csalással vádolnak


Dr.Attika # 2012.08.26. 08:59

Kedves Csilla!
Érheti még meglepetés ebben az ügyben. KBS kollégámhoz csatlakozva, még most jön a java.

csilla0909 # 2012.08.26. 08:23

Köszönöm a hozzászólást KBS :), igazándiból a tárgyaláson már sem én sem a sértettek nem tudnak mit hozzátenni az ügyhöz, mert semmiféle alantas, aljas szándék ebben a dologban nem volt! Talán a tárgyalással lezárul.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.26. 07:44

Nos, lezárult az ügy végre, megkaptam a vádiratot, melyben az ügyész közérdekü munkát inditványozott a biróságnak,

Akkor még messze nem zárult le.

csilla0909 # 2012.08.26. 07:00

Kedves fórum olvasók, segitő jogi szakemberek!

Engedjék meg, hogy leirjam, ezt a topicot még én inditottam egy évvel ezelött indult büntetőügyem miatt, és örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, mert nem tudom hogy csináltam volna végig ezt a borzalmas egy évet segitő szándékú ember(ek) nélkül, mivel ügyvédre pénzem nem volt. Aki internetes eladással foglalkozik, olvassa nyugodtan végig, talán tanulni tud az esetemből. Nos, lezárult az ügy végre, megkaptam a vádiratot, melyben az ügyész közérdekü munkát inditványozott a biróságnak, a birósági tárgyalásom jövö hónap 13-án lesz. Szabálysértési értékhatárt meg nem haladó üzletszerü csalás a vád. Egy megalázó, borzalmas egy év végét zárjuk le ezzel a tárgyalással. Látom a fórumban, hogy van néhány internetes csalással foglalkozó topic, melyben segitséget kérnek az emberek, én mint eladó voltam jelen ez okozta a vesztem. Büntetlen elöélettel, a hatóságokat csak hirből ismerve, tapasztalatalnul megismerhettem milyen a rabositás, milyen minden éjjel ugy aludni, hogy ugyan mit hozhatnak ki az ügyből, mi történhet, nem kivánom senkinek, ha vádlott vagy hinni nem nagyon hisznek hiszen mondják nem véletlenül kerültél a vádlott székébe.Én azt tudom tanácsolni minden olyan embernek, aki internetes eladással foglalkozik, és olvassa, vagy olvasta a topicomat, hogy nagyon körültekintő legyen, soha ne adjon postára semmit csak ajánlva, mert nagyon könnyen belekerülhet a szituációmba és nem lesz az a rendör, vagy ügyész vagy biró aki elhiszi neki amit mondd. Nagyon remélem, hogy az ügy lezáródik és a biró elfogadja az inditványt, és vége ennek a megaláztatásnak. Köszönöm, mégegyszer annak aki segitette ezt az egy évemet, mert volt a fórumról olyan segitőkész jogi szakember, aki látta, hogy igazat beszélek, és segitett eligazodni a paragrafusok között.

Supra3i # 2012.05.24. 11:36

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni!
Leírom mi lenne a problémám ...
Egy internetes oldalról rendeltem egy terméket, amit az eladó postai utánvéttel küldött el nekem a hónap elején (a csomag utánvéttel együtt 10700 Ft-ba került). Mivel nem tartózkodtam itthon akkor, amikor a postás hozta a csomagot hagyott egy értesítőt az ajtó mellett amit késő délután meg is találtam. Mivel a család többi tagja is dolgozik, nem volt lehetőség arra, hogy a csomagot átvegyük a posta zárásáig, így a csomag a postán várt rám (ránk) még egy pár napot. Az eladó fel is hívott egy pár nap után, hogy ott a csomag vegyük át. Én közöltem a hölggyel, hogy nem tartózkodom otthon ezért nem is tudok délután 15-ig elmenni a postára, de amint lehetőségem lesz rá átveszem a csomagot, mert szükségem van rá. A posta viszont nem várt (lehetséges, hogy az eladó kérésére) így az eladónak visszaküldték a csomagot.
Pár nap után már levelet kaptam az eladótól amiben elég szép szavakkal illetett meg, sértette a személyiségemet ... Normális hangnemmel válaszoltam, majd másnap újabb levelem érkezett, amiben azt írta feljelentett azon az oldalon ahol a terméket eladásra kínálta, most pedig a rendőrség következik!

