredetiek, dátummal, feladóval.

Értem, amit mondasz, de komiyan mondom neked, az ügyben volt jópár email és sose nézték meg, eredetiek-e. Ezt a rendőr úrtól tudom. És az iratism.en egy másik előadó volt, mint aki az ügyet vitte, ő is mondta, hogy kissé hiányosnak látja a feltártságát ..
mivel más nem jött szóba, maradtam én, és szabadultak tőle. az i látszik, hogy kb havonta egyszer vették elő, kevés idejük volt foglalkozni vele, kisebb ügy.

egy biztos : amint tudtam , léptem . (amint elém tárták, amit ugye direkt nem tárak elém korábban, nehogy az egyetlen jelölt is eltűnjön és rögtön tovább is adták. )
hiába mondod, mi a gyakorlat, saját tapasztalatom alapján ez az ideális , elmélet (hgiy mindent szépen
kivizsgálnak, elegendő biz.ot találnak a vádemelési javaslatra...stb. a valóság az, hogy csomó ügyük van és anszolút előforduhat a hiányos munkavégzés.
velem ez történt, lehet, nem vagyok jogász, de csak ezt tudták összeszedni ellenem. ezt ők is tudják az iratismertető is mondta .. ÉS ettől még - tekintve hogy magyarországon vagyunk - én el tudok képzelni
bármit az ügyésztől . ha a hatóság ilyen munkát végzett, miért legyek biztos abban, hogy az ügyész majd szépen visszaküldi pótnyom.ra
sokat hallani, hogy csomó bírósági ügyben csak vallomáso kalapján ítélkeznek. senki nem fogja vizsgálgatni, hogy egy email biztso originál-e (ha csak nem áll fen vmiért erre a gyanú).

a tanú pedig nem fogja letagadni, nagy valószínűségge.

azt nem mondtam egy szóval sem, hogy hamisan tanúzott (tudod, sokféle módja van egy terhelőnek tanmúvallomás létrehozásának - pl. taktikus rendőri kérdés, amire lehet hogy csak egy igent mond a tanú, de úgy kerül leírásra mintha magától mondta volna; a tanú állítása sokat nagyított a valóságon ; sőt mivel saját maga ellen nem köteles terhelőt mondani, ezért mondott ellenem. érted ? ez mind a három féle benne van a vallomásában.. és ! mindet szórul szóra taglalja az emailekben, még azt is, mikor a taktikázó rendőr hozott fel egy témát és félig kimondta helyette, de a vallomásban szépen az áll, mintha magától mondta volna. )

Ez a történet.

még egyszer ksöszi hogy reagálsz,és ha privátban leírhatom, annak még jobban örülnék.
holnap teelfonálok egyébként, hogy addigra biztosan odaérjen a posta.

nem kekeceskedni akartam veled, mert tudom, hogy segítő szándékkal válaszoltál, csak a történet szempontjábó - nem érdekel, hogy lezárták vagy sem - ez azért nagy fordulat sztem..

Gabicsek # 2010.12.21. 13:38

Még valami azzal kapcsolatban, hogy te nyilván nem gyártasz hamis bizonyítékot, nehogy lecsukjanak, ugyanis a törvény ezt NEM bünteti a terhelt esetében:

Btk.
Hamis tanúzás
238. § (1) A tanú, aki bíróság vagy más hatóság előtt az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja, hamis tanúzást követ el.
(2) A hamis tanúzásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni arra, aki

  1. mint szakértő hamis szakvéleményt, vagy mint szaktanácsadó hamis felvilágosítást ad,
  2. mint tolmács vagy fordító hamisan fordít,
  3. a 233. § (1) bekezdésének b) pontja esetén kívül büntető vagy polgári ügyben hamis okiratot vagy hamis tárgyi bizonyítási eszközt szolgáltat.

(3) A (2) bekezdés c) pontja alapján nem büntethető a büntető ügy terheltje.

Gabicsek # 2010.12.21. 13:35

iparka!
Nem értem a vitatémát. Az ügyet csak nyomozás keretében lehet levizsgáni, tehát előtte bármit csatoltak be, semmire nem tudják használni.
Leírtam a lehetőségeket és a gyakorlatot, bármi is a reagálásod.
Az is gyakorlat, hogy a tanú hülye lesz visszamondani bármilyen vallomást, amit hatóság előtt tett, mert rávernek egy 5 éves kérdést, mégpedig a büntetőügyben elkövetett hamis tanúzást, ha ezt megteszi.
Az érveidet majd a bíróságon bizonygasd, ha eljut odáig az ügyed. Mivel az iratokat nem látjuk, így más tanácsot adni nem lehet.
De tény, hogy úgy gondolod, hülye az ügyész, és egy bizonyíték nélküli ügyben vádiratot fog csinálni. Mert ebben tévedsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.21. 08:39

Miért kérdezel, ha te jobban tudod?

iparka # 2010.12.20. 22:24

egyébként a tanú nem fogja letagadni, szinte biztos .

és a te logikáddal - hogy forráskód meg mittudomén - még a nyomozást se indthatták vonla el, mert a feljelentő több emailt is csatolt a feljelentéséhez és senk inem ellenőríte , hgy word-ben gyártotta-e vagy igazi..
a tanúkét sem.

iparka # 2010.12.20. 22:21

Ácsi !

kösz a tanácsot, DE :

  • nyilván nem gyártok hamis emaileket, hogy a végén lecsukjanak hamis bizonyítékk miatt
  • a 6 email az egész vádat borítja, mert a tanú minden egyes, vallomásában lévő állítását cáfolja, tagadja, amire a vád épült (mivel csak most tárták elém az egész ügyet, csak most tudom ezeket beadni!!)
  • ÉS : az ügyben jópár email van, pl. a sértett is adott be párat, meg mások is, tanúk is. egyiküktől se kértek sose forráskódokat a rendőrök. nehogymár az enyémekre mondják, hogy biztos hamis, mert akkor mind lehet az ..