A kérdésem az lenne, hogy mivel vádolhat meg engem?
A csomagot az eladó visszakapta, amit azóta már újra eladásra kínál a postaköltség árával együtt.
Nem értem most mi ellene akar feljelentést tenni, az ellen talán, hogy nem tartózkodtam otthon és nem tudtam átvenni a csomagot, vagy mi?
Vagy csalással vádol meg esetleg? A csomagját visszakapta mert a posta visszaküldte neki, nem loptam el ... akkor meg hogyan teheti ezt meg?

Az utánvét költségét egyébként hajlandó vagyok (lennék) kifizetni neki ha szeretné, de erre nem tett utalást, hogy igényli -e csak fenyegetőzik a rendőrséggel.
Viszont az eladó levelében írt dolgok miatt pedig én tehetnék rágalmazás ill. személyiségi jogok megsértése miatt feljelentést ő ellene ...
Mit lehet ebben az esetben tenni, vagy mire számíthatok???
Tud valaki segíteni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Gabicsek # 2012.04.03. 20:01

Feltehetően azért kisebb érték van írva, mert van már más sértett is, és az eddigi nyomozás adatai szerint a kárérték meghaladja a 20.000.-Ft-ot, vagy ebben rendelték el a nyomozást. Aztán majd a nyomozás deríti ki a pontos kárértéket és ettől függően a nyomozás végére derül ki a pontos minősítés.
Annyiban van jelentősége ennek a minősítésnek, hogy az bűntett és nem vétség, mint a szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett csalás, ennél fogva a büntetési tétel felső határa 3 év és nem 2.

ObudaFan # 2012.04.03. 18:57

Nincs sok jelentősége.

kutya1991 # 2012.04.03. 17:55

Utolsó kérdés...ha összességében kb 10.000 Ft a csalás akkor a hosszabításon miért írtak "kisebb kárt okozó csalást" (ami 20.000 Ft fölötti)? Ennek van jelentősége? Más úgyan ilyen ügyben azt írták a hosszabításra, hogy a "szabálysértés érték alatt lévő kisebb kárt okozó csalás". 2600 Ft-ért lettem feljelentve arról tudok azt aláírtam hibáztam. A másik 2-ről még hivatalosan nem tudok és a feljelentésemben sem volt feltűntetve. Őket gondolom mostanában hallgatják ki és azután lesz hivatalos (a 4500 Ft és az 1600 Ft)

Gabicsek # 2012.04.03. 08:01

Hónapokig is elhúzódhat a nyomozás. Majd ha vége, utána döntenek, elkövetted-e a csalást, vagy sem.

kutya1991 # 2012.04.02. 16:09

Köszönöm a válaszokat! Más fórumról azt olvastam, hogy ilyen esetben megkeresik az összes negatívost. Nekem 6 negatívom volt. 2 esetben nem vettem meg a leütött terméket, 2 esetben azt állították a vevők, hogy nem kapták meg a terméket (100%, hogy fel lett adva, csak az a gáz, hogy simán mert nem fizettek postaköltséget amiről mindig 1000x megmondom, hogy ha elkeveredeik a postán azért én nem vállalok felelősséget és ezt a vevő elfogadta) (ez a kettő 6000 Ft értékben volt de lassan egy éve úgy hogy már az emaileket sem tudom bemutatni :( ) 1 esetben még sem tudtam átadni a terméket személyesen (felajánlottam a postázást önköltségen) erre minden szó nélkül kaptam egy negtívot (1000Ftos termék) ahol minden csalónak elhordott az úr....1 esetben meg ügye a 2600 Ft-os amit valóban nem adtam fel :/. Összesen még ha szerintem nem is jogos az a 2 eset, de tuti belefogják számítani az összes "károsult" kára kb 10.000 Ft. Remélem nem gondolják komolyan, hogy én ebben az 1-1.5 évben ebből akartam megélni....
(én is vettem úgy terméket hogy nem fizettem postát ha nem érkezett meg semlegeset adtam, vagy vettem egy hibás hegedűt 18-ért egy hibás telót 15-ért (persze mind2 hibátlannak volt hírdetve) és kidobtam 20.000 Ft-ot egy szintetizátorra ami egy gagyi kínai kütyü volt ami újonan 6000 FT...persze yamaha hiper szuper szinti volt hírdetve. Ezek után tudom milyen szar ha átvernek és éppen ezért törekedtem arra, hogy én senkit soha még csak véletlenül se verjek át...1.5 év alatt becsúszott 3 darab, de megmondom őszíntén egyiknél se érzem magam csalónak... :( ... Mikorra várhatom, hogy az ügyészségnél és a bíroságnál legyen az ügy?

Gabicsek # 2012.04.02. 11:12

Ha 1 rendbeli az eset akkor miért üzletszerűen

ne keverd a rendbeliséget az üzletszerűséggel. Feltehetően több sértett van, a sértettek kára egyenként nem haladja meg a szabálysértési értékhatárt.

ObudaFan # 2012.04.02. 10:55

Szabálysértési értékre elkövetett csalás az, ezért hivatkozik a (2) c)-re. Az üzletszerűség egy eset után is megállhat, ha igazolható, hogy nem csak egy ilyen lett volna, hanem ebből akartál élni.

kutya1991 # 2012.03.31. 11:46

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni. Röviden-tömören a történet most nem kezdem magam mentegetni, hogy mit miért:
Decemberben töröltettem magamat vateráról. Februárban kaptam egy papírt, hogy csalással gyanúsítanak. Amikor bementem kihallgatásra kiderült, hogy egy eladásom maradt el. A jegyzőkönyv szerint: Fentiek alapján Ön megalapozottan gyanúsítható 1 rendbeli a BTK 318 §. 1 bekezdésébe ütköző és a 2 bekezdés c) pontja szerint minősülő csalás vétségének elkövetésével. 2600 Ft-ról van szó amit aznap vissza is fizettem a sértettnek. A kihalgatásomra 1 hónapra rá kaptam egy másik papírt:
" A kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt folyamatban lévő bűnügyben a nyomozás határidejét meghosszabbítom. (indoklás: további nyomozás szükséges a vádemelés feltételeinek a megállapításához.
Kérdésem a következő lenne? Ha 1 rendbeli az eset akkor miért üzletszerűen (c pont) hajtottam végre? Ha 2600 Ft-ról van szó akkor miért kisebb kárt okozó csalás? Az csak szabálysértés nem? Mire számíthatok?

csilla0909 # 2012.03.07. 15:39

Akik a pénzüket kérték azoknak visszafizettem, amiröl utalási bizonylat van. Aki a csomagját kérte feladtam azt természetesen van róla bizonylat. Aki pedig nem kérte sem a pénzét sem a csomagot, megbeszélve velük az adásvétel végére pontot tettünk. A rendörségen még az ügy kezdetén emgkérdeztem ezekkel az emberekkel, akik nem kértek semmit mit csináljak, hogy ebböl problémám ne legyen, azt mondták hagyjam öket nem lesz velük gond. Most pedig felsorakoztak sértettekként! Mit tudok még tenni, hogy ezt helyre hozzam? Azt hittem a rendörség talán segit, hiszen együttmüködö voltam és vagyok is a mai napig, hiszen nem célom hogy az embereket becsapjam.

ObudaFan # 2012.03.07. 06:38

Azt Önnek kell tudni igazolni, hogy megtérítette a kárt.

csilla0909 # 2012.03.06. 21:00

Akik feljelentettek, amint tudomásomra jutott a hatóság által, másnap kártalanitottam öket, majd felvettem a kapcsolatot az összes lezáratlan adásvételmmel kapcsolatban a vásárlóimmal. Aki kérte a pénzét megtéritettem, aki az árut, azt feladtam, aki pedig azt mondta, hogy nem tart igényt tulajdonképpen semmire (ezek nagyon kis értékü dolgok voltak pár száz forint, vagy még annyi sem) azokkal megbeszéltünk mindent és ennyiben maradt a dolog. Ezt a rendörségen is elmondtam. Ott azt modnták, ne foglalkozzak azokkal akik nem jelentettek fel. Ennek ellenére mégis felvettem velük a kapcsolatot és a fentiek szerint jártam el. Most folytatólagos kihallagatáson a délutáni hozzászólásom történt. Az összes sértettet akinek semmi nem kellett felsorakoztatták még. Most mit tudok tenn? Van olyan a tanuként kihallgatottak között aki azt vallotta, hogy nem téritettem meg a kárát, amint hazaértem a rendörségröl meggyözödtem, hogy megtéritettem már több mint fél éve, a kihallgatásán meg mást mondott. Most akkor ez hogy is van? Amennyiben tud kérem irjon valamit Obudafan!
Köszönettel