(az ügyben az emailek kulcsszerepűek voltak amúgy).

szóval a kérdésem :
feltételezve, hogy nem utasítják el, csak mert nem az ügyész laptopjába belépve mutatom meg nekik, hanem postázom (smiley) , azért ez eléggé borítja az ügyet, nem ?
szóval teelfonáljak be szted ?

mondom, erre a tanúra épült a vád, és minden állítását megcáfolta, egyértelműen, 6 emailben !
és csak most tudok reagálni az egész ügyre, mert 10 napja tárták elém..

Gabicsek # 2010.12.20. 21:59

eva2111!
Akár 4 évig is hosszabbítható az előzetes letartóztatás, pontosabban idemásolom a Be. idevonatkozó szabályát, mikor szűnik meg. (mivel nem tudom pontosan, hány évvel fenyegetett bűncselekmények miatt van előzetesben, tehát olvasd el) Megjegyzem, ha a rendőrség, az ügyészség és a bíróság is indokoltnak találja a hosszabbításokat és a bíróság folyamatosan hosszabbít is, hát csak-csak van némi bizonyíték arra, hogy megalapozott a gyanú a bűncselekményeiben.

Be. 132. §
(3) Az előzetes letartóztatás megszűnik,

  1. ha annak tartama az egy évet eléri, és a terhelttel szemben három évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás,
  2. ha annak tartama a két évet eléri, és a terhelttel szemben öt évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás,
  3. ha annak tartama a négy évet eléri, és a terhelttel szemben tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás,
  4. ha annak tartama - az a)-c) pont alá nem tartozó esetekben - a három évet eléri,

kivéve az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott előzetes letartóztatás esetét, továbbá ha az ügyben harmadfokú bírósági eljárás vagy hatályon kívül helyezés folytán megismételt eljárás van folyamatban.

Gabicsek # 2010.12.20. 21:50

iparka!
Nem biztos ám, hogy az a 6 mail olyan nagy bizonyíték, ha kinyomtatva küldted el, mivel azt bárki írhatta, a tanú letagadhatja. Az akkor bizonyíték, ha fenn van a neten, látni a forráskódot, és be lehet azonosítani az IP-jét. Úgyhogy nem biztos, hogy ezt figyelembe fogják venni.
Ha az ügyészség hiányosnak találja a bizonyítékokat, vissza fogja pakolni pótnyomozásra a rendőrségre. Ez is egy lehetőség. A mail-ekkel kapcsolatban ebben az esetben behívják a tanút, és elétárják, aztán majd nyilatkozik rá. Utána meg majd kiderül.
Az ügyész csak akkor emel vádat, hogy a bizonyatékok egyértelműek, tehát ha szinte tuti biztos, hogy abból bűnösség is kimondható.

iparka # 2010.12.20. 21:34

Bocs, de ez az én topikom lenne...:)

a kérdésem tényleg sürgős.

eva2111 # 2010.12.20. 21:30

Tisztelt Uram!

Arról szeretnék érdeklődni,hogy Ön hogyan vélekedik az ügyről? Ön szerint mennyit kaphat,és meddig maradhat elözetesben még a párom? 9 honapja van előzetes letartóztatás alatt a párom Debrecenben. Egy ügy miatt,uzsora,és fenyegetés gyanujával. De majdnem minden tanu melete vallott,hogy nem hibás.És nincsenek bizonyitékok. Ön szerint meddig maradhat igy még bent? Az ügyész a kapcsolattartoit is utasitsa el, talán mostanába kicsit enyhül már. Még beszélői sincsenek,pedig már bent van 9 honapja.

Várom segitő válaszát,amit köszönök előre is!

iparka # 2010.12.20. 20:04

Történetem kicsit hosszú, kérdésem rövid és sürgős:

Ellenenm a nyom. hat. másfél hete lezárta és másnap vádemelési javaslattal továbbadta az ügyézségre az ügyet
(kisebb b.cs.).

Én pedig írásban észrevételeztem sok hiányosságot és 6 db bizonyítékot mellékeltem (az egész ügyben szinte csak egy "tanú" vallomása szólt ellenem, és és maga a tanú írt nekem 6 emailt, ami a vallomásával ellentétes, ez gondolom erősen megkérdőjelezi a vádolhatóságomat, így csatoltam bizonyítékként ), ezeket pénteken adtam fel elsőbbségivel meg mindennel, így ma vagy hnlap megérkezik. Mivel még két hete sincs, hogy lezárták az ügyet, így azt gondolom, még az ügyész csak nem emelhetetet vádat (ha akar persze) , és mindenképp látnia kell a bizonyítékaimat.

Az a kérdés, hogy ha megérkezik a posta az ügyészségre, akkor 1-2 napon belül eljut az ügyem elbírálójához a levelem vagy mindenféle iktatókba kerül előtte ? (Csak mert a rendőrségtől jött 2 levél mindig soká érkezett meg, és előtte egy héti pihent valami iktatóban).

Másik kérdés, hogy mit tegyek, érdemes-e betelefonálnom és szólnom a levél érkezéséről ?

Köszönöm.