ObudaFan # 2012.03.06. 20:49

Hát, ehhez ismerni kellene az ügyet bővebben. Ami biztosan nem rossz ötlet, az a sértettek mielőbbi kártalanítása.

csilla0909 # 2012.03.06. 15:28

Bocsánat rosszul irtam mit tudnék tenni a legenyhébb büntetésért?

csilla0909 # 2012.03.06. 15:02

Köszönöm a választ! Szeretném megkérdezni esetemben mit tudnék kapni, a lehetö legenyhébb büntetésért?

ObudaFan # 2012.03.06. 14:03

Igen, sértettek. Az üzletszerűség miatt egyébként az ellenük elkövetett cselekmény is bűncselekmény a szabálysértési érték ellenére is.

csilla0909 # 2012.03.06. 13:05

Sziasztok Tisztelt HOzzáértök!

Ezt a topicot még én inditottam az ellenem indult büntetöügyböl kifolyólag, ami még a mai napig is tart. Hosszu hónapokig hosszabbitgatás, aztán a mai folytatólagos kihallgatás alkalmával, közölték velem, hogy tanukat hallgattak ki az ügyemben, soroltak fel néhányat nem mindet, vallomást újra tettem, hogy a vétséget nem szándékosan követtem el (alábbi hozzászólásokban olvasható az ügy), a szükséges iratokat, hála egy nagyon kedves és segitö szándékú embernek becsatoltam, ha ö nincs ezt sem tudom hogy lehet! Most ugy áll a helyzet, hogy még várnak néhány ember válaszára (gondolom levelére), és talán végre lezáródik az ügy, ami aztán az itéletemmel véget is ér. Egy kérdés maradt nyitott a számomra, azokat az embereket akiket kihallgattak tanuként azokat is sértetteknek veszik? Azt mondta a hölgy, hogy mivel a szabálysértési értékhatár alá esnek jóval, ezért az szabálysértésnek minösül! Ez esetben a föügyben milyen változást okoz ez? Ahogy a szavaiból kivettem, azt nem befolyásolja. A fö cselekményem szabálysértési kárt okozó üzletszerüen elkövetett csalás.
Segitö válaszukat elöre is megköszönném

Szerencsés # 2011.11.16. 15:37

Tiszteletem!

Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, ami igencsak egyszerű!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha kiküldök a cégemtől egy számlát egy másik cégnek reklám címszóval és én reklámozom is az illető céget, akkor fel tud-e jelenteni csalás miatt?
Tehát nem fogom hívogatni, nem fogok fenyegetőzni, hogy fizesse be, csak szimplán kiküldöm a számlát!
Ha nem fizet, akkor stornózom, ha fizet, akkor elrakom a pénzt!
Ha befizetett, akkor sem jelenthet majd fel esetleg csalás végett?
Üdv

Agent Cooper # 2011.11.15. 21:41

Hát, ha a hibás teljesítésre megtévesztést követően került sor, és a jogtalan haszonszerzés célzata igazolható, amivel a másik félnek kárt okoztak, akkor az már a Btk. 318. §-ba ütköztethető cselekmény is lehet...

Nem egyszerű az elhatárolás, viszont a hasonló hibás teljesítések egymásutánját és üzletszerű csalásnak nevezném.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

lajcsó # 2011.11.14. 14:57

A hibás teljesítés nem büntetőjogi kategória.

ObudaFan # 2011.11.14. 14:02

Az maximum egy szabálysértésre lenne jó. De csak van valaki, aki látta, hogy működött, amikor postáztad. És ha nincs, még akkor is kérdés, hogy ebből lehet-e szabálysértési eljárás.